אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן
מניית חברת הטכנולוגיה אלקטריאון , המפתחת טעינה לכלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה בכבישים, משלימה צניחה של קרוב ל-60% בשבועיים - ומחיקה של 1.5 מיליארד שקל משווייה. לפני שבועיים נפלה מניית החלום שהלהיבה משקיעים רבים בת"א בשנים האחרונות בשיעור של 25% ביומיים בעקבות הודעת BYD הסינית, אחת ממובילות שוק הרכבים החשמליים בעולם, על טכנולוגיית טעינה מהירה.
● ניתוח | מחקו מיליארדי דולרים בחודש: המניות שמביאות את הסערה מוול סטריט לת"א
● שני הגורמים שהפילו את הבורסה בתל אביב, ולאן ממשיכים מכאן?
היום (יום ב') הגיע סיבוב ירידות נוסף של 35%, הפעם בעקבות הדוחות הכספיים שפרסמה החברה, שהצניח את שווי החברה לכ-1 מיליארד שקל. נכון לעכשיו, ואם מניית אלקטריאון לא תציג שיפור משמעותי במהלך השבוע הקרוב היא תיפלט ממדדי ת"א 90 ו-125 של הבורסה בעדכון המדדים הקרוב, שכן החל ממחר ולמשך 10 ימים יתקיים "המועד הקובע" לעדכון.
בדוחותיה לשנת 2024 אלקטריאון בניהולו של אורן עזר מדווחת באופן רשמי על כך שפספסה בגדול את התחזיות. נזכיר כי החברה סיפקה תחזית הכנסות מצרפית של 102 מיליון שקל לשנים 2023-2024, אלא שבפועל היא הכניסה בשנתיים הללו קצת יותר ממחצית הסכום - 54.7 מיליון שקל בלבד (או 63 מיליון שקל כולל "תגמולים"), מתוכם 31.5 מיליון שקל בשנת 2024 .
אלקטריאון גם ידועה בשוק בכך שהיא שורפת מזומנים בקצב גבוה. רק בשנה האחרונה החברה הוציאה 90 מיליון שקל על פעילות שוטפת. בשורה התחתונה אלקטריאון הפסידה בשנת 2024 לא פחות מ-85.1 מיליון שקל, גידול של 12% לעומת השנה שלפניה. מאז הקמתה ב-2013 "שרפה" החברה בסה"כ 407 מיליון שקל, רובם בשנים האחרונות. משמעותו של קצב שריפת המזומנים הגבוה גם עלול להיות שהחברה תצטרך לצאת בקרוב למהלך של גיוס הון שכן בקופתה נותרו רק כ-90 מיליון שקל .
המחזיקים הגדולים במניית אלקטריאון הם איש הנדל"ן צחי חג'ג' (14.4%), המנכ"ל אורן עזר (13.4%) הסמנכ"ל חנן רומבק (13.4%), רן בלינקיס, ממייסדי רשת חנויות הנוחות AM:PM, סוחר השלדים ירון יעקובי, וחברת כלל ביטוח (מעל 7% כ"א).

התירוץ: מלחמת חרבות ברזל
למרות שרוב מוחלט של הפיילוטים של אלקטריאון מבוצעים בחו"ל, את הפספוס הגדול של היעדים מסבירה אלקטריאון בפרוץ המלחמה: "כשהכרזנו על יעד זה, אנו, בדומה לחברות אחרות בשוק, לא יכולנו לצפות ולפיכך לקחת בחשבון את מלחמת חרבות ברזל שפרצה בסוף שנת. 2023 בשל המלחמה, היו מספר עסקאות בישראל, שמועד תחילת ביצוען זז, כמו ההסכם עם המטרונית, שנחתם במהלך השנה ויעד תחילת היישום נדחה נכון למועד זה".
בשלב זה אלקטריאון נמנעת מלהציג יעדי מכירות לשנת 2025 או בכלל קדימה ורק מציינת כי יש לה "113 מיליון שקל התקשרויות ופרויקטים חתומים. נתוני העסקאות החתומות מצביעים על מומנטום עסקי חיובי".
בנוסף עד סוף שנת 2025 בחברה מקווים להגיע לצבר הזמנות של 65 מיליון דולר (240 מיליון שקל). בפועל, יש לה חוזים חתומים לדבריה בהיקף של 113 מיליון שקל, אבל רוב צבר ההזמנות שלה, שמסתכם נכון להיום ב-49 מיליון שקל, הוא לשנים הבאות ולא לזו הנוכחית. מנגד, החברה צופה כי "בסבירות גבוהה, מספר הזמנות בסך כולל של 18 מיליון שקל יהפכו למחייבות במהלך השבועות הקרובים ".
ומה לגבי סוגיית BYD?
לדעת החברה, הטעינה הקווית, והטעינה הקווית המהירה בפרט, נותנות מענה מוגבל לצרכי הטעינה של ציי רכבים ושל רכבים פרטיים, המאופיין בחסמים טכנולוגיים, כלכליים ותפעוליים. בין השאר טכנולוגיית הטעינה שהוצגה בסין דורשת חיבור חשמל מאסיבי, שלטענתה קשה לנהל אותו בצורה יעילה ואינו מתאים לטעינה בו זמנית של מספר כלי רכב התומכים בטעינה כזו.