אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew
רק שלושה חודשים בתוך השנה, והתמונה בשווקים כבר רחוקה מכל תחזית. בגולדמן זאקס נכנסו ל־2025 עם ציפיות גבוהות: צמיחה כלכלית גלובלית, המשך הראלי בשוק המניות בארה"ב ועליות במדד S&P 500, בעוד שגוש האירו יפגר מאחור על רקע מכסים חדשים הצפויים בממשל טראמפ.
● למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה
● המכתב השנתי של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם: כך ייראה תיק ההשקעות העתידי
אך המציאות הכלכלית מוכיחה שוב ששוק ההון לא תמיד משחק לפי התחזיות. האופטימיות התחלפה במהירות, וכעת צופים בגולדמן זאקס סיכוי של 35% למיתון בארה"ב.
בימים אלו השווקים עומדים בצומת דרכים. האם ההיחלשות בארה"ב תעמיק, או שנראה התאוששות כפי שקרה בעבר? האם אירופה תשמור על המומנטום החיובי, והאם השקל יוכל להתייצב מול אי־הוודאות המקומית?
בעוד המשקיעים מנסים לפענח את הכיוון הבא, דבר אחד ברור - 2025 מסתמנת כשנה של תהפוכות, שבה היכולת לקרוא את המגמות הנכונות תהיה יקרה מפז.
זאת שאכזבה: ירידות שערים בארה"ב וחשש ממצב הכלכלה
אין ספק שאחד השווקים החלשים השנה היה השוק האמריקאי. מדד ה־S&P 500 ירד ב־5% מתחילת השנה, ומשיאו שחל בחודש פברואר המדד הבולט בארה"ב תיקן בכ־10%. מדד הנאסד"ק הטכנולוגי צלל מתחילת 2025 ב־10% וגם מדד הדאו ג'ונס התעשייתי נחלש, אם כי בשיעור נמוך יותר ממקביליו בשוק.
מספר גורמים משמעותיים פעלו על הבורסה בוול סטריט ותרמו לירידות חדות בשווקים. ראשית, מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ, שנכנס לבית הלבן ב־20 בינואר, הביאה לעלייה בחוסר הוודאות בשווקים, לצפי לאינפלציה גבוהה יותר בשנים הקרובות ולחשש של המשקיעים מהסיכון הגובר בשוק האמריקאי.
כמו כן, מניות הטכנולוגיה החלו לדעוך. מניות כמו אנבידיה, שבלטו בשנתיים הקודמות, נחלשו השנה ולא בטוח האם הירידות יפסקו.
בשווקים מעריכים שהייחודיות של השוק בארה"ב הולכת ומתפוגגת, לאחר שנים שבהן שוק ההון האמריקאי בלט כבעל ביצועי יתר על פני שאר העולם והכספים שהועברו ברבות השנים למעצמה ממקומות אחרים הולכים ויוצאים ממנה.
כך, אחרי שנתיים בהן חל ביצוע יתר במדד ה־S&P 500, הרבעון הראשון של השנה מצביע על התרסקות.

זאת שהפתיעה: המשקיעים בורחים לשוקי אירופה
המדדים באירופה רשמו ביצועים מרשימים ברבעון הראשון של השנה, בעיקר על רקע החולשה בשוק האמריקאי. מדובר בתפנית חדה עבור השווקים האירופיים, שעד לאחרונה נותרו מאחור בעוד וול סטריט נהנתה מגאות במניות הטכנולוגיה.
כעת, הפערים החלו להצטמצם, כאשר מדד המניות האירופי, ה־STOXX 600, הצליח לעקוף את מדד ה־S&P 500 בכ־10%.
ברבעון הראשון של השנה, בלטה במיוחד הבורסה הגרמנית, שהציגה עלייה של מעל ל־10% מתחילת השנה, כאשר מדד ה־DAX עמד בחזית בין הבורסות האירופיות.
התחזקות המניות בגרמניה נובעת בעיקר מגורמים פוליטיים, לאחר שהמדינה החליטה לשחרר את עצמה ממדיניות הריסון הפיסקלי שהייתה נהוגה בה במשך יותר משני עשורים בעקבות תוכניתו החדשה של קנצלר גרמניה הנבחר, פרידריך מרץ. הפרלמנט הגרמני אישר לקיחת חוב של כמיליארד אירו, רובו יוקצה לביטחון ולתשתיות.
לצד גרמניה, מדינות אירופה המובילות נהנו גם הן מעליות בשווקים, כאשר ה־CAC הצרפתי התחזק ב־5%, ה־FTSE הבריטי בשיעור דומה, והבורסה בשוויץ זינקה ב־9.5%.
זאת שכבשה פסגה: מדד ההנג סנג בהונג קונג זינק ב־17%
למרות הזרמת כספים ניכרת לאירופה מארה"ב, הניצחון הגדול שייך דווקא לבורסה בהונג קונג. מדד ההנג סנג של הבורסה זינק ב־17% מתחילת השנה והוא מבין הבורסות שזינקו בחדות השנה. מדד ההנג סנג הגיע לשיא של שלוש שנים, וזינק בשל התחייבויות ממשלת סין להחיות את שוק המניות הסיני. יחד עם זאת, המדד סובל פחות מסנקציות של ארה"ב על סין ולכן מצליח לעלות מעבר לשאר הבורסות הסיניות.
לעומת המצב בהונג קונג, הבורסה היפנית היא המפסידה הגדולה ביותר מתחילת השנה. מדד הניקיי נחלש ב־10% והצביע על חולשה בשוק המניות היפני. צניחות אלו מגיעות דווקא לאחר שוורן באפט הודיע כי חברתו, ברקשייר האת'וויי, תגדיל את השקעותיה בחברות יפניות.
ישראל התחילה טוב ופתאום הקערה התהפכה על פיה
הבורסה בתל אביב חוותה שינוי משמעותי בהשוואה לשנה שעברה. בשנה שעברה נרשמו ביצועי יתר, במיוחד בחלק השני של השנה, כאשר ירידת עצימות הלחימה, אישור הסדר בלבנון והפסקת האש להחזרת החטופים, שהחלה להתממש, הביאו לחזרת המשקיעים לישראל. בשנה שעברה עלה מדד ת"א־35 ב־28% לפי הבורסה, אך המצב היום שונה לחלוטין.
ברבעון הראשון של השנה המדדים ת"א 35 ות"א 125 מתקרבים לתשואה אפסית. ביחידת המחקר של הבורסה ציינו כי את הרבעון ניתן לחלק לשני חלקים, עד קריסת הפסקת האש ב־17 במרץ, ובתקופה שלאחריה.
מתחילת 2025, ועד ל־17 במרץ, המניות הציגו עליות שערים נאות, כאשר מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו עליות בשיעור של כ־5.7% וכ־8.9%. אך לאחר מכן, ממועד החזרה ללחימה ועד לסוף החודש, שוק המניות המקומי הציג ירידות שערים: מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו ירידות בשיעור של כ־4.1% וכ־7.9%. מה שמעיד כי בשבועיים בלבד, הבורסה מחקה את כל עליות השערים שהיו בתחילת השנה, בעקבות המתיחות הביטחונית והפוליטית.
המטבע שבלט: הרובל הרוסי חוזר לשער של לפני פרוץ מלחמת אוקראינה
בשוק המטבעות, נראה כי המטבע ששינה את פניו מתחילת השנה הוא הרובל הרוסי, המטבע התחזק בכ־30% מול הדולר ב-2025, רחוק מאוד משאר המטבעות המובילים בשוק. בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי הייסוף החד ברובל מגיע על רקע תקוות לשיפור ביחסים בין וושינגטון למוסקבה, שעשוי להוביל לפתרון לסכסוך באוקראינה. המטבע הרוסי עומד כעת בשער של 83 רובל לדולר אחד, לא רחוק משערו לפני פרוץ המלחמה באוקראינה, שעמד על 70 רובל לדולר.
חוסר הוודאות בארה"ב הביאה להיחלשות הדולר בעולם, וירידה במדד ה־DXY (האומד את ביצועי המטבע) ב־5 נקודות בסיס. כתוצאה מכך, מטבעות בולטים התחזקו מול הדולר: האירו עלה ב־4.5%, הפאונד ב-3% והין התחזק בכ־5.5%.
לעומתם, השקל נחלש מול הדולר בעקבות ההסלמה בדרום וקריסת הפסקת האש, זאת במקביל לחזרת המתיחות הפוליטית בישראל. השקל פחת ב־1.9% בשלושת החודשים האחרונים, והוא נמצא בחברה של מטבעות של מדינות הנמצאות בקריסה: ארגנטינה וטורקיה.
על רקע אי הוודאות: הביקוש לזהב מביא לשבירת שיאים
בשוק הסחורות, הביקוש לזהב ממשיך להזניק את המתכת הנוצצת, ומחירה עומד על 3,150 דולר לאונקייה. הביקוש הגובר בשל חוסר הבהירות הגלובלי מביא לשבירת שיאים מתמשכת מצד הזהב. ביקושים מצד בנקים מרכזיים, בראשם הבנק המרכזי הסיני הביאו לעליית מחיר חדה בשנים האחרונות.
מתחילת השנה מחיר הזהב האמיר ב־17% והתחזיות צופות כי המחירים ימשיכו לעלות גם בהמשך השנה. מועצת הזהב העולמית העריכה בתחילת חודש מרץ כי חוסר הבהירות העולמי והצפי העולה לאינפלציה בארה"ב ימשיכו לתמוך בביקוש לזהב ולעלייה במחירו בעתיד הקרוב.
במבט קדימה: חותכים תחזיות, אך עדיין מקווים לעליות
בשבועות האחרונים חלק מענקיות הפיננסים בעולם החלו לחתוך את תחזיות התשואה לשנה הקרובה. בסוף השנה שעברה, הציפיות היו גבוהות עם תחזיות לצמיחה דו־ספרתית נוספת, כאשר רובן הימרו על ראלי נוסף במדד ה־S&P 500. אמנם לא צפויה תשואה של 20% כמו בשנה שעברה, אך האנליסטים מקווים שהשפעת מכסי הנשיא טראמפ תדעך ושוק המניות האמריקאי ימשיך לעלות.
עם זאת, ניתוח של Dow Jones Market Data מעלה כי לאחר ירידה של 3% או יותר ברבעון הראשון, הביצועים להמשך השנה יהיו מעורבים. בממוצע, המניות ינטו לעלות במהלך שאר השנה, אך ייתכן שהממוצע הזה הוטה כלפי מעלה בשל ההתאוששויות החריגות בשוק לאחר משבר הקורונה ב־2020 והקריסה הפיננסית של 2008. עם זאת, הנתונים מראים שלאחר רבעון ראשון חלש, בסיכום השנה המניות בדרך כלל סיימו בירידות.