גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבעון שבו התחזיות פספסו את שוק ההון, ומה ההיסטוריה מלמדת על ההמשך

בניגוד לתחזיות האופטימיות בתחילת השנה, השוק האמריקאי חווה ירידות חדות, המשקיעים בורחים לאירופה והבורסה בהונג קונג שברה שיאים ● הבורסה בת"א נסוגה בעקבות המצב הביטחוני והפוליטי ● גם שוקי המטבעות והסחורות חוו תהפוכות ● ההיסטוריה מראה: פתיחת שנה חלשה בוול סטריט מסתיימת לרוב בתשואה שלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew

רק שלושה חודשים בתוך השנה, והתמונה בשווקים כבר רחוקה מכל תחזית. בגולדמן זאקס נכנסו ל־2025 עם ציפיות גבוהות: צמיחה כלכלית גלובלית, המשך הראלי בשוק המניות בארה"ב ועליות במדד S&P 500, בעוד שגוש האירו יפגר מאחור על רקע מכסים חדשים הצפויים בממשל טראמפ.

למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה
המכתב השנתי של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם: כך ייראה תיק ההשקעות העתידי

אך המציאות הכלכלית מוכיחה שוב ששוק ההון לא תמיד משחק לפי התחזיות. האופטימיות התחלפה במהירות, וכעת צופים בגולדמן זאקס סיכוי של 35% למיתון בארה"ב.

בימים אלו השווקים עומדים בצומת דרכים. האם ההיחלשות בארה"ב תעמיק, או שנראה התאוששות כפי שקרה בעבר? האם אירופה תשמור על המומנטום החיובי, והאם השקל יוכל להתייצב מול אי־הוודאות המקומית?

בעוד המשקיעים מנסים לפענח את הכיוון הבא, דבר אחד ברור - 2025 מסתמנת כשנה של תהפוכות, שבה היכולת לקרוא את המגמות הנכונות תהיה יקרה מפז.

זאת שאכזבה: ירידות שערים בארה"ב וחשש ממצב הכלכלה

אין ספק שאחד השווקים החלשים השנה היה השוק האמריקאי. מדד ה־S&P 500 ירד ב־5% מתחילת השנה, ומשיאו שחל בחודש פברואר המדד הבולט בארה"ב תיקן בכ־10%. מדד הנאסד"ק הטכנולוגי צלל מתחילת 2025 ב־10% וגם מדד הדאו ג'ונס התעשייתי נחלש, אם כי בשיעור נמוך יותר ממקביליו בשוק.

מספר גורמים משמעותיים פעלו על הבורסה בוול סטריט ותרמו לירידות חדות בשווקים. ראשית, מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ, שנכנס לבית הלבן ב־20 בינואר, הביאה לעלייה בחוסר הוודאות בשווקים, לצפי לאינפלציה גבוהה יותר בשנים הקרובות ולחשש של המשקיעים מהסיכון הגובר בשוק האמריקאי.

כמו כן, מניות הטכנולוגיה החלו לדעוך. מניות כמו אנבידיה, שבלטו בשנתיים הקודמות, נחלשו השנה ולא בטוח האם הירידות יפסקו.

בשווקים מעריכים שהייחודיות של השוק בארה"ב הולכת ומתפוגגת, לאחר שנים שבהן שוק ההון האמריקאי בלט כבעל ביצועי יתר על פני שאר העולם והכספים שהועברו ברבות השנים למעצמה ממקומות אחרים הולכים ויוצאים ממנה.

כך, אחרי שנתיים בהן חל ביצוע יתר במדד ה־S&P 500, הרבעון הראשון של השנה מצביע על התרסקות.

זאת שהפתיעה: המשקיעים בורחים לשוקי אירופה

המדדים באירופה רשמו ביצועים מרשימים ברבעון הראשון של השנה, בעיקר על רקע החולשה בשוק האמריקאי. מדובר בתפנית חדה עבור השווקים האירופיים, שעד לאחרונה נותרו מאחור בעוד וול סטריט נהנתה מגאות במניות הטכנולוגיה.

כעת, הפערים החלו להצטמצם, כאשר מדד המניות האירופי, ה־STOXX 600, הצליח לעקוף את מדד ה־S&P 500 בכ־10%.

ברבעון הראשון של השנה, בלטה במיוחד הבורסה הגרמנית, שהציגה עלייה של מעל ל־10% מתחילת השנה, כאשר מדד ה־DAX עמד בחזית בין הבורסות האירופיות.

התחזקות המניות בגרמניה נובעת בעיקר מגורמים פוליטיים, לאחר שהמדינה החליטה לשחרר את עצמה ממדיניות הריסון הפיסקלי שהייתה נהוגה בה במשך יותר משני עשורים בעקבות תוכניתו החדשה של קנצלר גרמניה הנבחר, פרידריך מרץ. הפרלמנט הגרמני אישר לקיחת חוב של כמיליארד אירו, רובו יוקצה לביטחון ולתשתיות.

לצד גרמניה, מדינות אירופה המובילות נהנו גם הן מעליות בשווקים, כאשר ה־CAC הצרפתי התחזק ב־5%, ה־FTSE הבריטי בשיעור דומה, והבורסה בשוויץ זינקה ב־9.5%.

זאת שכבשה פסגה: מדד ההנג סנג בהונג קונג זינק ב־17%

למרות הזרמת כספים ניכרת לאירופה מארה"ב, הניצחון הגדול שייך דווקא לבורסה בהונג קונג. מדד ההנג סנג של הבורסה זינק ב־17% מתחילת השנה והוא מבין הבורסות שזינקו בחדות השנה. מדד ההנג סנג הגיע לשיא של שלוש שנים, וזינק בשל התחייבויות ממשלת סין להחיות את שוק המניות הסיני. יחד עם זאת, המדד סובל פחות מסנקציות של ארה"ב על סין ולכן מצליח לעלות מעבר לשאר הבורסות הסיניות.

לעומת המצב בהונג קונג, הבורסה היפנית היא המפסידה הגדולה ביותר מתחילת השנה. מדד הניקיי נחלש ב־10% והצביע על חולשה בשוק המניות היפני. צניחות אלו מגיעות דווקא לאחר שוורן באפט הודיע כי חברתו, ברקשייר האת'וויי, תגדיל את השקעותיה בחברות יפניות.

ישראל התחילה טוב ופתאום הקערה התהפכה על פיה

הבורסה בתל אביב חוותה שינוי משמעותי בהשוואה לשנה שעברה. בשנה שעברה נרשמו ביצועי יתר, במיוחד בחלק השני של השנה, כאשר ירידת עצימות הלחימה, אישור הסדר בלבנון והפסקת האש להחזרת החטופים, שהחלה להתממש, הביאו לחזרת המשקיעים לישראל. בשנה שעברה עלה מדד ת"א־35 ב־28% לפי הבורסה, אך המצב היום שונה לחלוטין.

ברבעון הראשון של השנה המדדים ת"א 35 ות"א 125 מתקרבים לתשואה אפסית. ביחידת המחקר של הבורסה ציינו כי את הרבעון ניתן לחלק לשני חלקים, עד קריסת הפסקת האש ב־17 במרץ, ובתקופה שלאחריה.

מתחילת 2025, ועד ל־17 במרץ, המניות הציגו עליות שערים נאות, כאשר מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו עליות בשיעור של כ־5.7% וכ־8.9%. אך לאחר מכן, ממועד החזרה ללחימה ועד לסוף החודש, שוק המניות המקומי הציג ירידות שערים: מדדי ת"א־35 ות"א־90 רשמו ירידות בשיעור של כ־4.1% וכ־7.9%. מה שמעיד כי בשבועיים בלבד, הבורסה מחקה את כל עליות השערים שהיו בתחילת השנה, בעקבות המתיחות הביטחונית והפוליטית.

המטבע שבלט: הרובל הרוסי חוזר לשער של לפני פרוץ מלחמת אוקראינה

בשוק המטבעות, נראה כי המטבע ששינה את פניו מתחילת השנה הוא הרובל הרוסי, המטבע התחזק בכ־30% מול הדולר ב-2025, רחוק מאוד משאר המטבעות המובילים בשוק. בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי הייסוף החד ברובל מגיע על רקע תקוות לשיפור ביחסים בין וושינגטון למוסקבה, שעשוי להוביל לפתרון לסכסוך באוקראינה. המטבע הרוסי עומד כעת בשער של 83 רובל לדולר אחד, לא רחוק משערו לפני פרוץ המלחמה באוקראינה, שעמד על 70 רובל לדולר.

חוסר הוודאות בארה"ב הביאה להיחלשות הדולר בעולם, וירידה במדד ה־DXY (האומד את ביצועי המטבע) ב־5 נקודות בסיס. כתוצאה מכך, מטבעות בולטים התחזקו מול הדולר: האירו עלה ב־4.5%, הפאונד ב-3% והין התחזק בכ־5.5%.

לעומתם, השקל נחלש מול הדולר בעקבות ההסלמה בדרום וקריסת הפסקת האש, זאת במקביל לחזרת המתיחות הפוליטית בישראל. השקל פחת ב־1.9% בשלושת החודשים האחרונים, והוא נמצא בחברה של מטבעות של מדינות הנמצאות בקריסה: ארגנטינה וטורקיה.

על רקע אי הוודאות: הביקוש לזהב מביא לשבירת שיאים

בשוק הסחורות, הביקוש לזהב ממשיך להזניק את המתכת הנוצצת, ומחירה עומד על 3,150 דולר לאונקייה. הביקוש הגובר בשל חוסר הבהירות הגלובלי מביא לשבירת שיאים מתמשכת מצד הזהב. ביקושים מצד בנקים מרכזיים, בראשם הבנק המרכזי הסיני הביאו לעליית מחיר חדה בשנים האחרונות.

מתחילת השנה מחיר הזהב האמיר ב־17% והתחזיות צופות כי המחירים ימשיכו לעלות גם בהמשך השנה. מועצת הזהב העולמית העריכה בתחילת חודש מרץ כי חוסר הבהירות העולמי והצפי העולה לאינפלציה בארה"ב ימשיכו לתמוך בביקוש לזהב ולעלייה במחירו בעתיד הקרוב.

במבט קדימה: חותכים תחזיות, אך עדיין מקווים לעליות

בשבועות האחרונים חלק מענקיות הפיננסים בעולם החלו לחתוך את תחזיות התשואה לשנה הקרובה. בסוף השנה שעברה, הציפיות היו גבוהות עם תחזיות לצמיחה דו־ספרתית נוספת, כאשר רובן הימרו על ראלי נוסף במדד ה־S&P 500. אמנם לא צפויה תשואה של 20% כמו בשנה שעברה, אך האנליסטים מקווים שהשפעת מכסי הנשיא טראמפ תדעך ושוק המניות האמריקאי ימשיך לעלות.

עם זאת, ניתוח של Dow Jones Market Data מעלה כי לאחר ירידה של 3% או יותר ברבעון הראשון, הביצועים להמשך השנה יהיו מעורבים. בממוצע, המניות ינטו לעלות במהלך שאר השנה, אך ייתכן שהממוצע הזה הוטה כלפי מעלה בשל ההתאוששויות החריגות בשוק לאחר משבר הקורונה ב־2020 והקריסה הפיננסית של 2008. עם זאת, הנתונים מראים שלאחר רבעון ראשון חלש, בסיכום השנה המניות בדרך כלל סיימו בירידות.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעלתה לה היום ביוקר, כ-13 מיליארד דולר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק הפסידה ענקית ההשקעות כ-6 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

המומחית שמזהירה – התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות