שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
לגלובס נודע כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתכוון למנות לתפקיד ממלא־מקום היועץ המשפטי של משרדו את דודי קופל, המשנה של היועץ היוצא אסי מסינג. על פניו, מדובר במינוי טבעי ומתבקש, אבל כזה שאינו מובן מאליו על רקע יחסיהם העכורים של השר ומסינג.
● בלעדי | המהלך האחרון של יועמ"ש האוצר: קיזוז של כ־400 מיליון שקל מכספי האברכים
● יועמ"ש האוצר יפרוש. כעת מתחיל המאבק על מינוי המחליף
על־פי המתווה שנכפה על מסינג, הוא אמור לפנות מיידית את הלשכה המשפטית שבראשה עמד ב־9 השנים האחרונות, ולהניח מאחוריו את המאבקים המתוקשרים והיצריים עם סמוטריץ', שהאשים אותו בסיכול מדיניות הממשלה.
ועדת האיתור למחליף קבוע נמצאת עדיין בראשית התהליך הממושך, ובינתיים ייתכן כי כהונתו של מסינג תוארך ב"כמה ימים" עד להעברת המקל לקופל, אף שיומו האחרון בתפקיד נקבע רשמית ל־1 באפריל.
הגיש מועמדות
סמוטריץ' פעל בנחישות להביא לסיום כהונתו של מסינג, עד כדי הוצאת "ההחלטה לקציבת כהונה של יועצים משפטיים" מהמקפיא וקידום מתווה פרישה מדורג שהכריח את מסינג לעזוב בסבב הראשון. לכן, הבחירה במשנהו של מסינג כממלא־מקום מעוררת שאלות - מדוע שסמוטריץ' ימנה דווקא את האיש הקרוב ביותר למי שהתאמץ כל־כך להזיז מדרכו? למה למרות שבסמכותו של סמוטריץ' להנחית כממלא־מקום גם משפטנים מחוץ לאוצר, הוא אייש את המשרה בדמות שגם מסינג בעצמו היה חותם על מינויה?

אף שמדובר רק במינוי ממלא־מקום זמני, האמרה "מה שזמני נשאר קבוע" נכונה גם בכל הקשור למינויים של סמוטריץ' באוצר. במקביל החל התהליך הרשמי לאיתור יועץ משפטי קבוע לאוצר במקום מסינג. מדובר בתהליך ממושך שאורך בדרך־כלל חודשים. בשלב זה נעשה מכרז פנימי אליו יכולים לגשת רק יועצים משפטיים פעילים בממשלה, וקופל הוא בין המועמדים שהגישו מועמדות.
מספר גורמים עשויים לעמוד מאחורי הבחירה בקופל. גורם משפטי שעבד עימו ניסה להסביר: "קודם כל, נראה שאין לסמוטריץ' הרבה אפשרויות. לא יהיה נכון מבחינתו להצניח מישהו מבחוץ שלא שוחה במטריה".
בתפקידו הקודם שימש קופל כיועץ המשפטי בפועל של משרד האנרגיה, ובשנת 2022 מונה לתפקיד המשנה ליועץ המשפטי באוצר.
"דודי אדם ענייני ומקצועי, אבל הוא לא 'ראש בקיר', הוא לא מחפש להיות לעומתי, בניגוד למסינג", מתאר אותו הגורם המשפטי. "אם השר יבקש ממנו משהו, והוא ימצא לבקשה טעמים סבירים משפטית ולא יחשוב שיש שם משהו מופרך או ממש בלתי חוקי בעליל - אז הוא יאפשר. אבל במקרים שהם בבחינת 'סדין אדום', דודי לא יתפשר ביושרה המקצועית שלו".
גורם נוסף שעשוי להקל על סמוטריץ' את הבחירה בקופל הוא שיוכו לציונות הדתית. השר אייש תפקידים בכירים באוצר בגברים חובשי כיפה בשישה מתוך שבעת המינויים שערך. השאלה המרכזית שמרחפת סביב המינוי היא עד כמה עצמאי בעמדותיו יהיה יועמ"ש במעמד של ממלא־מקום זמני, הרוצה בתמיכת השר למינוי הקבוע.
דווקא שיוכו הדתי־לאומי של קופל לא צפוי להקל על סמוטריץ' באחד המאבקים הגדולים שלו מול מסינג: העברת כספים המיועדים לישיבות חרדיות ולמימון אברכים המחויבים בגיוס. בסך־הכול קיימים באוצר לפחות 1.5 מיליארד שקל ש"שוכבים" ברזרבות התקציב, הממתינים למעשה לאישור משפטי כדי להעבירם ככספים קואליציוניים, או אפילו להטמיעם בבסיס התקציב הקבוע לקראת תקציב 2026.