גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock
המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המשקיעים ידעו שתוכנית המכסים החדשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ היא טלטלה לוול סטריט, אבל נראה שהם לא ידעו עד כמה. אחרי שהכריז הנשיא האמריקאי על רפורמת מכסים נרחבת הכוללת מכס של 54% על סין ומכס של בין 30% ל־50% על שותפות הסחר הגדולות של הכלכלה הגדולה בעולם - השווקים רעדו.

המכסים החדשים של טראמפ, התגובות בעולם והפאניקה בשווקים
"אפשרות למיתון עולמי": הבנקים הגדולים בעולם מגיבים לתוכנית המכסים של טראמפ
סין בתגובה חריפה לתוכנית המכסים של טראמפ

המסחר בוול סטריט מתנהל בירידות חדות מאוד, של כ־4% ב־S&P 500 ושל מעל 4.5% בנאסד"ק. אבל בעין הסערה, מוצר השקעה אחד מככב - אג"ח של הממשל האמריקאי.

תשואות האג"ח ירדו בחדות ביום רביעי בלילה, כלומר שיקפו עליות במחירי החוב הממשלתי. אג"ח ל-10 שנים ירדה לתשואה של 4% - שפל של כמעט חצי שנה. גם תשואות האג"ח ל-5 שנים רשמו את אותו הישג עם צניחה של כמעט 4% בתשואות לרמה של 3.8%. תשואות האג"ח ל-30 שנה ירדו ל־4.4% - רמה שלא נראתה מאז דצמבר האחרון. גם כעת (ה'), המגמה ממשיכה ותשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צוללות.

למעשה מאז סוף פברואר, אז ההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים. בין אלה התבלטו שווקים שנותרו בצל במשך שנים כגון שוק המניות האירופי והסיני, וגם נכסים הנחשבים בטוחים כמו הזהב, שמחירו שובר שיאים באופן כמעט יומי בשבועות האחרונים.

כאמור, אפיק נוסף שזכה ברבעון האחרון לרוח גבית מהתגברות המתיחות בין ארה"ב לכמה משותפות הסחר שלה, הוא זה של איגרות החוב הממשלתיות. כך, בפעם הראשונה זה חמש שנים השקעה בהן הניבה תשואת יתר על פני שוק המניות האמריקאי, כשמדד S&P 500 ירד בכ־4.6% ברבעון הראשון של 2025, בעוד התשואה באג"ח לשנתיים ירדה לשפל של שישה חודשים, והתשואות על אג"ח ל־5 ו־10 שנים ירדו בכ־40 נקודות בסיס. המשמעות היא שאג"ח ארה"ב לטווח ארוך הניבו למחזיקים רווח הון של כ־4% ברבעון החולף.

למעשה, המתאם השלילי בין שוק המניות לרווחי ההון בשוק האג"ח האמריקאי ברבעון מסמן חזרה למצב שוק "נורמלי" שלא נראה מאז מגפת הקורונה. אז גל האינפלציה שעוררה המגפה פגע במניות ובאג"ח בו־זמנית.

מה השתנה הרבעון, ומי נהנה מיתרון

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מסביר בשיחה עם גלובס כי בניגוד לרבעון האחרון של 2024, אז המשקיעים הפחיתו משמעותית את תחזיתם להורדות ריבית על ידי הפדרל ריזרב (פד) בשנת 2025, במהלך הרבעון הראשון רבים שבו לתמחר יותר הפחתות ריבית (שלוש עד סוף השנה) ובהתאם נרשמה ירידה בתשואות האג"ח. במקביל, מציין שטרית, "פרמיית הסיכון בשוק האג"ח ירדה, אך נותרה גבוהה יחסית לרמה שנצפתה לאורך 2024 - תופעה שעשויה להיחשב מפתיעה לאור העלייה באי־ודאות הכלכלית".

כדי להבין את הפרדוקס, שטרית מסביר כי "יש להבחין בין השפעת האי ודאות על שוק המניות לעומת שוק האג"ח. בעוד שבשוק המניות חוסר הוודאות משתקף בירידות ובתנודתיות גבוהה - בעיקר בשל חשש מהאטה בצמיחה, אפיק איגרות החוב דווקא נהנה מביקושים גוברים - הן בשל ציפיות להאטה כלכלית שתוביל ליותר הפחתות ריבית, והן כתוצאה מיציאת כספים מהמניות לטובת נכסים סולידיים יותר. זה מתבטא בירידת תשואות מחודשת בשוק האג"ח, למול ירידות בשוק המניות, ולמעשה בחידוש המתאם עם האג"ח שמלווה בחוסר יציבות ועלייה בפרופיל הסיכון".

גופי ההשקעה המובילים הגדילו החזקה

אנליסטים וגופי השקעות ברחבי העולם לא נותרו אדישים למהלך והגדילו החזקות באפיק האג"ח הממשלתי בארה"ב על חשבון החשיפה למניות שם. ג'ק מקינטייר, מנהל תיקים ב־Brandywine Global Investment Management, ציין בראיון לבלומרג כי המצב שבו "שוק המניות מתקן בחדות והתנאים הפיננסיים מתהדקים, זה מייצר רוח גבית להשקעה באג"ח". גם ארל דייוויס מחברת BMO Global Asset ציין כי "איגרות החוב מציעות למשקיעים תשואה ריאלית גבוהה, גם בשקלול האינפלציה. זה מצב אידיאלי להגדיל את ההקצאה לאג"ח בתיקי ההשקעות".

בבנק ברקליס דיווחו בשבוע שעבר על שינוי בהקצאת הנכסים שלהם לטובת אג"ח על פני מניות גלובליות, לראשונה זה מספר רבעונים, בציינם כי האי ודאות שמייצרת מדיניות הסחר של הנשיא טראמפ מגדילה את הסיכונים לצמיחה הכלכלית של ארה"ב. גם בבנק מורגן סטנלי שוריים לגבי אג"ח ממשלת ארה"ב, והאסטרטגים בבנק ממליצים למשקיעים להגדיל חשיפה באמצעות הכנסת אג"ח בטווח של שבע שנים לתיקים, שלהערכתם "ייהנו מהידרדרות בסנטימנט הסיכון על רקע השלכות מלחמת הסחר".

במה יבחר להתמקד הפד בצעדי הריבית שלו

בשוק תוהים כיצד ינהג הבנק המרכזי לנוכח ההשפעה של מדיניות הסחר של טראמפ על התמ"ג ואיך ייראה מתווה הריבית, שמשפיע באופן ישיר על עקום תשואות האג"ח של ארה"ב.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, אומר כי "בזמן שהאינפלציה בארה"ב עדיין נמצאת מעל היעד של הבנק הפדרלי, עולה השאלה האם הפד יעדיף למקד את צעדיו בפגיעה בצמיחה או בסביבת המחירים של המשק האמריקאי". להערכתו, הניסיון מלמד שהפד יעדיף להתמקד יותר בפגיעה בצמיחה מאשר בעליית מחירים, במיוחד כשזו לתפיסתו תהיה זמנית בלבד. "לראיה, לקראת המיתונים בתחילת שנות ה־90, ובהמשך בשנים 2000־2001 ו־2007־2008, הבנק המרכזי הוריד ריבית בחדות, למרות שהאינפלציה הייתה גבוהה משמעותית מ־2%", מציין זבז'ינסקי. "הפד שמר על הריבית ותחזית הריבית ללא שינוי, מתוך אמונה שמכסים יובילו לעלייה זמנית בלבד באינפלציה".

עוד מסבירים במיטב, שהמשקיעים יותר אופטימיים מהפד, וצופים ריבית נמוכה יותר מהתחזיות בסוף 2025, מה שגם ילחץ את תשואות האג"ח הממשלתיות כלפי מטה.

לצד זאת, ביום שישי הקרוב צפוי להתפרסם דוח התעסוקה לחודש מרץ במשק האמריקאי, שעל פי הערכות ראשוניות תוספת המשרות החדשות בו צפויה לעמוד על 135 אלף, ירידה מ־151 אלף משרות בפברואר. בד בבד, ההערכות בשוק מצביעות על כך שהתשואה באג"ח ל־10 שנים צפויה לרדת מתחת ל־4% עוד השבוע, לנוכח ציפיות המשקיעים כי הפד יפחית את הריבית אם יקבל אינדיקציה בדבר האטה בשוק העבודה האמריקאי.

עוד כתבות

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות הדואליות שחוזרות להיסחר עם פערים חיוביים במיוחד

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● פניית הפרסה של טראמפ בהקשר לתוכנית המכסים הובילה לזינוק היסטורי בוול סטריט ● האנליסטים בגולדמן זאקס חזרו בהם מהתחזית למיתון ● השווקים בארה"ב עדיין מתמחרים שלוש הפחתות ריבית השנה ● ב-15:30 (שעון ישראל), יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ

שבוע בדיוק חלף מאז הכריז טראמפ על תוכנית המכסים ועד שהקפיא אותה ● בדרך הייתה לנו הירידה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה של השווקים, כניסה לשוק דובי, חששות ממיתון ושלל הכחשות ● כך נראתה מלחמת הסחר האלימה ואולי גם הקצרה בהיסטוריה

''השוק חזר לעצמו מהר מידי''. גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

הבכיר שמזהיר מהנתון הכי גרוע אי פעם בשוק האמריקאי

ג'ון פלאד, שותף בגולדמן זאקס, מאמין כי מדד ה-S&P 500 הגיע לרמה בה משקיעים מתחילים לקנות ● "משיחותיי עם משקיעים לטווח ארוך יותר, נראה שהם יתחילו לקנות בהדרגה את המדד" ● והאם התערבות הפד היא הפתרון לקריסה?

הבורסה בפרנקפורט ביום ו' / צילום: Reuters, Staff

יד אחת מושטת למו"מ ויד אחרת מאיימת בצעדים אגרסיביים נגד ארה"ב

לאחר שלושה ימי שתיקה, מנהיגי היבשת סוף סוף מגיבים למכסים חסרי התקדים שהטיל נשיא ארה"ב ● נשיאת הנציבות האירופית מציעה: "אפס מכסים תמורת אפס מכסים", אך טראמפ דוחה: "זה לא מספיק" ● בינתיים, חברות כמו אדידס ויגואר כבר מפסיקות יצוא לארה"ב

מנכ''ל משרד האנרגיה, יוסי דיין / צילום: ניר שמול

האוצר החרים, בעלי לוויתן ותמר נשמו לרווחה: ועדת דיין פרסמה את המלצותיה

הוועדה לבחינת מדיניות שוק הגז הישראלי, קבעה כי היצוא ימשיך כסדרו ושברון תשמור מאגרים - בניגוד לעמדת האוצר ● שר האנרגיה חשף כי הונגריה מתעניינת ברכישת 5% ממאגר תמר

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

איך קונים מניות בשפל? המומחים מסמנים 3 חוקים למשקיע האמיץ

לפני כחודשיים פרסמנו כתבה על קניית מניות בשפל, העצות של המומחים נראות היום רלוונטיות מתמיד ולכן אנחנו מפרסמים אותה שוב על מנת לספק ערך לקוראינו זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות ● המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים, ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

לאחר התקיפות של ארה"ב: הממשל בעדן מבטיח לחות'ים הפתעות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב תוקפת במשך קרוב לחודש בעוצמה רבה את החות'ים, וכעת מתגלה היקף הנזקים; בכירה בממשל טראמפ מצהירה לקראת המו"מ עם איראן כי הם יודעים להשיג "עסקאות טובות"; ובאירופה, נשיא צרפת מסמן תאריך יעד להכרה במדינה פלסטינית • כותרות העיתונים בעולם

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אושרה תביעה נגזרת נגד בעל השליטה באאורה יעקב אטרקצ'י: "ניצל הזדמנות עסקית של החברה"

נקבע כי אטרקצ’י פעל בניגוד לדין ובניגוד לחובותיו כנושא משרה ובעל שליטה, בכך שניצל הזדמנות עסקית מהותית של החברה לטובתו האישית ורכש זכויות למקרקעין שיועד להקמת קמפוס חדש של הקריה האקדמית אונו ● עוד נקבע כי הוכח לכאורה כי אטרקצ'י "התעשר כתוצאה מביצוע העסקה והרווח שהופק ממנה, שלא על פי זכות שבדין ועל חשבון החברה"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

הטבה שתעלה ביוקר? ההבהרה החדשה של רשות המסים מעוררת סערה בשוק

רשות המסים קבעה תנאים ליישום ההטבה שהוענקה בהוראת שעה, המאפשרת פירוק חברות או העברת נכסים לבעלי מניות יחידים בדחיית מס ובפטור ממס רכישה ● על הפרק: המועד האחרון לביצוע והגדרת נכסי מקרקעין ● אלא שמומחים מזהירים: "המהלך עלול להוביל למס גבוה מהמצופה"

פרידריך מרץ / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בדרך לממשלה חדשה בגרמניה: יושעה איחוד המשפחות למבקשי מקלט

הנוצרים-דמוקרטים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו היום כי הגיעו להסכם קואליציוני ● הממשלה מחויבת לביטחונה של ישראל ולמאבק באנטישמיות ● בהיבט העסקי: תסובסד אנרגיה לעסקים, ויוקטנו תשלומי הרווחה למובטלים ● פרידריך מרץ צפוי להפוך לקנצלר גרמניה ב-7 במאי ● הפרטים המלאים

ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: איל יצהר

מקים חברה חדשה: ליעד אגמון עוזב את תפקידו כשותף באינסייט

לפי הודעת הקרן מהבוקר, אגמון "יעבור להיות יועץ בכיר בקרן וימשיך לכהן בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו" ● אגמון עדכן את הקרן בדבר רצונו לעזוב את התפקיד כבר בסוף 2024, אלא שכעת "על רקע היציבות הגוברת בישראל והחוסן שמפגינות חברות הפורטפוליו של אינסייט, כל הצדדים מרגישים שניתן לבצע את השינוי"

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בצו מוסכם: הפועלים ודיסקונט ישלמו למדינה 40 מיליון שקל כל אחד

כל בנק התחייב לשלם 40 מיליון שקל לאוצר, במסגרת צו מוסכם ● על פי הרשות, מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם בצו ● רשות התחרות: "החזקה של דיסקונט או הפועלים בחברת נימה עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור"

אייל חומסקי / צילום: איל יצהר

ההשקעה החדשה של אייל חומסקי

משרד הפרסום אדלר-חומסקי וחברת ההחזקות של הבעלים אייל חומסקי מתרחבים לנדל"ן מניב, עם רכישת 15% מחברת די.אן.איי של ברק רוזן ואסף טוכמאייר תמורת 21 מיליון שקל • אירועים ומינויים

איתי שטרום / צילום: שלומי יוסף

איתי שטרום הסכים לפשרה חדשה: ישלם פי 3 מהסכום המקורי

איש שוק ההון, שנתבע ביחד עם נוחי דנקנר בתביעה ייצוגית בגובה 50 מיליון שקל על חלקם בהרצת מניות אי.די.בי שעליה ריצו עונש מאסר, הסכים להגדיל פי 3 את הסכום שישלם לעומת סכום הפשרה המקורית שבוטלה ● התביעה נגד דנקנר תימשך בשלב זה, וביום רביעי ידון ביהמ"ש בעיקולים על נכסיו ● הפשרה עם שטרום כפופה לאישור בית המשפט

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Richard Drew

תרחיש האימים של אפל: כמה יעלה אייפון בעידן המכסים?

מאז ההכרזה על תוכנית המכסים, מניית אפל צנחה ב־20% והחברה איבדה את תואר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בענף מעריכים: "הנוכחות של אפל בסין יוצרת סיכון ולכן צפויות העלאות מחירים"

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

פאלו אלטו של ניר צוק בדרך לרכישת חברת אבטחת AI במאות מיליוני דולרים

לפי ההערכה, בין החברות שפאלו אלטו שוקלת לרכוש נמצאת חברת פרוטקט AI, חברת סייבר אמריקאית, בה מעורבים בה כמה ישראלים - בהם שלמה קרמר ● היקף העסקה צפוי להגיע ל-700-650 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

הגענו לתחתית? כמה השוק צריך עוד לרדת לפני שמגיע הזמן לקנות מניות

כמות לא מבוטלת של חדשות רעות כבר מגולמת במחירי השוק, כך שמשקיעים אמיצים יכולים כבר להתחיל לחפש מציאות - כל עוד הם ערים לכך שהמניות עלולות בקלות להתדרדר עוד

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ההגבלות רק נכנסו לתוקף, והקבלנים כבר מוצאים דרכים להמשיך למכור דירות

בתחילת השבוע נכנסה לתוקף ההנחיה של בנק ישראל, שהגבילה את מבצעי המימון של הקבלנים ● סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "השוק מפתח כלים שעוקפים את ההוראה" ● בין הפתרונות: משכנתאות בדחייה של 3 שנים, מימון חוץ בנקאי והנחות ישירות