גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

שוק המניות האמריקאי צנח היום לאחר שהנשיא טראמפ הודיע אתמול על שורה של העלאות מכסים, מה שגרם למחיקת שווי מצרפי של 3 טריליון דולר מהבורסה ושלח את מדד S&P 500 לירידה של 4.8% ואת נאסד"ק לירידה של 5.8%. דאו ג'ונס ירד בכ-4%.

כ-2 טריליון דולר נמחקו ממדד S&P 500 בעקבות חששות כי סבב המכסים הנרחב של טראמפ עלול להכניס את הכלכלה למיתון.

הנזק היה כבד במיוחד בקרב חברות שתלויות בשרשראות אספקה בינלאומיות, כאשר מניית אפל צנחה ב-10%, ולולולמון אתלטיקה ונייקי איבדו יותר מ-12% מערכן.

מי ששמר על אופטימיות הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לשאלת כתבים אמר שהתגובה לתוכנית המכסים החדשה והמרחיקת לכת שלו "מתקדמת מצוין". "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק", אמר לכתבים בעת שיצא מהבית הלבן. "העולם כולו רוצה לראות האם יש דרך להגיע להסכם," הוסיף.

במקביל, מדינות בעולם משיבות "מלחמה". ראש ממשלת קנדה, מארק קרני, הודיע היום על מכס תגמולי של 25% בתגובה לצעדים שנקט הנשיא טראמפ אתמול. קנדה היא שוק היצוא הגדול ביותר של ארה"ב לרכבים. על פי נתוני Statistics Canada , התוכנית מכסה 8% מתוך 750,000 כלי הרכב שארה"ב מייצאת לקנדה.

כ-67,100 רכבים שמיוצאים מדי שנה מארה"ב לקנדה יושפעו מהמכס התגמולי של 25%, אותו הודיעה קנדה כי תטיל על ייצוא רכב אמריקאי שאינו עומד בהסכם הסחר ארה"ב-מקסיקו-קנדה.

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר היום כי אירופה שוקלת תגובה רב-כיוונית למכסים שהטילה ממשל טראמפ, כולל נקיטת צעדים נגד שירותים דיגיטליים אמריקאיים והטלת מכסים משלה על ארה"ב.

"כל הכלים נמצאים על השולחן," אמר מקרון בארמון האליזה, תוך שהוא מזכיר את האפשרות להטלת מכסים תגמוליים ו"תגובה בנוגע לשירותים הדיגיטליים של ארה"ב, שהם רווחיים מאוד באירופה."

22:28

בניגוד גמור למגמה אינטל מזנקת ב-6% וזאת בעקבות דיווח מאתר "דה אינפורמיישן" מדווח כי אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC (טייוואן סמיקונדקטור) הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו.

TSMC לא תזרים כסף למיזם אלא תשתף את אינטל בשיטות הייצור שלה ותכשיר כמה מעובדי אינטל לתכנן תהליכי ופסי ייצור בשיטתה. מאחורי המהלך קיים הגיון רב: TSMC עקפה את אינטל ביכולותיה הטכנולוגיות והיא מצליחה לייצר שבבים מתקדמים מאלה של אינטל בכמה דורות, כשהיא משרתת ענקיו כמו אנבידיה, אפל ואמזון.

22:07

בעוד וול סטריט צוללת, מי ששומר על אופטימיות הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לשאלת כתבים אמר שהתגובה לתוכנית המכסים החדשה והמרחיקת לכת שלו "מתקדמת מצוין". "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק", אמר לכתבים בעת שיצא מהבית הלבן. "העולם כולו רוצה לראות האם יש דרך להגיע להסכם," הוסיף.

טראמפ ציין התחייבויות להשקעה מצד כמה חברות בשבועות האחרונים, וטען כי הן מסתכמות כמעט ב-7 טריליון דולר. "אתם תראו איך זה יתפתח. המדינה שלנו הולכת לשגשג," אמר.

מוקדם יותר היום בדרכו למיאמי, שם ישתתף בארוחת ערב של טורניר הגולף LIV במועדון הגולף שלו, Trump Doral National Golf Club, השווה את המכסים לניתוח. "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה," כתב באותיות גדולות בפוסט שפרסם הבוקר בפלטפורמת Truth Social . "התחזית היא שהמטופל יהיה חזק יותר, גדול יותר, טוב יותר ועמיד יותר מאי פעם. החזירו את אמריקה לגדולתה!!!".

שר המסחר האמריקאי הווארד לוטניק מנסה להרגיע, "המכסים החדשים של הנשיא טראמפ היו תגובתיים ויעודדו מדינות אחרות לפתוח את דלתן לסחורות אמריקאיות", אמר ל-CNBC. "זהו ארגון מחדש של סחר הוגן," אמר לוטניק. "מדובר במחסומי סחר שאינם מכסיים - זה מה שאנחנו מטפלים בו."

21:31

כשעה וחצי לסגירת המסחר והירידות מחריפות כעת - נאסד"ק משיל כבר 5.5%, S&P 500 יורד ב-4.3%% ודאו ג'ונס ב-3.2%.

אחת הנפגעות העיקריות ממכסי טראמפ היא אמזון שיורדת בכ-8% כעת. אמזון פגיעה במיוחד למכסים, בשל טביעת הרגל הגלובלית שלה באספקה. על פי הערכות של מורגן סטנלי, כ-25% מעלויות המוצרים שאמזון מוכרת בעצמה מקורם בסין.

עם זאת, ייתכן שיש כאן נקודת אור: הנשיא טראמפ ביטל מדיניות מס הידועה בשם de minimis , אשר הועילה היסטורית ל-Temu ול-Shein, המתחרות החדשות של אמזון. כלל זה אפשר לחבילות בשווי של פחות מ-800 דולר להיכנס לארה"ב ללא מכס או בדיקות מכס, מה שהקל על החברות הללו לייבא סחורות זולות. עם ביטול הפטור, טוענים במורגן סטנלי, האיום התחרותי עשוי להיחלש.

20:45

המגמה השלילית בוול סטריט נמשכת והמדדים נסחרים בירידות חדות. נאסד"ק משיל 5%, S&P 500 יורד ב-3.8%% ודאו ג'ונס ב-3.2%.

בנוסף למניות הטכנולוגיה הגדולות שיורדות בחדות, מניות הקמעונאות יורדות אף יותר וביניהן: אמריקן איגל שנופלת בכ-17%, גאפ ב-20%, קרוקס ב-15% ופוט לוקר ב-17%. הסיבה היא שמותגים מייצרים חלק ניכר מהמוצרים שלהם במדינות במזרח עליהם הטיל טראמפ מכסים גבוהים כגון קמבודיה וויאטנאם, וחלקם אף הרחיבו את פעילותם שם כדי להסיט חלק גדול יותר משרשרת האספקה מחוץ לסין.

20:00

המניות הקטנות (Small-cap stocks), שנחשבו בעבר למרוויחות העיקריות מהמדיניות של הנשיא דונלד טראמפ, נכנסו לשטח "שוק דובי" (Bear Market) היום בעקבות ההשקה הרחבה והאגרסיבית של מכסי המגן של הממשל.

מדד ראסל 2000 יורד ביותר מ-5% ומשלים ירידה מאז השיא ב-25 בנובמבר לכ-21%. בוול סטריט, ירידה של 10% נחשבת לתיקון (Correction), אך ירידה של 20% נחשבת לשוק דובי (Bear Market). מדד S&P 500 ומדד נאסד"ק נמצאים באזור תיקון, בעוד שמדד דאו ג'ונס נמצא מתחת לסף הזה.

19:21

אפל שמייצרת את רוב מכשיריה הנמכרים בארה"ב בסין, יורדת בכ-8%. לפי אנליסטים מבנק Citigroup בהובלת עטיף מאליק, אם אפל תספוג את העלייה בעלויות בעקבות המכסים על סין, שולי הרווח הגולמי של החברה עלולים להצטמצם בעד 9%.

מי שחווה את הירידה של אפל יותר מכל הוא וורן באפט. חמש ההשקעות הגדולות של באפט מהוות כ-65% או כ-185 מיליארד דולר מסך תיק ההשקעות - בראשן, 23% מתיק ההשקעות מהווה אפל. ענקית הטכנולוגיה שנופלת היום מפילה את ההחזקה הגדולה של באפט, כ-67 מיליארד דולר במעל 5 מיליארד דולר.

בסך הכל שווי ההחזקה של באפט בחמשת ההחזקות הגדולות שלו נחתך היום ב-11.3 מיליארד דולר.

18:38

הסערה בוול סטריט נמשכת - נאסד"ק משיל 4.9%, S&P 500 יורד ב-3.8%% ודאו ג'ונס ב-3.6%, הירידות לא פוסחות גם על מדד המניות הקטנות, ראסל 2000 שיורד ב-6.1%.

נתון נוסף מגיע מבית ההשקעות מיזוהו שם מצביעים על כך שכ-60 מניות במדד S&P 500 יורדות היום במעל 10%, כ-12% מסך המניות.

מהבית הלבן נמסרים היום מסרים אחידים. האחרון שבהם, סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס אמר כי המכסים החדשים נחוצים כדי לתקן את חוסר האיזון בסחר עם מדינות אחרות. "הרבה אנשים התעשרו מהמעבר של חברות אמריקאיות לחו"ל, אבל העובדים האמריקאים לא התעשרו, ובכנות, גם החברות האמריקאיות לא צברו עושר מהצמיחה הגוברת של מתחרים זרים המייצרים מעבר לים," אמר ואנס במהלך ריאיון לפוקס.

ואנס הוסיף כי ארה"ב נאלצה להתמודד עם "מכסים מגוחכים" וכן עם "הרבה פרקטיקות שאינן מכסים, כמו מניפולציה של מטבע" , שלדבריו "היו הרסניות עבור הכלכלה המקומית בארה"ב."

באירופה ננעל הערב המסחר בדומה לבורסות בעולם בירידות חדות - בורסת פרנקפורט ירדה ב-3%, פריז ב-3.2% ולונדון ב-1.6%.

17:51

הסערה בוול סטריט נמשכת והירידות הולכות כעת ומחריפות - נאסד"ק משיל 5.5%, S&P 500 יורד ב-4.2% ודאו ג'ונס ב-3.6%, הירידות לא פוסחות גם על מדד המניות הקטנות, ראסל 2000 שיורד ב-5.6%.

את הירידות מובילות ענקיות הטכנולוגיה ובראשן אמזון ואפל שנופלות במעל 8%.

במקביל לירידות מדד הפחד מזנק בכ-25% ל-26.7.

מניית צים נופלת בשיעור דו-ספרתי אחרי העלאת המכסים של טראמפ. חברת התובלה הימית חשופה מאוד לסחר העולמי, ויש לה קווים משמעותיים בין סין לארה"ב, כך שכל פגיעה בסחר כתוצאה מהמכסים עלולה לפגוע בתוצאות החברה.

עם פרסום דוחות 2024, מנכ"ל החברה אלי גליקמן התייחס לנושא המכסים ואמר כי "אלה השפעות חיצוניות מאוד קשות שעלולות לזעזע את שוק הספנות, והן לא בשליטתנו. במאקרו, העלאת מכסים עלולה להעלות את האינפלציה, לגרום להורדת ביקוש, לפגוע משמעותית בסחר העולמי, וזה עוד לפני שדיברנו על צעדי תגובה מצד סין, קנדה ומקסיקו". עם זאת הוא העריך אז שייקח זמן עד שמכסים ומסים יתחילו להשפיע על צים.

גם מניות נוספות מהסקטור נסחרות בירידות, ולדוגמה מניית Maersk נופלת בבורסה הדנית בכ-9%.

17:24

סימן נוסף למיתון הקרב בארה"ב: מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה תשעה חודשים,מה שמחזק את ההערכות שהצמיחה הכלכלית האטה בחדות ברבעון הראשון על רקע אי-הוודאות שנגרמה עקב מכסי היבוא.

המכון לניהול אספקה (ISM) דיווח ביום חמישי כי מדד מנהלי הרכש (PMI) למגזר הלא-תעשייתי ירד ל-50.8 בחודש שעבר - הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2024 - לעומת 53.5 בפברואר. כלכלנים שנסקרו על ידי רויטרס ציפו לירידה מתונה יותר, לרמה של 53.

17:21

מחירי הנפט יורדים היום במעל 5%. נפט אמריקאי יורד ל-66.5 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט ב-70 דולר. היום החליטו יצרניות הנפט החברות בקבוצת אופ"ק+ להעלות את תפוקת הנפט לכ-400 אלף חביות ביום.

חדשות טובות אחת למשקיעים ביום חמישי היא שמחירי האג"ח עולים, כאשר תשואת האג"ח ל-10 שנים נופלת ב-16 נקודות בסיס ומתקרבת לירידה מתחת ל-4%. עם זאת, יש לציין כי ירידה חדה בתשואות - שמשקפת עלייה במחירי האג"ח - היא סימן לכך שמשקיעים מודאגים מהתחזית הכלכלית. היו חששות שהתפקוד של אג"ח האוצר כנכס בטוח ייחלש בשל חששות אינפלציוניים, מה שעלול להקשות על הפדרל ריזרב להוריד את הריבית.

16:58

הסערה בוול סטריט לא שוככת - נאסד"ק יורדת ב-4.4% ו-S&P 500 בירידה של 3.5%, דאו ג'ונס יורד ב-3%.

עוד נפגעות מתוכנית המכסים הרחבה של טראמפ הן מניות הבנקים. המכסים מעוררים חששות מפני פגיעה בצמיחת האשראי ובאיכות ההלוואות. מניות ג'י.פי מורגן צ'ייס ובנק אוף אמריקה וסיטיגרופ יורדות בחדות. עליית המחירים בעקבות המכסים עלולה לפגוע בצמיחת האשראי בבנקים ואף לגרום ללווים לפגר בתשלומים.

16:30

על רקע חששות שהמכסים החדשים והרחבים של הנשיא דונלד טראמפ עלולים להכניס את הכלכלה למיתון וכצפוי השווקים בוול סטריט נפתחו בירידות חדות. נאסד"ק ב-4.4% ו-S&P 500 יפתח בטריטורייה של תיקון ובירידה של 3.7%, דאו ג'ונס יורד ב-3%.

לפי חישוב של בלומברג, כ-1.7 טריליון דולר נמחקים כעת ממדד S&P 500 עם פתיחת המסחר.

הפגיעה החמורה ביותר נרשמה בקרב חברות שתלויות בשרשראות אספקה בינלאומיות.

אפל שמייצרת את רוב מכשיריה הנמכרים בארה"ב בסין, יורדת ב-7.7%. לפי אנליסטים מבנק Citigroup בהובלת עטיף מאליק, אם אפל תספוג את העלייה בעלויות בעקבות המכסים על סין, שולי הרווח הגולמי של החברה עלולים להצטמצם בעד 9%.

לולולמון אתלטיקה , ונייקי , שלהן קשרים יצרניים בוייטנאם, צונחות במעל 10%. גם קמעונאיות כמו וולמארט ודולר טרי שתלויות במוצרים המיובאים מחוץ לארה"ב, נסחרות בירידות.

לפי הכלכלן מייקל פרולי מבנק ג'יי.פי.מורגן תוכנית המכסים של טראמפ משתווה להעלאת המסים הגדולה ביותר מאז 1968. היא עשויה להוסיף עד 1.5% לאינפלציה השנה, על פי מדד המחירים המועדף על ידי הפדרל ריזרב, תוך פגיעה בהכנסות האישיות ובהוצאות הצרכנים. "השפעה זו לבדה עלולה לקרב את הכלכלה בצורה מסוכנת למיתון," כתב פרולי. "וזה עוד לפני שלוקחים בחשבון את הפגיעה הנוספת ביצוא הגולמי ובהשקעות."

16:09

בעקבות הטלת המכסים החדה מהצפוי עליה הכריז אתמול של הנשיא טראמפ והרעיד את השווקים ברחבי העולם, החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט צונחים כעת - כאשר מדד דאו ג'ונס צונח כמעט ב-1,200 נקודות או ב-2.9%, נאסד"ק ב-4.4% ו-S&P 500 יפתח בטריטורייה של תיקון ובירידה של 3.7%.

בקרב ענקיות הטכנולוגיה, מניות אפל מאבדת יותר מ-7% על רקע חששות מהפרעות בשרשרת האספקה שלה. סין, שממנה מגיעים רכיבים מרכזיים של האייפון, ספגה מכסים נוספים מארה"ב שהעלו את השיעור הכולל שלה ל-54%. גם יתר ענקיות הטכנולוגיה יסחרו בירידות חדות, אנבידיה , טסלה ומטא פלטפורמס (פייסבוק) בכ-6%, אלפאבית (גוגל) ב-4% ואמזון ב-7%.

15:51

מאקרו בארה"ב: נתונים ממשרד העבודה שפורסמו היום הראו כי 219 אלף תביעות ראשוניות לדמי אבטלה הוגשו בשבוע שהסתיים ב-29 במרץ, ירידה מ-225 אלף בשבוע הקודם ונמוך מהצפי של כלכלנים, שעמד על 225,000.

במקביל, הוגשו 1.9 מיליון תביעות מתמשכות, עלייה של 56,000 מהשבוע הקודם. מדובר ברמה הגבוהה ביותר של תביעות מתמשכות לדמי אבטלה מאז נובמבר 2021.

כל זאת לפני דוח התעסוקה לחודש מרץ של המשק האמריקאי שיתפרסם מחר (ו'), וצפוי לתת רמזים על מתווה הריבית העתידי של הפד. על פי התחזיות, תוספת המשרות החודשית עתידה לעמוד על 135 אלף, ירידה מ-151 אלף משרות בפברואר. בתוך כך, מוקדם יותר השבוע פורסם אינדיקטור מקדים לשוק התעסוקה האמריקאי, כאשר מספר המשרות הפנויות בארה"ב ירד בפברואר לרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר, 7.56 מיליון לעומת 7.8 מיליון בחודש הקודם. התחזית הייתה ללא שינוי, לעומת רמה של 7.7 מיליון שעליה דווח במקור בינואר.

15:37

בעקבות הטלת המכסים החדה אתמול של הנשיא טראמפ, שהרעיד את השווקים ברחבי העולם, החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט צונחים כעת - כאשר מדד דאו ג'ונס צנח כמעט ב-1,200 נקודות או ב-2.78%, נאסד"ק ב-3.8% ו-S&P 500 יפתח בטריטורייה של תיקון ובירידה של 3.3%.

שר המסחר האמריקאי הווארד לוטניק מנסה להרגיע, "המכסים החדשים של הנשיא טראמפ היו תגובתיים ויעודדו מדינות אחרות לפתוח את דלתן לסחורות אמריקאיות", אמר ל-CNBC.

"זהו ארגון מחדש של סחר הוגן," אמר לוטניק. "מדובר במחסומי סחר שאינם מכסיים - זה מה שאנחנו מטפלים בו."

14:55

נמשכות הירידות החדות באירופה: מדד הדאקס יורד בכ-2.3%, הפוטסי נסוג בכ-1.5% והקאק נופל בקרוב ל-3%.

בין המניות שבולטות לשלילה במסחר המקדים בוול סטריט: אנבידיה וטסלה , עם ירידות של מעל 5%; אמזון וברודקום , יורדות במעל 6%; אפל וסופר מיקרו קומפיוטר יורדות במעל 7%; אלפאבית (גוגל) ומיקרוסופט יורדות בכ-3%; רובין הוד מרקטס נופלת בכ-10%.

14:05

ירידות חדות באירופה: מדד הדאקס מאבד כ-2.4%, הפוטסי נופל בכ-1.5% והקאק משיל מערכו כ-2.7%.

החוזים העתידיים על וול סטריט נחתכים בשעה זו בחדות: הנאסד"ק נופל בקרוב ל-4%, ה-S&P 500 יורד בכ-3.5% והדאו ג'ונס נסוג בכ-2.8%.

מניות היוקרה בארה"ב רושמות כעת ירידות, ביניהן: לואי ויטון , פנדורה , סווטש גרופ , קרינג (הבעלים של גוצ'י) ופראדה.

רועי אבישי, מנכ"ל שרודרס ישראל, התייחס להשפעת תוכנית המכסים של טראמפ על השווקים: "הטלת מכסים גורפת מצד ממשל טראמפ היא עוד צעד שפורם את הקשרים שחיברו את הכלכלה הגלובלית זה עשרות שנים, במטרה להפוך את מערכת הסחר העולמית לכזו שתיתפס מצד ארה"ב כהוגנת יותר. עם זאת ועל רקע זה, השווקים מפגינים עצבנות, גם בהינתן אי־הוודאות ששוררת כעת באשר להשפעות המהלך על הסביבה המאקרו-כלכלית הגלובלית, כמו גם ביחס לשאלה אם הולכים מכאן לכיוון של פשרה או החרפה ביחסי הסחר. בתרחיש האחרון, סביר שנראה את האיחוד האירופי, סין ויתר שותפויות הסחר של ארה"ב מגיבים מצידם במכסי גומלין, מצב שעלול להכניס את השווקים למעין ספירלה ולהעמיק את אי-הוודאות, הגבוהה ממילא".

אבישי הוסיף: "התלכדות האירועים וההתפתחויות הם עדות נוספת בצורך בניהול אקטיבי ודינאמי של תיק ההשקעות בעידן הנוכחי, זאת בניגוד לגישה של ניהול פסיבי, שצמחה באופן משמעותי בשנים האחרונות, אך אינה מתאימה עוד לתמונת המצב בשווקים וטומנת בחובה סיכונים ממשיים, כדוגמת ריכוזיות חריגה שנוצרה בקומץ של מניות שמכתיבות את הטון. אנחנו בתקופה שבחירת פוזיציות ההשקעה נדרשת להיות סלקטיבית וממוקדת, כך שתאפשר איתור הזדמנויות השקעה גם בתוך המערבולת בשווקים".

13:00

בורסות אירופה ממשיכות לצלול: מדד הדאקס יורד בכ-1.8%, הפוטסי נסוג בכ-1.3% והקאק נופל בכ-2.4%.

ענקית התובלה הימית הדנית מארסק , שנחשבת לברומטר של הסחר העולמי, יורדת כעת בקרוב ל-7%, על רקע תוכנית המכסים עליה הכריז טראמפ אמש. בהצהרה מטעם החברה, נמסר כי "בתצורה הנוכחית, מכסים אינם חדשות טובות כלל לכלכלה העולמית, ליציבות ולמסחר. לפני ההצהרות, היינו עדים לכך שלקוחות הגבירו את היצוא לארה"ב והבטיחו מקום אחסון נוסף. בראייה קדימה, עד שתהיה להם תמונה ברורה יותר, אנו מצפים שהלקוחות יהיו קצת יותר זהירים באשר לרמות המלאי שלהם". גם מניות תובלה ימית נוספות, ביניהן האפאג-לויד ו-די.אס.וי. , נסחרות כעת בירידות.

ב-CNBC פורסם כי שר הכלכלה הגרמני, רוברט האבק, הצהיר היום שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ "יכרע תחת הלחץ" וישנה את מדיניות המכסים שלו, אם מדינות אירופה יתאגדו יחד. לדבריו, "לדעתי, דונלד טראמפ יכרע תחת הלחץ ויתקן את ההצהרות שלו בזכות הלחץ - אבל המסקנה ההגיונית שעולה מכך היא שהוא גם צריך להרגיש את הלחץ. צריך להפעיל את הלחץ הזה מצד גרמניה ומצד אירופה, בשיתוף פעולה עם מדינות אחרות - ואז נראה מי החזק יותר בהורדת הידיים הזו".

12:15

הירידות החדות באירופה נמשכות: מדד הדאקס יורד בכ-1.5%, הפוטסי נסוג בכ-1.3% והקאק נופל בכ-2%.

בשוק המט"ח העולמי, הדולר נחלש כעת בחדות מול המטבעות הזרים: מול האירו בכ-1.6% (1.10 דולר), מול הליש"ט בכ-1.3% (1.31 דולר) ומול הין היפני בכ-1.8% (146.6 ין).

גבריאל פיקארד, יו"ר איגוד FEVS, העוסק ביצוא יין ואלכוהול מצרפת, אמר כי בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ, המכירות לארה"ב צפויות להיחתך בלפחות 20% - כך פורסם ב-CNBC. "לירידה כזו תהיה השפעה עצומה על כלכלת הסקטור ועל רמת התעסוקה שלו".

11:07

המגמה השלילית באירופה נמשכת בשעה זו, אם כי מתמתנת במעט. הדאקס יורד ב-1.4%, הפוטסי משיל מערכו 0.9% והקאק יורד ב-1.6%.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט רושמים ירידות חדות. מחיר חבית נפט מסוג ברנט יורד ב-2.9% ועומד סביב 72 דולר. מחיר חבית נפט מסוג WTI יורד בכ-3.1% ועומד סביב 69 דולר.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות בחדות לאור החשש כי המכסים החדשים של טראמפ יובילו למיתון בארה"ב. התשואה ל-10 שנים צוללת ב-12 נקודות בסיס ועומדת על 4.08%. התשואה לשנתיים נסחרת סביב 3.8%.

אסיה ננעלה בירידות: הניקיי צלל ב-2.7%, בורסת שנגחאי השילה 0.2%, ההנג סנג ירד ב-1.7%, ומדד הקוספי ירד בכ-0.7%.

10:18

בדומה למגמה השלילית שנרשמה הבוקר באסיה, גם בפתיחת המסחר באירופה המדדים רושמים מגמה שלילית. הדאקס יורד ב-2.3%, הפוטסי משיל מערכו 1.4% והקאק צולל גם הוא ב-2.3%.

החוזים העתידיים בארה"ב ממשיכים לרדת. החוזה על הנאסד"ק יורד ב-3.6%, S&P 500 יורד ב-3.2% והחוזים על הדאו ג'ונס יורדים ב-2.5%.

ב-CNBC הגדירו את התוכנית של טראמפ "חמורה יותר מהתרחיש הגרוע ביותר". כלכלן בכיר בחברת המחקר והייעוץ Numora Research, טקהידה קיוצ'י, אמר לרויטרס כי "המכסים של טראמפ טומנים בחובם את הסיכון להרס הסחר החופשי הגלובלי, שארה"ב עצמה הובילה מאז מלחמת העולם השנייה". כלכלן נוסף שהתראיין לרויטרס, אנטוניו פטאס מבית הספר למנהל עסקים INSEAD, אמר כי הוא צופה סחף של כלכלת ארה"ב והכלכלה העולמית לכיוון ביצועים חלשים יותר, הגדלת האי-ודאות ואולי גם לקראת "משהו שניתן לקרוא לו מיתון עולמי".

במורגן סטנלי אמרו כי השינוי צפוי להיות מסובך, והכלכלן דרק קם מהבנק אמר לוול סטריט ג'ורנל כי התהליך יהיה איטי, יקר ומאתגר. בגולדמן זאקס העריכו שהמכסים ידחפו את מדד ה-PCE (המדד המועדף על הפד לבחינת האינפלציה) מ-2.8% לכיוון 3% בהמשך השנה.

08:44

אנליסטים בג'יי פי מורגן מזהירים כי היישום המלא של מדיניות הסחר של טראמפ מייצג "זעזוע מאקרו כלכלי משמעותי שלא נכלל כרגע בתחזיות שלנו". עוד הדגישו כי "הזעזוע הזה יוגבר ככל הנראה על ידי השפעתו על הסנטימנט ובאמצעות תגמול של מדינות העומדות בפני העלאות משמעותיות בתעריפי המכסים שלהן", והזהירו כי זעזוע מכסים גדול מאיים על מיתון בארה"ב והעולמי.

גם בוולס פארגו ציינו כי התעריפים שהטיל טראמפ היו גדולים מהצפוי, ובוודאי גם מעל לציפיות השוק. "המכסים עשויים להיתפס כשליליים עבור כלכלת ארה"ב ומדינות היעד". במקביל בבנק האמריקאי מעריכים כי הפד צפוי לבצע פעולות מוניטאריות מקלות "הרבה יותר" על ידי הפדרל ריזרב סביב אמצע שנת 2025 ועד אמצע 2026.

08:30

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות בחדות הבוקר לאור החשש כי המכסים החדשים של טראמפ יובילו למיתון בארה"ב. התשואה ל-10 שנים צוללת ב-14 נקודות בסיס ועומדת על 4.05%. התשואה לשנתיים יורדת ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.8%.

מחירי הנפט צוללים בכ-3% על רקע החששות כי תוכנית המכסים של טראמפ עלולה להפחית את הביקוש לנפט גולמי. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד כעת על 73 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 69.9 דולרים.

הזהב לא עוצר. שיא נוסף נרשם במחיר המתכת יקרה, סביב 3,170 דולר לאונקיה. אך האם הוא צפוי להמשיך לעלות? בלומברד אודייר טוענים כי המחירים הנוכחיים יקרים, והפוזיציות עמוסות. "ייתכן כי עצם ההחרגה של זהב ממכסים - בשל מעמדו כמטבע ולא כחומר תעשייתי - תביא לרגיעה מסוימת במחיר. בטווח הארוך, הזהב ימשיך לשמש מרכיב גיוון בתיק, אך קצב הרכישות מצד בנקים מרכזיים והחששות מגירעון תקציבי אמריקאי - שני מנועי עליות מרכזיים בשנים האחרונות - עשויים להיחלש. צעדים מצד ממשל ארה"ב לצמצום הסנקציות הפיננסיות או להידוק התקציב עלולים לשנות את כיוון השוק".

בגזרת המאקרו, מלבד הכרזתו של טראמפ ביום ד' על תוכנית המכסים החדשה, עיני המשקיעים השבוע נשואות אל עבר דוח התעסוקה לחודש מרץ של המשק האמריקאי שיתפרסם מחר (ו'), וצפוי לתת רמזים על מתווה הריבית העתידי של הפד. על פי התחזיות, תוספת המשרות החודשית עתידה לעמוד על 135 אלף, ירידה מ-151 אלף משרות בפברואר. בתוך כך, מוקדם יותר השבוע פורסם אינדיקטור מקדים לשוק התעסוקה האמריקאי, כאשר מספר המשרות הפנויות בארה"ב ירד בפברואר לרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר, 7.56 מיליון לעומת 7.8 מיליון בחודש הקודם. התחזית הייתה ללא שינוי, לעומת רמה של 7.7 מיליון שעליה דווח במקור בינואר.

עם זאת, מדד התעסוקה של ה-ADP הפתיע לחיוב כשהצביע אמש (ד') על תוספת של 155 אלף משרות במגזר הפרטי של המשק האמריקאי, גבוה בהרבה מהצפי המוקדם שעמד על 118 אלף, ומעל הנתון בחודש הקודם שהסתכם סביב 84 אלף משרות חדשות.

06:27

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות חדות.

המדדים המרכזיים באסיה מוסיפים להסחר במגמה שלילית. הניקיי צולל ב-3%, בורסת שנגחאי בירידה של 0.3%, ההנג סנג יורד ב-1.8% ומדד הקוספי יורד ב-1%.

05:45

השווקים בעולם בכוננות ספיגה משמעותית לאחר שאמש הציג נשיא ארה"ב את תוכנית המכסים המלאה שלו. בקצרה: טראמפ הודיע על הטלת מכס מינימלי של 10% על כל היבוא לארה"ב. מדינות שהבית הלבן מגדיר כ"מפרות הגרועות ביותר" יתמודדו עם מכסים הדדים גבוהים הרבה יותר. לדוגמה, סין תעמוד בפני שיעור של 54%; על מוצרי האיחוד האירופי יהיה מכס בשיעור של 20%; בעוד שסחורות וייטנאמיות יהיו כפופות למכס של 46%. עבור כלכלות רבות מדובר במכה קשה במיוחד, שעלולה להכניס את הסחר העולמי כולו לסחרור.

ככל שחלף הזמן מאז הצהרתו של הנשיא, הפאניקה בשווקים הלכה וגברה והירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט החריפו - הנאסד"ק צלל ביותר מ-4%. כעת הטלטלה מורגשת גם בפתיחת המסחר באסיה. מדד הניקיי היפני יורד ב-3% - המכסים בשיעור 25% על יבוא מכוניות לארה"ב עלולים להיות מכה קשה לכלכלה היפנית המוטה יצוא. גם בהונג קונג ובדרום קוריאה נרשמת מגמה שלילית עם ירידות שערים של עד 1.5% ו-1.1% בהתאמה.

המגמה השלילית מורגשת גם בשווקי הנפט והקריפטו. הזהב השחור יורד ב-1.7%; הביטקוין ירד ב-1.3% למחיר של 83,548 דולר והאת'ריום יורד בכ-2.8% למחיר של 1,825 דולר.

אמש (ד'), בוול סטריט, דקות לפני פתיחת "ארוע הכרזת המכסים" בגן הוורדים בבית בלבן, ננעל הלילה המסחר בעליות. נאסד"ק ב-0.9%, דאו ג'ונס ב-0.6% ו-S&P 500 ב-0.7%.

אמזון ריכזה עניין אמש לאחר שהגישה הצעה לרכישת הרשת החברתית טיקטוק רגע לפני הדד-ליין שיפוג ב-5 באפריל. אם טיקטוק לא תימכר, היא תיחסם לפעילות בארה"ב בהתאם להחלטת בית המשפט. אמזון כבר מקיימת קשרים עם טיקטוק, שכן האפליקציה הפכה לזירת מסחר גדולה שבה משפיענים ברשת מקדמים מוצרים הנמכרים באמזון.בעבר ניסתה אמזון להשיק פלטפורמה דומה בשם Inspire, אך הפרויקט לא הצליח. כעת היא מצטרפת למתעניינים נוספים כמו מיקרוסופט, וולמארט ויזמים פרטיים, כשהמכרז על טיקטוק עדיין פתוח.

אל המרוץ לרכישת טיקטוק הצטרפה במפתיעה גם חברת הפרסום במובייל אפלווינג . CNBC דיווח כי חברת הטכנולוגיה, הנחשבת לאחת המרוויחות הגדולות ממסחר ב-AI, הייתה מציעה של הרגע האחרון לרכישת פלטפורמת המדיה החברתית הסינית.

מניית טסלה ריכזה עניין אמש לאחר דוח מסירות מאכזב: טסלה דיווחה על 336,000 מסירות רכב ברבעון הראשון של 2025, יומיים לאחר שמניית יצרנית הרכב החשמלי סיימה את הרבעון הגרוע ביותר שלה מאז 2022. סך המסירות ברבעון הראשון של 2025 היה 336,000 וסך הייצור ברבעון הראשון של 2025 עמד על 362,000. המשקיעים ציפו שטסלה תדווח על מסירת בין 360,000 ל-370,000 רכבים, לפי StreetAccount.

ברבעון הראשון של 2024, טסלה דיווחה על 386,810 מסירות וייצור של 433,371 רכבים. מסירות הן האומדן הקרוב ביותר למכירות הרכב שטסלה מדווחת, אך הן אינן מוגדרות במדויק בדיווחי החברה למשקיעים. טסלה אינה מחלקת את נתוני המכירות והייצור לפי דגם או אזור. עם זאת, החברה ציינה כי ייצרה 345,454 מדגמי ה-Model 3 וה-Model Y הפופולריים שלה ומסרה 323,800 מהם בשלושת החודשים שהסתיימו ב-31 במרץ.

עוד ריכזה עניין טסלה לאחר שדווח אמש כי לפי שלושה מקורבים לממשל טראמפ שביקשו לשמור על אנונימיות, הנשיא נותר מרוצה ממאסק ומהיוזמה שלו לייעול הממשל, אך השניים החליטו לאחרונה כי הגיע הזמן שמאסק יחזור להתמקד בעסקיו ויקבל תפקיד משני יותר. הנסיגה הצפויה של מאסק מגיעה על רקע תסכול גובר בקרב גורמים בממשל ובקרב תומכים חיצוניים, שמתחילים לראות בו גורם בלתי צפוי ואף נטל פוליטי. מגמה זו התחדדה ביום שלישי כאשר שופט שמרני שנתמך בקולניות על ידי מאסק הפסיד במרוץ לבית המשפט העליון של ויסקונסין בפער של 10 נקודות.

המהלך מסמן שינוי משמעותי ביחסים בין טראמפ למאסק בהשוואה לחודש שעבר, אז פקידי הבית הלבן העריכו שמאסק "כאן כדי להישאר" ושימצא פתרון לעקוף את מגבלת 130 הימים. פקיד בכיר בממשל ציין כי מאסק ככל הנראה ימשיך לשמש כיועץ בלתי רשמי ויופיע מדי פעם בסביבת הבית הלבן. עם זאת, גורם אחר הזהיר כי מי שחושב שמאסק ייעלם לחלוטין מהמעגל של טראמפ "משלה את עצמו".

עוד כתבות

שר האוצר של ארה''ב סקוט בסנט בשיחה עם כתבים מחוץ לבית הלבן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מגיב לסערת המכסים: "אנשים נהיו חרדתיים", "שום דבר עדיין לא הסתיים"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נפגש עם כתבים מחוץ לבית הלבן והגיב להשהיית המכסים. "סין רוצה הסכם" הוא אמר, "הם פשוט לא יודעים בדיוק איך לגשת לזה" ● גם מזכיר האוצר סקוט בסנט הגיב לכתבים: "הוא ואני שוחחנו ארוכות ביום ראשון, וזו הייתה האסטרטגיה שלו מלכתחילה"

בנייה בחיפה / צילום: Shutterstock

הקבלנים מתכוננים ליום שאחרי הלוואות הבלון: זה הסכום שביקשו במרץ

מגבלות בנק ישראל על האשראי שמעניקים הבנקים עבור מבצעי המימון נכנסו לתוקף רק החודש – ונראה שבמרץ ניצלו הקבלנים והיזמים את ההזדמנות האחרונה לקבלת אשראי בהיקפים גדולים • סך המשכנתאות החדשות – הגבוה מאז השיא של דצמבר 2024

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Richard Drew

תרחיש האימים של אפל: כמה יעלה אייפון בעידן המכסים?

מאז ההכרזה על תוכנית המכסים של טראמפ, מניית אפל צנחה ב־20%, והחברה איבדה את תואר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בענף מעריכים: "הנוכחות של אפל בסין יוצרת סיכון, ולכן צפויות העלאות מחירים"

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אושרה תביעה נגזרת נגד בעל השליטה באאורה יעקב אטרקצ'י: "ניצל הזדמנות עסקית של החברה"

נקבע כי אטרקצ’י פעל בניגוד לדין ובניגוד לחובותיו כנושא משרה ובעל שליטה, בכך שניצל הזדמנות עסקית מהותית של החברה לטובתו האישית ורכש זכויות למקרקעין שיועד להקמת קמפוס חדש של הקריה האקדמית אונו ● עוד נקבע כי הוכח לכאורה כי אטרקצ'י "התעשר כתוצאה מביצוע העסקה והרווח שהופק ממנה, שלא על פי זכות שבדין ועל חשבון החברה"

משקיעים מבקשים להבין מה גורם לזינוקים הגדולים במניית החברה

וול סטריט ננעלה לאחר ראלי היסטורי: S&P 500 ונאסד״ק ביום הטוב ביותר מאז 2008

נאסד"ק זינק ב-12% ● טראמפ: "סין רוצה לעשות עסקה אך לא יודעת איך לגשת לזה, שי הוא אדם גאה" ● במקביל להקפאת המכסים, הודיע טראמפ שהוא מעלה את המכסים על סין ל-125% בשל "חוסר הכבוד שסין הראתה לשווקים העולמיים" ● אנבידיה זינקה ב-15%, טסלה ב-17% ● מחירי הנפט והביטקוין מזנקים ● אירופה ננעלה בירידות חדות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ההגבלות רק נכנסו לתוקף, והקבלנים כבר מוצאים דרכים להמשיך למכור דירות

בתחילת השבוע נכנסה לתוקף ההנחיה של בנק ישראל, שהגבילה את מבצעי המימון של הקבלנים ● סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "השוק מפתח כלים שעוקפים את ההוראה" ● בין הפתרונות: משכנתאות בדחייה של 3 שנים, מימון חוץ בנקאי והנחות ישירות

הגרף שאתם חייבים להכיר לפני שאתם מזיזים את הכסף מהבורסה

המסכים אדומים והתחזיות פסימיות, אבל במקום לברוח מהשוק, זה הזמן לבחון את הסיבות שבגללן השקענו מלכתחילה, לבדוק שיש לנו כסף נזיל, ולחדד את סיבולת הסיכון שלנו ● חמישה צעדים פשוטים שיכולים לעשות הבדל גדול בתקופות של ירידות ● המחשבון

חיילים רוסיים משגרים טיל לעבר מטרה באוקראינה / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

הפתרון היצירתי של רוסיה למלחמה המתמשכת באוקראינה

צבא רוסיה חוזר להשתמש בתותח ממלחמת העולם השנייה, כווית רוכשת מערכות הגנה אווירית מארה"ב, הסטארט-אפ האמריקאי אנדוריל משיק פתרון לאיתור צוללות, יפן משקיעה תקציב עתק בטילים ארוכי־טווח, ואלביט זוכה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר • השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרידריך מרץ / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בדרך לממשלה חדשה בגרמניה: יושעה איחוד המשפחות למבקשי מקלט

הנוצרים-דמוקרטים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו היום כי הגיעו להסכם קואליציוני ● הממשלה מחויבת לביטחונה של ישראל ולמאבק באנטישמיות ● בהיבט העסקי: תסובסד אנרגיה לעסקים, ויוקטנו תשלומי הרווחה למובטלים ● פרידריך מרץ צפוי להפוך לקנצלר גרמניה ב-7 במאי ● הפרטים המלאים

האטלנטיק: זה הפתרון האמיתי לחיסול המורדים החות'ים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן שולחת לפרוקסי שלה בעיראק טילים שיכולים "להגיע עד אירופה", יחסי טורקיה-ישראל מגיעים לצומת דרכים, איך צריך להתמודד עם החות'ים, והאנטישמיות בשווייץ נמצאת בעלייה מדאיגה • כותרות העיתונים בעולם

תומר וינגרטן מנכ''ל ומייסד סנטינל וואן / צילום: יח''צ

חברת הסייבר הישראלית שנקלעה למסע הנקמה של טראמפ במתנגדיו

חברת הסייבר הישראלית-אמריקאית סנטינל וואן נקלעה לרשימת סנקציות שהטיל הבית הלבן על אחד ממנהליה הבכירים, כריס קרבס ● קרבס, לשעבר מנהל סייבר בכיר בממשל טראמפ הראשון, פוטר על ידו לאחר שהודה בפניו כי מערכת הבחירות שבה נבחר ג'ו ביידן ב-2020 לא עברה הטייה

ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: איל יצהר

מקים חברה חדשה: ליעד אגמון עוזב את תפקידו כשותף באינסייט

לפי הודעת הקרן מהבוקר, אגמון "יעבור להיות יועץ בכיר בקרן וימשיך לכהן בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו" ● אגמון עדכן את הקרן בדבר רצונו לעזוב את התפקיד כבר בסוף 2024, אלא שכעת "על רקע היציבות הגוברת בישראל והחוסן שמפגינות חברות הפורטפוליו של אינסייט, כל הצדדים מרגישים שניתן לבצע את השינוי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ

שבוע בדיוק חלף מאז הכריז טראמפ על תוכנית המכסים ועד שהקפיא אותה ● בדרך הייתה לנו הירידה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה של השווקים, כניסה לשוק דובי, חששות ממיתון ושלל הכחשות ● כך נראתה מלחמת הסחר האלימה ואולי גם הקצרה בהיסטוריה

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה

איור: גיל ג'יבלי

היועץ מלאומי שמתריע: אל תתפתו לעשות את הטעות הזאת בתיק שלכם

המכסים שהטיל הנשיא טראמפ טלטלו את השווקים בעולם, ורבים מתפתים לערוך שינויים בתיק ההשקעות ● איל קאופמן מבנק לאומי מסביר למה זה לא הזמן, איך להתכונן מראש, מה הסיכונים שבאופק, ואילו הזדמנויות עדיין יש ● נתון בשבוע 

אייל חומסקי / צילום: איל יצהר

ההשקעה החדשה של אייל חומסקי

משרד הפרסום אדלר-חומסקי וחברת ההחזקות של הבעלים אייל חומסקי מתרחבים לנדל"ן מניב, עם רכישת 15% מחברת די.אן.איי של ברק רוזן ואסף טוכמאייר תמורת 21 מיליון שקל • אירועים ומינויים

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

איור: Shutterstock

באמצעות צוואה או במתנה: מתי הזמן הנכון להעביר את הדירה לילדים

הורים רבים מתלבטים האם להעביר את הדירה לילדים בעודם בחיים, או בצוואה ● לשאלה זו אין תשובה חד-משמעית, ולכל אופציה יש יתרונות וחסרונות

רעננה / צילום: Shutterstock

המכרז האחרון של מחיר מטרה? 1.2 מיליארד שקל בלב אזור הביקוש

המכרז האחרון לעת עתה של תוכנית הדיור הממשלתית, שכולל יותר מ־1,500 יחידות דיור, שווק בהצלחה ● וגם: השכונה החדשה בדליית אל כרמל שתכלול כ־7,000 יח"ד ● חדשות השבוע בנדל"ן

מפעל עשות אשקלון / צילום: עשות אשקלון

המניה שקפצה 250% ב-3 שנים וכיכבה היום בעקבות עסקת נשק חדשה

עשות אשקלון קיבלה עוד הזמנה גדולה ממשרד הביטחון, ומנייתה משלימה זינוק של 250% בשלוש שנים ● המרוויחה הגדולה בעשות היא בעלת השליטה, קרן פימי ● ה"מפסידה" – אלביט מערכות, שמכרה את החברה לפני כשלוש שנים