גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"מדינות זרות שדדו, בזזו ואנסו" את אמריקה, הכריז הנשיא טראמפ לפני חצות (שעון ישראל), בנאום בגן הוורדים של הבית הלבן, במעמד מאות מוזמנים.

והוא הגיש למדינות ההן את החשבון: מכסים כלליים ואינדיבידואליים, מ-10% עד 49%, העתידים להכניס לממשלת ארה"ב בסביבות 700 מיליארד דולר. הפורענות נפקדה על כל אחת מן השודדות, על יסוד המכסים שהיא עצמה מטילה, לדברי טראמפ, על יבוא מארה"ב.

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

המכס הגבוה ביותר נופל בחיקה של קמבודיה הקטנה, שהיבוא ממנה מגיע רק ל-0.4% מסך כל היבוא האמריקאי. נענשות רציניות יותר הן סין, 34% מכס (היבוא ממנה מגיע ל-13.4%); האיחוד האירופי, 20% על 18.5% יבוא; אחר-כך באות האסיאניות (יפן, דרום קוריאה, טייוואן, הודו).

גם לישראל היה הכבוד להופיע ברשימת 25 הסוררות הבכירות, ששמותיהן הופיעו על לוח לבן. לישראל נועד מכס של 17%, שהוא, לפי הרשימה, חצי המכס שהיא מטילה על סחורות אמריקאיות. לישראל יש עודף של 8 מיליארד דולר במאזן המסחרי עם ארה"ב, פחות מאחוז אחד של סך כל היבוא האמריקאי.

אגב, טראמפ לא נקב בשמה של ישראל, בשעה שנקב בשמותיהן של רוב המדינות הסוררות האחרות על הלוח, אולי מפני שראש הממשלה הקדים להודיע ברשת X-טוויטר, שישראל תפטור סחורות אמריקאיות ממלוא המכס שהוטל עליהן עד כה.

הואיל והמכסים של טראמפ מסווגים כ"מכסי גומלין" (או "מכסים הדדיים", בתרגום מכאני מאנגלית), הנחת נתניהו הייתה שאם ישראל לא תטיל אותם על ארה"ב, אף ארה"ב לא תטיל אותם על ישראל. אבל נראה שראש הממשלה לא נחפז מספיק להודיע, וממילא ישראל תיזכר על מקומה ה-18 ברשימת המדינות הזרות ש"שדדו, בזזו ואנסו". נשיאת מקסיקו היטיבה יותר: היא ניהלה משא-ומתן ארוך עם טראמפ, והוא נמנע לכלול אותה ברשימה. גם קנדה לא הופיעה שם, אם כי לשתיהן מחכים מכסים ניכרים מקטגוריות אחרות.

העתיד מתחיל ב-1913

הנאום הזה, כמו נאומיו הפרוגרמטיים האחרים של טראמפ במרוצת השנים, היה משופע בהפלגות לשון, ושזור בטפיחות עצמיות על השכם. "זה אחד הימים החשובים ביותר בהיסטוריה האמריקאית. זו הכרזת עצמאות אמריקאית", הוא אמר. "מקומות עבודה ובתי חרושת ישובו בקול תרועה, ואמריקה תחזור ותהיה עשירה".

הנשיא הבטיח, לא בפעם הראשונה, לחזור ולכונן את "תור הזהב של אמריקה". התור הקודם, הוא הכריז, הסתיים לפני 112 שנה. הוא שרר בין הקמת הרפובליקה האמריקאית, ב-1789, לבין 1913, שבה "מסיבות מסתוריות", לפי טראמפ, אמריקה הנהיגה מס הכנסה פדרלי (יש גם מס הכנסה ברוב המדינות, אם כי לא בכולן). עד אז, ארה"ב נהנתה מ"שגשוג דיספרופורציונלי".

הוא הזכיר כי בסוף המאה ה-19 היה צריך אפילו להקים ועדה מיוחדת למצוא דרכים להשתמש בעודפי הכנסותיה של הממשלה. אחרי 1913 התמוטטו חומות המכס שהגנו על אמריקה מפני זרים, והתחיל המהלך שהוביל אל השפל הגדול של שנות ה-30.

התיאור הזה הביא שורה של היסטוריונים לכעכע בגרונם. בתקופה שהוא תיאר, ממשלת ארה"ב לא הגישה כמעט שום שירותים לאזרחיה, כמו למשל ביטוח בריאות או ביטוח סוציאלי, ולא החזיקה צבא סדיר. היא לא הייתה זקוקה למסי הכנסה. זה היה גם עידן שבו הממשלה הפדרלית לא פיקחה על שוקי הכספים, הניחה לבנקים להתמוטט, ולא נקפה אצבע כדי למנוע מחזורי שפל ומיתון.

"לא סחר חופשי, אלא סחר טיפשי"

הנשיא מביע נוסטלגיה לימי הזוהר של התעשייה הכבדה, שהייתה מקור עושרה של אמריקה. בהשפעת סחר חופשי ("זה לא סחר חופשי, זה סחר טיפשי", הוא אמר בהזדמנות אחת) התעשייה התחילה לקרוס לפני 50 שנה. לפי טראמפ, בחצי המאה האחרונה נסגרו 90 אלף בתי חרושת בארה"ב, וקווי הייצור שלהם נדדו אל מעבר לגבול, והעשירו זרים, על חשבון מיליוני עובדים אמריקאים.

הוא גמר אומר להחזיר אותם. בין המוזמנים לכר הדשא של הבית הלבן היו פעילים של איגוד פועלי הרכב. הם הריעו להודעת הנשיא כי הוא מטיל מכס של 25% על כל הרכב המיובא לארה"ב. היום (ה') הוא עומד להטיל אותו מכס גם על חלפים לרכב, המגיעים ברובם מקנדה וממקסיקו. ההיגיון פשוט: התייקרות הרכב הזר תגדיל את התעניינות הצרכנים ברכב מתוצרת בית; והיא תעודד עוד יצרנים זרים לפתוח מפעלים בארה"ב (כמעט 50% מהרכב הזר הנרכש בארה"ב כבר מיוצרים על אדמת אמריקה).

לא ברור כלל כמה זמן יידרש להעתקת קווי ייצור זרים אל ארה"ב, לא רק ברכב כי אם גם בפלדה, באלומיניום ובטכנולוגיה עלית. ארה"ב איבדה במרוצת השנים את היכולת לחזור אל רמות ייצור קודמות, מפני שאבדו לה כוח העבודה המיומן והכלים הטכניים.

חזרה אל ייצור מלא תחייב שנים של מאמץ. כשלעצמו, אין כל פגם בתכנון ארוך-טווח. אדרבא. אבל האומנם טראמפ הוא פוליטיקאי כזה?

בשבועות האחרונים הוא אמר, או שדובריו אמרו בשמו כי תיתכן תקופת-מעבר שתהיה כרוכה ב"הפרעה" (disturbance), או ב"שיבוש" (disruption). הוא אפילו נמנע מלסתור עיתונאית ששאלה אותו על הסכנה של מיתון. לפחות פעם אחת הוא קרא לאמריקאים להבין, שקצת כאב בהווה יבטיח מקומות עבודה משגשגים "לנכדיהם".

בדרך אל אינפלציה?

אבל טראמפ מיטיב לדעת יותר מרוב האנשים את היתרונות ואת החסרונות שמשברי-ביניים מניבים. הוא יצא נשכר מאינפלציה זמנית תחת קודמו, ג'ו ביידן. טראמפ גם מטופל במפלגה, שנציגיה בקונגרס מתעניינים מאוד בתוצאות של משברים זמניים, שתיוודע להם השפעה על יכולתם לחזור ולהיבחר.

מיד לאחר נאומו, ארבעה סנטורים רפובליקאים הצטרפו אל הדמוקרטים באימוץ חוק, האוסר על הנשיא להטיל מכסים על קנדה. אומנם ברור שלא יימצא להצעה רוב בבית הנבחרים, אבל העריקה ממחישה את אי-הוודאויות הפוליטיות המעיקות על מכסי טראמפ.

הנשיא מתאר את המכסים כתשלומי זרים לקופת ארה"ב. רוב הכלכלנים חולקים עליו, אומרים שהצרכן הוא שישלם, וממילא האינפלציה תגבר. הערכה המצוטטת הבוקר ב"וול סטריט ג'ורנל" מעמידה את השיעור החזוי של האינפלציה עד סוף השנה על 4%, כמעט כפליים משיעורה הנוכחי. הכלכלנים האלה מעריכים, שהמכסים יכניסו לממשלה בערך 700 מיליארד דולר, או 2.3 של התוצר המקומי הגולמי, כאין וכאפס לעומת אובדן ההכנסות הצפויות מקיצוצי המס של טראמפ.

טראמפ אומר כי 2 באפריל יזכר עוד דורות רבים כ"יום השחרור האמריקאי". באחת מעצרות הבחירות שלו בשנה שעברה הוא נקט לשון קצת יותר מחוספסת, כדי להסביר את תוכנית המכסים שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם". נראה שהוא עמד בהבטחת הבחירות הזו.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

דיווח: מג״ד שג׳אעיה של חמאס חוסל בתקיפת צה"ל

תקיפה עוצמתית בשג'אעיה: צה"ל חיסל את מג"ד שג'אעיה של חמאס ● צה"ל התחיל מבצע בשכם: שתי יחידות מיוחדות וכמעט שלושה גדודים נוספים החלו בפעילות בבלאטה ● צה"ל: כוחותינו ממשיכים בפעילות הקרקעית ברצועת עזה, חיל האוויר תקף יותר מ-45 מטרות ברצועה ביממה האחרונה ● בכיר חיזבאללה: מוכנים לדון בפירוק מנשק ● 59 חטופים - 551 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-David Zalubowski, Chris O'Meara, Wilfredo Lee, Rick Bowmer

עומדות במבחן? מה עשו מניות דפנסיביות במפולת של השבוע האחרון בוול סטריט

גם חברות המספקות מוצרים ושירותים עם ביקושים יציבים נפגעו מהירידות בשווקים, אך פחות ממדדי המניות המובילים ● אי.בי.אי: "כולם קונים מוצרי מזון - לכן התוצאות שם ייפגעו פחות ביחס לענף השבבים" ● איילון: "עולם ההשקעות מתחלק בשבועות האחרונים לשניים: החברות שקשורות לאירוע המכסים - ואלה שלא"

פרידריך מרץ / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בדרך לממשלה חדשה בגרמניה: יושעה איחוד המשפחות למבקשי מקלט

הנוצרים-דמוקרטים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו היום כי הגיעו להסכם קואליציוני ● הממשלה מחויבת לביטחונה של ישראל ולמאבק באנטישמיות ● בהיבט העסקי: תסובסד אנרגיה לעסקים, ויוקטנו תשלומי הרווחה למובטלים ● פרידריך מרץ צפוי להפוך לקנצלר גרמניה ב-7 במאי ● הפרטים המלאים

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

לקראת הנפילה הבאה? 3 חוקים לקניית מניות בשפל

לפני כחודשיים פרסמנו כתבה על קניית מניות בשפל, העצות של המומחים נראות היום רלוונטיות מתמיד ולכן אנחנו מפרסמים אותה שוב על מנת לספק ערך לקוראינו זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות ● המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים, ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos

טראמפ רוצה למכור מטוסי קרב לארדואן ואלה חדשות רעות לישראל

בישראל בוודאי לא אוהבים זאת, אבל היחסים הבילטרליים של ארה"ב וטורקיה הם קרובים מאוד, רבי־שנים, והתלות במסגרתם הדדית ● לאחרונה דווח ב"פוקס ניוז" כי טראמפ בוחן צעד שעשוי יהיה למנוע את העליונות האווירית הישראלית בסוריה

טראמפ מחזיק בצו נשיאותי / צילום: ap, Uncredited

מה טראמפ מנסה לעשות? כמה הסברים למהפך של נשיא ארה״ב

שוב הוכח שצריך להיזהר בניסיונות לתזמן את השווקים ● האם נשיא ארה"ב פשוט "שולף מהמותן", או שיש היגיון במהלכים שלו? האם ייתכן שהוא משתמש בכוח שיש לו כדי לשפר את מעמדה של ארה"ב בטווח הארוך, האם הוא מכוון גבוה כדי להיפגש באמצע, או שהוא פשוט נהנה לפגוע בסין? ומה בכל זאת הסיכון הגדול בהליכה על הקצה? ● פרשנות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום המסחר האחרון לפני ההכרעה: המניות שצפויות להכנס לת"א 35

בסוף המסחר היום ייקבעו זהויות המניות הנכנסות והיוצאות במדדים בבורסה, ובפרט במדדי ת"א 35 ות"א 90 ● לפחות משלוש מניות צפויות להתחלף במדד ת"א 35, ו-6 מניות במדד ת"א 90 ● גלובס מסמן את השינויים הצפויים ● וגם: הדרמה שמתחוללת בקרב על הנשארות במדד ת"א 90

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

פאלו אלטו של ניר צוק בדרך לרכישת חברת אבטחת AI במאות מיליוני דולרים

לפי ההערכה, בין החברות שפאלו אלטו שוקלת לרכוש נמצאת חברת פרוטקט AI, חברת סייבר אמריקאית, בה מעורבים בה כמה ישראלים - בהם שלמה קרמר ● היקף העסקה צפוי להגיע ל-700-650 מיליון דולר

צילום: יח''צ HIT

המומחה שבטוח: טראמפ היה צריך לבחור בין המשך הפגיעה בוול סטריט להתקפה באיראן

"הקפאת המכסים, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה ● לדבריו, "טראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Richard Drew

תרחיש האימים של אפל: כמה יעלה אייפון בעידן המכסים?

מאז ההכרזה על תוכנית המכסים של טראמפ, מניית אפל צנחה ב־20%, והחברה איבדה את תואר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בענף מעריכים: "הנוכחות של אפל בסין יוצרת סיכון, ולכן צפויות העלאות מחירים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ

שבוע בדיוק חלף מאז הכריז טראמפ על תוכנית המכסים ועד שהקפיא אותה ● בדרך הייתה לנו הירידה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה של השווקים, כניסה לשוק דובי, חששות ממיתון ושלל הכחשות ● כך נראתה מלחמת הסחר האלימה ואולי גם הקצרה בהיסטוריה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות חדות באירופה; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נופלות

הדאקס מזנק בכ-5.3% ● בורסות אסיה קפצו בחדות, לאחר הכרזת טראמפ על השהיית תוכנית המכסים ל-90 יום (למעט על סין) ● הניקיי זינק בכ-9%, חברות השבבים הובילו את העליות ● מחירי הנפט, שהתאוששו באופן ניכר לאחר הצניחה החדה אתמול, יורדים קלות כעת  ● מחיר הביטקוין קופץ, ונע סביב 82 אלף דולר

מטוסי קרב של חיל האוויר / אילוסטרציה: Associated Press, Tsafrir Abayov

משרתי חיל האוויר החתומים על מכתב המחאה יודחו, נתניהו: "קבוצת שוליים קיצונית"

מפקד חיל האוויר, בגיבוי הרמטכ"ל, החליט להדיח את אנשי המילואים החתומים על המכתב להפסקת הלחימה ● לשכת ראש הממשלה בתגובה למכתב: "מדובר בקבוצת שוליים קיצונית שמנסה שוב לשבור את החברה הישראלית מבפנים" ● משרד ההגנה של טורקיה: השיחות הטכניות הראשונות עם ישראל למניעת עימותים וחיכוכים בסוריה נערכו אתמול באזרבייג'אן ● 59 חטופים - 552 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

מי שהיה הטייקון של ישראל הגיע הבוקר לבית המשפט, ואין לו אפילו כסף לערבות

הבוקר התקיים דיון בתביעה של בעלי מניות בקבוצת אי.די.בי נגד דנקנר בפרשת ״הנפקת החברים״ ● בתצהיר שהגיש דנקנר ועליו נחקר הוא מספק את גרסתו לגבי הפעולות שנקט כדי להחזיר חובות של כחצי מיליארד שקל לבנקים ● לטענתו משחירים את פניו ומנסים להציגו כמי שפעל לסכל את פשרה בתיק ● בעל המניות שתובע את דנקנר: אין סיכוי שיחזיר את החובות

אופקים. אלופת המבצעים הפיננסיים / הדמיה: סנאפשוט

עסקאות הנדל"ן בפברואר: איזו עיר מובילה במבצעים הפיננסיים?

עפ"י סקירת הכלכלן הראשי, שיעור הדירות החדשות שנמכרו בפברואר 2025 בהטבות מימון הגיע ל-55% מכלל הדירות שנרכשו בשוק החופשי, עם תאריכי איכלוס של שנה ומעלה ● עוד עולה מהסקירה כי למרות המבצעים, כמות הדירות החדשות הנמכרות מוסיפה להיות נמוכה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ההגבלות רק נכנסו לתוקף, והקבלנים כבר מוצאים דרכים להמשיך למכור דירות

בתחילת השבוע נכנסה לתוקף ההנחיה של בנק ישראל, שהגבילה את מבצעי המימון של הקבלנים ● סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "השוק מפתח כלים שעוקפים את ההוראה" ● בין הפתרונות: משכנתאות בדחייה של 3 שנים, מימון חוץ בנקאי והנחות ישירות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; קמטק, נובה וטאואר מובילות את העליות

מדד ת"א 35 קופץ בכ-2.6%, ת"א 90 בכ-2.8% ● מניות השבבים הדואליות קמטק, נובה וטאואר עם עליות של עד 7% ● פניית הפרסה של טראמפ בהקשר לתוכנית המכסים הובילה לזינוק היסטורי בוול סטריט ● האנליסטים בגולדמן זאקס חזרו בהם מהתחזית למיתון ● השווקים בארה"ב עדיין מתמחרים שלוש הפחתות ריבית השנה ● ב-15:30 (שעון ישראל), יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנתון שעשוי להעיד - בשווקים מתמחרים חזרה קרובה לנורמליות?

בניגוד למתאם ההפוך שמצופה בעת ירידות בשוק המניות, גם מחירי האג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב צנחו השבוע ● אי.בי.אי: "קיים חשש לתגובה סינית שתכלול מכירת אג"ח אמריקאיות" ● מזרחי טפחות: "פיחות הדולר והשלכות המכסים מגדילים ציפיות לעלייה באינפלציה"

רעננה / צילום: Shutterstock

המכרז האחרון של מחיר מטרה? 1.2 מיליארד שקל בלב אזור הביקוש

המכרז האחרון לעת עתה של תוכנית הדיור הממשלתית, שכולל יותר מ־1,500 יחידות דיור, שווק בהצלחה ● וגם: השכונה החדשה בדליית אל כרמל שתכלול כ־7,000 יח"ד ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה