טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali
מניות הטכנולוגיה ירדו אמש (ד') במסחר המאוחר מיד לאחר הכרזת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על המכסים החדשים, בהם מכס מגן גבוה במיוחד של 32% על טייוואן, בת-הברית של ארה"ב שאחראית על ייצור רוב השבבים של חברות הטכנולוגיה האמריקאיות.
● שאלות ותשובות | תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה
● פרשנות | הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: ״הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם״
מניית טייוואן סמיקונדקטור (TSMC), המייצרת את המעבדים הגרפיים של אנבידיה , את שבבי האייפון של אפל ואת רוב השבבים המתקדמים בעולם, ירדה ב-6% במסחר המאוחר; מניית אנבידיה ירדה בקרוב ל-6%, ואפל נפלה ב-7%. אינטל , שלכאורה הייתה אמורה להרוויח ממיסוי יצרניות זרות, ירדה גם היא ב-4% במסחר המאוחר; וברודקום , גם היא שחקנית עולה בשוק ה-AI, ירדה ב-כ-6%.
עם זאת, הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב - כך לפחות לפי ה"וול סטריט ג'ורנל" ו"בארונס". התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור, אך הדבר עשוי להפחית במקצת את החששות להעלאת מחירים לפחות בכל הקשור למוצרים שבהם עלות השבב מהווה מרכיב מרכזי, כמו שרתי ענן ובינה מלאכותית - כיום מנוע הצמיחה המרכזי של ענקיות הטכנולוגיה.
המדינה שאחראית על יותר מ-90% מהששבים המתקדמים
לפי מועצת הסחר האמריקאית, נכון לשנה שעברה טייוואן אחראית על 44.2% מיבוא השבבים המתקדמים לארה"ב. בראייה עולמית, TSMC ומפעלים נוספים בטייוואן אחראים על 60% מכלל ייצור השבבים בעולם, ובנישת השבבים המתקדמים - כלומר השבבים המשמשים בטלפונים חכמים, מחשבים, רכבים אוטונומיים ושרתי ענן ובינה מלאכותית - אלה אחראים על יותר מ-90% מהשוק.
כחלק מתוכניות עידוד ייצור שבבים בארה"ב שהחל עוד בתקופתו של ממשל ביידן, החלה TSMC להקים מפעלים בארה"ב, ובשנים האחרונות חנכה שני מפעלים גדולים, האחרון שבהם, מפעל באריזונה שנבנה בתקציב של 12 מיליארד דולר, מייצר לבדו בתפוקה הגבוה ביותר מכל מפעל אחר בטייוואן. עם זאת, גם בעידן המכסים של טראמפ, רוב השבבים של TSMC מיוצרים בטייוואן.
על פי נשיא ארה"ב, TSMC התחייבה להקים מפעלים נוספים בארה"ב בעלות כוללת של 100 מיליארד דולר; אפל התחייבה להשקיע חצי טריליון דולר בשוק האמריקאי במהלך ארבע שנים, ובכלל זה להוסיף 20 אלף משרות, לבנות חוות שרתים גדולה ביוסטון. ככל הנראה חלק מההשקעה הזו גלומה בקניית שבבים מהמפעל החדש של TSMC באריזונה.
אינטל, המתחרה של TSMC בתחום השבבים, אמורה הייתה להרוויח ממכסי טראמפ, היות שרוב מפעליה - למעט מפעל בקריית גת ומפעל באירלנד - ממוקמים בארה"ב, במדינות כמו אורגון, אריזונה וקליפורניה. עם זאת, לא ברור עדיין האם ההחרגה של טראמפ תחול גם על מפעליה בחו"ל.
רק לאחרונה שכללה אינטל את המפעל החדש שבנתה באירלנד, כך שיתמוך בתהליכי יצור מתקדמים של 4 ננומטר ("אינטל 3") כדי לייצר שם את שבב השרתים החדש, קסיאון. בנוסף, בגלל המשבר באינטל, השבבים החדשים ובהם שבבי גאודי המתוכננים בישראל, בין השאר, מיוצרים חלקם במפעלי TSMC בטייוואן.