דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes
תוכנית המכסים של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ נחשפה - ובשווקים מנסים לעכל אותה ולהעריך מה יהיו ההשפעות שלה. התוכנית, האגרסיבית יותר מהצפוי, כוללת מכסים בגובה של 54% על סחורות מיובאות מסין (20% שכבר הוטלו בעבר, וכעת עוד 34%). כאשר על האיחוד האירופי יוטל מכס של 20%. על סחורות מיפן יוטלו מכסים בשיעור של 24% ועל הודו 26%. גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17%.
● חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?
● מחפשים יציבות: זה אפיק ההשקעה שחוזר לאור הזרקורים בוול סטריט
"סיכון להרס הסחר החופשי הגלובלי"
ב-CNBC הגדירו את התוכנית של טראמפ "חמורה יותר מהתרחיש הגרוע ביותר". כלכלן בכיר בחברת המחקר והייעוץ Numora Research, טקהידה קיוצ'י, אמר לרויטרס כי "המכסים של טראמפ טומנים בחובם את הסיכון להרס הסחר החופשי הגלובלי, שארה"ב עצמה הובילה מאז מלחמת העולם השנייה". כלכלן נוסף שהתראיין לרויטרס, אנטוניו פטאס מבית הספר למנהל עסקים INSEAD, אמר כי הוא צופה סחף של כלכלת ארה"ב והכלכלה העולמית לכיוון ביצועים חלשים יותר, הגדלת האי-ודאות ואולי גם לקראת "משהו שניתן לקרוא לו מיתון עולמי".
במורגן סטנלי אמרו כי השינוי צפוי להיות מסובך, והכלכלן דרק קם מהבנק אמר לוול סטריט ג'ורנל כי התהליך יהיה איטי, יקר ומאתגר.
ב-CNBC ציטטו את תגובת בנק ההשקעות גולדמן זאקס, לפיה העלאת המכסים האגרסיבית תוביל לאינפלציה ואבטלה ולכמעט קיפאון בצמיחה. לפי כלכלני הבנק, המכסים יקפצו ב-15 נקודות אחוז, אך ייתכנו שינויים בנוגע למדינות או מוצרים ספציפיים והם יובילו לעלייה של 9 נקודות אחוז בסופו של דבר. גולדמן זאקס צופים שיישום מלא של הצעדים יוביל להשפעה שלילית נרחבת על הכלכלה. "אנחנו ממשיכים להאמין שהסיכון מהמכסים שהוטלו גבוה יותר ממה שרבים בשוק צפו קודם לכן", כתבו בבנק, והם מעדכנים כלפי מעלה את התחזיות שלהם לאינפלציה ולאבטלה, ומורידים את התחזית לצמיחה.
גולדמן זאקס צופה כעת אינפלציית ליבה של 3.5% ב-2025, כלומר 0.5 נקודות אחוז יותר מהתחזית הקודמת והרבה מעל היעד של הפד, שעומד על 2%. האינפלציה תגיע יחד עם צמיחה כלכלית חלשה - בבנק צופים צמיחה של 1% מהרבעון הרביעי 2024 לרבעון הרביעי 2025, ירידה של 0.5 נקודות אחוז מהתחזית הקודמת. נוסף על כך הם מעריכים שהאבטלה תגיע ל-4.5% - 0.3 נקודות אחוז מעל התחזית הקודמת.
יתרה מכך, בגודלמן זאקס צופים כיום סיכוי של 35% להתפתחות של מיתון ב-12 החודשים הקרובים, לעומת 20% סיכוי בלבד לפי התחזית הקודמת. להערכתם יש גם סיכוי גובר לכלכלת סטגפלציה, עם צמיחה נמוכה ואינפלציה גבוהה - לראשונה מאז סוף שנות ה-70-תחילת שנות ה-80. בבנק מעריכים גם שלוש הורדות ריבית של הפד השנה, בעוד שקודם לכן הם העריכו שיהיו שתיים כאלה. לפי כלכלני הבנק, הורדת הריבית שאותה צפו ב-2026 תוקדם ל-2025. "אנו צופים שלוש הפחתות ריבית רצופות ביולי, ספטמבר ונובמבר", מה שיוביל לריבית של 3.5%-3.75%, לעומת 4.25%-4.5% כיום.
יוליוס בר: הזדמנות למכור
דיוויד קול, הכלכלן הראשי בבנק יוליוס בר, כתב בתגובה להטלת המכסים כי הצידוק המרכזי להעלאתם היא התפיסה של הנשיא טראמפ שמרמים את ארה"ב בסחר, מה שלדבריו מרמז על כך שהמכסים הם דרך לאלץ מדינות אחרות לקיים עם ארה"ב מו"מ על עסקאות סחר שיהיו טובות יותר לארה"ב. בסופו של דבר, ברוב המקרים הוא מעריך שחסמי הסחר יהיו נמוכים יותר מאלה שהוכרזו אמש (ד'), אם כי המו"מ עשוי להימשך 3-9 חודשים, ובינתיים יהיו תגובות נגד והודעות מכס נוספות מצד ארה"ב. לכן הוא מעריך "סיכוני דאונסייד לצמיחה בכלכלה העולמית וכן לצרכן האמריקאי, שיראה מחירים גבוהים יותר". סיכון דאונסייד אחד שהוא מציין הוא לתחזית הצמיחה של 2% בארה"ב השנה, אם כי להערכתו התחזית של יוליוס בר לאינפלציה בשיעור של 3.5% השנה כבר מגלמת בתוכה את רוב הסיכונים של המכסים.
מתיו רכטר, אסטרטג ראשי בתחום המניות ביוליוס בר, העריך שבהנחה שחברות יספגו סביב 30% מנטל המכסים, הפגיעה הישירה ברווחי החברות ברחבי העולם עלולה להגיע ל-2% מהרווח הנקי למניה. עם זאת, לדבריו, ההשפעה אינה מחולקת באופן שווה, ושווקים מפותחים כמו אירופה ויפן נראים פגיעים במיוחד, בשל היחס הגבוה יותר של ייצוא כחלק מהתמ"ג. מעבר לכך, הוא מעריך שהחשש המרכזי עבור המשקיעים הוא הלחץ על התמחור של המניות. "בהתחשב בכך שאנו צופים שהלחצים יימשכו לפחות עוד 3-9 חודשים, האי-ודאות תמשיך להיות גבוהה ולהכביד על הסנטימנט בשווקים", כתב רכטר.
מי שלהערכתו עשויות ליהנות מהמכסים הן חברות ייצור שבסיסן בארה"ב ושיש להן תלות מינימלית ביבוא, כך שהן עשויות להיות "המנצחות היחסיות" של המצב. "עם זאת, הסיכון נשאר, כשמכסים סקטוריאליים פוטנציאליים על תעשיות כגון שבבים, פארמה, נחושת ועץ, עלולים להוביל לעוד תנודתיות בשווקים בחודשים הקרובים". הוא נותר זהיר בכל הנוגע לקניית מניות בחולשה, בעיקר בארה"ב, וממליץ דווקא לנצל כל התחזקות במניות האמריקאיות בטווח הקצר כדי למכור ולהמשיך לגוון את התיק למניות מחוץ לארה"ב, בהן מניות אירופיות וסיניות.
"איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית"
באתר forexlive ציטטו את כלכלני בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן וכתבו כי להערכתם, המכסים שהוכרזו "יכולים לשבש משמעותית את המומנטום בכלכלת ארה"ב ומעלים את הסיכון למיתון בטווח הקצר". באתר ציינו שהמדיניות החדשה תוביל לייצור הכנסות של 400 מיליארד דולר בלבד, שקול לכ-1.3% מהתמ"ג של ארה"ב. בהתייחסות שהוציא הבנק ללקוחות נכתב כי בג'יי.פי מורגן צופים שהצעדים הללו יוספו בין 1%-1.5% למדד PCE (המדד המועדף על הפד למדידת אינפלציה, המודד את הצריכה הפרטית) כשעיקר העלייה תגיע ברבעונים השני והשלישי. כתוצאה מכך, תהיה שחיקה בכוח הקנייה של משקי הבית, והדבר עלול לירידה בהכנסה הפנויה הריאלית בהמשך השנה. זה ישפיע בתורו על האטה בהוצאות הצרכנים, מה שמסייע להניע את הצמיחה - ויוביל את הכלכלה למקום "קרוב באופן מסוכן לתנאי מיתון".
התחזית עדיין לא לוקחת בחשבון האטה וירידה בייבוא וירידה בהשקעות, שגם הן תוצאות אפשריות ללחץ נוסף. לדבריהם, תגובות נגד מצד מדינות אחרות רק יוסיפי לסיכוני הדאונסייד.
בבנק מציינים שיש עדיין אי־ודאות סביב המכסים, מה שעלול להעיב על הסנטימנט ועל ההוצאות ההוניות שכבר נחלשו. בבנק ציינו שיבחנו שוב את התחזיות שלהם בהמשך השבוע, ככל שהנושאים יתבהרו יותר.
גם בברקליס התייחסו לסיכון של מיתון, והדגישו בפרט את הסיכון הזה בהקשר של בריטניה ומדינות נוספות באירופה, החל מהמחצית השנייה של השנה. כלכלני הבנק אמרו שהאי-ודאות במדינות שבהן המכסים משתנים תגדל, ותוביל להאטה בהשקעות ועיכובים בקבלת החלטות, מה שעלול להוביל להאטה בפעילות הכלכלית.
ב-UBS, העריכו היום כי הסמכות הביצועית של הבית הלבן תעמוד בפני אתגרים משפטיים. לדבריהם, הנשיא הודיע על המכסים תוך שימוש ב"חוק הסמכויות הכלכליות לשעת חירום בין-לאומית" (IEEPA), שלא שימש בעבר להכרזת שינויים נרחבים כל כך במדיניות הכלכלית. בנוסף, עסקים צפויים להגביר את מאמצי הלובינג שלהם בארה"ב, ולחץ פוליטי להקלת המכסים עשוי להתגבר ככל שהעלויות הכלכליות יעלו.
מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי ב-UBS Global Wealth Management, מציין: "גם אם המכסים יופחתו בסופו של דבר עד לסוף השנה, הזעזוע בטווח הקצר וחוסר־הוודאות הנלווה אליו צפויים להוביל להאטה זמנית בכלכלת ארה"ב, ולהפחית את הצמיחה בשנת 2025 לרמה של 1% או פחות. אנו גם צופים כי הפדרל ריזרב יבצע הפחתת ריבית של 75-100 נקודות בסיס עד לסוף שנת 2025".
בבנק מוסיפים כי "בעוד אנו צופים שמדדי המניות בארה"ב יסיימו את השנה בעלייה, בטווח הקצר, צפויות ירידות בתחזיות הרווחים של החברות ובתחזיות הכלכליות, תיתכן גם הסלמה הדדית בין מדינות במכסים, והתנודתיות בשוק המניות תישאר גבוהה. מכשירי השקעה מובנים, אג"ח איכותיות, זהב והשקעות אלטרנטיביות יכולים לסייע בגיוון תיקי ההשקעות".
אסטרטג המניות של סיטי, סטיוארט קייזר, כתב ללקוחותיו שההודעה על המכסים הייתה גרועה מהצפוי, והוא עדיין לא ממליץ להם לנצל את הירידות לרכישת מניות. לדבריו, ישנה אפשרות של שינויים בתוכנית על בסיס משא-ומתן בילטרלי בין ארה"ב למדינות שעליהן הטילה מכס, אך הוא מעריך שנושא המכסים ימשיך להעיב על השווקים.
גם בוולס פארגו ציינו כי התעריפים שהטיל טראמפ היו גדולים מהצפוי, ובוודאי גם מעל לציפיות השוק. "המכסים עשויים להיתפס כשליליים עבור כלכלת ארה"ב ומדינות היעד". במקביל בבנק האמריקאי מעריכים כי הפד צפוי לבצע פעולות מוניטאריות מקלות "הרבה יותר" סביב אמצע שנת 2025 ועד אמצע 2026.