גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ההכרזה הדרמטית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על תוכנית מכסים חדשה ומקיפה הכניסה את השווקים העולמיים לטלטלה ומעוררת דאגה גם במשרד האוצר הישראלי. הבוקר (ה') יכנס שר האוצר בצלאל סמוטריץ' את הנהלת האוצר לדיון "בהשלכות ההחלטה על מדינת ישראל ובחינת צעדי ההמשך הנדרשים", כלשון הודעת האוצר.

"אפשרות למיתון עולמי": הבנקים הגדולים בעולם מגיבים לתוכנית המכסים של טראמפ
טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?
באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות.

מה מעמדה של ישראל בתוכנית המכסים?

לפי ההכרזה, על ישראל יוטל מכס בשיעור של 17%. השיעור חושב לפי הגירעון בסחר בין המדינות - כלומר ההפרש בין יצוא הסחורות מישראל לארה"ב לבין היבוא מישראל לארה"ב.

זהו שיעור נמוך יחסית בהשוואה לסין (54%), האיחוד האירופי (20%), יפן (24%) והודו (26%), אך גבוה מהמכס הבסיסי של 10% שיוטל על מדינות רבות אחרות, לרבות טורקיה. עוד ברשימת המדינות שיצאו בזול מגזירות טראמפ: בריטניה, סעודיה, סינגפור, ברזיל ואיחוד האמירויות.

עד כמה משמעותית ארה"ב עבור היצוא הישראלי?

ארה"ב היא ללא ספק מדינת היצוא המרכזית והחשובה ביותר של ישראל. יצוא הסחורות הישראליות לארה"ב בשנה שעברה הסתכם ב-17.3 מיליארד דולר, שמהווים כ-26% מסך היצוא הפיזי הישראלי (כלומר, ללא יצוא שירותים). להשוואה, היצוא למדינה השנייה ברשימה, אירלנד, עומד על 3.2 מיליארד דולר בלבד, וסין במקום השלישי עם 2.8 מיליארד דולר.

האם המהלכים האחרונים של ישראל להביא להפחתת המכס הועילו?

ישראל ביצעה שני מהלכים משמעותיים בימים האחרונים במטרה לשפר את עמדתה. האחד הוא ביטול מוחלט של המכסים על יבוא מארה"ב, והשני הוא הרחבת הרפורמה בייבוא גם לתקינה אמריקאית. אולם המהלכים נעשו בממשלה ברגע האחרון. ביטול המכסים מצד ישראל נעשה ערב הכרזת טראמפ ועדיין טעון חקיקה בכנסת, כך שבכלל לא אוזכר בדוח של ארה"ב בפרק על ישראל.

עם זאת, במשרד האוצר מעריכים כי צעדים אלה עשויים לסייע בשלב המשא-ומתן עם הממשל האמריקאי. לפי המידע שבידי משרד האוצר, האמריקאים פתוחים למשא-ומתן עם מדינות שונות להורדת המכסים עם רף מינימלי של 10%. ובכל מקרה, בניגוד לאיחוד האירופי ומדינות אחרות, ישראל בוודאי שאינה מתכוונת להטיל מכסי תגמול על מוצרים אמריקאיים.

מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט בהמשך?

צוותים מקצועיים במשרד האוצר כבר החלו לבחון אילו תעשיות ומפעלים עלולים להיפגע בצורה המשמעותית ביותר, ואיפה נדרשת התערבות ממשלתית. שר האוצר סמוטריץ' שוחח עם נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, והצדדים מתכננים לגבש תוכנית פעולה.

במקביל, משרד האוצר ממליץ לפעול בהקדם לפתיחת משא-ומתן רשמי עם הממשל האמריקאי להפחתת המכסים. גורמים מקצועיים מעריכים כי יש סיכוי להפחית את שיעור המכס, במיוחד לאור העובדה שהממשל האמריקאי טרם לקח בחשבון את צעדי ביטול המכסים הישראליים שבוצעו ברגע האחרון, וכנראה שגם לא את הרחבת הרפורמה ביבוא.

מה המשמעות הכלכלית של מכס בשיעור 17% על היצוא הישראלי?

הפגיעה האפשרית משמעותית ביותר. אם נחשב מכס של 17% על היקף היצוא של הסחורות הפיזיות מישראל לארה"ב (כ-17.3 מיליארד דולר בשנת 2024), מדובר בעלות שנתית פוטנציאלית של כ-2.9 מיליארד דולר. חשוב לציין כי המכסים חלים בעיקר על סחורות פיזיות ולא על שירותים, כך שיצוא השירותים (בעיקר הייטק), שעמד על 16.7 מיליארד דולר ב-2024, אינו צפוי להיפגע ישירות מהמכסים.

תוספת העלות כתוצאה מהמכס תוטל ישירות על הצרכן האמריקאי, בהנחה שהיצואנים לא יספגו את מלוא עלות ההתייקרות. השאלה היא מה תעשה ההתייקרות לרמת התחרותיות של המוצרים הישראלים.

האם ייתכנו גם הזדמנויות לישראל במצב החדש?

מצד אחד, מוצרים תוצרת כחול-לבן יתייקרו אל מול תוצרת אמריקאית מקומית. מצד שני, העובדה שהמכס על ישראל (17%) נמוך מזה שהוטל על האיחוד האירופי (20%) ומדינות אחרות, עשויה להפוך חלק מהתעשיות הישראליות לאטרקטיביות יותר באופן יחסי.

כך שלמרות האתגרים, ניתן לזהות גם הזדמנויות מסוימות. עם זאת, קיימת אי-ודאות גדולה לגבי תגובת האיחוד האירופי ומדינות אחרות למהלך האמריקאי, וכיצד מלחמת סחר גלובלית עשויה להשפיע על הכלכלה העולמית בכלל והישראלית בפרט.

איזה סחורות מיוצאות מישראל לארה"ב?

הטלת המכס על מוצרים מישראל מהווה איום על תעשיות מרכזיות במשק. הקטגוריות המרכזיות לפי הלמ"ס ביצוא לארה"ב הן מכונות ומערכות חשמל, מכשור רפואי ואופטי, תרופות ויהלומים.

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנתון שעשוי להעיד - בשווקים מתמחרים חזרה קרובה לנורמליות?

בניגוד למתאם ההפוך שמצופה בעת ירידות בשוק המניות, גם מחירי האג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב צנחו השבוע ● אי.בי.אי: "קיים חשש לתגובה סינית שתכלול מכירת אג"ח אמריקאיות" ● מזרחי טפחות: "פיחות הדולר והשלכות המכסים מגדילים ציפיות לעלייה באינפלציה"

חיילים רוסיים משגרים טיל לעבר מטרה באוקראינה / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

הפתרון היצירתי של רוסיה למלחמה המתמשכת באוקראינה

צבא רוסיה חוזר להשתמש בתותח ממלחמת העולם השנייה, כווית רוכשת מערכות הגנה אווירית מארה"ב, הסטארט-אפ האמריקאי אנדוריל משיק פתרון לאיתור צוללות, יפן משקיעה תקציב עתק בטילים ארוכי־טווח, ואלביט זוכה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר • השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל משרד האנרגיה, יוסי דיין / צילום: ניר שמול

האוצר החרים, בעלי לוויתן ותמר נשמו לרווחה: ועדת דיין פרסמה את המלצותיה

הוועדה לבחינת מדיניות שוק הגז הישראלי, קבעה כי היצוא ימשיך כסדרו ושברון תשמור מאגרים - בניגוד לעמדת האוצר ● שר האנרגיה חשף כי הונגריה מתעניינת ברכישת 5% ממאגר תמר

איור: גיל ג'יבלי

היועץ מלאומי שמתריע: אל תתפתו לעשות את הטעות הזאת בתיק שלכם

המכסים שהטיל הנשיא טראמפ טלטלו את השווקים בעולם, ורבים מתפתים לערוך שינויים בתיק ההשקעות ● איל קאופמן מבנק לאומי מסביר למה זה לא הזמן, איך להתכונן מראש, מה הסיכונים שבאופק, ואילו הזדמנויות עדיין יש ● נתון בשבוע 

פארק מתוכנן ברובע שדה דב. ''אין בתל אביב מגרשים יותר קרובים מאלה לים'' / הדמיה: אהרונסון אדריכלים

שמאים מעריכים: כמה תעלה דירה בשדה דב

שלושה שמאים שאיתם שוחחנו בנוגע למכרזי הקרקע האחרונים בשדה דב תמימי דעים: מחירי הדירות לא צפויים לרדת, ובמגרשים הקרובים לים יהיו גבוהים בהרבה מהמחירים הנוכחיים

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

מי שהיה הטייקון של ישראל הגיע הבוקר לבית המשפט, ואין לו אפילו כסף לערבות

הבוקר התקיים דיון בתביעה של בעלי מניות בקבוצת אי.די.בי נגד דנקנר בפרשת ״הנפקת החברים״ ● בתצהיר שהגיש דנקנר ועליו נחקר הוא מספק את גרסתו לגבי הפעולות שנקט כדי להחזיר חובות של כחצי מיליארד שקל לבנקים ● לטענתו משחירים את פניו ומנסים להציגו כמי שפעל לסכל את פשרה בתיק ● בעל המניות שתובע את דנקנר: אין סיכוי שיחזיר את החובות

לאחר התקיפות של ארה"ב: הממשל בעדן מבטיח לחות'ים הפתעות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב תוקפת במשך קרוב לחודש בעוצמה רבה את החות'ים, וכעת מתגלה היקף הנזקים; בכירה בממשל טראמפ מצהירה לקראת המו"מ עם איראן כי הם יודעים להשיג "עסקאות טובות"; ובאירופה, נשיא צרפת מסמן תאריך יעד להכרה במדינה פלסטינית • כותרות העיתונים בעולם

הגרף שאתם חייבים להכיר לפני שאתם מזיזים את הכסף מהבורסה

המסכים אדומים והתחזיות פסימיות, אבל במקום לברוח מהשוק, זה הזמן לבחון את הסיבות שבגללן השקענו מלכתחילה, לבדוק שיש לנו כסף נזיל, ולחדד את סיבולת הסיכון שלנו ● חמישה צעדים פשוטים שיכולים לעשות הבדל גדול בתקופות של ירידות ● המחשבון

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos

טראמפ רוצה למכור מטוסי קרב לארדואן ואלה חדשות רעות לישראל

בישראל בוודאי לא אוהבים זאת, אבל היחסים הבילטרליים של ארה"ב וטורקיה הם קרובים מאוד, רבי־שנים, והתלות במסגרתם הדדית ● לאחרונה דווח ב"פוקס ניוז" כי טראמפ בוחן צעד שעשוי יהיה למנוע את העליונות האווירית הישראלית בסוריה

ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: איל יצהר

מקים חברה חדשה: ליעד אגמון עוזב את תפקידו כשותף באינסייט

לפי הודעת הקרן מהבוקר, אגמון "יעבור להיות יועץ בכיר בקרן וימשיך לכהן בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו" ● אגמון עדכן את הקרן בדבר רצונו לעזוב את התפקיד כבר בסוף 2024, אלא שכעת "על רקע היציבות הגוברת בישראל והחוסן שמפגינות חברות הפורטפוליו של אינסייט, כל הצדדים מרגישים שניתן לבצע את השינוי"

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

״המוסדיים נאלצים למכור״: הדולר מתחזק בחדות - אלה הסיבות

כניסתה לתוקף של תוכנית המכסים האגרסיבית של דונלד טראמפ גררה זינוק בשער הדולר, שעומד כעת על 3.79 שקלים ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות: "הירידות במדדי המניות גורמות למוסדיים מקומיים למצוא עצמם בחשיפת־חסר למט"ח, מה שמאלץ אותם להמיר שקלים לדולרים, ולרכוש מט"ח בכמויות גדולות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; קמטק, נובה וטאואר מובילות את העליות

מדד ת"א 35 קופץ בכ-2.6%, ת"א 90 בכ-2.8% ● מניות השבבים הדואליות קמטק, נובה וטאואר עם עליות של עד 7% ● פניית הפרסה של טראמפ בהקשר לתוכנית המכסים הובילה לזינוק היסטורי בוול סטריט ● האנליסטים בגולדמן זאקס חזרו בהם מהתחזית למיתון ● השווקים בארה"ב עדיין מתמחרים שלוש הפחתות ריבית השנה ● ב-15:30 (שעון ישראל), יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב

בנייה בחיפה / צילום: Shutterstock

הקבלנים מתכוננים ליום שאחרי הלוואות הבלון: זה הסכום שביקשו במרץ

מגבלות בנק ישראל על האשראי שמעניקים הבנקים עבור מבצעי המימון נכנסו לתוקף רק החודש – ונראה שבמרץ ניצלו הקבלנים והיזמים את ההזדמנות האחרונה לקבלת אשראי בהיקפים גדולים • סך המשכנתאות החדשות – הגבוה מאז השיא של דצמבר 2024

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות מלחמת הסחר: נעילה אדומה בתל אביב

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.5%, ת"א 90 איבד כ-1.8% ● תוכנית המכסים של טראמפ יצאה לדרך, האיחוד האירופי הטיל מכסים על ארה"ב וסין הודיעה כי תטיל מכסים בגובה 84% על ארה"ב, החל ממחר ● מניות הנפט והאנרגיה נפלו, על רקע הצניחה במחירי הנפט ● הדולר התחזק בחדות מול השקל ● תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים בארה"ב מזנקת

אילוסטרציה: Shutterstock

הגענו לתחתית? כמה השוק צריך עוד לרדת לפני שמגיע הזמן לקנות מניות

כמות לא מבוטלת של חדשות רעות כבר מגולמת במחירי השוק, כך שמשקיעים אמיצים יכולים כבר להתחיל לחפש מציאות - כל עוד הם ערים לכך שהמניות עלולות בקלות להתדרדר עוד

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בצו מוסכם: הפועלים ודיסקונט ישלמו למדינה 40 מיליון שקל כל אחד

כל בנק התחייב לשלם 40 מיליון שקל לאוצר, במסגרת צו מוסכם ● על פי הרשות, מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם בצו ● רשות התחרות: "החזקה של דיסקונט או הפועלים בחברת נימה עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ההגבלות רק נכנסו לתוקף, והקבלנים כבר מוצאים דרכים להמשיך למכור דירות

בתחילת השבוע נכנסה לתוקף ההנחיה של בנק ישראל, שהגבילה את מבצעי המימון של הקבלנים ● סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "השוק מפתח כלים שעוקפים את ההוראה" ● בין הפתרונות: משכנתאות בדחייה של 3 שנים, מימון חוץ בנקאי והנחות ישירות

אופקים. אלופת המבצעים הפיננסיים / הדמיה: סנאפשוט

עסקאות הנדל"ן בפברואר: איזו עיר מובילה במבצעים הפיננסיים?

עפ"י סקירת הכלכלן הראשי, שיעור הדירות החדשות שנמכרו בפברואר 2025 בהטבות מימון הגיע ל-55% מכלל הדירות שנרכשו בשוק החופשי, עם תאריכי איכלוס של שנה ומעלה ● עוד עולה מהסקירה כי למרות המבצעים, כמות הדירות החדשות הנמכרות מוסיפה להיות נמוכה