גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי
יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

בשנת 2020 הציבה ממשלת ישראל יעדים חדשים לייצור חשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת: 30% עד לשנת 2030. ואולם הנתונים מגלים כי ישראל רחוקה מאוד מהיעד הזה. בשנת 2024 ייצור החשמל מאנרגיה מתחדדשת עומד על 14% בלבד, ועל-פי ההערכות בסוף שנת 2025 נגיע ל-16% ב-2025.

"אפשר להגיע ליעד. זה רק עניין של לתת לחברות האנרגיה המתחדשת לעשות את העבודה. אנחנו יכולים לעשות אותה. המדינה מתקדמת כל הזמן, אולי לא בקצב שכולם רצו, אבל גם אם זה ייקח שנה שנתיים יותר, נגיע ליעד ואולי אפילו נפתיע ונעמוד ביעד עד 2030" - כך אמר יקי נוימן, המנכ"ל היוצא של חברת האנרגיה המתחדשת דוראל וסגן היו"ר הנכנס, בכנס 40 עד 40 של גלובס.

לפרויקט המלא של 40 עד 40 לשנת 2025

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל הנכנס, הוסיף כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה. דוראל מחזיקה מעל 70% מנכסי האגירה בישראל. היום אנחנו בונים את הפרויקט הכי גודל בארה"ב ואת הפרויקט השני הכי גדול בישראל, ויש במדינת ישראל עשרות מתקנים של דוראל. במדינה שרוצה לעשות טוב לכלכלה, לסביבה ולביטחון האנרגטי, חייבים אנרגיה מתחדשת, ודוראל תמיד תוביל את העגלה קדימה".

כנס 40 עד 40 | "המענים מצד המדינה למילואימניקים לא מספקים"
כנס 40 עד 40 | אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות"
פרויקט 40 עד 40 | עורך הדין הצעיר שהפך למנכ"ל חברת אנרגיה מהגדולות בישראל

יקי נוימן ויוני חנציס בפאנל משותף בהנחיית עידן ארץ בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

"הייתי העובד הראשון והיחיד"

נוימן וחנציס השתתפו בפאנל "שני דורות על במה אחת" בהנחיית כתב גלובס עידן ארץ וסיפרו על דוראל ועל האתגרים של חברות אנרגיה מתחדשות בישראל. דוראל אנרגיה, חברת האנרגיות המתחדשות מהגדולות בישראל, עומדת מאחורי אלפי פרויקטים בתחומי האנרגיה המתחדשת והאגירה בארה"ב, בישראל ובאירופה. תחת ניהולם של נוימן וחנציס מבוצעים פרויקטים במיליארדי שקלים בשנה, בהם הפרויקט הסולארי הכי גדול בארה"ב, באינדיאנה, בשטח של 50 אלף דונם. החברה שהוקמה בשנת 2007 הונפקה לבורסה בשנת 2020 ומאז רושמת צמיחה מרשימה.

נוימן, שנכנס לחברה לפני 17 שנים ומכהן כמנכ"ל מזה 12 שנים, סיפר על הימים הראשונים של החברה: "התחלתי ב-2007 בדוראל בתור העובד הראשון והיחיד בחברה. איך הגעתי לדוראל? החיים תמיד מלווים במקריות - בכלל הייתי מהנדס סלולר, ויום אחד ראיתי מודעה על סולר. התקשרתי ונפגשתי עם המפרסם באותו ערב, ובסוף הפגישה הייתה מעין מחשבה 'אולי יתחיל משהו במדינת ישראל'.

"ב-2007 לא הייתה אנרגיה מתחדשת בישראל. הפעם הראשונה שישראל התחילה לעודד את זה והציעה תוכנית חלוצים הייתה ב-2008. היינו אז מהראשונים. הימים היו ימים של עושים משהו חדש, חלוצי. הייתי העובד היחיד בחברה במשך שנתיים-שלוש. היום אנחנו כמעט 300 עובדים. נוצרו לנו הזדמנוויות, והיו לנו השקעות, וראינו שהפיתוח העסקי מצליח ושיש לנו פרויקטים גדולים, נוצרו הזדמנויות, יש לנו השקעות במיליונים. הבנו שהנגישות שלנו להון ולחוב חייבת להגיע מהבורסה, ותכננו את ההנפקה".

זה היה ב-2020. בשיא ההכנות להנפקה פרצה מגפת הקורונה, והמדינה נכנסה לסגר. "התחילה הקורונה, והתחילה אווירת נכאים, וכולם ישבו על הכסף, אבל בכל זאת החלטנו ללכת על זה", סיפר נוימן. "בסגר היינו ב-10 פגישות זום ביום, והמשקיעים היו ריבועים קטנים במסך, אבל יצאנו להנפקה, והיה מוצלח מאוד. כבר ביום הראשון המניה עלתה ב-40%, ומאז אנחנו עולים עוד ועוד".

נוימן הוסיף כי "דוראל בשלבי צמיחה מאוד גדולים, רק עכשיו סיימה השקעות של מליארדים בארץ ובחו"ל, והיא בסבירות גבוהה תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות".

חנציס, שנכנס לדוראל לפני כ-5 שנים בלבד ובמאי כבר ייכנס לתפקידו כמנכ"ל החדש של החברה, הוסיף כי "המטרה היא להגיע למקומות הכי גבוהים של אנרגיה מתחדשת בשוק ההון. כחברה ציבורית, יש לחברה ההזדמנויות משמעותיות. חזרנו לפני שבוע מסבב בנקים בחו"ל, ואתה יושב בקומה 100 בבניין בניו יורק עם ג'יי.פי מורגן ושורה של בנקים גדולים, ואתה מבין שהם מסתכלים עליך כמחולל הערך ומאמינים בך. האפשרויות הן משמעותיות כשהחברה היא כזו. אנחנו נשלש את עצמנו עד סוף העשור. השמיים הם הגבול".

אתגרי ה-7 באוקטובר

כחברה שמספקת שירות לעשרות קיבוצים בארץ, התמודדה דוראל בשנה וחצי האחרונות עם אתגרים לא פשוטים שהתעוררו בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. "ב-7 באוקטובר ראינו איך 40% מהאנשים שלנו בחברה מתגייסים, ו-30% נוספים מתגייסים למערך אזרחי להתנדב ולתמוך. 10% מחברי החברה היו במצב של בלתי מתפקדים מההלם. היינו צריכים להתעשת מהר", סיפר נוימן.

"יש לנו הרבה מתקנים בקיבוצים בעוטף, והיינו בשלבי הקמה של הרבה מתקנים, ובאותו יום השומרים עוזבים את האתרים, ונוצר כאוס ברמה העסקית. ברור שזה מתגמד מול המצב שהמדינה חוותה, אבל ברמה העסקית אין אנשים, אין קבלנים, השטח הוא אזור מלחמה, והציוד שם. היינו צריכים לייצב את המצב. כשכובד המשקל עבר לצפון, שאלנו את עצמנו האם להמשיך עם הפרויקטים, וקיבלנו החלטה שכן. המשכנו לספק אנרגיה ולקדם את הפרויקטים שלנו".

חנציס הוסיף כי "ה-7 באוקטובר הביא כל-כך הרבה אתגרים, שחלק מהם נעלמים בצל כל מה שקרה במדינה. החל מה-7 באוקטובר האנרגיה המתחדשת מקבלת צל"ש. יש מתקנים בקיבוצים, ובין-לילה הנהלות של קיבוצים נעלמו, אנשים נרצחו, נחטפו, מתקנים ספגו פגיעות.

"במשק חשמל שמאוים כך שבשלושה טילים אפשר ליצור הפסקת חשמל, הפתרון הוא ביזור במרחב, הפתרון הוא אנרגיה מתחדשת. המתקנים שלנו מפוזרים ברחבי הארץ, וגם אם מנטרלים חלק מהם, זה לא יוצר הפסקה של ייצור ואספקת החשמל. מה שבעבר היה רק סביבתי ומחבקי עצים, הפך להיות עניין כלכלי שהוא דרמטי לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. המדינה חייבת לקדם את האירוע הזה, זה לא רק אירוע כלכלי, זה מאסט".

עוד הוסיף חנציס כי "תחום האנרגיות המתחדשות חייב לפרוץ. מדינת ישראל מדינה בירוקרטית, ומצד שני יש דברים טובים שקורים, כמו למשל זה שאנחנו יכולים למכור ולקנות חשמל היום מאנרגיה מתחדשת, וזה משפיע על הצד של הצרכנים.

"אנחנו יודעים למכור חשמל לצרכנים, לחברות גדולות, וזה פותח את שוק הצרכנות. אנחנו כבר לא תלויים בשוק החשמל. זה צריך להמשיך להתפתח. אנחנו לא מבקשים שום דבר מהמדינה, רק סביבה רגולטורית שתאפשר לנו לעשות את העבודה. ההיצע יכול להגיע רק מאנרגיות מתחדשות".

*** גילוי מלא: פרויקט 40/40 של גלובס הוא פרויקט מערכתי הנערך מזה 20 שנה. בחירת המנהיגים הצעירים מבוצעת בהליך מסודר ומובנה המנוהל על-ידי פסיכולוגית תעסוקתית וועדה מייעצת, והבחירה היא על-פי קריטריונים קבועים עליהם ניתן לקרוא כאן וללא מעורבות מסחרית. גלובס מודה לשותפים שסייעו לנו לקיים את כנס המנהיגות הצעירה של ישראל: בנק לאומי, אל על, דוראל, משרד אגמון עם טולצ'ינסקי.

עוד כתבות

ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: איל יצהר

מקים חברה חדשה: ליעד אגמון עוזב את תפקידו כשותף באינסייט

לפי הודעת הקרן מהבוקר, אגמון "יעבור להיות יועץ בכיר בקרן וימשיך לכהן בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו" ● אגמון עדכן את הקרן בדבר רצונו לעזוב את התפקיד כבר בסוף 2024, אלא שכעת "על רקע היציבות הגוברת בישראל והחוסן שמפגינות חברות הפורטפוליו של אינסייט, כל הצדדים מרגישים שניתן לבצע את השינוי"

מפעל עשות אשקלון / צילום: עשות אשקלון

המניה שקפצה 250% ב-3 שנים וכיכבה היום בעקבות עסקת נשק חדשה

עשות אשקלון קיבלה עוד הזמנה גדולה ממשרד הביטחון, ומנייתה משלימה זינוק של 250% בשלוש שנים ● המרוויחה הגדולה בעשות היא בעלת השליטה, קרן פימי ● ה"מפסידה" – אלביט מערכות, שמכרה את החברה לפני כשלוש שנים

מטוסי קרב של חיל האוויר / אילוסטרציה: Associated Press, Tsafrir Abayov

משרתי חיל האוויר החתומים על מכתב המחאה יודחו, נתניהו: "קבוצת שוליים קיצונית"

מפקד חיל האוויר, בגיבוי הרמטכ"ל, החליט להדיח את אנשי המילואים החתומים על המכתב להפסקת הלחימה ● לשכת ראש הממשלה בתגובה למכתב: "מדובר בקבוצת שוליים קיצונית שמנסה שוב לשבור את החברה הישראלית מבפנים" ● משרד ההגנה של טורקיה: השיחות הטכניות הראשונות עם ישראל למניעת עימותים וחיכוכים בסוריה נערכו אתמול באזרבייג'אן ● 59 חטופים - 552 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טראמפ מחזיק בצו נשיאותי / צילום: ap, Uncredited

מה טראמפ מנסה לעשות? כמה הסברים למהפך של נשיא ארה״ב

שוב הוכח שצריך להיזהר בניסיונות לתזמן את השווקים ● האם נשיא ארה"ב פשוט "שולף מהמותן", או שיש היגיון במהלכים שלו? האם ייתכן שהוא משתמש בכוח שיש לו כדי לשפר את מעמדה של ארה"ב בטווח הארוך, האם הוא מכוון גבוה כדי להיפגש באמצע, או שהוא פשוט נהנה לפגוע בסין? ומה בכל זאת הסיכון הגדול בהליכה על הקצה? ● פרשנות

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות מלחמת הסחר: נעילה אדומה בתל אביב

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.5%, ת"א 90 איבד כ-1.8% ● תוכנית המכסים של טראמפ יצאה לדרך, האיחוד האירופי הטיל מכסים על ארה"ב וסין הודיעה כי תטיל מכסים בגובה 84% על ארה"ב, החל ממחר ● מניות הנפט והאנרגיה נפלו, על רקע הצניחה במחירי הנפט ● הדולר התחזק בחדות מול השקל ● תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים בארה"ב מזנקת

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

האטלנטיק: זה הפתרון האמיתי לחיסול המורדים החות'ים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן שולחת לפרוקסי שלה בעיראק טילים שיכולים "להגיע עד אירופה", יחסי טורקיה-ישראל מגיעים לצומת דרכים, איך צריך להתמודד עם החות'ים, והאנטישמיות בשווייץ נמצאת בעלייה מדאיגה • כותרות העיתונים בעולם

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

מנכ"ל טבע קיבל ב-2024 תגמולים בגובה 15.5 מיליון דולר

ב-2023 עלות התגמולים של פרנסיס הייתה גבוהה יותר, 25.7 מיליון דולר, אך היא כללה גם תגמולים הוניים שניתנו לו כתמריץ על הצטרפותו לטבע באותה שנה ● טבע מבקשת כעת להעלות את שכרו של פרנסיס, בכפוף לאישור אסיפת בעלי המניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום המסחר האחרון לפני ההכרעה: המניות שצפויות להכנס לת"א 35

בסוף המסחר היום ייקבעו זהויות המניות הנכנסות והיוצאות במדדים בבורסה, ובפרט במדדי ת"א 35 ות"א 90 ● לפחות משלוש מניות צפויות להתחלף במדד ת"א 35, ו-6 מניות במדד ת"א 90 ● גלובס מסמן את השינויים הצפויים ● וגם: הדרמה שמתחוללת בקרב על הנשארות במדד ת"א 90

''השוק חזר לעצמו מהר מידי''. גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

הבכיר שמזהיר מהנתון הכי גרוע אי פעם בשוק האמריקאי

ג'ון פלאד, שותף בגולדמן זאקס, מאמין כי מדד ה-S&P 500 הגיע לרמה בה משקיעים מתחילים לקנות ● "משיחותיי עם משקיעים לטווח ארוך יותר, נראה שהם יתחילו לקנות בהדרגה את המדד" ● והאם התערבות הפד היא הפתרון לקריסה?

איור: גיל ג'יבלי

היועץ מלאומי שמתריע: אל תתפתו לעשות את הטעות הזאת בתיק שלכם

המכסים שהטיל הנשיא טראמפ טלטלו את השווקים בעולם, ורבים מתפתים לערוך שינויים בתיק ההשקעות ● איל קאופמן מבנק לאומי מסביר למה זה לא הזמן, איך להתכונן מראש, מה הסיכונים שבאופק, ואילו הזדמנויות עדיין יש ● נתון בשבוע 

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

מי שהיה הטייקון של ישראל הגיע הבוקר לבית המשפט, ואין לו אפילו כסף לערבות

הבוקר התקיים דיון בתביעה של בעלי מניות בקבוצת אי.די.בי נגד דנקנר בפרשת ״הנפקת החברים״ ● בתצהיר שהגיש דנקנר ועליו נחקר הוא מספק את גרסתו לגבי הפעולות שנקט כדי להחזיר חובות של כחצי מיליארד שקל לבנקים ● לטענתו משחירים את פניו ומנסים להציגו כמי שפעל לסכל את פשרה בתיק ● בעל המניות שתובע את דנקנר: אין סיכוי שיחזיר את החובות

תומר וינגרטן מנכ''ל ומייסד סנטינל וואן / צילום: יח''צ

חברת הסייבר הישראלית שנקלעה למסע הנקמה של טראמפ במתנגדיו

חברת הסייבר הישראלית-אמריקאית סנטינל וואן נקלעה לרשימת סנקציות שהטיל הבית הלבן על אחד ממנהליה הבכירים, כריס קרבס ● קרבס, לשעבר מנהל סייבר בכיר בממשל טראמפ הראשון, פוטר על ידו לאחר שהודה בפניו כי מערכת הבחירות שבה נבחר ג'ו ביידן ב-2020 לא עברה הטייה

פרידריך מרץ / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בדרך לממשלה חדשה בגרמניה: יושעה איחוד המשפחות למבקשי מקלט

הנוצרים-דמוקרטים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו היום כי הגיעו להסכם קואליציוני ● הממשלה מחויבת לביטחונה של ישראל ולמאבק באנטישמיות ● בהיבט העסקי: תסובסד אנרגיה לעסקים, ויוקטנו תשלומי הרווחה למובטלים ● פרידריך מרץ צפוי להפוך לקנצלר גרמניה ב-7 במאי ● הפרטים המלאים

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

לקראת הנפילה הבאה? 3 חוקים לקניית מניות בשפל

לפני כחודשיים פרסמנו כתבה על קניית מניות בשפל, העצות של המומחים נראות היום רלוונטיות מתמיד ולכן אנחנו מפרסמים אותה שוב על מנת לספק ערך לקוראינו זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות ● המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים, ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

״המוסדיים נאלצים למכור״: הדולר מתחזק בחדות - אלה הסיבות

כניסתה לתוקף של תוכנית המכסים האגרסיבית של דונלד טראמפ גררה זינוק בשער הדולר, שעומד כעת על 3.79 שקלים ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות: "הירידות במדדי המניות גורמות למוסדיים מקומיים למצוא עצמם בחשיפת־חסר למט"ח, מה שמאלץ אותם להמיר שקלים לדולרים, ולרכוש מט"ח בכמויות גדולות"

רעננה / צילום: Shutterstock

המכרז האחרון של מחיר מטרה? 1.2 מיליארד שקל בלב אזור הביקוש

המכרז האחרון לעת עתה של תוכנית הדיור הממשלתית, שכולל יותר מ־1,500 יחידות דיור, שווק בהצלחה ● וגם: השכונה החדשה בדליית אל כרמל שתכלול כ־7,000 יח"ד ● חדשות השבוע בנדל"ן

פארק מתוכנן ברובע שדה דב. ''אין בתל אביב מגרשים יותר קרובים מאלה לים'' / הדמיה: אהרונסון אדריכלים

שמאים מעריכים: כמה תעלה דירה בשדה דב

שלושה שמאים שאיתם שוחחנו בנוגע למכרזי הקרקע האחרונים בשדה דב תמימי דעים: מחירי הדירות לא צפויים לרדת, ובמגרשים הקרובים לים יהיו גבוהים בהרבה מהמחירים הנוכחיים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בצו מוסכם: הפועלים ודיסקונט ישלמו למדינה 40 מיליון שקל כל אחד

כל בנק התחייב לשלם 40 מיליון שקל לאוצר, במסגרת צו מוסכם ● על פי הרשות, מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם בצו ● רשות התחרות: "החזקה של דיסקונט או הפועלים בחברת נימה עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור"

צילום: יח''צ HIT

המומחה שבטוח: טראמפ היה צריך לבחור בין המשך הפגיעה בוול סטריט להתקפה באיראן

"הקפאת המכסים, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה ● לדבריו, "טראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום"