גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst
מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"יום השחרור" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסתמן כיום של טלטלה בשווקים. עם ההכרזה על תוכנית המכסים האמריקאית, במסגרתה יוטלו מכסים בשיעור של 10%-54% כמעט על כל מדינה שמייבאת מוצרים לארה"ב. אנליסטים ברחבי העולם ובנקי ההשקעות הגדולים פרסמו תחזיות לפיהן הכלכלה הגדולה בעולם עלולה להידרדר לסטגפלציה (מיתון בשילוב אינפלציה), והכלכלה הגלובלית תדרדר להאטה יחד איתה.

המניות בבורסת תל אביב שנהנות מיום השחרור של טראמפ, ואלו שלא
שאלות ותשובות | תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה
ותודה לטראמפ: זה אחד ממוצרי ההשקעה היחידים שעולים עכשיו בוול סטריט
"אפשרות למיתון עולמי": הבנקים הגדולים בעולם מגיבים לתוכנית המכסים של טראמפ

מה כדאי למשקיע הישראלי לעשות והאם זה הזמן לשנות אסטרטגיות או דווקא לנשוך שפתיים ולהמתין? גלובס שאל את המומחים.

מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות, ליאור וקס, אומנם מעריך כי ייתכנו טלטלות בבורסות בארץ ובעולם בעקבות המהלך של טראמפ, אך הוא נשאר אופטימי: "מתחילות דווקא הזדמנויות להיכנס לשוק (למי שעוד מחכה 'בחוץ'), ולמי שכבר מושקע לא מומלץ להיחפז ולצאת. בבורסה בתל אביב אני לא רואה השפעה מהותית. אנחנו כן נושפע מהסנטימנט העולמי. שכן העולם הוא שוק גלובלי, וגם אם אין השפעה ישירה עלינו, אנחנו רואים כאן ירידות בבורסה. יש כאן סקטורים שפחות ייפגעו, שהם יותר דפנסיביים כמו מניות הבנקאות והביטוח".

"יותר הזדמנויות להיכנס מאשר לצאת"

אז האם זה הזמן להיכנס או לצאת משוק המניות? זה תלוי כמובן בטווח ההשקעה שלכם. "כשמסתכלים לטווח ארוך, לא הייתי עושה שינויים כמו להוריד את שיעור המניות בתיק, כי אי-אפשר לתזמן את השוק. קיבלנו ירידות די חדות בחודש מרץ, ירידות לא פשוטות. יציאה או שינוי עכשיו משמעותם לקבע את ההפסד. כרגע בשוק מתחילות להיות יותר הזדמנויות להיכנס מאשר לצאת.

"מה שחשוב באמת, הוא שהמהלך משפיע קודם כל על ארה"ב. לכן צריך לראות איך התוכנית תשפיע על האינפלציה שם, כי בסוף זה יוביל להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב, וזה מה שישפיע על כל העולם. את זה נצטרך להבין, וזה ייתן את הטון".

רונן מנחם, כלכלן השווקים של בנק מזרחי טפחות, מסביר כי ההשלכות על הכלכלה הישראלית עדיין לא ברורות, וגם לא בטוח שיהיו שליליות. לדבריו, הבורסה התל אביבית נהנית מכך שהיא יחסית דפנסיבית ופחות תלויה בשווקים בחו"ל. "יש כאן סקטורים שלא בהכרח חשופים לסחר החוץ, כמו מניות חברות הבנייה והנדל"ן. גם ההייטק שכן חשוף לסחר חוץ, יש לו רגישות יחסית נמוכה למכסים בגלל הקשיחות של הביקושים למוצרי ההייטק הישראלים. יתרון נוסף של ישראל הוא ההתמחות שלה ביצוא ביטחוני בעולם שבו הביקושים למוצרים האלה עולים מדרגה, במיוחד כשמדובר באירופה. בנוסף, לישראל יש את היתרון של ייצור הגז הטבעי. כל הפרמטרים האלה, הופכים את ישראל, שהיא מדינה מוטת יצוא, למדינה שיש לה נקודות חוזקה שאמורות למתן את ההשפעה של תוכנית המכסים".

הכל תלוי בתגובה של שאר העולם

ויש עוד סיבות לאופטימיות. יוסי לב, ממלא-מקום מנכ"ל חברת פעילים, מסביר כי ייתכן כי התגובה של מדינות לתוכנית המכסים תביא דווקא לעליות בטווח הרחוק. "חלק מהמדינות הודיעו על הפחתת מכסים על יבוא מארהב (כמו ויאטנם וישראל), תופעה אשר אם תתגבר תפעל לטובת שוק המניות". ומנגד, ייתכן כי התגובה הגלובלית תהיה יצירת בריתות סחר נגד ארה"ב, "דבר אשר עלול לגרום להחרפת מלחמת הסחר ולפגיעה בשוק המניות".

"השאלה היא האם קיימת כאן הזדמנות, במיוחד לאור העובדה כי השווקים יורדים זה תקופה. התמחור של מכפילי הרווח נראה סביר יותר ביחס לשנים האחרונות ובהחלט יכול להוות נקודת כניסה בהדרגה לשוק".

"אירוע נדיר בשוק, לא הייתי ממהר לקנות"

גם רמי דרור, מנכ"ל קבוצת וליו המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות, טוען כי הסנטימנט הנוכחי מהווה הזדמנות: "המשקיעים בעולם יזהו שיש כאן הזדמנויות קנייה. בסה"כ מדובר בשינוי דרמטי ביחס למכסים שהיו נהוגים, אבל לא לרמות שהן 'בלתי סבירות'. כך שאני לא בטוח שזה כל-כך רע. אני מאלה שחושבים שהתנודתיות בשווקים תקטן בעקבות זה, משום שהוודאות תחזור. זה גם יגיע למקום שיש שבו אפשרות למשא-ומתן (בין ארה"ב למדינות העולם), כך שזה יכול רק להשתפר ולא להתדרדר. אני פחות פסימי הבוקר למרות שברור שנחווה ירידות בבורסות. אחרי הטלטלה של היום־יומיים הקרובים השוק צפוי לתקן (ולעלות), ועשויה להיווצר הזדמנות לחזור לשוק האמריקאי".

לפי ההערכות הראשוניות של דרור, יש כמה סקטורים שהולכים להיפגע מהמהלך של טראמפ. "בשוק האמריקאי, חברות הרכב שהן לא אמריקאיות ייפגעו יותר. חברות הטקסטיל והאופנה שברובו מיובא מהמזרח ייפגעו, ובכלל חברות שעוסקות ביבוא מהמזרח הרחוק (רשתות כמו טרגט ורשת וולמארט בארה"ב)".

ובכל זאת, המילה האחרונה עוד לא נאמרה. אריאל מולדובן, סמנכ"ל ההשקעות בבית ההשקעות פסטרנק שהם, מעריך כי הסוגיה תמשיך לטלטל את השווקים בשבועות ואולי בחודשים הקרובים. "יש פה אירוע שהוא יחסית נדיר בשוק", הוא מסביר. "בדרך-כלל שוק ההון אוהב להפחיד את עצמו, ומקסימום להיות מופתע לטובה. המכסים שטראמפ הכריז עליהם היו אפילו גבוהים יותר מחלק מהתרחישים שהוצגו".

לדבריו, ייתכן כי זו נקודת פתיחה למשא-ומתן בין הבית הלבן למדינות נוספות, "וגם אם המכסים שהוטלו הם סופיים, אז יהיו מכסי תגובה מצד המדינות. זה יעסיק אותנו הרבה בכותרות בשבועות ואולי בחודשים הקרובים".

לכן, לדבריו, לא כדאי למהר להיכנס לשוק המניות. "לא הייתי ממהר לקנות. זה לא שנוצרו הזדמנויות השקעה מדהימות בבורסה בתל אביב. ישראל במצב יותר טוב משווקים מקבילים, בגלל המכס היחסית נמוך שהוטל עליה (17%, ח"ז). הרבה מהחברות שנסחרות בת"א קשורות ממילא בעיקר לשוק המקומי. ועדיין אם העולם נכנס להאטה, כולם יושפעו, גם אם החברות המקומיות צפויות להיפגע פחות. לא כדאי להסתכל על כמה המניות יורדות, אלא על התמחור הנוכחי של המניות בכלל. בשוק בתל אביב יש עדיין הזדמנויות, אבל צריך לבחון אותן היטב".

ומה באשר להשקעה במדד S&P 500, האפיק החביב על המשקיעים הישראלים בשנתיים האחרונות? מולדובן אומר כי "ההמלצה כרגע היא לא לעשות שינוי ולראות לאן הדברים הולכים. לא קיבלנו ודאות, ומומלץ לא להגיב מהבטן. כדאי להמתין ולקבל החלטות מושכלות יותר".

עוד כתבות

איור: Shutterstock

באמצעות צוואה או במתנה: מתי הזמן הנכון להעביר את הדירה לילדים

הורים רבים מתלבטים האם להעביר את הדירה לילדים בעודם בחיים, או בצוואה ● לשאלה זו אין תשובה חד משמעית ולכל אופציה יתרונות וחסרונות

פרידריך מרץ / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בדרך לממשלה חדשה בגרמניה: יושעה איחוד המשפחות למבקשי מקלט

הנוצרים-דמוקרטים והסוציאל-דמוקרטים הודיעו היום כי הגיעו להסכם קואליציוני ● הממשלה מחויבת לביטחונה של ישראל ולמאבק באנטישמיות ● בהיבט העסקי: תסובסד אנרגיה לעסקים, ויוקטנו תשלומי הרווחה למובטלים ● פרידריך מרץ צפוי להפוך לקנצלר גרמניה ב-7 במאי ● הפרטים המלאים

איתי שטרום / צילום: שלומי יוסף

איתי שטרום הסכים לפשרה חדשה: ישלם פי 3 מהסכום המקורי

איש שוק ההון, שנתבע ביחד עם נוחי דנקנר בתביעה ייצוגית בגובה 50 מיליון שקל על חלקם בהרצת מניות אי.די.בי שעליה ריצו עונש מאסר, הסכים להגדיל פי 3 את הסכום שישלם לעומת סכום הפשרה המקורית שבוטלה ● התביעה נגד דנקנר תימשך בשלב זה, וביום רביעי ידון ביהמ"ש בעיקולים על נכסיו ● הפשרה עם שטרום כפופה לאישור בית המשפט

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

מפעל עשות אשקלון / צילום: עשות אשקלון

המניה שקפצה 250% ב-3 שנים וכיכבה היום בעקבות עסקת נשק חדשה

עשות אשקלון קיבלה עוד הזמנה גדולה ממשרד הביטחון, ומנייתה משלימה זינוק של 250% בשלוש שנים ● המרוויחה הגדולה בעשות היא בעלת השליטה, קרן פימי ● ה"מפסידה" – אלביט מערכות, שמכרה את החברה לפני כשלוש שנים

מיהו הסטארט-אפ המבטיח בתעשייה? הצביעו והשפיעו

במסגרת דירוג הסטארט-אפים המבטיחים של השנה, יוכרז גם "חביב הקהל" שזהותו תיקבע באמצעות סקר גולשים ● ההצבעה תסתיים ב-20 לאפריל, ותוצאותיה ייחשפו מיד לאחר מכן

טראמפ עם נתניהו. ראש הממשלה החמיץ את הפואנטה / צילום: ap

טראמפ בירך את ישראל, אבל התכוון להגיד: סידרתם אותנו כל כך הרבה שנים

הנשיא מעמיד את ישראל בין הארצות שהצליחו להערים על אמריקה באמצעות סחר לא הוגן ● איפוס המכסים שהציע לו נתניהו אינו מעניין את טראמפ, לא עם ישראל ולא עם שום ארץ אחרת ● הוא אינו רוצה "ליישר את המגרש" אלא לעקם אותו ככל האפשר לטובת הצד האמריקאי

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בצו מוסכם: הפועלים ודיסקונט ישלמו למדינה 40 מיליון שקל כל אחד

כל בנק התחייב לשלם 40 מיליון שקל לאוצר, במסגרת צו מוסכם ● על פי הרשות, מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם בצו ● רשות התחרות: "החזקה של דיסקונט או הפועלים בחברת נימה עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור"

אייל חומסקי / צילום: איל יצהר

ההשקעה החדשה של אייל חומסקי

משרד הפרסום אדלר-חומסקי וחברת ההחזקות של הבעלים אייל חומסקי מתרחבים לנדל"ן מניב, עם רכישת 15% מחברת די.אן.איי של ברק רוזן ואסף טוכמאייר תמורת 21 מיליון שקל • אירועים ומינויים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אושרה תביעה נגזרת נגד בעל השליטה באאורה יעקב אטרקצ'י: "ניצל הזדמנות עסקית של החברה"

נקבע כי אטרקצ’י פעל בניגוד לדין ובניגוד לחובותיו כנושא משרה ובעל שליטה, בכך שניצל הזדמנות עסקית מהותית של החברה לטובתו האישית ורכש זכויות למקרקעין שיועד להקמת קמפוס חדש של הקריה האקדמית אונו ● עוד נקבע כי הוכח לכאורה כי אטרקצ'י "התעשר כתוצאה מביצוע העסקה והרווח שהופק ממנה, שלא על פי זכות שבדין ועל חשבון החברה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנתון שעשוי להעיד - בשווקים מתמחרים חזרה קרובה לנורמליות?

בניגוד למתאם ההפוך שמצופה בעת ירידות בשוק המניות, גם מחירי האג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב צנחו השבוע ● אי.בי.אי: "קיים חשש לתגובה סינית שתכלול מכירת אג"ח אמריקאיות" ● מזרחי טפחות: "פיחות הדולר והשלכות המכסים מגדילים ציפיות לעלייה באינפלציה"

טראמפ מחזיק בצו נשיאותי / צילום: ap, Uncredited

מה טראמפ מנסה לעשות? כמה הסברים למהפך של נשיא ארה״ב

שוב הוכח שצריך להיזהר בניסיונות לתזמן את השווקים ● האם נשיא ארה"ב פשוט 'שולף מהמותן' או שיש היגיון במהלכים שלו? האם ייתכן שהוא משתמש בכח שיש לו כדי לשפר את מעמדה של ארה"ב בטווח הארוך, האם הוא מכוון גבוה כדי להיפגש באמצע או שהוא פשוט נהנה לפגוע בסין? ומה בכל זאת הסיכון הגדול בהליכה על הקצה? ● פרשנות

מנכ''ל משרד האנרגיה, יוסי דיין / צילום: ניר שמול

האוצר החרים, בעלי לוויתן ותמר נשמו לרווחה: ועדת דיין פרסמה את המלצותיה

הוועדה לבחינת מדיניות שוק הגז הישראלי, קבעה כי היצוא ימשיך כסדרו ושברון תשמור מאגרים - בניגוד לעמדת האוצר ● שר האנרגיה חשף כי הונגריה מתעניינת ברכישת 5% ממאגר תמר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Richard Drew

תרחיש האימים של אפל: כמה יעלה אייפון בעידן המכסים?

מאז ההכרזה על תוכנית המכסים, מניית אפל צנחה ב־20% והחברה איבדה את תואר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בענף מעריכים: "הנוכחות של אפל בסין יוצרת סיכון ולכן צפויות העלאות מחירים"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות הדואליות שחוזרות להיסחר עם פערים חיוביים במיוחד

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● פניית הפרסה של טראמפ בהקשר לתוכנית המכסים הובילה לזינוק היסטורי בוול סטריט ● האנליסטים בגולדמן זאקס חזרו בהם מהתחזית למיתון ● השווקים בארה"ב עדיין מתמחרים שלוש הפחתות ריבית השנה ● ב-15:30 (שעון ישראל), יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

״המוסדיים נאלצים למכור״: הדולר מתחזק בחדות - אלה הסיבות

כניסתה לתוקף של תוכנית המכסים האגרסיבית של דונלד טראמפ גררה זינוק בשער הדולר, שעומד כעת על 3.79 שקלים ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות: "הירידות במדדי המניות גורמות למוסדיים מקומיים למצוא עצמם בחשיפת־חסר למט"ח, מה שמאלץ אותם להמיר שקלים לדולרים, ולרכוש מט"ח בכמויות גדולות"

למה אין כמעט טייסים ערבים, ואיך טרנד המכוניות החשמליות פוסח על החברה הערבית

קורס העיתונאים לחברה הערבית של גלובס ועמותת אעלאם שהתקיים השנה לראשונה מציג את תוצריו: תמונת מצב של המקלטים הציבוריים בחברה הערבית, התחרות במשלוחים שבתל אביב יכולים רק להתקנא בה, איך עסקים קטנים נאבקים לשרוד בצפון ועוד

משקיעים מבקשים להבין מה גורם לזינוקים הגדולים במניית החברה

וול סטריט ננעלה לאחר ראלי היסטורי: S&P 500 ונאסד״ק ביום הטוב ביותר מאז 2008

נאסד"ק זינק ב-12% ● טראמפ: "סין רוצה לעשות עסקה אך לא יודעת איך לגשת לזה, שי הוא אדם גאה" ● במקביל להקפאת המכסים, הודיע טראמפ שהוא מעלה את המכסים על סין ל-125% בשל "חוסר הכבוד שסין הראתה לשווקים העולמיים" ● אנבידיה זינקה ב-15%, טסלה ב-17% ● מחירי הנפט והביטקוין מזנקים ● אירופה ננעלה בירידות חדות

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos

טראמפ רוצה למכור מטוסי קרב לארדואן ואלה חדשות רעות לישראל

בישראל בוודאי לא אוהבים זאת, אבל היחסים הבילטרליים של ארה"ב וטורקיה הם קרובים מאוד, רבי־שנים, והתלות במסגרתם הדדית ● לאחרונה דווח ב"פוקס ניוז" כי טראמפ בוחן צעד שעשוי יהיה למנוע את העליונות האווירית הישראלית בסוריה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

"הסינים התעשרו על חשבוננו והיפנים לא קונים מאיתנו"? בדקנו את הטענות של טראמפ

הגירעון המסחרי של ארה"ב בסחורות מול העולם כולו עומד על 1.2 טריליון דולר (ולא על 2 טריליון כפי שטראמפ אמר) וספציפית מול סין - 'רק' על 295 מיליארד דולר ולא על טריליון כפי שציין ● מה מבין הנתונים שסיפק טראמפ שגויים, ואיפה הוא הציג את האמת?