גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הטילה מכס של 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם, והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32
שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

לא מעט גורמים בתעשיית הרכב העולמית קיוו עד לרגע האחרון כי ממשל טראמפ ייסוג מהכוונה להטיל מכסים בגובה 25% על כלי רכב וחלקים, שמיובאים לארה"ב, או לפחות ירכך את המכה.

סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ
יצרני הרכב יעלו מחירים בגלל המכסים? טראמפ: "לא אכפת לי בכלל"

אבל זה לא קרה והיום (ה') נכנסו לתוקף המכסים החדשים על כל כלי הרכב המיובאים לארה"ב למעט כלי רכב סיניים, שעליהם המכס אף גבוה יותר. בתעשיית הרכב כבר מבצעים בימים האחרונים בקרת נזקים אולם נראה, שכולם יצאו בשן ועין. חישובים ראשוניים מגלים, שהמכסים יוטלו על יבוא בהיקף של כ-460 מיליארד דולר בשנה, הרבה יותר גרוע מהתחזיות בתחילת השבוע. להלן כמה תשובות על שאלות שנשאלות בתעשייה. גלובס עושה סדר.

מה יקרה עם החלפים?

בתעשיית הרכב קיוו, שרשימת החלפים לרכב עליהם יוטלו המכסים החדשים בארה"ב, תהיה מוגבלת למספר מצומצם של רכיבים מרכזיים כמו מנועים ותיבות הילוכים - מה שיגביל את ההתייקרות של כלי הרכב המיוצרים בארה"ב עצמה.

אולם עם פרסום הרשומות המלאות היום הסתבר, שהמכסים מקיפים הרבה יותר פריטים וכוללים כמעט 150 רכיבים חיוניים לייצור רכב כולל סוללות ליתיום, צמיגים, בולמי זעזועים, מצתים, מחשבים לרכב ועוד.

לכך יש שתי השלכות עיקריות: הראשונה היא התייקרות כמעט מיידית של ייצור רכב בארה"ב עצמה, כולל של יצרני הרכב האמריקאים שבשמם הוטלו המכסים, כביכול. זה יגולגל די מהר למחיר לצרכן של כלי רכב מתוצרת יצרנים אמריקאים, כולל טסלה.

ההשלכה השנייה היא על כלל שרשרת האספקה הבין לאומית של חלפים לרכב, שמשרתת את כל תעשיית הרכב בארבע יבשות. זו ניצבת כעת בפני שיבוש משמעותי מאד, שעשוי לפגוע בייצור כלי רכב רבים שאין להם קשר ישיר לארה"ב.

איך יגיבו גושי הסחר של תעשיית הרכב?

התגובות הראשוניות קשות. נשיאת נציבות האיחוד האירופי אמרה היום כי "ההשלכות של הטלת המכסים יהיו קשות עבור מיליוני אנשים מסביב לגלובוס". היא הוסיפה כי בלוק המדינות של האיחוד האירופי נערך להטלת מכסי גומלין עם השיחות עם ארה"ב ייכשלו.

לאירופים אין יותר מדי כלים לתגובה בכל הנוגע לתחום הרכב אבל הם יכולים להגיב באמצעות הטלת מכסים על שורה של חלפים וחומרי גלם שמיובאים מארה"ב.

בדרום קוריאה, שמייצאת לארה"ב כלי רכב וחלפים בעשרות מיליארדי דולרים לשנה, הודיעה הממשלה על "חבילת סיוע חירום" ליצרניות הרכב במדינה ובמקביל קראה לארה"ב להמשיך לנהל מו"מ על פשרה. עם זאת הדילרים של קבוצת יונדאי בארה"ב כבר נערכים להעלאת מחירים של עד 25% על דגמים פופולריים, שמיובאים מקוריאה. מניית יונדאי מוטורס צנחה בחמשת הימים האחרונים בכמעט 7%.

ביפן הודיע היום ראש ממשלת יפן כי הוא "מאוכזב מאד" מהטלת המכסים על מוצרים וכלי רכב מתוצרת יפן. הוא האיץ בארה"ב לבחון מחדש את ההחלטה, אך לא מסר מועד לדיונים מול ארה"ב.

יצרני הרכב היפנים מייצרים את רוב כלי הרכב שנמכרים בארה"ב בתוך ארה"ב עצמה, אולם חשופים ליבוא של רכיבים רבים. גם סין, שמספקת לתעשיית הרכב האמריקאית רכיבי מפתח רבים ובהם את רוב סוללות הליתיום לרכב חשמלי, צפויה לפרסם בימים הקרובים תגובת גומלין "משמעותית".

איך תושפע ישראל?

ישראל מייצאת לארה"ב חלקים ורכיבי רכב בהיקף צנוע של כ-34 מיליון דולר בשנה (נתוני 2024) ולא ברור כמה מהם ימוסו. במישור יבוא הרכב כבר מתקיימים כיום מגעים של יבואנים מול יצרני רכב, בעיקר יפנים, קוריאנים ואמריקאים, לייבא "סטוקים" של כלי רכב בתקינה אמריקאית ממקסיקו, קוריאה ויפן, שטרם סופקו לארה"ב ועלולים לספוג כעת מכס.

העיתונות הקוריאנית מדווחת כי כ-150 אלף כלי רכב כאלה של יונדאי וקיה בלבד, שיוצרו במקסיקו, מנסים למצוא כיום יעד יצוא חלופי. אם אירופה תטיל מכסי גומלין גבוהים על רכב אמריקאי מיובא לא מן הנמנע, שחלק מאלה יגיעו גם לישראל במחירים מוזלים. אולם בטווח הארוך יותר התהליך כולו יביא לעליית מחירים משמעותית.

עוד כתבות

שר האוצר של ארה''ב סקוט בסנט בשיחה עם כתבים מחוץ לבית הלבן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מגיב לסערת המכסים: "אנשים נהיו חרדתיים", "שום דבר עדיין לא הסתיים"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נפגש עם כתבים מחוץ לבית הלבן והגיב להשהיית המכסים. "סין רוצה הסכם" הוא אמר, "הם פשוט לא יודעים בדיוק איך לגשת לזה" ● גם מזכיר האוצר סקוט בסנט הגיב לכתבים: "הוא ואני שוחחנו ארוכות ביום ראשון, וזו הייתה האסטרטגיה שלו מלכתחילה"

הגרף שאתם חייבים להכיר לפני שאתם מזיזים את הכסף מהבורסה

המסכים אדומים והתחזיות פסימיות, אבל במקום לברוח מהשוק, זה הזמן לבחון את הסיבות שבגללן השקענו מלכתחילה, לבדוק שיש לנו כסף נזיל, ולחדד את סיבולת הסיכון שלנו ● חמישה צעדים פשוטים שיכולים לעשות הבדל גדול בתקופות של ירידות ● המחשבון

''השוק חזר לעצמו מהר מידי''. גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

הבכיר שמזהיר מהנתון הכי גרוע אי פעם בשוק האמריקאי

ג'ון פלאד, שותף בגולדמן זאקס, מאמין כי מדד ה-S&P 500 הגיע לרמה בה משקיעים מתחילים לקנות ● "משיחותיי עם משקיעים לטווח ארוך יותר, נראה שהם יתחילו לקנות בהדרגה את המדד" ● והאם התערבות הפד היא הפתרון לקריסה?

פארק מתוכנן ברובע שדה דב. ''אין בתל אביב מגרשים יותר קרובים מאלה לים'' / הדמיה: אהרונסון אדריכלים

שמאים מעריכים: כמה תעלה דירה בשדה דב

שלושה שמאים שאיתם שוחחנו בנוגע למכרזי הקרקע האחרונים בשדה דב תמימי דעים: מחירי הדירות לא צפויים לרדת, ובמגרשים הקרובים לים יהיו גבוהים בהרבה מהמחירים הנוכחיים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בצו מוסכם: הפועלים ודיסקונט ישלמו למדינה 40 מיליון שקל כל אחד

כל בנק התחייב לשלם 40 מיליון שקל לאוצר, במסגרת צו מוסכם ● על פי הרשות, מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם בצו ● רשות התחרות: "החזקה של דיסקונט או הפועלים בחברת נימה עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור"

אופקים. אלופת המבצעים הפיננסיים / הדמיה: סנאפשוט

עסקאות הנדל"ן בפברואר: איזו עיר מובילה במבצעים הפיננסיים?

עפ"י סקירת הכלכלן הראשי, שיעור הדירות החדשות שנמכרו בפברואר 2025 בהטבות מימון הגיע ל-55% מכלל הדירות שנרכשו בשוק החופשי, עם תאריכי איכלוס של שנה ומעלה ● עוד עולה מהסקירה כי למרות המבצעים, כמות הדירות החדשות הנמכרות מוסיפה להיות נמוכה

האטלנטיק: זה הפתרון האמיתי לחיסול המורדים החות'ים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן שולחת לפרוקסי שלה בעיראק טילים שיכולים "להגיע עד אירופה", יחסי טורקיה-ישראל מגיעים לצומת דרכים, איך צריך להתמודד עם החות'ים, והאנטישמיות בשווייץ נמצאת בעלייה מדאיגה • כותרות העיתונים בעולם

צילום: יח''צ HIT

המומחה שבטוח: טראמפ היה צריך לבחור בין המשך הפגיעה בוול סטריט להתקפה באיראן

"הקפאת המכסים, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה ● לדבריו, "טראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

הטבה שתעלה ביוקר? ההבהרה החדשה של רשות המסים מעוררת סערה בשוק

רשות המסים קבעה תנאים ליישום ההטבה שהוענקה בהוראת שעה, המאפשרת פירוק חברות או העברת נכסים לבעלי מניות יחידים בדחיית מס ובפטור ממס רכישה ● על הפרק: המועד האחרון לביצוע והגדרת נכסי מקרקעין ● אלא שמומחים מזהירים: "המהלך עלול להוביל למס גבוה מהמצופה"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

דנקנר קיבל מעט מרווח נשימה במגעיו עם הבנקים: העיקולים על נכסיו הופחתו ל-20 מיליון שקל

העיקולים על העזבון של אביו של דנקנר נותרו עומדים ● דנקנר טען כי הוא מקדיש את רוב זמנו לניהולה של חברת פודטק שהקים ב-2020, החזיר עד כה לבנקים 103 מיליון שקל מתוך כ-510 מיליון שקל שהתחייב לפרוע בעקבות קריסת קונצרן אי.די.בי

חיילים רוסיים משגרים טיל לעבר מטרה באוקראינה / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

הפתרון היצירתי של רוסיה למלחמה המתמשכת באוקראינה

צבא רוסיה חוזר להשתמש בתותח ממלחמת העולם השנייה, כווית רוכשת מערכות הגנה אווירית מארה"ב, הסטארט-אפ האמריקאי אנדוריל משיק פתרון לאיתור צוללות, יפן משקיעה תקציב עתק בטילים ארוכי־טווח, ואלביט זוכה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר • השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות חדות באירופה; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נופלות

הדאקס מזנק בכ-5.3% ● בורסות אסיה קפצו בחדות, לאחר הכרזת טראמפ על השהיית תוכנית המכסים ל-90 יום (למעט על סין) ● הניקיי זינק בכ-9%, חברות השבבים הובילו את העליות ● מחירי הנפט, שהתאוששו באופן ניכר לאחר הצניחה החדה אתמול, יורדים קלות כעת  ● מחיר הביטקוין קופץ, ונע סביב 82 אלף דולר

בנייה בחיפה / צילום: Shutterstock

הקבלנים מתכוננים ליום שאחרי הלוואות הבלון: זה הסכום שביקשו במרץ

מגבלות בנק ישראל על האשראי שמעניקים הבנקים עבור מבצעי המימון נכנסו לתוקף רק החודש – ונראה שבמרץ ניצלו הקבלנים והיזמים את ההזדמנות האחרונה לקבלת אשראי בהיקפים גדולים • סך המשכנתאות החדשות – הגבוה מאז השיא של דצמבר 2024

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

מנכ"ל טבע קיבל ב-2024 תגמולים בגובה 15.5 מיליון דולר

ב-2023 עלות התגמולים של פרנסיס הייתה גבוהה יותר, 25.7 מיליון דולר, אך היא כללה גם תגמולים הוניים שניתנו לו כתמריץ על הצטרפותו לטבע באותה שנה ● טבע מבקשת כעת להעלות את שכרו של פרנסיס, בכפוף לאישור אסיפת בעלי המניות

משקיעים מבקשים להבין מה גורם לזינוקים הגדולים במניית החברה

וול סטריט ננעלה לאחר ראלי היסטורי: S&P 500 ונאסד״ק ביום הטוב ביותר מאז 2008

נאסד"ק זינק ב-12% ● טראמפ: "סין רוצה לעשות עסקה אך לא יודעת איך לגשת לזה, שי הוא אדם גאה" ● במקביל להקפאת המכסים, הודיע טראמפ שהוא מעלה את המכסים על סין ל-125% בשל "חוסר הכבוד שסין הראתה לשווקים העולמיים" ● אנבידיה זינקה ב-15%, טסלה ב-17% ● מחירי הנפט והביטקוין מזנקים ● אירופה ננעלה בירידות חדות

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos

טראמפ רוצה למכור מטוסי קרב לארדואן ואלה חדשות רעות לישראל

בישראל בוודאי לא אוהבים זאת, אבל היחסים הבילטרליים של ארה"ב וטורקיה הם קרובים מאוד, רבי־שנים, והתלות במסגרתם הדדית ● לאחרונה דווח ב"פוקס ניוז" כי טראמפ בוחן צעד שעשוי יהיה למנוע את העליונות האווירית הישראלית בסוריה

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

לקראת הנפילה הבאה? 3 חוקים לקניית מניות בשפל

לפני כחודשיים פרסמנו כתבה על קניית מניות בשפל, העצות של המומחים נראות היום רלוונטיות מתמיד ולכן אנחנו מפרסמים אותה שוב על מנת לספק ערך לקוראינו זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות ● המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים, ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

דמותו של הנשיא דונלד טראמפ משודרת על מסך טלוויזיה ברצפת המסחר של הבורסה לניירות ערך בניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

הזינוק היומי הגדול אי פעם: מומחים מנתחים את הכאוס בשווקים

וול סטריט סיכמה ביום רביעי יום היסטורי עם זינוק יומי מהגבוהים אי פעם, בעקבות הודעת טראמפ על דחייה של 90 יום על רוב המכסים שהטיל ● גלובס פנה ל-8 מומחים שינתחו את אחד הימים הדרמטיים שנראו בשוק ● לאן הולכים מכאן, איך תושפע ת"א, ומה טראמפ רוצה?

איור: גיל ג'יבלי

לסין יש נשק כלכלי רב עוצמה נגד ארה"ב, האם היא תעשה בו שימוש?

בתגובה לצעדי טראמפ, הודיעה סין על העלאת מכסים חדה על סחורות אמריקאיות ● מאחורי המאבק הכלכלי בין המדינות מסתתר עימות על הבכורה העולמית ועל השליטה בטכנולוגיות מתקדמות ● אגרות חוב אדירות, סנקציות פיננסיות ופלישה לטייוואן מהוות נקודות חיכוך מסוכנות בין המעצמות

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אושרה תביעה נגזרת נגד בעל השליטה באאורה יעקב אטרקצ'י: "ניצל הזדמנות עסקית של החברה"

נקבע כי אטרקצ’י פעל בניגוד לדין ובניגוד לחובותיו כנושא משרה ובעל שליטה, בכך שניצל הזדמנות עסקית מהותית של החברה לטובתו האישית ורכש זכויות למקרקעין שיועד להקמת קמפוס חדש של הקריה האקדמית אונו ● עוד נקבע כי הוכח לכאורה כי אטרקצ'י "התעשר כתוצאה מביצוע העסקה והרווח שהופק ממנה, שלא על פי זכות שבדין ועל חשבון החברה"