גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחית שמזהירה - התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר
ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

"שינוי הגישה כלפי הסחר העולמי התחיל לפני עשור פחות או יותר. הוא אפיין גם את הקדנציה הקודמת של טראמפ, אבל לא רק. זה קרה על רקע שינויים מבניים כמו ירידת קרנה של התעשייה המסורתית והגידול באי־שוויון, והתהליך נמשך גם בקדנציה של ביידן. הפעם זה אחרת, המהלך האחרון של טראמפ הוא שינוי משטר של ממש", כך אומרת בראיון לגלובס ד"ר נדין בודו טרכטנברג, מי שכיהנה בין היתר כמשנה לנגיד בנק ישראל והיום משמשת כסגנית יו"ר הבנק הדיגיטלי אש שנמצא בשלבי פיילוט.

ראיון |הכלכלן הבכיר שמזהיר מצעדי טראמפ: "הברבור השחור הגיע"
"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

הודעתו של נשיא ארה"ב ביום רביעי בלילה (שעון ישראל) הייתה לעיתים מבלבלת, והותירה לא מעט סימני שאלה. טראמפ אמנם הציג רשימה מפורטת של מכסים הדדיים, אך התמונה הלכה והתבהרה מעט מאוד ככל שחלף הזמן. בשורה התחתונה, ארה"ב תטיל מכס מינימלי וחובק עולם של 10% על כל שותפות הסחר שלה, לצד מכסים גבוהים יותר על כ־60 מדינות שיש להן עודפי סחר גדולים עימה. כך למשל, יבוא מסין יושת במס של 54%, מהאיחוד האירופי ייגבה שיעור של 20%, ומישראל 17%. המכס הגלובלי ייכנס לתוקף כבר בסוף השבוע הקרוב, ולאחר מכן, ב־9 באפריל יוחלף במכסים גבוהים יותר בהתאם לרשימה של טראמפ.

מעבר להשלכות הכלכליות הברורות - בודו טרכטנברג מזהירה כי מדובר במהלך בעל משמעות פוליטית עמוקה, שעשוי להחזיר את העולם עשורים אחורה.

העולם חוזר אחורה

מדוע את מכנה את זה "שינוי משטר"?
"אמנם ראינו את השינוי ביחס לסחר כאמור כבר בקדנציה הקודמת של טראמפ, וזה המשיך עם ביידן. אבל עכשיו זה מאוד שונה. בעבר, החששות היו ממוקדים בעיקר בסין, הן בגלל שהיא נתפסה כאויב פוטנציאלי והן בגלל תחושה שהסינים לא ממש מקפידים על כללי המשחק במסחר הבינלאומי. אבל עכשיו אנחנו רואים שינוי משטר לגמרי - זה לא רק סין, זה כל המדינות: האיחוד האירופי, יפן, קוריאה, מקסיקו וקנדה, שהן המדינות הכי חשובות למסחר האמריקאי.

"זה נעשה בצורה מאוד מאסיבית, וזה מזמין תגובת נגד. כבר בבוקר שאחרי האיחוד האירופי הודיע שיגיב למהלך. אנחנו לא ראינו שינוי כזה משנות ה־30. מאז, ובמיוחד אחרי מלחמת העולם השנייה וביתר שאת משנות ה־80, היינו בתהליך של הורדת מכסים וגידול בסחר הבינלאומי שהעולם כולו נהנה ממנו. זה מרכיב משמעותי בצמיחה הגלובלית ובעליית רמת החיים בכל המדינות".

יש סיבה לדאגה מעבר להשפעה הכלכלית המיידית?
"כשעברנו מהגלובליזציה הקודמת לעידן של פרוטקציוניזם, זה מאוד פגע במשק העולמי בכל המדינות. אתה רואה שזה קורה בהקשר שבסופו של דבר הוביל למלחמת עולם. זה משקף חששות והאשמות. כשיש לך בעיות בבית, אתה מאשים את האחרים. זו אווירה מלחמתית נגד הסביבה שלך, וקורה משהו מאוד דומה הפעם. לכל אחד יש בעיות, אבל אתה מתחיל להפנות אצבע מאשימה כלפי חוץ".

בודו טרכטנברג מדגישה, כי "מה שמדאיג הוא האופי האגרסיבי של הצעדים, גם כלפי מדינות שלכאורה הן בנות ברית. יש חשש כלכלי מוצדק - אנחנו יודעים שזה יפגע בצמיחה הגלובלית, באינפלציה (במיוחד במדינות שספגו העלאות מכסים גבוהות), ובזרימות הפיננסיות ממקום למקום. אבל מעבר לפגיעה הכלכלית המיידית, יש גם חשש שאנחנו נכנסים לעידן שבו רואים את כל העולם כאויב.

"אין מה לעשות, הכוח הכלכלי של סין מביא איתו גם דרישות מבחינת הכוח הפוליטי בעולם. אבל מדיניות המכסים החדשה מחריפה מאוד את המתיחות, ואני חושבת שזה מאוד מסוכן - הרבה מעבר לפגיעה הכלכלית המיידית".

בואי ננתח מבחינה כלכלית טהורה - יש היגיון במהלך?
"יש פה ושם דברים שבאמת היה צריך לתקן. למשל, בארה"ב יש את 'המיני מס' - אם אתה מייבא בפחות מ־800 דולר ליום לאדם, אתה לא צריך לשלם מכס. הסוג הזה של סחר גדל מאוד בשנים האחרונות. אם לפני שבע שנים זה היה בהיקף של כמה מיליארדי דולר, היום זה כבר חצי טריליון דולר. כל האמריקאים מזמינים ישירות מסין והסינים הבינו היטב את המערכת הזו. אם היו מתקנים רק את זה, היה אפשר להבין - זה תיקון הגיוני של כללי המשחק. אבל מה שאנחנו רואים עכשיו הם מכסים לפי תעשיות ולפי מדינות, ללא שום הצדקה כלכלית או הצדקה מבחינת כללי המשחק. זה משהו מלחמתי, וזה מה שמדאיג".

"להערכתי הוא לא ייסוג"

ישראל ממוקמת במקום ה־18 ברשימת המדינות הזרות ש"בזזו ושדדו" את ארה"ב, על אף המאמצים שהתקיימו עד הרגע האחרון למנוע את רוע הגזירה. אמנם מסתמן שהמכסים לא יחולו על שירותים, שמהווים יותר מ־50% מהיצוא הישראלי לארה"ב, אך בודו טרכטנברג בכל זאת לא שקטה ביחס להשלכות האפשריות על ישראל.

לגבי סחורות היא אומרת, "אנחנו מייצרים פחות, אבל יש כמה תעשיות חשובות. עדיין לא ברור האם מדובר גם על תעשיית הפארמה. די ברור שכל היצוא בתחום האלקטרוניקה כנראה ייפגע, וגם התעשייה הביטחונית - אם כי זה תלוי אם מדובר במוצרים או בשירותים.

"השפעה נוספת היא על חברות ישראליות שצריכות להחליט האם להתרחב בארץ או בארה"ב. עם כל מה שקורה בארץ, המכסים החדשים הם דחיפה נוספת לחברות הייטק להתרחב בארה"ב - לא רק להירשם שם, אלא ממש לשים שם את המטה והעובדים. זה עלול להקטין את הצמיחה שראינו כאן".

את רואה סיכוי שטראמפ ייסוג מהמהלך?
"הניחוש שלך טוב כמו שלי, אבל התחושה שלי היא שלא. אמנם הוא הלך הלוך ושוב כל הזמן - בתחילה הוא איים על קנדה, אחר כך ירד מזה, אחר כך דחה את זה והחזיר. אבל כשאתה מאיים על כל המדינות, קשה לסגת. אני חושבת שכדי שייקחו אותו ברצינות הוא היה מוכרח לממש את האיום, וזה מה שאנחנו רואים עכשיו. מה שאנחנו עדיין לא רואים זה מה תהיה תגובת הנגד, ואז תגובת הנגד לתגובת הנגד".

עוד כתבות

איור: Shutterstock

באמצעות צוואה או במתנה: מתי הזמן הנכון להעביר את הדירה לילדים

הורים רבים מתלבטים האם להעביר את הדירה לילדים בעודם בחיים, או בצוואה ● לשאלה זו אין תשובה חד משמעית ולכל אופציה יתרונות וחסרונות

למה אין כמעט טייסים ערבים, ואיך טרנד המכוניות החשמליות פוסח על החברה הערבית

קורס העיתונאים לחברה הערבית של גלובס ועמותת אעלאם שהתקיים השנה לראשונה מציג את תוצריו: תמונת מצב של המקלטים הציבוריים בחברה הערבית, התחרות במשלוחים שבתל אביב יכולים רק להתקנא בה, איך עסקים קטנים נאבקים לשרוד בצפון ועוד

''השוק חזר לעצמו מהר מידי''. גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

הבכיר שמזהיר מהנתון הכי גרוע אי פעם בשוק האמריקאי

ג'ון פלאד, שותף בגולדמן זאקס, מאמין כי מדד ה-S&P 500 הגיע לרמה בה משקיעים מתחילים לקנות ● "משיחותיי עם משקיעים לטווח ארוך יותר, נראה שהם יתחילו לקנות בהדרגה את המדד" ● והאם התערבות הפד היא הפתרון לקריסה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

"הסינים התעשרו על חשבוננו והיפנים לא קונים מאיתנו"? בדקנו את הטענות של טראמפ

הגירעון המסחרי של ארה"ב בסחורות מול העולם כולו עומד על 1.2 טריליון דולר (ולא על 2 טריליון כפי שטראמפ אמר) וספציפית מול סין - 'רק' על 295 מיליארד דולר ולא על טריליון כפי שציין ● מה מבין הנתונים שסיפק טראמפ שגויים, ואיפה הוא הציג את האמת?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, khamenei.ir

נתניהו מאיים על איראן, אם המו"מ ייכשל: "אופציה צבאית"

שר החוץ האיראני אישר: איראן וארה"ב ייפגשו בשבת בעומאן לשיחות עקיפות ● דיווח: ישראל וטורקיה מנהלות שיחות ישירות בניסיון להקים ערוץ למניעת הסלמה צבאית ביניהן בסוריה ● גורם ישראלי אישר כי התקבלה ממצרים הצעה לעסקת חטופים ● 59 חטופים - 550 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות הדואליות שחוזרות להיסחר עם פערים חיוביים במיוחד

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● פניית הפרסה של טראמפ בהקשר לתוכנית המכסים הובילה לזינוק היסטורי בוול סטריט ● האנליסטים בגולדמן זאקס חזרו בהם מהתחזית למיתון ● השווקים בארה"ב עדיין מתמחרים שלוש הפחתות ריבית השנה ● ב-15:30 (שעון ישראל), יפורסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

המדריך למשקיע ששוחה נגד הזרם / צילום: Shutterstock

איך קונים מניות בשפל? המומחים מסמנים 3 חוקים למשקיע האמיץ

לפני כחודשיים פרסמנו כתבה על קניית מניות בשפל, העצות של המומחים נראות היום רלוונטיות מתמיד ולכן אנחנו מפרסמים אותה שוב על מנת לספק ערך לקוראינו זה היה שבוע דרמטי בוול סטריט, אבל בזמן שחלק מהמשקיעים נבהלו מהברבור השחור שיפיל את השוק, אחרים ניצלו את ההזדמנות כדי לקנות מניות ● המומחים מסבירים: איך מוצאים הזדמנויות בזמנים קשים, ומהם כללי האצבע לאסטרטגיה האמיצה?

ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יום המסחר האחרון לפני המכסים של טראמפ ננעל באדום בוהק; נאסד"ק נפל ב-2%

ה-S&P 500 איבד כ-1.5% ● הבית הלבן - מכסים בגובה 104% על סין ייכנסו לתוקף בחצות  מיקרוסופט עקפה את אפל והפכה להיות החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● טראמפ: "סין רוצה מאוד לעשות עסקה, אנחנו מצפים לשיחה מהם. זה יקרה!" ● מניות חברות הביטוח בלטו לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות ● מחירי הנפט בשפל של כארבע שנים

דמותו של הנשיא דונלד טראמפ משודרת על מסך טלוויזיה ברצפת המסחר של הבורסה לניירות ערך בניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

הזינוק היומי הגדול אי פעם: מומחים מנתחים את הכאוס בשווקים

וול סטריט סיכמה ביום רביעי יום היסטורי עם זינוק יומי מהגבוהים אי פעם, בעקבות הודעת טראמפ על דחייה של 90 יום על רוב המכסים שהטיל ● גלובס פנה ל-8 מומחים שינתחו את אחד הימים הדרמטיים שנראו בשוק ● לאן הולכים מכאן, איך תושפע ת״א ומה טראמפ רוצה?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

עליות שערים חדות באסיה אחרי הקפאת המכסים. הניקיי מזנק

בורסות אסיה קופצות בחדות, לאחר הכרזת טראמפ על השהיית תוכנית המכסים ל-90 יום (למעט על סין) ● הניקיי מזנק בכ-9%, חברות השבבים מובילות את העליות ● מחירי הנפט, שהתאוששו באופן ניכר לאחר הצניחה החדה אתמול, יורדים קלות כעת ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות ● מחיר הביטקוין קופץ, ונע סביב 82 אלף דולר

האטלנטיק: זה הפתרון האמיתי לחיסול המורדים החות'ים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן שולחת לפרוקסי שלה בעיראק טילים שיכולים "להגיע עד אירופה", יחסי טורקיה-ישראל מגיעים לצומת דרכים, איך צריך להתמודד עם החות'ים, והאנטישמיות בשווייץ נמצאת בעלייה מדאיגה • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר של ארה''ב סקוט בסנט בשיחה עם כתבים מחוץ לבית הלבן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מגיב לסערת המכסים: "אנשים נהיו חרדתיים" ו-"שום דבר עדיין לא הסתיים"

טראמפ נפגש עם כתבים מחוץ לבית הלבן והגיב להשהיית המכסים, "סין רוצה הסכם" הוא אמר, "הם פשוט לא יודעים בדיוק איך לגשת לזה" ● גם מזכיר האוצר של טראמפ סקוט בסנט הגיב לכתבים: "הוא ואני שוחחנו ארוכות ביום ראשון, וזו הייתה האסטרטגיה שלו מלכתחילה"

מפעל עשות אשקלון / צילום: עשות אשקלון

המניה שקפצה 250% ב-3 שנים וכיכבה היום בעקבות עסקת נשק חדשה

עשות אשקלון קיבלה עוד הזמנה גדולה ממשרד הביטחון, ומנייתה משלימה זינוק של 250% בשלוש שנים ● המרוויחה הגדולה בעשות היא בעלת השליטה, קרן פימי ● ה"מפסידה" – אלביט מערכות, שמכרה את החברה לפני כשלוש שנים

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה

מטוסי קרב של חיל האוויר / אילוסטרציה: Associated Press, Tsafrir Abayov

חרף האיומים: פורסם מכתב הטייסים נגד המשך המלחמה

דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בארטילריה את בית לאהיה שבצפון רצועת עזה ואת העיר רפיח שבדרומה ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי די ואנס נפגש הלילה עם שורדי שבי ומשפחות חטופים ●  מקרון: צרפת עשויה להכיר במדינה פלסטינית בחודש יוני ● 59 חטופים - 552 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Richard Drew

תרחיש האימים של אפל: כמה יעלה אייפון בעידן המכסים?

מאז ההכרזה על תוכנית המכסים, מניית אפל צנחה ב־20% והחברה איבדה את תואר הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● בענף מעריכים: "הנוכחות של אפל בסין יוצרת סיכון ולכן צפויות העלאות מחירים"

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

הדיון בבג''ץ בעתירות נגד הדחת ראש השב''כ רונן בר / צילום: ניצן שפיר

בג"ץ: רונן בר ימשיך לכהן כראש השב"כ עד להחלטה אחרת

בג"ץ דן היום בעתירות שהוגשו נגד פיטורי ראש השב"כ רונן בר, בטענה כי הפיטורים נעשו משיקולים זרים תוך ניגוד עניינים של נתניהו ● הדיון נקטע בתחילתו בשל קריאות של אב שכול ושל ח"כ טלי גוטליב, ובעקבות זאת הוחלט לקיימו ללא קהל ● השופטים: "נמתין עד אחרי פסח שתגיעו לפתרון יצירתי שמשותף ליועמ"שית ולממשלה ככל שאפשר" ● נקבע כי נתניהו יוכל לראיין מועמדים, אך לא להכריז על מחליף

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

מי שהיה הטייקון של ישראל הגיע הבוקר לבית המשפט, ואין לו אפילו כסף לערבות

הבוקר התקיים דיון בתביעה של בעלי מניות בקבוצת אי.די.בי נגד דנקנר בפרשת ״הנפקת החברים״ ● בתצהיר שהגיש דנקנר ועליו נחקר הוא מספק את גרסתו לגבי הפעולות שנקט כדי להחזיר חובות של כחצי מיליארד שקל לבנקים ● לטענתו משחירים את פניו ומנסים להציגו כמי שפעל לסכל את פשרה בתיק ● בעל המניות שתובע את דנקנר: אין סיכוי שיחזיר את החובות

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

פאלו אלטו של ניר צוק בדרך לרכישת חברת אבטחת AI במאות מיליוני דולרים

לפי ההערכה, בין החברות שפאלו אלטו שוקלת לרכוש נמצאת חברת פרוטקט AI, חברת סייבר אמריקאית, בה מעורבים בה כמה ישראלים - בהם שלמה קרמר ● היקף העסקה צפוי להגיע ל-700-650 מיליון דולר