הכתבה בשיתוף משפטיפ
לא פעם, עזרתם הכספית של הורים לבני הזוג נעשית באופן לא מאוזן. יש ומהצד של החתן או הכלה ישנה משפחה אמידה אשר ביכולתה לסייע באופן משמעותי, ואילו ידם של ההורים מהצד השני אינה משגת ואין להם האפשרות לעזור כספית. במצב כזה, נהנים בני הזוג מסיוע פיננסי מצד אחד של ההורים, במרבית המקרים לרכישת דירה.
להורים המעניקים סכום כספי משמעותי העשוי להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים, יש בראש ובראשונה מטרה לעזור לילדם העמל על בניית הקן המשפחתי. באופן טבעי, ירצו ההורים שסכום הסיוע הכספי שהעניקו בעבור רכישת הדירה ישרת את בנם/בתם ובני זוגם. אולם לעתים, החבילה מתפרקת, בני הזוג מתגרשים והדירה עומדת בפני חלוקה שווה ביניהם. מבחינת ההורים, זהו מצב של חוסר צדק ואיזון, בו תרומתם המשמעותית לרכישת הדירה אינה מקבלת ביטוי ראוי בעת חלוקתה בין בני הזוג.
עורכי דין העוסקים בתחום דיני משפחה מכירים מקרוב את המאבקים הלא נעימים הנוגעים לחלוקת הרכוש והנכסים של בני זוג שבחרו להתגרש. במקרים בהם מצטרפים לקלחת ההורים, אשר שאיפתם להשיב אליהם את העזרה הכספית שניתנה בשעתו לבני הזוג, הופכים המאבקים לקשים הרבה יותר ואין בהם צד מנצח.

המלצתם של עורכי הדין להורים היא לפעילות מנע עוד בטרם מחליטים הם להעניק לילדם ובן הזוג סיוע כספי לרכישת דירה. אחת מהאפשרויות הקיימות בפני ההורים היא עריכת הסכם הלוואה בינם לילדם ובן הזוג. במסגרת ההסכם יוגדר הסיוע הכספי כמתנה, וזאת כל עוד בני הזוג מקיימים תא משפחתי כזוג נשוי. בהינתן ובני הזוג בוחרים להתגרש, הסכום שניתן כהלוואה יצטרך לשוב אל ההורים בעת מכירת הדירה. הסכם מקדים שכזה מבטיח כי במקרה ומחליטים בני הזוג על גירושים, הסכום המשמעותי שהוענק להם במתנה חוזר להורים.
שאלה הנשמעת לא אחת מצידם של ההורים נוגעת לעובדה שאל מול הרצון הכן לעזור לילדם, דרישה להסכם ההלוואה, או כל הסכם מקדים אחר, עלולים הם להראות על-ידי ילדם ובני זוגם כסקפטיים וחשדניים. חששות אלה גורמים לחלק מההורים לוותר מראש על הרעיון של הסכם הלוואה. הם מעדיפים להעניק סיוע כספי מתוך הנחה כי בעת גירושים הכסף לא ישוב אליהם.
לעורכי הדין היכולת להעניק להורים גב וביטחון בקידום נושא חשוב זה. מעמדם המקצועי מאפשר להם להזמין את הזוג הנשוי לפגישה ובה יבהירו את ההיגיון הטמון בדרישת ההורים בהסכם הלוואה מקדים. ראייתם הצרה, לא פעם, של בני הזוג, המיועדים לקבל את הסיוע הכספי, עשויה להשתנות כאשר ניצב מולם עורך דין ענייני ומקצועי לעומת ההורים שיש ונותנים משקל רב לרגישות שבמצב.
בשורה התחתונה, על ההורים ועורכי דינם לזכור כי יכולתם להעניק סיוע כספי לילדם אינו דבר מובן מאליו. חשוב להעניק עזרה שכזו במסגרת הסכם המבטיח את הישארותו של סכום הכסף אצל המשפחה הנותנת אותו במקרה שהנישואים מתפרקים. על ההורים לגלות אחריות ואורך רוח ולדרוש שסיוע כספי זה יוענק בתנאים שהם קובעים ואל להם להיות מובלים על-פי רצונות ילדם, אשר אמור ליהנות ולהודות על אותו סיוע כספי.
עו"ד שי מויאל עוסק בדיני משפחה.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.