מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק • על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" • וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה
מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר יוצא נגד דבריו של מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' אתמול, שאמר כי ברשות נערכים להחזרה של "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב. במסגרת ועידת מרכז הנדל"ן באילת, אמר הייזלר כי החזרת היוזמה לא על הפרק וכי "להרחיק עוד משקיעים מהשוק זה לא נכון".

ניתוח | דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים
מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים
האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מס דירה שלישית נולד לפני כשמונה שנים. מאחורי היוזמה עמד שר האוצר לשעבר משה כחלון, והמטרתה הייתה למסות את בעליהן של יותר משתי דירות בהתאם לנוסחה שנקבעה בחוק (1% משווי הדירה). אולם, החקיקה בוטלה על ידי בג"ץ בשל פגמים שנפלו בהליך החקיקה.

על פי נתוני רשות המסים, מספר "אספני הדירות", האנשים שבבעלותם שלוש דירות ויותר, עלה ב־40% מאז סוף 2018. כיום, 1.63 מיליון בני אדם בישראל מחזיקים בבעלותם דירה אחת; 290 אלף מחזיקים בבעלותם שתי דירות, ו־86 אלף מחזיקים בשלוש דירות ויותר. על הרקע הזה, בין היתר, אמר אהרונוביץ' כי "רשות המסים חושבת שצריך לבחון את החזרת מס דירה שלישית". הוא הוסיף כי "מערכות המחשוב שלנו כבר מוכנות".

הגירעון הגבוה הצפוי, והירידה בהכנסות המדינה ממסים, ייאלצו את האוצר לשבור את הראש איך ממלאים את קופת המדינה. איך יעשו זאת אם לא דרך מיסוי "אספני הדירות"? הייזלר אומר כי "ביקשתי לעשות שינויים מהותיים במבנה המס בישראל במסגרת תקציב 2025. לאו דווקא בכיוון של מיסוי מקרקעין, אלא מיסוי שיותר יעודד צמיחה. במסגרת הדיון באוצר הייתה אחת ההצעות להחזיר את מס דירה שלישית. ואני אומר חד משמעית - זה לא על הפרק ולא מקודם".

"לא ישים" לפצות יזמים שנקנסו עקב איחורים במסירת דירות

ועידת מרכז הנדל"ן באילת התייחס הייזלר גם לאפשרות שבאוצר יעניקו פיצוי ליזמים בגין הנזקים שנגרמו להם מאיחורים במסירת דירות. בימים אלו בוחנים במשרד האוצר את הסוגיה, ובקרוב צפויים להכריע אם המדינה אכן תשתתף בתשלום הפיצויים שיידרשו לשלם הקבלנים, ואם כן - באיזו דרך.

"זו הצעה לא ישימה, פרקטית ושוויונית. נכון לעכשיו, אנחנו לא חושבים שנכון להתערב ולשלם פיצוי, אבל כן חושבים שצריך תיקון חקיקה שמתייחס לאותם קנסות שנקבעו בתיקון לחוק המכר. אם אתה נותן פיצוי לדיירים צריך לתת פיצוי אמיתי ולא קנס. נבחן את הדברים".

בשבוע שעבר התחוללה סערה סביב דבריו של ינקי קוינט, ממלא מקום מנהל רשות החברות. במסגרת כנס התשתיות של גלובס, תקף קוינט את משרד האוצר ואת נת"ע, החברה שמקימה את הרכבת הקלה בגוש דן, וטען כי יש להקים חברה חדשה שתקים את המטרו. לדברי קוינט, באוצר מתייחסים לרשות המטרו כ"סידור עבודה לחברים". כעת הייזלר הגיב לדברים.

"אלו אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים שכל מה שמעניין אותם זה מדינת ישראל. יש מחלוקת אמיתית בינינו לבין משרד התחבורה. עמדתנו באוצר שאת המטרו חייבים לקדם כמה שיותר מהר ובעוצמה. זה פרויקט שמעודד צמיחה. בתחילת הדרך צידדתי שנכון שנת"ע תוביל את זה. ההכרעה תבוא לפתחי בשבועות הקרובים וביחד נקבל החלטה. אני חושב שצריכים לבדוק את העניין ברצינות".