ענפי הפיננסים, ובראשם הביטוח והבנקאות, הם מהמוכרים ביותר עבור כל תושב ותושבת בישראל. מדובר בתחומים שאי-אפשר להתנהל בלי לרכוש את שירותיהם, אבל זה לא אומר שמדובר במותגים שהם גם אהובים. לא אחת אנו מקבלים סקרים שמעלים כי מדובר בסקטורים שמעוררים אמוציות שליליות, שלשמחת החברות לא מפחיתות מהצורך בהן. אם נתמקד בביטוח, הרי שמדובר בענף שבו פועלות 13 קבוצות ביטוח עצמאיות שמנהלות את עיקר תחומי הביטוח שהצרכן ובית העסק הישראליים פוגשים כדבר שבשגרה.
מדובר בגופי ענק, שהפכו בעשור וחצי האחרונים, בעיקר בגלל צעדי הרגולציה והכתבות המדינה, למעין ביטוח לאומי פרטי, והם אלה שלמעשה אמונים על הבטחת יכולת הציבור בישראל לנהל את הסיכונים שמאיימים עליו, בין שמדובר בנזקי צנרת בבית, שריפה בדירה והשמדת התכולה, או תאונה עם הרכב, בעיות בריאות שהטיפול בהן טוב או מהיר יותר מחוץ למערכת הממלכתית, ובין שמדובר בניהול החיסכון הפנסיוני שאמור להבטיח לכולנו את היכולת להשתכר גם לאחר הפרישה לגמלאות.
כל אלה מנוהלים על-ידי חברות הביטוח, שפועלות בתחומי ביטוחי הרכוש והחבויות (כמו ביטוח הרכב חובה), בתחומי ביטוחי הבריאות והסיעוד, וכמובן הביטוח הפנסיוני.
לאורך שנים רבות קבוצות הביטוח נחשבו למותגים חלשים בעיני הציבור. זה קרה מכמה סיבות, שהעיקרית בהן הייתה שעיקר מכירותיהן של החברות נעשו באמצעות סוכני ביטוח, כשמבחינת הציבור הרחב מי שמכר לו את הביטוח היה הסוכן והחברה שמאחוריו השתנתה מעת לעת.
לאורך השנים, בוודאי האחרונות, חלו כמה שינויים שהפכו ושימשיכו להפוך את קבוצות הביטוח לשמות מוכרים בפני עצמם, עם ייחוד, גם בעיני הציבור. במה מדובר? הרגולציה הכריחה את הציבור לחסוך לפנסיה ובכך הובילה אותו בעיקר לכמה קבוצות ביטוח שמחזיקות בחלק הארי בשוק זה, כשצעדים אחרים של הרגולציה הורו לסוכנים ולחברות להציג את הפרטים הרלוונטיים בכל פגישה עם עובד ועם חוסך ועם מי שיוצא לגמלאות.
בנוסף, קבוצות הביטוח החלו למכור יותר ויותר מוצרים באופן ישיר, תוך פרסום שמותיהן ופעילויותיהן במדיה, כשקודם לכן הן גם רכשו מותגים שהיו מוכרים לציבור העובדים (כמו קרנות מבטחים, מקפת ומיטבית, שכמעט כל עובד שכיר הכיר).
במספרים מדובר על גופי ענק שמנהלים יחדיו מאות רבות של מיליארדי שקלים מכספי הציבור, כשחברות הביטוח מלוות את הציבור מלידה ועד מוות, ואת המשפחות שלהם גם אחרי. מדובר בעסק צומח שרלוונטי לכל הציבור, וזה גם ניבט מכך שב-2017 הציבור שילם לקבוצות הביטוח פרמיות של כ-63 מיליארד שקל, כשבקרנות הפנסיה החדשות שנשלטות על-ידי קבוצות הביטוח נרשמו הפקדות של יותר מ-35 מיליארד שקל.
ענף הביטוח נשלט על-ידי חמש קבוצות ביטוח פנסיוניות גדולות, שגם גדולות בתחומי ביטוחי הבריאות; עוד שתי חברות ביטוח בשיווק ישיר שמפרסמות הרבה בטלוויזיה; ועוד כמה חברות קטנות יותר שבעיקר מציעות פתרונות ביטוח בשלל תחומים. המובילות הן הראל ואחריה הפניקס, שנסקו בשנים האחרונות הודות לניהול מוקפד ונכון אסטרטגית, כשלצדן נציין לחיוב את איי.די.איי ביטוח (המוכרת לציבור הרחב כ"ביטוח ישיר") ואת מנורה מבטחים.
לצד קבוצות הביטוח ישנם בתי ההשקעות שמנהלים השקעות עבור הציבור, בעיקר בתחומי קרנות הנאמנות, התיקים המנוהלים וקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. באפיק זה יש גוף אחד שבולט מעל היתר בשנים האחרונות, שנמצא בנסיקה ושזורמים אליו כספי ציבור חדשים מדי חודש, והוא אלטשולר שחם.
רון שטיין