גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה. סילמן. לפי מזג האוויר נראה שכבר מתנו והגענו לגיהינום

מהרגע שבו משה סילמן הצית את עצמו ועד הקמת מגדל הצדק בכביש החוף: זעם, אופוריה, כאב, אלימות וגם הלם ■ דרור פויר בעוד יומן מסע של המחאה החברתית

הייתי ליד והגעתי שניות ספורות אחרי שהאש כובתה. משה סילמן ישב חרוך על הכביש, שליו, אוחז ארטיק קרח ורוד בטעם פטל - שהתאים באורח חולני לגון עורו המקולף - ואמר משהו כמו "...בשם המחאה לצדק חברתי". באוויר עמדו אדי דלק, הריח הכימי הצורב של חומר הכיבוי ושקט מוזר ולא מוכר. הכול מתנהל במין הילוך איטי. סילמן נשכב, אמבולנס מגיע, סס"ל נמתח. אני מתכופף ומרים את המכתב שהשאיר. צלמים מתנפלים, אני נותן להם לצלם אותו. שוטרים ומפגינים מרימים מהכביש את תיק הגב של סילמן, ג'ריקן חרוך. מהצד השני של המחסומים כבר מקריאים את המכתב בשיטת הרמקול האנושי. אני מאשים את מדינת ישראל, אומר הקורא. אני מאשים את מדינת ישראל, עונה ההמון. כולם בהלם. הלם זו אחת התחושות היחידות שתנועת המחאה החברתית עוד לא נתקלה בהן; היה זעם והייתה אופוריה, היה כאב והייתה דחיפות, אבל ההלם הוא חדש.

אנחנו הולכים לאיכילוב. מחוץ לבית החולים יושבים כבר כמה עשרות מפגינים. ד"ר בני מייליק, מומחה בכירורגיה פלסטית, יוצא אלינו בעיניים טרוטות. המצב קשה מאוד אך יציב, הוא אומר, ואין סכנה לחייו. אנחנו מעבירים אותו לתל השומר.

מחוץ לבית החולים אנחנו מתחילים ללמוד טוב יותר על משה סילמן ומה שהביא אותו עד הלום. פעילים חיפאיים מספרים את הסיפור. עד שהעיתון הזה בידיכם אתם כבר יודעים עליו כמעט הכול.

יום ראשון. מצבו של סילמן הופך מקשה לקריטי והמקרה שלו הופך מפרטי למייצג או ממייצג לפרטי, תלוי איזה עיתון אתם קוראים. בשמונה בערב יש הפגנה מול קריית הממשלה בעקבות המקרה. כמה מאות אנשים עומדים שם. חלק מהדוברים מגדירים את סילמן כגיבור, כסמל, המגזימים אפילו משווים את מה שקרה לרצח רבין. קשה לי עם זה. מה שעשה סילמן אינו גבורה בעיניי.

המפגינים לא ממש יודעים מה לעשות עם עצמם ולאן להוליך את התחושות העזות. המכתב של סילמן הפך לפלקט. מול פיות המגפונים עוברים אנשים שמספרים את מצוקותיהם. לפחות שניים מהם טענו שהם הבאים בתור. גם לכאן וגם לעכשיו מצליחות להסתנן הרעות החולות של המחאה כשאנשים מתחילים לריב מי ידבר ועל מה. חבורה קטנה של חסרי בית מגיעה מהמאהל מול הרכבת ומנהיגה טוען שמה שקורה פה זה קרנבל, דבר שכמובן מרתיח את האווירה.

אחרי כמה זמן מחליטים ללכת לכיוון משרדי הביטוח הלאומי. דופקים שם על הדלתות. צועקים. אחר כך חוסמים קצת את איילון. ניכר על השוטרים שגם הם די בהלם מכל הסיפור, והדבר גורם להם להתייחס למפגינים כמעט ברכות. נדמה שגם הנהגים בכביש החסום מגלים הבנה.

יום שני. לפי מזג האוויר נראה שכבר מתנו והגענו לגיהינום. סיפורו של סילמן ממשיך להתגלגל ולספק שערוריות-זוטא, בעיקר מצדם של פרובוקטורים דה לה-שמאטע. אני אוסף את הילדים מהגן וקונה להם ארטיק. כשהילדה מקלפת את העטיפה מעל הקרטיב הוורוד בטעם פטל, אני מקבל פתאום חתיכת פלשבק למוצאי שבת.

שמונה וחצי בערב, כביש החוף, ממש מול תחנת הדלק בכניסה לקיבוץ יקום. חבורה של פעילים חברתיים מקימה יישוב במתכונת "חומה ומגדל" לצד הכביש במטרה להחזיר אל סדר היום הציבורי את נושא הדיור. בקואליציה החברתית של הערב: ג'קי אדרי, לוחם חברתי ותיק (מפעלי ים המלח, תאגידי המים), זאב גראוואר (מחאת הדלק), דוד רומנו (מחאת הגמלאים), ערן בריל (בית העם), אליק מאור (האוהלים) ורבים אחרים.

כשלושים אנשים פועלים במרץ. חלקם מכשירים את השטח, חלקם פורקים משאית. באוויר קול הלמות פטישים ואווירה של עמלנות בריאה, שינוי מרענן מאווירת הנכאים האורבנית של 48 השעות האחרונות. אחרי כמה דקות המגדל כבר עומד - מגדל צדק, קוראים לו הפעילים - ואני מטפס עליו יחד עם ג'קי אדרי. בפעם האחרונה שראיתי את אדרי זה היה בדימונה והוא היה חלש מאוד אחרי שביתת רעב ארוכה, אבל בשני בערב השבוע הוא נראה בריא, מלא חיים ושש אלי קרב. אני מתכונן להישאר פה במגדל צדק עד שהממשלה תחזיר שלושה מיליארד שקלים שהיא לקחה מהדיור הציבורי, הוא מכריז. אני אוהב את אדרי. בלי אנשים כמוהו ליבת כדור הארץ הייתה מתקררת, אם יותר לי להשתמש בדימוי של דון דלילו.

אבל המנהיג הבלתי מעורער של המבצע הזה הוא גד הרן, יו"ר תנועת עמי (שהתפצלה מתישהו מתנועת תפנית של עוזי דיין - כן, זה מעניין בדיוק כמו שזה נשמע) ויו"ר הקואליציה החברתית. הרן, 57 אבל נראה הרבה פחות, מספר לי על הכוונה להחזיר לחיים את האתוס הגדול של הציונות, על הכוונה להחיות מחדש את חברת המופת. טיפוס מרשים וכריזמטי, הרן. מסוג האנשים שאנשים יכולים ללכת אחריהם בעיניים עצומות מתוך ידיעה שיובילו אותם למקום טוב. מסוג האנשים שיכולים לגרום לך לטפס בלי חשש על מגדל עץ רעוע יחד עם ג'קי אדרי. אנחנו הדור הבוגר של המחאה, הוא אומר לי, התחלנו את זה מזמן, אבל היינו צריכים לחכות לצעירים שיגיעו ויעשו את הבלגן.

מחאה, הוא אומר לי, היא לא רק לשרוף ולחסום ולשבור ולצעוק. היא גם פעולות כמו אלו, היא גם ניסיון להציב אלטרנטיבה. הוא קורא לחקיקת חוק יסוד זכויות חברתיות ומבטיח שמחר תציג הקבוצה תוכנית חדשה, הגיונית וישימה לפתרון בעיית הדיור. וואו, אני חושב בליבי, אם רק היה אפשר לשכן אנשים בתוך התוכניות האלה שמוגשות חדשות לבקרים ומעלות אבק באיזו מגירה. הרן מזמין את עם ישראל לבוא.

בתוך שעתיים וחצי של עבודה היישוב הקטנטן - חומה, מגדל, מטבח, שני אוהלים וצריף קטן - כבר עומד על תילו. כמה דקות אחר כך כבר מגיע איש הביטחון של הקיבוץ ורוצה לדעת מה קורה, תוך שהוא מדגיש, וחוזר ומדגיש, שהוא בעד המחאה, שהוא שכיר שגר בשכירות ונדפק. אדרי מזמין אותו לקפה, הרן מסביר לו שמדובר בקרקע שאינה פרטית. המאבטח הולך, חוזר, הולך וחוזר שוב. הוא צריך לעשות את העבודה שלו. מאוחר יותר תגיע גם המשטרה ותגיד שהכול בסדר כל עוד לא חוסמים את הכביש.

חלק מהפעילים מחלקים את "מגילת העצמאות החברתית" שאמורה להיות מושקת למחרת במסיבת עיתונאים חגיגית. העתקתי כמה משפטים ממנה: "...ביום שלישי כ"ז בחודש תמוז בשנת התשע"ב, 17 ביולי 2012, עלינו על קרקע של הקרן הקיימת לישראל על-יד קיבוץ יקום והקמנו אתר חומה ומגדל צדק... אנו רואים במדינתנו מדינה דמוקרטית, שוויונית ששמה את ערכי כבוד האדם, זכויותיו וחירותו בליבת פעילותה... מגדל צדק יאחד את החברה בישראל בחתירה למימוש זכויות חברתיות-כלכליות לכלל תושביה...

"...רוח רעה החלה מנשבת ברחובותינו, רוח של נהנתנות עצמית שלובה באדישות למצוקת האחר. אווירה של גרגרנות, של 'תפוס כפי יכולתך', השתרשות נורמות של שחיתות וניצול. הלכידות החברתית החלה להתפורר, הפערים החברתיים גדלו עד כדי סכנה, העוני התרחב ומעמיק אחיזתו בשכבות רבות, ומעמד הביניים נשחק עד דק. שירותים סוציאליים הופרטו, משפחות כורעות תחת נטל יוקר המחיה, צעירים מוכשרים נוטשים. ניצולי השואה נספרים במותם ולא בחייהם, עובדים מאוגדים הופכים לעובדי קבלן שקופים, בעלי הון מושחתים מתעצמים, וקרקעות מדינה נמכרות לידי ספסרים במחירים לא שפויים...

"...היום אנחנו מתחייבים מחדש, ומתכוונים לתקן את המעוות, לפני שיהיה מאוחר מדי. לא ניתן לארץ חמדת אבות להפוך לארץ חסרת תקווה וחמלה למרבית תושביה".

כמה פעילים מגיעים עם שלט ענק: "כאן תוקם עיר הבעדים!", כולל פירוט: "בעד דיור במחיר שפוי, בעד דיור לזוגות צעירים, בעד דיור מוגן" ועוד. הם מציבים אותו בכניסה ליישוב הקטן. "המעבדה" בירושלים - מהפרויקטים היותר נחמדים שיצאו מהמחאה החברתית - שלחה תגבור.

מגיע הגנרטור, מחברים אליו מקרר, במטבח שהרגע קם כבר מתחילים להכין קציצות, אף שכבר חצות, והרן, אדרי, גראוואר ורומנו מתכנסים למעין תדריך סיכום: מחר בטח יבואו כל הסלבריטאים, אומר הרן, נקבל את כולם. במקרה של פינוי, התנגדות פסיבית. שלב א' עבר בהצלחה, אומר הרן, עצם זה שאף אחד לא נפל ולא נחבל זה הישג בפני עצמו. כמעט כולם הולכים הביתה, ורק ג'קי אדרי מטפס אל מגדל צדק ומתכונן ללכת לישון.

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"