גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזר לחיים, פרק שלישי

הגוף שלי לעולם לא יפסיק לנסות לדחות את הכליה שמצילה את חיי

א.

אני מוצא לא מעט יופי וקסם, עד כמה שזה יכול להישמע מוזר, בהיבטים הפילוסופיים והפואטיים של מה שעובר עליי. אפשר אפילו לומר שמהרבה בחינות, השתלת הכליה והחיים שאחרי הם עבורי מעין קורס מתמשך בפילוסופיה יישומית.

היה זה מורי ורבי פרידריך נ' שאמר: "למחלתי אני חייב את הפילוסופיה שלי". אנצל את היתרון היחיד שיש לי על ניטשה (העובדה שקראתי אותו), כדי להוסיף עליו: מהרבה בחינות, ויכול להיות שזה יישמע אפילו עוד יותר מוזר, אני מרגיש שקיבלתי את המחלה שהכי מתאימה לפילוסופיה שלי. שתיהן ביחד מוכיחות את תפיסתו של אפלטון קשישא שהמציאות הנקלטת בחושים אינה אלא השתקפות של איזו אידאה, אבל מצד שני: כאילו הדברים שחשבתי עליהם התגשמו לכדי מציאות.

ראו את גוף האדם: את הכליה החדשה, שבאה להציל אותו, הוא מזהה כסכנה, והדבר נכון לכל איבר מושתל. מהרגע שהושתלה, הוא נלחם בה ומנסה לדחות אותה עם כל מה שיש לו: מפתח אנטיגנים, משגר לימפוציטים, מתגבר את מערך הנוגדנים. על הדרך לא אכפת לו לפגוע במערכות אחרות ולסכן את עצמו, אפילו להגיע עד סף המוות. הוא, את העצם הזר והלא מוכר לא רוצה בתוכו. הגוף שלי לא יפסיק להילחם בכליה החדשה שלי אפילו לרגע. הוא לא ינוח ולא ישקוט עד לרגע שבו אנשום את נשימתי האחרונה, אלא אם כן הוא ינצח קודם - והסיכויים לכך לא קטנים.

העובדה שמלחמה נטושה בתוכי גורמת לי להרגיש קצת תנ"כי. נכון, זו מלחמה דבילית, מיותרת וקצת עצובה: איך שלא תוכרע, נראה שאהיה בצד המפסיד. אני נושא עמי את האבסורד הזה בגאווה.

בבית הספר לומדים הילדים שלכם ושלי ש"האחר הוא אני". זה גורם לך לחשוב: אני בהחלט בעד צדק, סולידריות, סובלנות, אנושיות וכו' ומכיר בזכותו של כל אדם לחיות את חייו באופן עצמאי. הכול טוב ויפה, אבל על מי אתם עובדים? ברמה הכי בסיסית, ברמת התא, נראה דווקא שהאני מתנגד לכל דבר שהוא אחר. האחר הוא אויב, פולש זר, מחלה, גם אם הוא כליה בריאה שהגיעה מאימא (חצי מהגנטיקה שלך, בן אדם) ועברה את בדיקות ההתאמה המחמירות ביותר: למעלה מארבע מאות חלבונים שונים נבדקו בשלב התאמת הרקמות. והנה, שום קבלה ושום הכרה.

אפשר להסיק מכך שהאחר הוא לא אני, שרק אני זה אני ואין בלתי, ומכאן לגלוש לפילוסופיה מסוכנת והרסנית כמו אלה שעיוותו את תורת האבולוציה ורידדו אותה לכדי "החזק מנצח" (הרי אם האחר היה באמת אני, ממילא הסובלנות, הסולידריות וכו' היו נמצאות שם בילט-אין. הן לא, סימן שלא צריך אותן), אבל אנחנו לא כאן בשביל לעשות לעצמנו עבודה קלה, אנחנו כאן בשביל להילחם. כמו שאנחנו לא מוותרים לגוף שנלחם בכליה ונלחמים בו. תמיד צריך להילחם. גם נגד הנטייה לדחות את האחר. ובמלחמה הזו אין בליץ, אין זבנג וגמרנו, אין תמונת ניצחון, יש רק את הזמן.

ב.

מכירים פרקטלים, נכון? צורה גיאומטרית המורכבת מעותקים מוקטנים של עצמה, החוזרים שוב ושוב בכל רמת פירוט. אז ככה זה הפילוסופיה של השתלת הכליה. מה שטוב הוא מה שרע, מה שעוזר לך מזיק לך, התרופה היא גם המחלה. זה נורא זן.

ראו את הרפואה: הרפואה לא מוותרת לגוף שנלחם בכליה החדשה והיא מפציצה את שדה הקרב מהאוויר, מהיבשה ומהים במלא תרופות נגד דחייה. התרופות נגד דחייה רחוקות מלהיות פצצות חכמות. הן פצצות מצרר. והן גם לא בדיוק נגד דחייה. בעצם, הן נגד הגוף שמנסה לדחות: הן מחלישות את המערכת החיסונית כך שלא תוכל להילחם בכליה, ועל הדרך פוגעות בכל מה שזז - כולל בכליות שאותן באו להציל. "התרופה גורמת לנזק כלייתי חריף וכרוני", נכתב בחוברת המצורפת לתרופה הראשית שאמורה להציל לי את הכליה מדחייה של הגוף. מקדימה תהום, מאחורה אריה.

על מנת להגן על הגוף מהתרופות, מלעיטים אותך בעוד תרופות לחיזוק הגוף ולמלחמה בשלל הזיהומים שאליהם אתה נחשף. כאן מתחיל הכיף: התרופות שפוגעות בכליה החדשה על מנת למנוע את דחייתה והתרופות שמחזקות את הגוף על מנת למנוע מהתרופות הקודמות להחליש אותו עוד נוהגות להתנגש ביניהן, בדרך כלל בקיבה (לא תענוג גדול), אז צריך עוד תרופות, ובדיקות די תכופות, ולא מעט שעות במרפאות, ויותר מדי בתי חולים, ומה שיוצא מכל זה נכון לעכשיו הוא שהרגשת יותר בריא כשהיית יותר חולה, ועכשיו כשאתה הרבה יותר בריא, אתה מרגיש הרבה יותר כמו אדם חולה.

אף פעם לא הייתה לך קופסת תרופות מחולקת לימים. מה שחשבת שיהיה סוף הפך להתחלה. לאט-לאט אתה מפנים שהשתלה היא לא תרופה, היא רק חלק מהטיפול. בגדול, החלפת מחלה במחלה - גם אם המחלה הזו עדיפה בהרבה.

ובכל זאת, מבחינה פילוסופית-רפואית אני חש על צווארי את נשימתו הקפואה של האבסורד. מספיק עיון קצר ברשימת הרגישויות, המחלות, הזיהומים, הגידולים והסיבוכים האורבים למושתל (ויש לא מעט מהם) כדי להבין מחדש את שכתב האח קאמי ב"המיתוס של סיזיפוס": "בעולם שניטלו ממנו פתאום האשליות והמאורות, אדם מרגיש עצמו זר. גלות זו אין לה תקנה, מפני שהיא חסרה את זיכרונות המולדת האהובה או את תקוות הארץ המובטחת".

הו, כמה קלע אלבר למטרה. המשפט הזה הוא עבורי מראה: גם אני חש עצמי זר, בטח מבחינה פילוסופית. לא רק שניטלו מעולמי האשליות והמאורות ואיתן תקוות הארץ המובטחת (אגב רשימת הדברים שיכולים להסתבך); ויותר מכך - נכון להיום אני חש במין גלות, הוגליתי מהנראטיב של עצמי ואני צריך להרכיב אותו מחדש תוך כדי שהוא משתנה. כל-כך הרבה שנים התרגלתי לחשוב על עצמי כעל אחד עם בעיית כליה שמתישהו בעתיד הרחוק יזדקק להשתלה. זה (חלק לא קטן מ)מה שהייתי. פתאום מועמד להשתלה. פתאום מאושפז. פתאום מושתל טרי. עוד מעט גם הטריק הזה ישחוק את עצמו ומה אז? מה מחר? מי אני?

הוצאתי כל-כך הרבה אנרגיה כדי להגיע עד הנה, ועכשיו אני פה ואין לי כוח. רוקנתי את המזווה, כיליתי את מחסני החירום. מי חשב שזה יהיה כל-כך קשה, מי קלט שזה לא נגמר. צריך לדמיין את סיזיפוס מאושר, כותב קאמי, וגם כאן הוא קולע: אני סיזיפוס. לא סלע אני סוחב, כי אם כליה, אבל אני מאושר. רק תנו לי להמשיך ולהעפיל בהר.

ג.

אבל עם כל הכבוד לפילוסופיה המערבית, מבחינתי כל מה שקרה וקורה לי הוא חלק מפולחן שיווה, האל שאני כל-כך אוהב עד שלא אכפת לי שאני אתיאיסט. אל ההרס והריקוד, אל הזמן והרוקנרול, הלוחם והפרוש, מגן האמת, שוכן ההימלאיה, ההוא שמריח כמו עז.

כל מה שמתחיל נגמר. הסוף מוטבע בהתחלה. כמו הזקן בתוך הילד, המוות בתוך הלידה, הכול ביחד ואין להפריד, האש חייבת לבעור עד שתכלה. עוד לא ראיתם אש שאיכלה חצי עץ ואמרה די, שבעתי, אכבה את עצמי. היא תבער כי זה מה שאש עושה, מחסלת את עצמה. בלי למה ובלי אולי, בלי עלות ובלי תועלת, והכול מתוך התמסרות טוטאלית. להיות בפנים, עד הסוף. זה נורא משחרר. אני אוהב את מה שקרה לי ואת מה שקורה לי ואת מה שיקרה. אני מסתכל על עצמי מבחוץ כמו שמסתכלים על מדורה ומרגיש את שיווה.

על ההרס. את הכול, מתברר, נורא קל להרוס. כל הזמן אומרים לך שמספיק שלא תיקח תרופות יום אחד - אחד! - וכל הכליה תרד לאבדון. אני מת על זה (במיוחד אני אוהב את ההנחיות מה עושים אם שכחת לקחת כדור. זה נורא מזכיר לי את הקטע של הדתיים ששוכחים תפילה). יש משהו מאוד קוסם בקונספט של החיים כמסע הרס בלתי פוסק. כמי שיש לו מידה מסוימת של הרס עצמי - אמנם לא קורט קוביין, אבל גם לא חני נחמיאס - אני פשוט מת על העובדה שאני יכול להרוס את הכול בקלי קלות, ובכל זאת בוחר שלא.

עוד כתבות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני