גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית אלון רבוע כחול השלימה נפילה של 41% מתחילת יוני

(עדכון) - אלון רבוע כחול תגייס 150 מ' ש' בהנפקת זכויות לתמיכה במגה ■ עו"ד מני גורמן: "הנושים רשאים לבקש מביהמ"ש לבחון האם ההגעה לחדלות פירעון נבעה מהחלטה רשלנית של הדירקטורים במגה על חלוקת הדיבידנד"

שרגא בירן / צילום: ורדי כהנא
שרגא בירן / צילום: ורדי כהנא

חברת אלון רבוע כחול פועלת לחיזוק בסיס ההון שלה, כדי שתוכל לתמוך ברשת הקמעונאות מגה, שנקלעה לקשיים חמורים ושנמצאת בבעלותה המלאה. היום (ב') דיווחה אלון רבוע כחול כי תגייס מבעליה סכום של עד 150 מיליון שקל, בהנפקת זכויות, על מנת לתמוך במגה.

אלון רבוע כחול הדגישה כי בעלת השליטה בה, קבוצת אלון, התחייבה להזרים את מלוא חלקה בהנפקה, בסך של 110 מיליון שקל. הזרמת הכספים לאלון רבוע כחול נועדה לגבות את התחייבות החברה להזרים למגה, במסגרת הסדר הנושים של הרשת, כספים בהיקף כולל של עד 220 מיליון שקל.

בתגובה להודעה נמשכה גם היום ה"שחיטה" במניית אלון רבוע כחול, שצנחה ב-12% והשלימה נפילה של כ-41% מתחילת חודש יוני. מחיר המניה משקף כעת לחברת ההחזקות, שבשליטת קבוצת אלון של שרגא בירן, דודי ויסמן וארגוני הקניות של קיבוצים, שווי של כ-430 מיליון שקל בלבד.

קפלן לספקים: המירו החוב למניות

מנכ"ל אלון רבוע כחול ויו"ר רשת מגה, אביגדור קפלן, אמר כי החלטת הבעלים להזרים סכומי כסף גדולים בהנפקת הזכויות, נועדה לחזק את החברה ולהעמיד לה אמצעים נזילים לסייע למגה להיחלץ מן המצב שאליו נקלעה.

בנוסף, קפלן הציע לספקי רשת מגה, שהתבקשו לדחות את מועדי התשלום של 30% מחובם, להמיר מרצון חוב נדחה זה למניות אלון רבוע כחול, הנסחרות בבורסה של תל-אביב. המניות שיוקצו לספקים יהיו סחירות, וכל ספק שימיר את חובו למניות, יוכל לממש את המניות בכל עת.

היקף החוב הנדחה של רשת מגה לספקים, אשר יוכל להיות ממומש למניות החברה-האם אלון רבוע כחול, הוא כ-160 מיליון שקל. הכוונה היא שההמרה למניות תבוצע באותו שווי בו מתבצעת הנפקת הזכויות ומגויס כסף חדש.

ההחלטה של קבוצת אלון לתמוך בחברה-הבת תרמה היום לעלייה של כ-4% במחיר אג"ח ג' של אלון רבוע כחול, וזו נסחרה לפי תשואה שנתית לפדיון של 9%. אג"ח אלה, בהיקף של כ-380 מיליון שקל, הן החוב העיקרי (סולו) של אלון רבוע כחול, לצד התמיכה הנוכחית במגה וחוב של כ-145 מיליון שקל לבנק מזרחי-טפחות. האג"ח מדורגות כיום בדירוג של Baa2 בידי מידרוג, שבוחנת כעת אם להפחית את הדירוג פעם נוספת, לאחר שתי הפחתות במחצית הראשונה של 2015.

התביעות בדרך?

על רקע ההידרדרות המהירה במצבה של מגה, הנתונה כיום בלא יכולת לשרת את חובותיה לנושים (חדלות פירעון דה-פקטו), אין זה מן הנמנע כי בעתיד הקרוב עלולים בעלי השליטה והדירקטורים מטעמם להתמודד עם בקשות לתביעות ייצוגיות בגין משיכת כספים מקופתה של מגה בשנת 2013.

כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"גלובס", אלון רבוע כחול משכה מקופתה של מגה סכום של 100 מיליון שקל בשנת 2013, וזאת למרות שמגה הפסידה בשנה זו כ-130 מיליון שקל וכבר הייתה נתונה בקשיים.

מי שהוביל את מהלכי אלון רבוע כחול באותה תקופה היו מנהל העסקים הראשי, דודי ויסמן (שהודח לאחרונה בעקבות סכסוך עם שותפו לשליטה בקבוצת אלון, שרגא בירן), והיו"ר מטעם ארגוני הקניות של הקיבוצים, יצחק בדר.

כיוון שמגה היא חברה פרטית בבעלותה המלאה של אלון רבוע כחול, משיכת הכספים, כמו גם הפסדיה העצומים של הרשת, לא פורסמו בדוחות הכספיים של החברה-האם והוסתרו גם מנושי הרשת, לרבות הספקים, שלהם היא חייבת כיום כ-700 מיליון שקל.

בשיחה עם "גלובס" בעניין זה מציין עו"ד מני גורמן, שותף בכיר במשרד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות', כי מפרק/נאמן אשר ימונה למגה מטעם בית המשפט, יוכל לבחון אפשרות לתבוע את חברי ההנהלה של אלון רבוע כחול, בהנחה שאכן בוצעה חלוקת דיבידנד מקופתה של הרשת, בשם נושי החברה.

"כאשר מגיעה סיטואציה שבה לאחר חלוקת דיבידנד חברה נקלעת למצב שהיא לא עומדת בהתחייבויותיה הצפויות, לנושי החברה, ובמיוחד באמצעות המפרק, הנאמן או כונס הנכסים שממונה על-ידי בית המשפט, יש את הזכות לחזור חזרה לדירקטורים שאישרו את חלוקת הכספים ולבעלי המניות שקיבלו אותו", אומר עו"ד גורמן.

לדבריו, "הנושים רשאים לבקש מבית המשפט לבחון האם ההגעה לחדלות פירעון נבעה בין היתר מהחלטה רשלנית של הדירקטורים על חלוקת הדיבידנד, או שמא ההחלטה הייתה סבירה, ולאחריה התרחש שינוי מאוד קיצוני בנסיבות שאותו הדירקטורים לא יכלו לצפות במועד חלוקת הדיבידנד".

עו"ד גורמן מציין כי במשרד המשפטים וברשות ניירות ערך מתקיימים בימים אלה דיונים באשר לנושא ולדרכי ההתמודדות עמו. "בסופו של דבר, כאשר אתה מחלק דיבידנד, אתה מעדיף את בעלי המניות על פני בעלי החוב. כאשר משהו משתבש, כמו במקרה של מגה, ההחלטה על חלוקת הדיבידנד ראויה לעמוד במבחן משפטי".

- מהם התנאים שקובע חוק החברות בנוגע לחלוקת דיבידנד?

גורמן: "חוק החברות קובע כי כאשר חברה מבקשת לחלק דיבידנד, היא נדרשת לעמוד בשני מבחנים מרכזיים. הראשון - מבחן הרווח; השני - מבחן יכולת הפירעון. מבחן הרווח מבוסס על עקרונות חשבונאיים ועל הדוחות הכספיים של החברה. כללי החשבונאות הבינלאומית יצרו בעבר מצבים בעייתיים שבהם חברות חילקו רווחים על סמך הערכות שווי, שלימים התבררו כלא נכונות או כלא מדויקות".

- מה משמעות המבחן השני לחלוקת דיבידנד בדבר יכולת הפירעון של החברה?

"בבואו של דירקטוריון חברה לשקול את חלוקת הדיבידנד, עליו לוודא כי לחברה יש את היכולת לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד קיומן. הדבר קבוע בסעיף 302 לחוק החברות. כלומר, הדירקטוריון צריך לשבת ולשקול האם לאחר חלוקת הדיבידנד, תעמוד החברה בהתחייבויות.

"כאשר מוגשת לבית המשפט תביעה נגד הדירקטוריון בטענה כי הוא החליט לחלק דיבידנד למרות חוסר היכולת של החברה לפרוע את התחייבויותיה - על בית המשפט לחזור לנקודת הזמן שבו התקבלה ההחלטה ולבדוק, כאמור, כי היא לא הייתה רשלנית, וכי רק שינויים בלתי צפויים שהתרחשו מאוחר יותר הביאו לחדלות הפירעון של החברה".

גורמן מציין כי ההחלטות בתביעות כאלה הן מאוד קשות ומסובכות. "מחד, בית המשפט רואה חברה שהגיעה לחדלות פירעון ולמרות האמור חילקה דיבידנד, ולכאורה זה לא בסדר מעצם התרחשות שני האירועים הללו בסמיכות זמנים. מאידך, בית המשפט מסתכל על הדברים בדיעבד, ומאוד קשה לנטרל את האירוע הסופי שקרה מהמצב שקרה קודם לכן. קשה לדרוש מאנשים לחזות את העתיד, אך, כאמור, דירקטורים רשאים לחלק דיבידנד רק כאשר הם בטוחים כי העתיד בטוח עבור החברה".

החובות של מגה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני