גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית אלון רבוע כחול השלימה נפילה של 41% מתחילת יוני

(עדכון) - אלון רבוע כחול תגייס 150 מ' ש' בהנפקת זכויות לתמיכה במגה ■ עו"ד מני גורמן: "הנושים רשאים לבקש מביהמ"ש לבחון האם ההגעה לחדלות פירעון נבעה מהחלטה רשלנית של הדירקטורים במגה על חלוקת הדיבידנד"

שרגא בירן / צילום: ורדי כהנא
שרגא בירן / צילום: ורדי כהנא

חברת אלון רבוע כחול פועלת לחיזוק בסיס ההון שלה, כדי שתוכל לתמוך ברשת הקמעונאות מגה, שנקלעה לקשיים חמורים ושנמצאת בבעלותה המלאה. היום (ב') דיווחה אלון רבוע כחול כי תגייס מבעליה סכום של עד 150 מיליון שקל, בהנפקת זכויות, על מנת לתמוך במגה.

אלון רבוע כחול הדגישה כי בעלת השליטה בה, קבוצת אלון, התחייבה להזרים את מלוא חלקה בהנפקה, בסך של 110 מיליון שקל. הזרמת הכספים לאלון רבוע כחול נועדה לגבות את התחייבות החברה להזרים למגה, במסגרת הסדר הנושים של הרשת, כספים בהיקף כולל של עד 220 מיליון שקל.

בתגובה להודעה נמשכה גם היום ה"שחיטה" במניית אלון רבוע כחול, שצנחה ב-12% והשלימה נפילה של כ-41% מתחילת חודש יוני. מחיר המניה משקף כעת לחברת ההחזקות, שבשליטת קבוצת אלון של שרגא בירן, דודי ויסמן וארגוני הקניות של קיבוצים, שווי של כ-430 מיליון שקל בלבד.

קפלן לספקים: המירו החוב למניות

מנכ"ל אלון רבוע כחול ויו"ר רשת מגה, אביגדור קפלן, אמר כי החלטת הבעלים להזרים סכומי כסף גדולים בהנפקת הזכויות, נועדה לחזק את החברה ולהעמיד לה אמצעים נזילים לסייע למגה להיחלץ מן המצב שאליו נקלעה.

בנוסף, קפלן הציע לספקי רשת מגה, שהתבקשו לדחות את מועדי התשלום של 30% מחובם, להמיר מרצון חוב נדחה זה למניות אלון רבוע כחול, הנסחרות בבורסה של תל-אביב. המניות שיוקצו לספקים יהיו סחירות, וכל ספק שימיר את חובו למניות, יוכל לממש את המניות בכל עת.

היקף החוב הנדחה של רשת מגה לספקים, אשר יוכל להיות ממומש למניות החברה-האם אלון רבוע כחול, הוא כ-160 מיליון שקל. הכוונה היא שההמרה למניות תבוצע באותו שווי בו מתבצעת הנפקת הזכויות ומגויס כסף חדש.

ההחלטה של קבוצת אלון לתמוך בחברה-הבת תרמה היום לעלייה של כ-4% במחיר אג"ח ג' של אלון רבוע כחול, וזו נסחרה לפי תשואה שנתית לפדיון של 9%. אג"ח אלה, בהיקף של כ-380 מיליון שקל, הן החוב העיקרי (סולו) של אלון רבוע כחול, לצד התמיכה הנוכחית במגה וחוב של כ-145 מיליון שקל לבנק מזרחי-טפחות. האג"ח מדורגות כיום בדירוג של Baa2 בידי מידרוג, שבוחנת כעת אם להפחית את הדירוג פעם נוספת, לאחר שתי הפחתות במחצית הראשונה של 2015.

התביעות בדרך?

על רקע ההידרדרות המהירה במצבה של מגה, הנתונה כיום בלא יכולת לשרת את חובותיה לנושים (חדלות פירעון דה-פקטו), אין זה מן הנמנע כי בעתיד הקרוב עלולים בעלי השליטה והדירקטורים מטעמם להתמודד עם בקשות לתביעות ייצוגיות בגין משיכת כספים מקופתה של מגה בשנת 2013.

כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"גלובס", אלון רבוע כחול משכה מקופתה של מגה סכום של 100 מיליון שקל בשנת 2013, וזאת למרות שמגה הפסידה בשנה זו כ-130 מיליון שקל וכבר הייתה נתונה בקשיים.

מי שהוביל את מהלכי אלון רבוע כחול באותה תקופה היו מנהל העסקים הראשי, דודי ויסמן (שהודח לאחרונה בעקבות סכסוך עם שותפו לשליטה בקבוצת אלון, שרגא בירן), והיו"ר מטעם ארגוני הקניות של הקיבוצים, יצחק בדר.

כיוון שמגה היא חברה פרטית בבעלותה המלאה של אלון רבוע כחול, משיכת הכספים, כמו גם הפסדיה העצומים של הרשת, לא פורסמו בדוחות הכספיים של החברה-האם והוסתרו גם מנושי הרשת, לרבות הספקים, שלהם היא חייבת כיום כ-700 מיליון שקל.

בשיחה עם "גלובס" בעניין זה מציין עו"ד מני גורמן, שותף בכיר במשרד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות', כי מפרק/נאמן אשר ימונה למגה מטעם בית המשפט, יוכל לבחון אפשרות לתבוע את חברי ההנהלה של אלון רבוע כחול, בהנחה שאכן בוצעה חלוקת דיבידנד מקופתה של הרשת, בשם נושי החברה.

"כאשר מגיעה סיטואציה שבה לאחר חלוקת דיבידנד חברה נקלעת למצב שהיא לא עומדת בהתחייבויותיה הצפויות, לנושי החברה, ובמיוחד באמצעות המפרק, הנאמן או כונס הנכסים שממונה על-ידי בית המשפט, יש את הזכות לחזור חזרה לדירקטורים שאישרו את חלוקת הכספים ולבעלי המניות שקיבלו אותו", אומר עו"ד גורמן.

לדבריו, "הנושים רשאים לבקש מבית המשפט לבחון האם ההגעה לחדלות פירעון נבעה בין היתר מהחלטה רשלנית של הדירקטורים על חלוקת הדיבידנד, או שמא ההחלטה הייתה סבירה, ולאחריה התרחש שינוי מאוד קיצוני בנסיבות שאותו הדירקטורים לא יכלו לצפות במועד חלוקת הדיבידנד".

עו"ד גורמן מציין כי במשרד המשפטים וברשות ניירות ערך מתקיימים בימים אלה דיונים באשר לנושא ולדרכי ההתמודדות עמו. "בסופו של דבר, כאשר אתה מחלק דיבידנד, אתה מעדיף את בעלי המניות על פני בעלי החוב. כאשר משהו משתבש, כמו במקרה של מגה, ההחלטה על חלוקת הדיבידנד ראויה לעמוד במבחן משפטי".

- מהם התנאים שקובע חוק החברות בנוגע לחלוקת דיבידנד?

גורמן: "חוק החברות קובע כי כאשר חברה מבקשת לחלק דיבידנד, היא נדרשת לעמוד בשני מבחנים מרכזיים. הראשון - מבחן הרווח; השני - מבחן יכולת הפירעון. מבחן הרווח מבוסס על עקרונות חשבונאיים ועל הדוחות הכספיים של החברה. כללי החשבונאות הבינלאומית יצרו בעבר מצבים בעייתיים שבהם חברות חילקו רווחים על סמך הערכות שווי, שלימים התבררו כלא נכונות או כלא מדויקות".

- מה משמעות המבחן השני לחלוקת דיבידנד בדבר יכולת הפירעון של החברה?

"בבואו של דירקטוריון חברה לשקול את חלוקת הדיבידנד, עליו לוודא כי לחברה יש את היכולת לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד קיומן. הדבר קבוע בסעיף 302 לחוק החברות. כלומר, הדירקטוריון צריך לשבת ולשקול האם לאחר חלוקת הדיבידנד, תעמוד החברה בהתחייבויות.

"כאשר מוגשת לבית המשפט תביעה נגד הדירקטוריון בטענה כי הוא החליט לחלק דיבידנד למרות חוסר היכולת של החברה לפרוע את התחייבויותיה - על בית המשפט לחזור לנקודת הזמן שבו התקבלה ההחלטה ולבדוק, כאמור, כי היא לא הייתה רשלנית, וכי רק שינויים בלתי צפויים שהתרחשו מאוחר יותר הביאו לחדלות הפירעון של החברה".

גורמן מציין כי ההחלטות בתביעות כאלה הן מאוד קשות ומסובכות. "מחד, בית המשפט רואה חברה שהגיעה לחדלות פירעון ולמרות האמור חילקה דיבידנד, ולכאורה זה לא בסדר מעצם התרחשות שני האירועים הללו בסמיכות זמנים. מאידך, בית המשפט מסתכל על הדברים בדיעבד, ומאוד קשה לנטרל את האירוע הסופי שקרה מהמצב שקרה קודם לכן. קשה לדרוש מאנשים לחזות את העתיד, אך, כאמור, דירקטורים רשאים לחלק דיבידנד רק כאשר הם בטוחים כי העתיד בטוח עבור החברה".

החובות של מגה

עוד כתבות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקני מאשר: השיחות עם איראן יחודשו בז'נבה בחמישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב