גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם רפי רותם עומד בפני הרשעה בהעלבת עובד ציבור?

בכל הקשור לעבירות שבהן מואשם רותם - הבהיר השופט לאחרונה - אין מקום לטענת "אמת דיברתי" ■ האם הוא יכול לטעון טענת "הגנה מן הצדק"?

רפי רותם / צלם: איל יצהר
רפי רותם / צלם: איל יצהר

כל עוד התמשכה פרשת התביעה נגד רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, נתן לו שופט בית משפט השלום בתל-אביב, דניאל בארי, חבל ארוך מאוד לטעון טענות שונות ולחקור עדים, אך עכשיו מסתבר כי החבל הזה הוא לא בהכרח חבל הצלה, אולי אפילו מדובר חבל תלייה.

בכל הקשור לעבירות שבהן מואשם רותם - הבהיר השופט לאחרונה - אין מקום לטענת "אמת דיברתי". האם רפי רותם עומד בפני הרשעה?

"מושחת, אפס, מטייח תיקים"

רותם עמד בראש קבוצת 15 חוקרים שהתריעו על שחיתות שיטתית ביחידת החקירות ובצמרת רשות המסים. בין היתר הם דיווחו כיצד נבלמה לכאורה חקירה נגד ארגון הפשע של מאיר אברג'יל, ומקור מודיעיני ששמו נחשף בפני גורמים עבריניים, נרצח באכזריות.

עוד דיווחו החוקרים על רשימת "מחוסנים" מפני חקירה, על מקרה של הטרדה מינית שביצע איש רשות המסים לכאורה, מקרה שתועד בווידאו, אך לא הביא להליכים משמעותיים כלשהם כלפי האיש ועוד.

כל הפרשיות הללו לא נחקרו כראוי בנסיבות מוזרות, בין היתר בתירוצים של היעדר משאבים, וזאת על אף הפצרותיהם החוזרות והנשנות של 15 החוקרים.

שנים לאחר שנזרק מתפקידו על רקע תלונותיו החוזרות והנשנות, ולאחר שנחקר בעצמו ואף הועמד לדין, בתחילת השנה קיבל רותם הכרה ממבקר המדינה על כך שהגיעה לו (בדיבעד) הגנה של חושף שחיתות.

עד היום, כמעט כל יום, רותם משגר פקסים או הודעות טקסט לגורמים שונים במערכת אכיפת החוק ורשות המסים. רותם משתמש בלשון בוטה, על טיוח תלונת "קבוצת ה-15", וזהו חלק מאוצר המילים שרותם משתמש בו: "מושחת", "אפס", "מטייח תיקים", "מקומך בכלא", "אתה סוג ב'", "קומבינטור" ועוד ועוד.

במהלך השנים רותם נעצר פעמים אחדות סביב פניותיו לגורמי האכיפה. כל השופטים בפניהם הובא הביעו תמיהה על עצם המעצר בגין האמירות האלה. בסופו של דבר, מחלקת התביעות של המשטרה הגישה נגד רותם כתב אישום בן 19 סעיפים, באישומים של העלבת עובד ציבור, הטרדה באמצעות מתקן בזק ואיומים. יש לציין שעדי התביעה אמרו בעדויותיהם בבית המשפט , כי רותם לא איים עליהם. 

אחד המתלוננים הוא שופט בית משפט השלום בראשון-לציון, מנחם מזרחי, שהיה המשנה לפרקליטת מחוז תל-אביב, עו"ד רות דוד, וסגר את תיקי התלונות של רותם ו"קבוצת ה-15". מתלונן אחר הוא גיא רוטקופף שהיה מנכ"ל משרד המשפטים, ששמו נזכר כמועמד לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. גם בכירי רשות המסים רפי עמיאל, דני יחזקאל ואבי ארדיטי; קציני משטרה ובכירים בפרקליטות ובנציבות שירות המדינה הם בין המתלוננים.

רותם, המייצג את עצמו בבית המשפט, הודה באופן מיידי וגורף כי אכן אמר וכתב את הדברים המיוחסים לו בכתב האישום. הוא זה שחקר את עדי התביעה בחקירות נגדיות רוויות רגשות, זעם, צעקות ואמירות קשות.

השופט בארי גילה סבלנות יוצאת דופן כלפי קו החקירה של רותם: הוא חוקר את עדי התביעה על טיפולם בתיק התלונות, מטיח בהם שבאמת טייחו את הפרשה ובגדו בהבטחות להגנה שנתנו לו ול"קבוצת ה-15".

על כן, לטענת רותם, אין בתוכן הפקסים והודעות הטקסט ששלח משום העלבת עובד ציבור, אלא אמת כואבת. לו היה מדובר בתביעת לשון הרע, רותם היה מבסס טענת "אמת דיברתי ועניין לציבור".

אין אמת דיברתי

קו ההגנה הלא משפטי שגיבש לעצמו רותם - "אמת דיברתי, ואתם באמת טייחתם" - עשוי להוביל להרשעתו. כך רמז השופט בארי בהחלטה שנתן בשבוע שעבר.

"המסגרת המשפטית של העבירה העלבת עובד ציבור נידונה בבית המשפט העליון בהרכב מורחב של 9 שופטים... כל השופטים היו תמימי דעים כי במסגרת הליך פלילי לא ניתן לאפשר הוכחת טענה של 'אמת דיברתי'. מקומה של טענה זו היא במשפט אזרחי בגין תביעה המוגשת על הוצאת דיבה. הדברים כמובן ידועים, אולם מאחר שהנאשם אינו מיוצג, מצאתי לנכון לחזור ולהבהיר אותם".

האם מדובר בחבל הצלה שהשופט שולח לרותם, בבחינת הודעה שכדאי לו לחפש קו הגנה אחר - או שמדובר בהודעה לפיה המשך קו הגנה זה הוא חבל תלייה?

בהלכת אונגרפלד, אליה מפנה ככל הנראה השופט בארי, אכן נקבע כי עבירת העלבת עובד ציבור אינה מאפשרת הגנה לדובר-המעליב גם כשנוסח הדברים העולבים מדויק לחלוטין. באותו מקרה היה מדובר ביוסף אונגרפלד, שתלה שלט מול תחנת משטרה בחדרה, עליו נכתב "צריך לפטר את א' א' [שוטר בתחנה- מ.ל., ג.מ.] בגלל שיתוף-פעולה עם עבריינים כלפי אלה שהתלוננו נגדם. משטרה לא צריכה תפוחים רקובים". כשהועמד לדין, טען אונגרפלד כי תוכן השלו - אמת.

"דברי העלבה קיצוניים כלפי עובד ציבור, העלולים לפגוע פגיעה ממשית ביכולת תפקודו ולהשפיע על השירות הציבורי בכללו, נכנסים בגדר האיסור, בין אם יש בביקורת המוטחת אמת, ובין אם לאו", פסקה אז השופטת בדימוס איילה פרוקצ'יה. "שאלת האמת והשקר בטענות המושמעות", פסקה השופטת, "אינה אמורה להתברר בגדרה של האמירה העולבת, אלא במסגרת תלונה כדין לרשות המוסמכת, שבידי כל אדם להגישה בהתקיים עילה לכך".

קריאה של דברי השופט בארי יכולה, אם כן, להתפרש כאיתות לרפי רותם - שנה את קו הגנתך, אחרת לא תהיה לי כל ברירה אלא להרשיע אותך. זאת, על אף חוסר הנוחות נוכח הנימוק של השופטת פרוקצ'יה לפיה על "האמירה העולבת" להתברר במסגרת תלונה לרשות המוסמכת, והיות הנימוק הזה - במקרה רותם לפחות - מנותק לחלוטין מן המציאות.

רותם, ניתן להעריך, לא ישנה מטענותיו במישור העובדתי. האיש עיקש, ועל כך יעידו שנות המאבק הארוכות שהוא מנהל. אז מה יכול לעשות רותם? לטעון טענת "הגנה מן הצדק".

רפי רותם אינו מושלם. המילים שבהן הוא מודה שהשתמש כלפי עובדי ציבור הן בוטות וקשות. ככל הנראה, הן גם עומדות בהגדרות העבירה של העלבת עובד ציבור. אך יש יותר מחשש שהייתה בקרב רשויות האכיפה מוטיבציה מיוחדת לבלום את פיו של רותם, ולא רק בגלל האמירות הבוטות שהשמיע.

טענת "הגנה מן הצדק" באישום פלילי מתקבלת אך ורק במקרים נדירים. מתי לדוגמה? בפרשת ארנסט יפת קבע בית המשפט העליון כי יש להעניק את ההגנה כשיש בניהול המשפט "משום פגיעה בחוש הצדק וההגינות".

המבחן הקובע, פסק בית המשפט, הוא מבחן "ההתנהגות הבלתי נסבלת של הרשות". מדובר ב"התנהגות שערורייתית, שיש בה משום רדיפה, דיכוי והתעמרות בנאשם. המדובר במקרים שבהם המצפון מזדעזע, ותחושת הצדק האוניברסלית נפגעת, דבר שבית המשפט עומד פעור פה מולו, ואין הדעת יכולה לסובלו".

פרשת "קבוצת ה-15", והחשדות החמורים שלא נחקרו כראוי במסגרתה, אכן יכולים לגרום לשמיטת לסתות, במיוחד בכל הנוגע לכישלון המערכות בחקירה - שעולה גם מדברי עדי התביעה נגד רותם בבית המשפט.

האם זה מספיק כדי לעמוד במבחן "ההתנהגות הבלתי נסבלת של הרשות"? האם הסיפור של רותם מספיק כדי לזעזע את השופט ולשמוט את לסתו? זו השאלה שצריך רפי רותם להציף בבית המשפט.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק