גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרלת הבתים: איך בוחרת ההתאחדות את אצטדיוני הנבחרות?

למה עדיין מתקיימים טורנירי נבחרות ישראל, שוליים יחסית ולא מושכי קהל - באצטדיון ר"ג הענק והמיושן (מטעמי חיסכון של 10,000 שקל למשחק) ■ האם קיים הסכם היסטורי כלשהו עם עיריית פ"ת על המושבה, שמחייב עריכת משחקי בית של הנבחרות שם (לא) ■ ומדוע המגרש החדש והנוצץ בב"ש עדיין לא נכנס ללופ המשחקים הבינלאומיים (כי אין מספיק בתי מלון בב"ש)

אצטדיון רמת גן / צלם: תמר מצפי
אצטדיון רמת גן / צלם: תמר מצפי

היום (ה') יבוא לסיומו טורניר החורף הבינלאומי לנבחרות נוער שנערך לסירוגין סביב חג החנוכה למעלה מ-40 שנה. באופן פרדוקסלי, מתקיים הטורניר הזה בבית הנבחרות בשפיים, מקום בו בדרך כלל מתקיימים טורנירים כאלה, ובאצטדיון רמת גן העתיק, שכבר חשבנו שיצא מהתקן - וש-40 אלף כיסאותיו מבליטים את שיממונו בטורנירים מאין אלה.

הטורניר הזה שוחק בלא מעט מגרשים לאורך ההיסטוריה. בשנותיו הראשונות משך קהל, בדיוק כפי שעשה טורניר האינטרטוטו, אבל מרגע שבו התקבלה ישראל לאופ"א והחל העידן הרב-ערוצי, הוא לא מעניין נפש חיה זולת בני משפחות השחקנים ואולי כמה חברים. אוהד מן השורה לא יטריח את עצמו למשחק כזה, מהרבה סיבות - ולכן הבחירה ברמת גן הענק, מחייבת בדיקה לגבי מדיניות העדפת האצטדיונים של ההתאחדות לכדורגל.

70 משחקי נבחרות

אצטדיון רמת גן, חייבים לומר, כמו בית הנבחרות, נמצא למעשה בשליטת ההתאחדות לכדורגל. משרדי ההתאחדות נמצאים בו, ומעשית, אין צורך בתשלום דמי שימוש עבורו, בהשוואה לאצטדיונים אחרים ברחבי ישראל שרובם נמצאים או בבעלות מוניציפאלית או תחת שליטה של חברה כלכלית אותה הקימה הרשות המוניציפאלית הרלוונטית. מהבחינה הזו, כל משחק מבין ששת משחקי טורניר החורף "חסך" להתאחדות 10,000 שקל דמי שימוש. גם כמות המאבטחים קטנה יותר, והקטנת ההוצאות עומדת כרגע בראש מעייניה של ההתאחדות, הנאבקת על הקטנת הגירעון שלה.

בשלוש השנים האחרונות - לא כולל יורו 2013 לנבחרות צעירות - קוימו כ-70 משחקי נבחרות בכל הגילאים בישראל, חלקם משחקים במסגרת רשמית - מוקדמות אליפות אירופה או מוקדמות מונדיאל - וחלקם משחקי הכנה. במקביל, החל מנובמבר 2011, החלו להכנס לסבב אצטדיונים חדשים: המושבה, נתניה, סמי עופר. אצטדיונים ותיקים יותר כמו רמת גן ובלומפילד הולכים ומאבדים מיוקרתם ההיסטורית. ייאמר לזכותה של ההתאחדות כי החלוקה יחסית שווה. אצטדיון המושבה בפ"ת אירח 12 משחקים, האצטדיון בנתניה 11 משחקים ולטובת משחקי נבחרת הנשים או הנערות מוקצה בעיקר האצטדיון העירוני בלוד.

מה קורה עם האצטדיון החדש בבאר שבע, אצטדיון טוטו בעכו או האצטדיון בקרית שמונה? ואפילו עפולה? האם הפריפריות נדחקות לשוליים? בהתאחדות טוענים שלא. לראיה: בערב ההשקה של אצטדיון טרנר בבאר שבע לפני שלושה חודשים, נפגשו לשיחת מסדרון ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' ומנכ"ל ההתאחדות, רותם קמר. בהתאחדות הציעו לדנילוביץ' להצטרף לסבב. דנילוביץ' הביע התלהבות, אך עד כה לא נמצא הטורניר שינדוד דרומה. בהתאחדות ניסו דווקא להגן השבוע על ההחלטה לקיים את טורניר החורף באצטדיון רמתן גן, והופתעו מהשאלה לגבי באר שבע. שם טוענים שזה יקרה, אבל צריך לזכור כי אופ"א מעמידה מספר סייגים: מרחק משדה התעופה וכמות בתי מלון. כאשר נערך משחק בינארצי אחד נדרשים שלושה בתי מלון: לנבחרת המארחת, לנבחרת האורחת ולצוות השיפוט. במקרה של טורניר בן ארבע נבחרות, נדרשים כבר חמישה בתי מלון. בבאר שבע יש מלון אחד אחד בסטנדרט של 4 כוכבים - מלון לאונרדו - ואילו שאר המלונות נמצאים ברדיוס רחב יותר, באשקלון או במצפה רמון. די שנבחרת אורחת תסרב ללון כל כך רחוק מהמגרש בו תשחק, וכל הסיפור יקרוס. יש גם עניין של מגרשי אימון שמפחית את הסיכוי של מקומות אחרים בפריפריה. ועדיין, גם בהתאחדות וגם בעיריית באר שבע, טוענים כי מדובר בסך הכל באצטדיון חדש שבמהרה ייכנס לפעילות של כדורגל נבחרות, כאשר בכוונת העירייה להקים עוד חדרי אירוח בסביבת האצטדיון עצמו. בעירייה אמרו השבוע: "נשמח לארח. אם תבוא איזה בקשה מההתאחדות, אנחנו נשקול, והעיר בהחלט תרצה לארח. כמובן שבתיאום מראש". בהתאחדות אמרו: "הגעת נבחרת בסדר גודל של הצעירה/בוגרת לבאר שבע היא רק עניין של זמן".

הסדר עם קיבוץ שפיים

בהתאחדות גם מודים כי הכוונת טורנירים איזוטריים כמו מוקדמות אליפות אירופה לנערות או לנערים, לערי הפריפריה - טורנירים שלא מעניינים גם כשהם נערכים באיזור המרכז - עלולה ליצור תחושה של גישה מתנשאת מצד ההתאחדות לפריפריות, בבחינת "זרקנו לכם טורניר לא אטרקטיבי". בהתאחדות דחו מכל וכל את הטענה לפיה התרומה שקיבלו מערייית פתח תקווה לקיום יורו 2013 - מיליון שקל - כללה בתוכה התנייה לקיים משחקים נוספים במושבה. עוד אומרים בהתאחדות כי קיום מספר רב של משחקים בבית הנבחרות הוא חלק מהסדר עם קיבוץ שפיים שמחזיק בבית מלון הנמצא במרחק של צעדים ספורים מבית הנבחרות. בהתאחדות גם דוחים את הטענה כי בלומפילד יצא מהסבב בגלל דמי שכירות גבוהים של חברת היכלי הספורט, המפעילה עבור עיריית תל אביב את המגרש - וטוענים כי אין דבר כזה (וגם כי הם לא מחוייבים בתנאי מכרז בחלוקה למגרשים).

אגב, גם בכדורסל מתעוררת שאלה דומה. בשבוע שעבר החליטו בפיב"א לקיים את אחד מבתי יורובאסקט 2017 בהיכל הספורט ביד אליהו. באיגוד טוענים כי הגישו למועמדות את יד אליהו ולא את הארנה בירושלים בהנחה כי סיכוייו היו טובים יותר, לאור העובדה כי אירח שני טורנירי פיינל-פור, אליפות אירופה לנשים, גמר גביע אירופה לאלופות (המשחק בין איניס וארזה ליוגופלסטיקה ב-1972 שלכבודו קירו את המגרש הפתוח והגדילו אותו ל-10,000 מקומות), וכמובן מאות משחקי יורוליג. למה לא ירושלים? באיגוד לא יגידו זאת לציטוט, אבל אין ספק כי מבחינה פוליטית סיכוייה של ירושלים היו קטנים יותר, עוד לפני שנכנסים לשיקולים בטחוניים - מה גם שאיזור הארנה סובל מבעיות גישה חמורות, חניה, ועוד.

מגרשים שאירחו

עוד כתבות

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

אילוסטרציה: shutterstock

אפקט המכסים: הירידות בוול סטריט מחריפות, מדד הפחד מזנק ב-30%

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה