גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אתם רוצים ממנדלבליט?

דרישת "הצינון" למזכיר הממשלה לפני מינויו ליועמ"ש מופרכת מיסודה

אביחי מנדלבליט / צילום:  מרק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט
אביחי מנדלבליט / צילום: מרק ישראל סלם - ג'רוזלם פוסט

ביסוד הדרישה לקביעת "תקופת צינון" בין כהונתו של מזכיר ממשלה לבין מינויו האפשרי ליועץ משפטי לממשלה נעוצה אי-הבנה באשר לתכליות של חובת הצינון. לרוב, חובת הצינון לא מיועדת למנוע מינוי ממלא תפקיד שדעתו משוחדת, או שיש חשש שיקדם אינטרסים זרים. הצורך הזה מטופל במסגרות אחרות לגמרי - של כללי פסלות והסדרי ניגוד עניינים. תקופת צינון מיועדת למנוע קושי אחר: החשש שמא עובד ציבור יטה את שיקול-דעתו טרם קבלת התפקיד כדי להכשיר את עצמו למועמד לתפקיד.

ההגבלות שבחוק שירות הציבור (הגבלות לאחר הפרישה), למשל, נומקו בעיקר ברצון למנוע מעובד ציבור לנצל בתקופת עבודתו את מעמדו לקידום מקום עבודה שאליו הוא מעוניין לעבור לאחר פרישתו; תקופת הצינון ליוצאי צבא נומקה בחשש לפוליטיזציה של צה"ל, וכן הלאה.

המתנגדים למינוי אביחי מנדלבליט ליועץ המשפטי אינם מעלים, אם כן, טענה ל"תקופת צינון" במשמעות המקובלת, כי אם טענת פסלות: הם טוענים כי דין מזכיר ממשלה לשעבר כדין מורשע בעבירות שיש עימן קלון, או כדין מי שחשוד כבעל עניין בתחומי התפקיד החדש.

טענת פסלות כזאת, שאין לה רמז בחקיקה הקיימת, לא הועלתה מעולם בנוגע לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. בשנת 2010 היה ברור כי סנגורו (עו"ד יהודה וינשטיין) של ראש ממשלה קודם, שהתפטר רק שנה קודם לכן, ושעדיין התנהל בעניינו משפט פלילי, איננו מנוע מלשמש יועץ משפטי לממשלה, שהחליפה את ממשלת הלקוח לשעבר (אהוד אולמרט).

בדומה לזה, איש לא סבר בשנת 2007 כי יועץ משפטי ויו"ר ועדת חוקה של מפלגת העבודה פסול מלהתמנות לשופט (מלצר), ומעשה של יום ביומו הוא שתובעים מתחילים בכהונה כשופטים מיד עם סיום תפקידם.

נסיבות העלאתה של דרישת "הצינון" משונות. לא זו בלבד שהיא לא הועלתה מעולם כלפי מועמדים אחרים למשרה זאת, היא גם לא הועלתה לגבי מנדלבליט, אלא בשלב מאוחר, לאחר שנראה היה כי טענות אחרות שנטענו נגד מינויו התבררו כקלושות. במקביל, פורסמה רשימת הפגישות של שרת המשפטים איילת שקד עם חלק מחברי הוועדה לאיתור יועמ"ש, אך לא פורסמה רשימת השיחות שהיו בנושא זה ליו"ר ועדת האיתור עם שופטים בעבר ובהווה.

השיח הציבורי על דרישת הצינון נסמך על תיאור שגוי של שני התפקידים כאחד: היועץ המשפטי לממשלה ומזכיר הממשלה. אין אח ורע במדינות העולם למשרה דומה לזאת של היועץ המשפטי לממשלה בישראל. במרבית המדינות סמכויותיו מצומצמות יותר, ובאלה שהן דומות לסמכויותיו של היועץ הישראלי - מדובר בתפקיד פוליטי מובהק, אשר המינוי לו נעשה במישרין על-ידי ראש הרשות המבצעת, מתוך שאיפה למצוא אדם שישרת את הציבור באמצעות נציגיו.

אצלנו, חרף ההיקף הרחב של הסמכויות, ישנה מעורבות ציבורית חיצונית בהליכי המינוי, ומצב משפטי ייחודי זה הכשיר את הקרקע לטענה שאדם נפסל מלכהן כיועץ משפטי לממשלה, מחמת עצם קרבתו לממשלה. טענה כזאת מניחה בטעות כי אין מדובר ביועץ משפטי לממשלה, כי אם במשגיח הכשרות שלה ו/או במבקר חיצוני של עבודתה.

בניגוד לנטען, מזכיר הממשלה אינו מתמנה כמשרת אמון, הוא אינו גורם פוליטי, והוא חב נאמנות לממשלה כולה. היועץ והמזכיר נפגשים לעתים קרובות סביב שולחן הממשלה, שאותה הם משרתים, שניהם נושאים בחובת אמון כלפי הציבור ועומדים בקשר הדוק זה עם זה, וכל אחד מהם עם השרים.

בשוליה של דרישת הצינון מועלה החשש שמא היועץ המשפטי הנכנס ייקלע למבוכה אם ייאלץ להחליט בדבר העמדה לדין של שר או של ראש ממשלה. החשש הזה מביא את טענת הצינון לידי אבסורד גמור. אין בוחרים יועץ משפטי לממשלה מתוך הנחה שחלק מרכזי בתפקידו יהיה בחינה ביקורתית של הליכי החלפת נורות החשמל בבית ראש הממשלה. החשש שראש הממשלה או אחד מהשרים יסתבך בפלילים איננו גדול, אפריורית, מן החשש שאחד מראשי האוניברסיטה יסתבך בפלילים, ואף על-פי כן אין פוסלים פרופסורים מלכהן במשרה זאת.

חשש כזה - שמא ליועץ המשפטי תהיה בעיה במקרים שייאלץ להחליט על העמדה לדין של בכיר בממשלה - קיים לגבי כל אדם שיש לו קשרי עבר במדינת ישראל. ואם וכאשר הוא מתממש, הקושי הזה מטופל במסגרות החוקיות הרגילות לטיפול בנושאים של ניגוד עניינים.

■ הכותב הוא נשיא המרכז האקדמי פרס. 

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זום גלובלי / צילום: Reuters

קים ג'ונג און מתכוון לחשוף "יעדים חדשים" לתקיפה פוטנציאלית

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת הסייבר סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש