גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך משקיעים בדולר? - מדריך השקעה במט"ח

השקעה במט"ח - איך משקיעים בדולר? מה הן זירות מסחר? וכל מה שצריך לדעת על שוק המט"ח ■ מסחר בפורקס – כל מה שצריך לדעת

דולר / צילום: שאטרסטוק
דולר / צילום: שאטרסטוק

הדולר חזר לעלות בחודשים האחרונים וחצה את ה-3.6 שקלים. האם זו תחילתה של שינוי מגמה, אחרי שנים של ירידות? מצד אחד הדולר מתחזק בעולם ויוצר מומנטום חיובי גם מול השקל.

אם אתם סבורים שהוא השקעה טובה בעיתוי הזה, במדריך הזה מוצגות אלטרנטיבות להשקעה בדולר, ואם אתם חושבים אחרת, אז חלק מהאלטרנטיבות מאפשרות מכירה בחסר/ פוזיציה הפוכה. בכל מקרה, חשוב להבהיר - שאף אחד לא באמת יכול לקבוע נחרצות מה כיוון הדולר, או כל מטבע אחר.

השקעה בבנקים דרך פיקדונות

אפשר לעשות זאת דרך פיקדונות בבנקים שצמודים לדולר. כיום ניתן לקבל על פיקדונות דולריים ריבית של 0.5% בשנה. זה אולי נמוך יחסית לשנים קודמות, אבל זה ממש לא נמוך ביחס לאלטרנטיבות השקליות. מעבר לכך, פיקדונות דולריים הם מכשירים סולידיים - מה שנקבע מול הבנק בתחילת הדרך זה מה שמקבלים בסוף הדרך, אז נכון, זו ריבית נמוכה אבל בטוחה.

דרך נוספת להשקיע בדולר היא דרך פיקדונות מובנים. פיקדון מובנה הוא השקעה לכמה שנים, לרוב בין שנתיים לארבע שנים. בפיקדון מובנה יש מצד אחד תכונות של פיקדון רגיל, לרבות השקעה מובטחת, אך מצד שני יש בו תכונות של השקעה בסיכון לצד אפשרות להשיג תשואה נאה. ברוב הגדול של המקרים מובטחת בפיקדון המובנה קרן ההשקעה, כשבנוסף המשקיעים עשויים לזכות בתשואה שמותנית בקיומם של תנאים מסוימים (בדרך כלל תשואה של נכס הבסיס). בריבית אפסית כמו שיש היום בשווקים, גם התרחיש הרע של השקעה בפיקדונות מובנים - קבלת הרצפה (שמשמעה הפסד ריאלי שכן מקבלים את הסכום נומינלי) הוא לא נורא - נכון, מאבדים את התשואה האלטרנטיבית, אבל התשואה הזו מסתכמת בשברירי אחוזים בתקופה כזו. עם זאת, חשוב להבהיר - אתם צריכים לוודא שהבנק הוא זה שערב לפיקדון המובנה ולא יצרן הפיקדון. אחרת, אם יצרן הפיקדון נקלע לבעיה פיננסית אתם בבעיה. גם בנקים יכולים להיקלע לסחרור פיננסי ומצוקת מזומנים, אבל התרחיש הזה פחות סביר. כיום אגב, רוב הפיקדונות המובנים המשווקים בארץ הם בערבות של הבנקים.

מגוון האפשרויות בפיקדונות המובנים מגוון ורחב - פיקדון מובנה דולרי על רשימת מניות בחו"ל, על אינדקסים בוול-סטריט, על שינויים בריבית הליבור ועוד.

לרכוש דולרים בבנק

אפשרות נוספת להשקעה בדולר, היא השקעה ישירה - פשוט לרכוש דולרים בבנק. אלא שיש בשיטה הזו מספר חסרונות לעומת האלטרנטיבות האחרות - ישנן עלויות יחסית גדולות של המרות מטבע ומעבר לכך, אם הדולרים סתם "שוכבים" בחשבון הם לא מייצרים תשואה. כלומר, מעבר להפסד שנובע מהעמלות וזה יקר - עמלת ההמרה יכולה לנוע בין 0.5% ל-1% וזה הרבה, יש כאן הפסד של ריבית אלטרנטיבית שעשויה כאמור להגיע לכ-0.5%.

מסחר בפורקס - סיכונים וסיכויים

פורקס הוא מסחר במטבעות ברמה העולמית. ניתן לסחור בכל מטבע מול כל מטבע אחר ברחבי העולם באמצעות הפורקס. אתם סבורים שהדולר יתחזק במקביל להתחזקות הכלכלה האמריקאית והחולשה של אירופה? תוכלו להמר על צמד המטבעות דולר/ אירו. כמעט כל חשיפה גלובלית שאתם יכולים לחשוב עליה ניתנת לתרגום למסחר בפורקס .

שוק הפורקס הוא השוק הגדול ביותר בעולם, הרבה יותר גדול משוקי המניות, האג"חים והאופציות. שוק הפורקס הוא שוק שמרכז ביום מסחר מעל 3 טריליון דולר (מעל 3,000 מיליארד דולר). מדובר בשוק, תנודתי מאוד, תזיזתי מאוד ומושפע מכל פיפס ורחש שמתרחשים ברחבי הגלובל - מספיק שיש שוני בסקרי הבחירות, בציפיות הריבית, באינפלציה, בנפט כדי להשפיע בתגובת שרשרת על שורה של מטבעות. למעשה כל התרחשות פוליטית, ביטחונית, כלכלית, מדינית משליכה מיד על שערי החליפין.

המסחר בפורקס הוא מסוכן, אבל יש בו גם צד חיובי. הבעיה הגדולה בפורקס שאנשים נרשמים לזירות בלי להבין את הסיכונים שבמסחר במטבעות. יש סיכוי להפסיד והרבה, כי עסקאות בפורקס נעשות במינוף של 1 ל-100. כלומר על כל 1,000 דולר שאתם משקיעים אתם מקבלים מינוף כך שההשקעה שלכם היא בעצם 100 אלף דולר. במצב כזה על כל שינוי קטן אתם מרוויחים או מפסידים הון עתק. הבעיה ששוק המט"ח קשה כמובן לחיזוי. נכון, גם שוק המניות קשה לחיזוי, אבל יש דוחות כספיים , וניתן ללמוד הרבה על החברות הנסחרות, על הרווחים הצפויים ועוד. במט"ח הקושי לתמחר את כל הפרמטרים הרבים, זה הרבה מעבר לניתוח דוחות, וניתוח שוק המניות. לכן, רבים מייחסים להשקעה במט"ח אלמנטים של הימור.

אבל שימו לב - נניח שאתם רוצים לרכוש דולרים. מסתבר שהעלות הנמוכה תהיה דווקא דרך הזירה. פשוט מאוד - העמלות הם אפסיות. אז לא כולם עושים את זה ובצדק. אבל לקרנות גידור שמתעסקות במט"ח, ליבואנים ויצואנים שממירים מדולר לשקל ובחזרה, האפשרות של ניהול חשבון דרך זירת פורקס הוא לא מופרך. ככה הם יכולים לחסוך הרבה כסף.

מנגד, אם אתם משקיעים פרטיים, שבא להם להשקיע בדולר כי נראה להם שהוא יעלה, אז אולי תצליחו ואולי לא, אבל אתם צריכים לזכור שההתנהלות במסחר בפורק הוא במינוף, אז אל תשקיעו את הסכום שתכננתם להשקיע מלכתחילה, אלא רק אחוז קטן. למשל אם ברצונכם לקנות 100 אלף דולר בבנק (לצרכי השקעה), אז האלטרנטיבה היא להשקיע בזירת פורקס 1 אלף דולר במינוף של 100 - ואז, אגב, הסיכון שלכם קטן יותר. מקסימום תפסידו 1 אלף דולר, בעוד שרכישה, דרך הבנק, בהיקף של 100 אלף דולר, יכולה לחסל לכם אלפי דולרים ואפילו יותר מכך.

בארץ אושרו לאחרונה על ידי רשות ניירות ערך שש זירות פורקס - פלוס500  , ATRADE , FXCM , REALFOREX , FIRST INDEX , COLMAX . הרשות לא אישרה כמובן שההשקעה דרך הזירות בטוחה, אפילו ההיפך - קיים סיכון גדול לאבד את ההשקעה; ובכל זאת, הפיקוח של הרשות הפך את שוק הפורקס למסודר יותר.

הרחבה על זירות פורקס

רכישת אג"ח צמוד דולר

דרך נוספת להיחשף לדולר היא לרכוש אגרות חוב צמודות לדולר - בבורסה בת"א נסחרות אגרות חוב קונצרניות (של חברות) שצמודות לדולר ונותנות תשואה שתלויה בסיכון הספציפי של החברה. אלא שכאן נדרשת הבנה ומומחיות, זה לא מתאים לכלך אחד. מי שרוכש אגרות חוב באופן ישיר צריך לנתח את החברה ולנתח את האגרות האלו לרבות לשקלל את הסיכונים הגלומים בה ויכולת ההחזר של החברה. החיסרון הזה מונע הקהל הרחב להשקיע באגרות חוב כאלו , כשמעבר לכך, כבר לא מדובר בהשקעה סולידית. בהשקעות באג"ח קיים סיכון שנובע מהחברה עצמה, ומאגרות החוב הספציפיות. זה כבר לא רק חשיפה לדולר, זה בעיקר חשיפה לחברה ולאגרות חוב שלה. מעבר לכך, ברכישה ובמכירה של אגרות חוב, יש עמלות קנייה ומכירה.

חשיפה דרך תעודות סל

דרך טובה וזולה להיחשף לדולר היא להשקיע בתעודות סל שנסחרות בבורסה המקומית ועוקבות אחר שער הדולר. מדובר בעצם במכשיר שנקרא תעודת פיקדון (חלק מקבוצת תעודות הסל). זאת דרך יחסית נוחה שלא דורשת המרת מטבע , אך מנגד, ברכישת תעודות סל יש עמלות (עמלות קנייה ומכירה שאין בקרנות נאמנות ) וכן יש פער בין המחיר ההוגן של התעודה למחיר בשוק (הציטוט בשוק) שלרוב מגלם הפסד/ עמלה יחסית נמוכה. היתרון בחשיפה דרך תעודות סל הוא הזמינות - ניתן להשקיע בתעודה (וגם לממש) על פני כל היום (בדומה למסחר במניות ואגרות חוב). יתרון נוסף הוא שדמי הניהול מאוד נמוכים.

מעבר לתעודות המקומיות העוקבות אחרי הדולר, יש גם תעודות שנסחרות בחו"ל (ETN) ויש גם קרנות סל (ETF) שעוקבים אחרי מטבעות לרבות הדולר. היתרון השקעה במכשירים האלו בחו"ל הוא שהם בעלויות נמוכות במיוחד (לרבות דמי ניהול נמוכים), אבל הן דורשות השקעה דולרית - כלומר צריך להמיר שקלים לדולר ואז יש עמלות המרה.

מעבר לכך, יש בשוק שפע של השקעות דולריות, אבל לא סולידיות, לרבות תעודות סל עם חשיפה דולרית על מניות בחו"ל, מדדים בארה"ב, לרבות מדדי אג"ח ומדדי מניות. אבל, המכשירים האלו יודגש מסוכנים יותר ולא מבטאים רק חשיפה לדולר.

חשיפה דרך קרנות נאמנות

אפשרות חשיפה נוספת היא לקנות קרנות נאמנות שמשקיעות באפיק הדולרי - אפשר להיחשף בצורה ישירה לקרנות כספיות דולריות שבעצם מספקות את תשואת הדולר, או קרנות שמשקיעות באג"ח דולרי, או פיקדונות דולריים, ואפשר להיחשף לקרנות דולריות שמשקיעות בשוקי המניות והאג"ח בחו"ל, רק שאז כמובן הסיכון הוא בהתאם, זו כבר לא רק חשיפה לדולר, אלא לשוקי המניות והחוב בחו"ל.

מדריכים נוספים:

מלחמת המטבעות הגולבלית - איך זה ישפיע על הדולר ?

מדריך פורקס

מחשבון הצמדה לדולר

* המאמר נכתב על ידי, הון מדריכים פיננסים. התכנים והמידע במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"