גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפה הגדול מחפש הישג גדול

האם יצליח טראמפ לעמוד באתגרים הגדולים בתחומי החוץ, הפנים והכלכלה?

טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס
טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס

כתשעה חודשים חלפו מאז נכנס דונלד טראמפ לתפקידו כנשיא ארה"ב, ושנה מאז נבחר, ונראה שלכל מי שקיווה שטראמפ של אחרי הבחירות יהיה שונה מטראמפ הקמפיינר שלפני, נכונה אכזבה מרה. כל מנהיגי העולם, ולא רק הם, עומדים משתאים ואינם מבינים מאיפה זה "נפל עליהם". לא קשה לנחש מה למשל חושבת קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, על טראמפ לנוכח התייחסותו לברית נאט"ו, לקשרי הסחר עם מדינתה, להסתלקותו מהסכם האקלים, ובעיקר נוכח אופן התנהלותו.

אומרים שהתפקיד עושה את האדם. במקרה זה לפחות בינתיים, האיש עושה את התפקיד, ועושה אותו, להבנתי, על הצד הרע ביותר.

כאשר טראמפ נבחר לנשיאות, רבים מיהרו להשוות אותו לנשיא רונלד רייגן וקיוו שהוא ינהג כמותו. כלומר, יידע לבחור צוות טוב, צוות מנצח, וייתן לו לנהל את המעצמה האדירה הזו. לרייגן "היה את זה". היה לו גם ניסיון רלוונטי כמושל קליפורניה והיה לו, כנראה, גם שכל בריא שהביא לגיאות כלכלית של ארה"ב מבית, ולתרום להתפרקות מעצמת הרשע, ברה"מ, מחוץ. לטראמפ אין את כל זה. הוא לא יודע להתנהל והוא גם לא יודע לנהל.

לא חומה ולא "טראמפ קר"

טראמפ הגיח כשריף שבא לעשות סדר ב"מערב הפרוע", ולייבש את ה"ביצה" של וושינגטון, אבל מתברר שהוא אינו יודע לעשות סדר בביתו.

האיש הזה חף מידע, כולל בהיסטוריה האמריקאית; חף גם מערכים. אפשר היה אולי "לסלוח" לו, אילו היה מביא עימו הישגים, אבל גם בחזית הזו התברר שהאיש נכשל פעם אחר פעם, לא רק בציוציו, ולא רק בפיו, אלא גם במעשיו. לא רק במדיניות הפנים שלו, אלא גם במדיניות החוץ. בכל הנוגע למהגרים דרכו לא צלחה, החומה בגבול מקסיקו טרם קמה, כל ניסיונותיו לקבור את "אובמה קר" ולהצמיח את "טראמפ קר" - פסגת חלומותיו, לא צלחו את הקונגרס האמריקאי, למרות שלרפובליקנים יש רוב בשני הבתים גם יחד.

ואם לא די בכך, טרם הזכרנו את העננה הרוסית הרצינית המרחפת מעליו, את עסקיו ואת ניגוד העניינים בינם לבין תפקידו כנשיא. ומעבר לכך את תגובותיו למצעד הנאצי המחליא ברחובותיה של שרלוטסוויל, שעתיים וחצי בלבד מרחק נסיעה מהבית הלבן.

כישלון במזרח ובמזרח התיכון

וכאילו אין די בבעיות הפנימיות של טראמפ, הרי שגם בזירת מדיניות החוץ, כל התנהלותו מעידה על כך שהוא ממהר לאבד את העשתונות. אין ספק שהסוגיה של צפון קוריאה היא כיום האתגר הגדול שעומד בפני ארה"ב והעולם, וצריך רק להתפלל שהאנשים המקיפים אותו, יידעו לפעול בשום שכל. ועניין זה קשור מאוד אלינו, כאן בישראל. אחרי הכל, מי שמתבוננת מאוד מקרוב במתרחש בצפון קוריאה, היא איראן. ואם טראמפ לא יידע לטפל בפרובוקציות של צפון קוריאה, זו רק שאלה של זמן שגם איראן "תחציף פנים", והתחלה של פרובוקציות מצידה אנחנו כבר רואים.

ועניין זה קשור גם לסוריה וסוגיית ההתערבות של ארה"ב שם. אחרי הכישלון של קודמו, ברק אובמה בנושא, אחד הצעדים היחידים שהקנו קרדיט לטראמפ, היה המהלך של ההפצצה בטילים את בסיסי חיל האוויר הסורי, אחרי שהתברר שבשאר אסד ממשיך להשתמש בנשק כימי. אבל גם הקסם הזה פג, ובמבחן התוצאה רוסיה היא בעלת הבית, ואיראן וחיזבאללה הם הכוחות המקומיים החזקים בסמיכות לגבול סוריה-ישראל. לא עושה רושם שארה"ב יוצאת מגדרה כדי לסייע לישראל בניסיונה לשנות את המציאות המתהווה בסוריה המאיימת עליה, והיא אינה מונעת מאיראן, לפחות לפי שעה, מלהפוך למעצמה אזורית.

טראמפ אימץ את מדיניות ה"פה הגדול" כאשר מאחוריו ה"מקל הגדול", דהיינו, העוצמה הצבאית של ארה"ב. השאלה הגדולה היא כיצד יפעל כאשר הוא יאותגר ומסריו המילוליים יעמדו למבחן.

אם הוא יילך עם המסרים "עד הקצה", זה יזמין משברים קטנים כגדולים, עד כדי מלחמה. אם, לעומת זאת, יתברר ש"הכל דיבורים" ואין מאחוריהם נכונות להפעיל את ה"מקל הגדול", שייהפך בפועל ל"מקל קטן", הדבר רק יגביר את התיאבון והתעוזה של מדינות דוגמת צפון קוריאה ואיראן. היה זה טדי רוזוולט, נשיא ארה"ב בראשית המאה ה-20 שהשתמש באמרת הכנף "Speak softly but carry a big stick". הבעיה עם טראמפ היא, שהוא אינו דובר ברכות, אלא בבוטות, כאשר לא ברור מה יקרה אם הוא יצטרך לעשות שימוש ב"מקל הגדול".

ארה"ב תיפגע מהלאומנות הכלכלית

ומכיוון שבלי כלכלה ושוק ההון אי אפשר, אז הנה כמה תובנות גם בעניין זה.

מאז נבחר טראמפ, שוק המניות האמריקאי "לא הפסיק" לעלות והקרין גם על שוקי מניות אחרים בעולם. חלק ניכר מן העליות האלה מיוחס לציפיות הגבוהות מן התוכנית הכלכלית של טראמפ שנתפסת כפרו-עסקית, ובעיקר מרצונו להשקיע בתשתיות, להקל ברגולציה בכלל, ובתחום הבנקאות בפרט, ותוכניתו לבצע רפורמה גדולה במערכת המיסוי, הכוללת הפחתה דרמטית של שיעור מס החברות. טראמפ, כהרגלו, ממהר לנכס לעצמו את העליות (מעניין מבחינה זו, מה הוא יאמר כאשר יגיע תור הירידות - כנראה שיטען שמתנגדיו חברו לקונספירציה נגדו). עם זאת, זה לא יהיה נכון לייחס את העליות אך ורק לכך, שכן מדיניות הפד וסביבת הריבית הנמוכה ממשיכות לתת זריקת מרץ לכלכלה האמריקאית ולשוק המניות שלה.

מצד נוסף, נשיאותו של טראמפ מלווה בהכנסת אלמנט ניכר של אי-ודאות, מה שפוגע בנכונות של חברות להתחייב על השקעות ארוכות טווח.

המדיניות של טראמפ מתאפיינת בלאומנות כלכלית. "America First" היא לא רק סיסמה, אלא גם מהות שקוראת להטלת מכסי מגן על תוצרת חוץ של מדינות דוגמת סין וגרמניה שמנצלות, בתפיסת עולמו של טראמפ, את ארה"ב. זוהי מדיניות פרוטקציוניסטית שמנוגדת לסחר חופשי, מחבלת בגלובליזציה, שעתידה בסופו של יום לפגוע בכלכלת ארה"ב, ואולי אפילו קודם כל בה.

בינתיים, מלבד הסתלקות ארה"ב מהסכם השותפות הטרנס-פסיפית (ליצירת גוש מסחר של אחת עשרה מדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט), שלא אושרר, והתחלה של נסיונות לשנות את NAFTA (הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה), המדיניות הזו טרם בוצעה בפועל.

גם המדיניות שלו בנושא הרגולציה והפחתה דרמטית שלה בכל הנוגע לבנקאות, מעוררות דאגה גדולה בקרב מקבלי ההחלטות. גם ג'נט ילן, יו"רית הפד (שמסיימת את כהונתה בפברואר 2018), וגם סגנה, סטנלי פישר (שהודיע על סיום תפקידו), העבירו מסר ברור בעניין זה והביעו דאגה מפני טשטוש לקחי המשבר וחזרה לאחור, לוואקום הרגולטורי שהיה קיים ערב משבר 2008.

אפשר לבוא ולטעון שחלפו רק תשעה חודשים מאז שטראמפ נכנס לתפקידו, וצריך לתת לו יותר זמן להגשים את תוכניותיו. יש בזה משהו. ייתכן שהחומה תיבנה כך או אחרת, התשתיות בארה"ב ישוקמו חלקית מאוד, "טראמפ-קר" תיכנס במקום "אובמה-קר", אם לא בדלת הראשית אז באחורית, הרפורמה במס תתבצע וכדומה.

מעמדה של ארה"ב בסכנה

כל זה אפשרי, אבל שעון החול מתחיל לאזול, ומה שנשיא לא מצליח לעשות בשנה הראשונה לכהונתו, יקשה עליו לעשות בהמשך הקדנציה. זה נכון כמעט תמיד, וזה נכון במיוחד לגבי טראמפ.אין ספק שבמצב דברים זה, טראמפ זקוק כמעט באופן נואש להישג משמעותי באחד מנושאי הפנים, ובראשם התוכנית הכלכלית שלו, או באחד מנושאי מדיניות החוץ: צפון קוריאה, הסדר בין ישראל לפלסטינים וכדומה. לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטינאי יש קסם מיוחד, כיוון שזהו נושא עם פרופיל תקשורתי גבוה, ועם הפיתוי של פתרון משבר שאף ממשל או אדם לא הצליח להגיע אליו במשך עשרות שנות סכסוך לפחות. זה בדיוק מסוג הדברים שמתכתב עם אישיותו הנרקסיסטית של טראמפ.

אך בינתיים לפחות, טראמפ אינו יכול להצביע על הישג כלשהו בזירה זו של מדיניות חוץ. להיפך, הוא "הצליח" ליצור מערכת יחסים עכורה עם לא מעט מדינות, ובראשן גרמניה. הוא איחד את מדינות אמריקה הלטינית כנגדו אחרי ששם על השולחן את אופציית המלחמה כלפי ונצואלה, ועורר מחדש את הרגשות האנטי-אמריקאיים ביבשת.

יתרה מזו: נשיאותו של טראמפ עלולה במצב דברים זה להאיץ את תהליך ירידת מעמדה הבינלאומי של ארה"ב, אם משום אובדן תפיסת ההרתעה שלה כלפי מדינות סוררות דוגמת איראן וצפון קוריאה, וכתוצאה מכך גם ההתייחסות של מדינות אחרות דוגמת רוסיה של פוטין, ואם משום שהיא תאבד את ההתייחסות אליה כאל מעצמה בעלת ערכי דמוקרטיה, חופש וזכויות מיעוטים.

תוכנית מיסוי עתירת סיכון

ואשר לבית, למה שקורה בתוך ארה"ב, הסיכוי המרכזי של טראמפ לשפר את מעמדו מבית, קשור מאוד למידת הצלחתו להעביר את רפורמת המיסוי שלו. ההסתברות לכך אינה ברורה, ומעבר לכך, אנחנו יודעים שגם אם היא תעבור, הרי לא בהכרח מה שנכנס לתנור יוצא מן התנור באופן שתוכנן, וגם אם היא תעבור כמות שהיא, כמעט בכל מקרה, היא תייצר גירעון גדול ביותר, שאמור להיות מכוסה על-ידי הגידול הצפוי בפעילות הכלכלית. התוכנית בונה על שיעור צמיחה עתידי גבוה מאוד ב-10 השנים הקרובות, מה שמנותק מהמציאות, במיוחד על רקע רצונו של טראמפ לגרש מהגרים לא חוקיים ולהקטין דרמטית את כניסתם של חדשים, כולל כאלה שהם בעלי מיומנויות גבוהות. אבל בעוד שהקטנת ההכנסות היא מיידית וגם ודאית, הרי שהגידול שלהן איננו ודאי, ומגיע, בכל מקרה, מאוחר יותר. הגירעון בפועל עלול לגדול ביותר מטריליון דולר ולהחמיר את בעיית הגירעון שכבר קיים, מבלי שהפיצוי על כך בדמות צמיחה עתידית יהיה מספק.

וכאשר זהו המצב מבית ומחוץ, כאשר יש לטראמפ כמעט אפס הצלחות, שגם מלוות בהתנהלות בעייתית במיוחד, לא צריך להיות מופתע ממבול ההתפטרויות, ומכך שהמפלגה הרפובליקאית, שהוא איננו בשר מבשרה, מתחילה להתנער ממנו.

בעוד מעט יותר משנה יתקיימו הבחירות לקונגרס ולא מעט חברי קונגרס רפובליקאים שבסיס המצביעים שלהם שונה מבסיס המצביעים של טראמפ, יצטרכו לקבל החלטה קשה - האם להיות מזוהים עם טראמפ ועם התנהלותו ולסמוך על כך, שעד כה לפחות, יש לו גרעין קשה של תומכים בסדר גודל של 35% מן המצביעים, או שלא. כבר כיום מסתמן מרד של סנאטורים רפובליקאים כנגד טראמפ.

כל זה, כמובן, בהנחה שטראמפ יצלח את השנתיים הראשונות לנשיאותו, וזה לגמרי לא ברור. מעבר לעננה הרוסית וממצאי החקירה העתידיים של החוקר המיוחד, רוברט מולר, ומעבר לאפשרות הלא פשוטה של תהליך הדחה, מתעוררת בזמן האחרון שאלת כשירותו של טראמפ לשמש כנשיא. הדרך שלו, בסיטואציה מאיימת של הדחה, תהיה לקום ולעשות מעשה ניקסון, דהיינו, להתפטר. אם יעשה זאת, הוא כמובן יוכל לטעון שהכל, ובראשם התקשורת, חברו נגדו ולא איפשרו לו לייבש את "ביצת וושינגטון" ולעשות את ארה"ב "Great Again", ומי מוכשר יותר מטראמפ בהטלת כל מה שלא טוב ושלא מצליח על יריביו, כולל הווירטואלים, וניכוס כל ה"הישגים" לעצמו?

■ הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל