גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת אביב נגד עיריית ת"א: ערערה על בעלותה ב"בית הנערה"

בין אביב לעיריית ת"א נחתמה עסקת קומבינציה בשנת 2005, במסגרתה קידמה אביב תוכנית על קרקע בהוד השרון ■ בשנת 2013 הודיעה עיריית ת"א לאביב כי ההסכם אינו תקף

דורון אביב דפנה הר לב / צילום: תמר מצפי
דורון אביב דפנה הר לב / צילום: תמר מצפי

הקרב בין עיריית תל-אביב לחברת אביב על הבעלות במתחם "בית הנערה" בהוד-השרון מגיע לבית המשפט העליון: חברת אביב, בבעלות דורון אביב ודפנה הר לב, הגישה ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב מדצמבר 2016, שקבעה כי הסכם קומבינציה שנחתם בין העירייה לאביב בשנת 2005 - אינו תקף.

בערעור שהוגש באמצעות עורכי הדין עודד רביבו ומיכל תמר ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', טוענת אביב כי בשנת 2005 זכתה החברה במכרז שפרסמה עיריית תל-אביב למכירת זכויותיה בקרקע בת 131 דונם במתחם בית הנערה במערב הוד-השרון, עליה אמורות לקום בעתיד לפחות 550 יחידות דיור. מדובר במעין מובלעת, השייכת לעיריית תל-אביב אך נמצא בתחומה המוניציפלי של הוד-השרון. בין העירייה לאביב נחתם הסכם קומבינציה בספטמבר 2005, לפיו אביב תשלם לעירייה כבר במועד חתימת החוזה 1.5 מיליון דולר, ולאחר אישור התב"ע, אביב תבנה על חשבונה את הפרויקט, ועיריית תל-אביב תהייה זכאית לקבל 30.5% מכלל היחידות הבנויות. בחוזה נקבע לוח זמנים של 5 שנים לאישור התב"ע, ובנוסף נקבע כי העירייה תהייה רשאית להאריך את התקופה לאישור התב"ע בשנתיים.

לטענת אביב החל ממועד חתימת החוזה פעלה החברה נמרצות תוך שיתוף לקידום הליכי תכנון לצורך אישור תב"ע במתחם. אלא שלטענתה, כעבור שנה מחתימת החוזה ולאחר עבודה שהשקיעה החברה, פנתה עיריית תל-אביב לוועדה המחוזית וביקשה ממנה לעכב את הדיון באישור התוכנית, בשל מגעים אשר התנהלו בין עיריית תל-אביב לעיריית הוד-השרון לגבי התוכנית. המגעים נמשכו 3 שנים, בין 2007-2010, ומנעו מאביב לקדם את התוכנית, כאשר בפברואר 2010 קבעה הוועדה המחוזית כי לא תקודם תוכנית רק על הקרקע של עיריית תל-אביב, אלא על המתחם כולו, השייך גם לבעלים פרטיים. אביב טוענת כי בעוד בתוכנית החוזית הייתה אמורה החברה לקדם תכנון של 550 יחידות דיור, על קרקע בת 131 דונם, התוכנית החדשה קבעה כי יתבצע תכנון ל-2174 יחידות דיור על קרקע בת 627 דונם, שבה מחזיקים גם 300 גופים נוספים. מה שצפוי היה להאריך משמעותית את הליכי התכנון בשל כמות ההתנגדויות הגדולה שאמורות היו להיות מוגשות.

בינואר 2011, בתום 5 השנים שנקבעו, האריכה עיריית תל-אביב את ההסכם עם אביב בשנתיים נוספות, תוך עדכון אחוזי הקומבינציה ל-34% (חלקה של העירייה). בנוסף סוכם כי בתום השנתיים יסדירו הצדדים הארכה נוספת של לוחות זמנים לאישור התוכנית. ואכן בספטמבר 2012 פנה היועץ המשפטי של העירייה במכתב למשרד הפנים וציין כי יש לדעתו להאריך את ההסכם עם אביב.

כ-4 חודשים לאחר מכן, בינואר 2013, הופקדה התוכנית להתנגדויות הציבור. אלא שלטענת אביב, חרף הסיכום בין הצדדים וחוות דעתו של היועץ המשפטי של העירייה, התנערה העירייה לבסוף מהסכמתה להאריך את החוזה עם אביב.

ערך הקרקע עלה

מצידה של עיריית תל-אביב ביטול ההסכם היה מהלך מבורך, מאחר וערך הקרקע עלה משמעותית משנת 2005, ואילו כיום, שורה של חברות נדל"ן יהיו מוכנות לחתום עימה על הסכם משופר. מנגד, מבחינתה של חברת אביב ביטול ההסכם מהווה אובדן הכנסות עתידי עצום מפרויקט שהביאה בחשבון כי ייצא אל הפועל.

בדצמבר 2016 דחתה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מיכל אגמון-גונן, את טענות אביב וקבעה כי ההסכם בין הצדדים משנת 2005 פקע, וכי העירייה אינה מחויבת בהארכתו. היא נימקה את החלטתה בכך שהחברה הייתה מודעת לסיכונים כשהתמודדה במכרז ב-2005, והארכת ההסכם הייתה פוגעת בעיקרון השוויון ומעניקה לאביב יתרון על פני מתמודדים אחרים ששקלו להתמודד במכרז כשידעו כי פרק הזמן הדרוש לאישור התוכנית קצוב מראש. יש לציין כי לאחר פסק הדין אושרה התוכנית סופית בפברואר 2017 על ידי הוועדה המחוזית בתום הליך התנגדויות בן 4 שנים.

אביב הגישה ערעור לבית המשפט העליון. בערעור היא טוענת כי העירייה מתנהלת בחוסר תום לב "הזועק לשמיים": "הנסיבות בהן בחרה העירייה לסיים את ההתקשרות בין הצדדים הן לא פחות ממדהימות", צוין בערעור. "22 דקות בלבד לאחר שאביב הודיעה לעירייה על הפקדת התוכנית, העירייה שיגרה בפקס הודעה לאביב לפיו החוזה בין הצדדים פקע".

עוד טוענת אביב בערעור, כי לעירייה הייתה תרומה להארכת ההליכים, כאשר לעירייה לקח שנה ו-3 חודשים להשיג את אישור שר הפנים להסכם ובכך שהעירייה עצמה הגישה התנגדות לתוכנית שהופקדה כאשר דרשה תוספת של 586 יחידות דיור, כלומר להכפיל את מספר הדירות שמגיעות לה בתוכנית. אביב מציינת כי העובדה שבית המשפט המחוזי מצא כי על עיריית תל אביב היה לנסח מכרז חדש מוכיחה כי לוחות הזמנים המקוריים שנקבעו אינם רלוונטיים.

מעיריית תל אביב נמסר: "מדובר בערעור סרק. בפסיקתו קבע בית המשפט כי לשון סעיפי החוזה בין העירייה לבין חברת אביב לקידום הליכי התכנון ביחס למקרקעין, הינם ברורים ולפיהם תוקפו של החוזה שנחתם בין הצדדים הינו לפרק זמן קצוב ומוגדר מראש ועל כן, ובהתאם להוראות החוזה תוקפו פקע לפני כ-5 שנים, בשנת 2012. עוד הדגיש בית המשפט המחוזי כי העירייה עמדה בחובת תום הלב המוגברת החלה עליה במלואה ופעלה בהתאם לחוזה ולדין. נוסיף כי העירייה טענה בסיכומים שהוגשו לבית המשפט העליון מטעמה כי ערעור חברת אביב שגוי ואף לוקה בפגמים רבים ובין היתר כולל העלאת טיעונים חדשים, שינוי חזית אסורה והוספת מסמכים חדשים לתיק בית המשפט. על בסיס כל האמור לעיל ביקשה העירייה כי בית המשפט העליון יורה על דחיית הערעור שהגישה החברה".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם