גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי קארד יוצאת לרוד שואו: שואפים ל-2 מיליארד ש'

זאת במקביל להשלמת הכנת תשקיף להנפקת חברת כרטיסי האשראי ■ לאומי קארד רשמה ב-2017 ירידה של 22% ברווח בעקבות הפרשות חד-פעמיות לעובדים ■ מנכ"ל לאומי קארד, רון פאינרו, על האפשרות לעבור לסליקה יומית: "זה עלול להיות הסוף של חוק שטרום"

לאומי קארד / צילום מסך
לאומי קארד / צילום מסך

בנק לאומי מתניע את תהליך מכירת לאומי קארד. היום (ג') פרסמה חברת כרטיסי האשראי את דוחותיה השנתיים, כך שבבנק יוכלו להשלים בזמן הקרוב את הכנת התשקיף לתרחיש שבו יוחלט להנפיק את החברה בבורסה. במקביל לכך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת לאומי קארד, שבשליטת בנק לאומי (80%) וקבוצת עזריאלי (20%), צפויה לצאת לרוד שואו בעוד מספר שבועות לצורך הצגת החברה בפני משקיעים פוטנציאליים, בעיקר זרים.

סביר להניח כי בתום הרוד שואו יחליטו באיזה מסלול לבחור - מכירת השליטה כמקשה אחת, ניצול המומנטום החיובי בשווקים והנפקת החברה בבורסה, או בכלל מסלול שישלב בין שתי האפשרויות. הונה העצמה של לאומי עומד על קרוב ל-1.9 מיליארד שקל, ולפי הערכות מכירתה החברה תיעשה לפי שווי שנע באזור ה-2 מיליארד שקל.

התנעת הליך המכירה מצד בנק לאומי נעשתה בעקבות התבהרות (יחסית) של התנאים הרגולטורים: ראשית בנק ישראל פרסם באחרונה את מתווה העמלה הצולבת (העמלה מהווה את מחיר הרצפה של עמלת הסליקה של בתי העסק). בנוסף לכך, בתחילת השבוע פרסם בנק ישראל מסמך המגדיר אילו גופים יוכלו לרכוש את חברות כרטיסי האשראי ובאילו תנאים, מה שגם כן מפזר חלק מאי הוודאות. מהמסמך עולה שתחת תנאים מסוימים בנק ישראל יאפשר גם לקרנות השקעה לרכוש את החברות.

ההכנסות צמחו ב-8%

העננה הרגולטורית המרכזית שנותרה היא האם אכן השוק יעבור למהלך של סליקה יומית לתשלום לבתי העסק, כפי שרשות ההגבלים מנסה לקדם - מהלך שנחשב לדרמטי בשוק. "מעבר להתחשבנות יומית, הדבר יעמיק לחברות את בעיית מקורות האשראי. התוצאה תהיה שהבנקים יוכלו לממן שירות שאנחנו לא נוכל, וזה יכול להיות הסוף של חוק שטרום", אמר היום ל"גלובס" רון פאינרו, מנכ"ל לאומי קארד.

כאמור, לאומי קארד פרסמה היום את תוצאותיה לשנת 2017, מהן עולה כי החברה רשמה ירידה של 22% ברווח ל-143 מיליון שקל. הירידה ברווח נבעה משתי הוצאות חד-פעמיות הקשורות בעובדי החברה: ב-2017 שילמה החברה מענק לעובדים בגין מכירת מניות ויזה אירופה בהיקף של 26 מיליון שקל. בנוסף, ברבעון האחרון היא הפרישה 37 מיליון שקל בעקבות תוכנית פרישה מרצון ל-130 עובדים, מה שחתך את הרווח הרבעוני ל-20 מיליון שקל, לעומת 36 מיליון שקל ברבעון המקביל. עלות הפרישה לכל עובד עמדה על כ-285 אלף שקל בממוצע, נמוך משמעותית לעומת עלות התוכניות בבנקים המגיעה לעיתים למיליון שקל בממוצע לעובד.

בשאר הפרמטרים העסקיים רשמה חברת כרטיסי האשראי צמיחה: מחזור השימוש בכרטיסי החברה עלה ב-8.6% ל-80.4 מיליארד שקל, הכנסות החברה צמחו בכ-8% ל-1.22 מיליארד שקל ומספר הכרטיסים הפעילים עלה ב-4.2% ל-2.21 מיליון כרטיסים.

בעקבות פרסום הדוחות, פאינרו התייחס היום לשינויים הרבים ברגולציה עימם מתמודדת לאומי קארד: "אנחנו נמצאים במצב של חוסר איזון רגולטורי. מחד, אנו נערכים לשינוי היסטורי ומהותי ומנגד אנחנו נדרשים להתמודד מדי יום עם צעדים רגולטורים נוספים ולעיתים אף סותרים. הרגולציה שמשרטטת את פני הענף חייבת לקבוע סדרי עדיפויות ברורים, על מנת שמדיניות אחת לא תדרוס את קודמתה".

האתגר: מילוי החסר עם עזיבת שופרסל

דוחות 2017 רחוקים מלשקף את הצפוי בחברה בשנה הקרובה. נזכיר כי לפני מספר חודשים החליטה רשת שופרסל לסיים את השותפות בת העשור עם לאומי קארד ולעבור לעבוד עם כאל, שהציעה לה תנאי מסחר טובים יותר. מבחינת לאומי קארד, מדובר במכה לא מבוטלת. מועדון שופרסל כולל מעל לחצי מיליון כרטיסים, כלומר הוא מהווה מעל ל-20% מכרטיסי החברה. אובדן המועדון החל להתבטא כבר ברבעון הרביעי של 2017. תיק האשראי של לאומי קארד צמח ב-65 מיליון שקל בלבד ברבעון זה, מכיוון שהופסקה כמעט לחלוטין מכירת ההלוואות לחברי המועדון. בסך הכל מהוות ההלוואות של המועדון עם שופרסל כ-1.5 מיליארד שקל, כלומר כ-25% מתיק ההלוואות של לאומי קארד, שייפרעו בעיקר בשנתיים הקרובות.

כמו כן, בשופרסל ובכאל מבצעים תהליך מרוכז של העברת הלקוחות לכרטיס החדש, ולכן לפי הערכות 70%-80% מכרטיסי המועדון עם לאומי קארד יבוטלו כבר במהלך השנה הקרובה.ללאומי קארד אתגר לא מבוטל למציאת פיצוי על הירידה הצפויה בפעילות. החברה החלה כבר במהלך של השקת מועדון חדש עם פוקס וכן השקת כרטיסים חדשים, אך לא ברור האם יהיה זה מספיק בכדי לפצות על האובדן של המועדון הוותיק והגדול.

כחלק מהשינויים, לאומי קארד גם מבצעת מהלך של שינוי תמהיל תיק האשראי, ושיפור הרווחיות שלו. לאומי קארד היא השחקן הגדול ביותר מבין חברות כרטיסי האשראי בתחום ההלוואות עם תיק של 5.47 מיליארד שקל, שצמח ב-24% בשנת 2017. יחד עם זאת מבחינת הכנסות מימון, היא דווקא מאחורי מתחרותיה. הסיבה לכך היא תמהיל ההלוואות שלה. ראשית, ללאומי קארד חשיפה גדולה להלוואות בתחום הרכב, שם הרווחיות נחשבת נמוכה. היקף הלוואות אלה עמד על 1.68 מיליארד שקל נכון לסוף 2017, והוא מהווה כ-30% מתיק ההלוואות של החברה, אך משקלו צפוי לרדת.

גם האשראי שהעמידה החברה למועדון שופרסל היה ברווחיות נמוכה ללאומי קארד לאור מנגנון חלוקת ההכנסות בינה לבין רשת המזון. כך שבשורה התחתונה ההערכה היא שתיק האשראי של החברה יקטן השנה לראשונה אחרי שנים של צמיחה חדה. יחד עם זאת ההכנסות מפעילות זו דווקא ישמרו על יציבות ואולי אף יצמחו. ביטוי לתחילת מגמת השינוי בתמהיל ניתן לראות בכך שהריבית הממוצעת בתיק עמדה בסוף 2017 על 6.5% לעומת 6.2% ב-2016.

בדומה לחברות אחרות בתחום ולבנקים, גם בלאומי קארד נרשמה אשתקד עלייה בהפרשות להפסדי אשראי. ההפרשות עמדו אשתקד על 71 מיליון שקל לעומת 37 מיליון שקל בלבד בשנת 2016. העלייה בהפרשות נובעת גם מסיבות חשבונאיות (צמיחה מואצת בתיק מביאה אוטומטית לגידול בהפרשות), אך גם בשל ירידה במוסר התשלומים בציבור. יחד עם זאת, לאור הרכב התיק הסולידי יחסית של החברה, היקף ההפרשות שלה נמוך לעומת מתחרותיה. השאלה היא מה יהיה בעתיד כשהחברה תשנה את התמהיל לטובת שיפור הרווחיות, אך גם תגדיל בכך את הסיכון.

החולשות והפוטנציאל

ליו"ר לאומי קארד, ירון בלוך, המכהן גם כמנכ"ל לאומי פרטנרס, יש לא מעט ניסיון בתחום הבנקאות להשקעות, ומחכה לו אתגר לא מבוטל במכירת לאומי קארד.

מה שיקשה על המכירה הוא שהחברה מתמודדת עם אי ודאות בתקופה של אחרי חוק שטרום. עדיין אין פתרון לסוגיות כמו המקורות שהיא תוכל לגייס לצורך פעילות האשראי (כיום נהנית החברה ממקורות מוזלים מבנק לאומי). משקיעים, כידוע, לא אוהבים אי ודאות.

חסרונות נוספים הם שללאומי קארד, בניגוד למתחרותיה, אין מותג שהיא נהנית בו מבלעדיות בתחום הסליקה (ישראכרט גובה עמלות סליקה גבוהות באמריקן אקספרס וכאל בדיינרס). וכמובן ישנו הנושא הכאוב של אובדן המועדון עם שופרסל, שצפוי לפגוע גם כן בתוצאות החברה.

מצד שני, קיים גם פוטנציאל השבחה בלאומי קארד. דווקא מכיוון שהיא קטנה יותר מישראכרט (שצריכה גם כן להימכר), הרי שיש לה עוד לאן לצמוח. לאומי קארד עובדת כיום מול בנק לאומי ומעט במזרחי טפחות. באחרונה חתמה על שיתופי פעולה עם בנק הפועלים ודיסקונט שייכנסו לתוקף בשנה הבאה.

כמו כן קיים גם פוטנציאל להתייעלות בלאומי קארד - כמות העובדים בחברה דומה לזו שבישראכרט, בעוד היקף הפעילות בישראכרט גבוה משמעותית מלאומי קארד. יחד עם זאת, חשוב לומר שבניגוד לבנקים, בחברות כרטיסי האשראי לא ניתן לבצע קיצוץ מאסיבי בכוח האדם, שכן מדובר בחברות שירות, כך שפגיעה חדה בכוח האדם, משמעותה ירידה ברמת השירות.

יתרון נוסף של לאומי קארד הוא בהיותה חברה צעירה הקיימת רק 18 שנים, מה שמתבטא בתשתיות טכנולוגיות חדשות ביחס לגופים פיננסים אחרים ותיקים יותר. עוד נציין כי בפני לאומי קארד עומד גם אתגר לא מבוטל והוא המיתוג מחדש לאחר הפרידה מבנק לאומי. מצד אחד המיתוג מחדש הוא הזדמנות לחברה להמציא עצמה מחדש. מצד שני, הוא גם טומן בחובו סיכון, שכן הציבור נחשב חשדני למותגים חדשים בתחום הפיננסים.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב