גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבינה המלאכותית של IBM התווכחה עם הישראלים

"אנחנו מתחילים לתרגם את החזון של המדע הבדיוני למציאות", כך הציגה ד"ר איה סופר, סגנית נשיאה עולמית למחקר טכנולוגיית בינה מלאכותית ב-IBM, את ה-Debater (המתדיין) - מערכת לניהול דיונים אינטליגנטים שביצועיה הופגנו במופע "חי" ● מערכת הבינה המלאכותית התמודדה בשני סבבי דיונים מול מתדיינים אנושיים מקצועיים ● האירוע התקיים במעבדה הרב-תחומית לפיתוח תוכנה ומחקר בגבעתיים והיחיד שהתקיים מחוץ לגבולות ארה"ב

הדגמת Project Debater / צילום: אור קפלן
הדגמת Project Debater / צילום: אור קפלן

"כשהתחלנו את הפרויקט, זה היה נראה כמו מדע בדיוני. היה צוות חוקרים שמסוגל להוציא את המדע בדיוני הזה לפועל, וכך התחלנו אותו לפני כשש שנים. ואכן החוקרים, כפי שתראו, מתחילים לתרגם את החזון של המדע בדיוני למציאות. הפעילות הזאת היא חלק מפעילות נרחבת בבינה מלאכותית והבנת שפה טבעית וביכולת הזאת טמון הרבה פוטנציאל לעשייה חיובית. ככל שנוכל להרגיש ולהבין אותה, וככל שהיא תהיה שקופה יותר ונבטח בה, כך נוכל להיעזר בה כדי לקבל החלטות. זו התקווה שמאחורי הטכנולוגיה".

במילים אלה הציגה היום ד"ר איה סופר, סגנית נשיאה עולמית למחקר טכנולוגיית בינה מלאכותית ב-IBM את ה-Debater (המתדיין) - מערכת בינה מלאכותית לניהול דיונים שביצועיה הופגנו במופע חי שנערך בפני עיתונאים. האירוע נערך במעבדה הרב-תחומית לפיתוח תוכנה ומחקר של החברה בגבעתיים והיה היחיד שהתקיים מחוץ לגבולות ארה"ב.

זה מול זה הועמדו שני מתמודדים - מצד אחד מכונת הדיבייטר של יבמ, ומצד שני מתדיינים אנושיים מקצועיים שניהלו דיון בנושאים מורכבים ושנויים במחלוקת במתכונת ה"דיבייט". כל צד קיבל 4 דקות לשטוח את טענותיו לאחר מכן כל צד הגיב לדברי הפתיחה של הצד השני ולבסוף כל אחד מהצדדים סיכם את הדיון.

הדיון הראשון עסק בשאלה האם יש לאפשר את קיומן של מערכות של מצלמות מעקב אחר אזרחים במרחב הציבורי ואילו הדיון השני עסק בשאלה האם יש לאפשר שימוש בטכנולוגיות השבחה גנטית. בשאלה הראשונה, על מצלמות המעקב, הציגה המכונה את עמדתה המתנגדת, ואילו תמכה בהשבחה גנטית בדיון העוקב.

אף על פי שברקע לא נשמעו תופים וחצוצרות, וסמליל של יבמ לא התעופף על מסך אדום, ההישג שהוצג בפנינו היה לא פחות מדרמטי. בניגוד לתצוגות תכלית ידועות מהעבר בהן מחשבים ניצחו שחקנים אנושיים במשחקים כמו שחמט או גו, בדיבייט האתגר שונה ומורכב הרבה יותר, ומייצג שלב חדש באתגר שמציב האדם למכונה.

לדברי נועם סלונים, המשמש מדען עיבוד שפה טבעית ובינה מלאכותית במרכז המחקר של יבמ בחיפה והיוזם והחוקר הראשי של פרויקט הדיבייטר, אנחנו נמצאים כעת "בתחילתו של מסע בתוך טריטוריה שבה בני אדם יותר טובים, כי במשחקי לוח המחשבים כבר יותר טובים".

סלונים הסביר כי ההבדל בין האתגרים הוא שבמשחקים "התשובה נתונה כי יודעים מה הציון לכל מצב בלוח, ואז אפשר להשתמש בלמידה עמוקה כדי לתת למכונה לשחק מיליוני פעמים, ומתוך זה להשתפר, אך לעומת זאת בדיבייט הדבר זה לא מתקיים כי אי אפשר לשפוט אוטומטית מה קורה בו".

זאת מדוע? על פי יבמ, "חוקי הדיבייט נולדו מתוך התרבות האנושית הנוגעת לדיונים ושיחות, והם אינם שרירותיים כמו החוקים של משחקי קופסה. במסגרת דיבייט, מערכת הבינה המלאכותית אינה יכולה להשתמש בטקטיקות שאינן מובנות לבני אדם, אלא נדרשת להציג בזמן אמת קווי טיעונים אחריהם מסוגלים בני אדם לעקוב.

שנית, בניגוד לאתגרי בינה מלאכותית בעבר, הנוגעים למשחקים, אין מטרה אינהרנטית ואובייקטיבית שעליה יכולה מערכת הבינה המלאכותית להסתמך. ערכו של כל טיעון הוא לעתים קרובות סובייקטיבי, ואין אפילו שיטת מדידה מוסכמת לקביעת ה'מנצח'. הקלט אותו מקבלת המערכת כולל אך ורק את השאלה סביבה ייסוב הדיון.

המערכת סורקת מיליארדי משפטים ממאגרי מאמרים מקצועיים על מנת לייצר ולהציג עמדה קוהרנטית ומשכנעת אודות הנושא. לאחר מכן, היא מאזינה לנאום הפתיחה של הצד השני ויוצרת נאום תגובה מתאים - תוך הצגת יכולות דיון שהן מעבר ליכולת של כל מערכת בינה מלאכותית אחרת. לבסוף, המערכת מסכמת את טיעוניה בנאום שלישי תמציתי".

באתגר הזה עמדה המערכת באופן מרשים ביותר. כה מרשים עד שבדיון שנערך לאחר הדיבייט בין החוקרים והעיתונאים, המערכת נשפטה על פי איכות הטיעונים, הרלוונטיות והזרימה שלהם, כמעט כאילו היתה מתחרה אנושי. יותר מכך, המערכת קיבלה מהקהל ציונים מעולים במיוחד לנוכח העובדה שמארגני הדיבייט לא הקלו עליה.

מן העבר השני היא הציבה מולה מתדיינים משכמם ומעלה. אחד המתדיינים היה יער בך, בן ה-28, בוגר פילוסופיה מדעי המדינה וכלכלה מאוניברסיטת תל-אביב, קצין ביחידת 8200, בעל ניסיון של 5 שנים באמנות הדיבייט וראש אגודת הדיבייט של המרכז הבינתחומי הרצליה.

הציון שהעניק הקהל למכונת הדיבייטר היה מכובד לכל הדעות: לשאלה מי הצטיין יותר באופן ההגשה של התכנים זכתה מערכת הדיבייטר רק בקול אחד אולם 6 מהמשיבים טענו כי שני המשתתפים הגישו את התכנים באופן דומה. 6 הצביעו בעד המשתתף האנושי.

בתשובה לשאלה מי העשיר את הידע שלהם יותר, קיבל הדיבייטר 2 קולות, 3 אמרו כי האנושי והמכונה העשירו באותה מידה ואילו 8 הצביעו בעד המשתתף האנושי.

אף על פי שעל פי הודאת אנשי יבמ, מפגן הביצועים של מערכת הבינה המלאכותית שנערך בישראל היה מרשים פחות מזה שנערך בארה"ב, עדיין קשה היה להתעלם מהתחושה שמצד אחד העתיד כבר כאן, אך בד בבד אנו מקבלים זאת כמעט בשוויון נפש.

אולי הסיבה היחידה שלא נשמעו קריאות התפעלות מהקהל היתה לא מפני שהיכולות שהופגנו לא היו מרשימות - אלא משום שהם היו כה מרשימות עד שהמכונה נשפטה כאדם. ומכיוון שהמכונה הציגה ביצועים נחותים מזה שהציג האדם, רושם זה האפיל על העובדה שמכונה הצליחה לקיים דיבייט קוהרנטי, מעניין, מעשיר, כמעט ללא טעויות מורגשות, מול אדם סופר אינטליגנטי ומנוסה - ולא להיות מובס על ידו שוק על ירך.

מדובר בהישג כה מרשים עד שאת התגובה היחסית אדישה אליו אפשר להסביר רק בכך שהתרגלנו לראות מערכות דומות או טובות ממנה בסרטי מדע בידיוני כמו HER או בסדרה פחמן משודרג.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן