גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכיבוש משחית? תראו מה קורה בכבישים

זה לא שהאלימות בחברה זולגת לכביש, זו האלימות של הכביש שזולגת אל החברה הישראלית

מונופול הזעם הגדול במדינה / איור: תמיר שפר
מונופול הזעם הגדול במדינה / איור: תמיר שפר

א. אני ישראלי ממוצע בסך הכול, לפחות מבחינת הנתונים הסטטיסטיים אם לא מכל שאר הבחינות. בשולחן ליל הסדר של פוליטיקת הזהויות אין מקום לאנשים כמוני. יש רק דבר אחד (אולי חוץ מנטייתי הפוליטית) שבו אני נחשב למיעוט קטן ומדוכא בחברה הישראלית: יותר מ-70% ממשקי הבית, על-פי הלמ"ס, מחזיקים לפחות רכב אחד, ורבע ממשקי הבית מחזיקים לפחות שני רכבים. אבל אני, אני אין לי במשק הבית הקטן שלי אפילו אוטו אחד.

זו לא קריאה לעזרה, חברות וחברים, אלא תוצאה של החלטה שאין להפריז בחשיבותה לעיצוב חיינו, ובהשפעתה על מצב רוחנו. בצמתים של החיים, כמו מקום מגורים, עבודה, בתי ספר לילדים וכד' אנחנו תמיד פונים לכיוון שלא מחייב אוטו כדי להגיע אליו. לפני 13 שנים בערך נפרדנו מהפונטו האדומה שהייתה הכרכרה הקסומה של אהבתנו הצעירה, ואף מילאה בה תפקיד קטן, אך מכריע: אחד המשפטים הראשונים שאמרתי לגלית היה משהו דבילי כמו, ידעתי שתהיי בחורה עם אוטו אדום. תבינו, אני דתל"ש, אצלנו למדו את אמנות הפלפול, לא הפלירטוט. בכל מקרה, זה עבד איכשהו.

העניין הוא שאין לנו אוטו בבעלותנו. שלושה וחצי מיליון כלי רכב תקועים בכבישי ישראל, שני מיליון שמונה מאות וחמישים ושבע אלף מתוכם מכוניות פרטיות - 164 אלף מהן נמכרו מתחילת השנה! - ואף אחת מהן לא שלנו.

ב. בשבוע שעבר פרסמה עמותת אור ירוק סקר על התנהגות הישראלים בכבישים. ברור שלא צריך סקר בשביל זה, אבל גם סוקרים צריכים להתפרנס, בואו לא נשכח שהילדים שלהם צריכים לאכול בדיוק כמו הילדים שלכם, כן? אז לתוצאות המפתיעות כשמש בצהריים בסהרה באוגוסט, אם כך: משהו כמו 100% חוו צפירות, סנוורים ונהיגה אגרסיבית, 85% מהנהגים נתקלים באלימות מילולית ובהתנהגות מאיימת, חצי מהנהגים נתקלו בקטטות בכביש (כנראה של האנשים מהחצי השני). איפה ומתי יש הכי הרבה אלימות? איפה ומתי שהכי צפוף. לקינוח הוגש מקבץ טרי של אירועי אלימות בכביש מהזמן האחרון ומנכ"ל אור ירוק ארז קיטה סיכם את הדוח במשפט: "האלימות שמאפיינת את החברה הישראלית זולגת גם לכביש".

יש לי רק כבוד והערכה לעמותת אור ירוק, ואתם מאמינים לי שאני בטח ובטח לא כמו שר התחבורה ישראל כ"ץ, שמצא לעצמו להיכנס בעמותת אור ירוק וקרא להם צבועים ו"עסקני תאונות דרכים" כשלא מצאו לנכון להלל ולקלס את כבודו על ירידה בהרוגים בתאונות במחצית הראשונה של 2018: 150 בני אדם נהרגו, לעומת 193 הרוגים באותה תקופה אשתקד. הישג נאה, ועדיין - הרוג אחד ביום. משפחה אחת שיכולה הייתה לשאוב נחמה ממילותיו החמות והמחזקות של השר שמבטיחות לעשות הכול כדי לעצור את ההרג, לו רק היו מופנות כלפיה כאלה.

ובכל זאת, רק מילה אחת למר קיטה: אמרת ש"האלימות שמאפיינת את החברה הישראלית זולגת גם לכביש" - אבל האמת הפוכה לגמרי. אנחנו לא מושלמים, אבל הישראלים, ברובם המוחלט, אינם אלימים. אני מסתובב מספיק בארץ בשביל לומר את זה בביטחון. במדרכות ובחופים, בקניונים וברכבות, בתורים ובאוטובוסים. אולי לא תמיד הכי מעודנים, כמוני, אולי לא יודעים להתנהג פה ושם, אבל בגדול אנשים סבבה. האלימות לא מאפיינת אותם וישראל היא לא מדינה אלימה, ותעיד מידת האושר של הישראלי ורמת הביטחון האישי הגבוהה. אנשים בישראל קוראים אחד לשני אחי.

ג. אבל רק שים אותם על הכביש ובתוך מכונית, וכולנו יודעים מה קורה. האושר הופך לזעם, רמת הביטחון האישי הופכת לפרנויה, אנשים מתרתחים, מקללים, מאיימים, מרביצים, דוקרים, הורגים.

אז זה לא שהאלימות בחברה זולגת לכביש, ארז קיטה - זו האלימות של הכביש שזולגת אל החברה הישראלית, גולשת אל המדרכות, אל הבתים, אל הלבבות.

רבים מאיתנו מאשימים את הסכסוך המתמיד והכיבוש, לא את הכביש, ברמת האלימות והעצבים בישראל, ובצדק, אבל גם לא בצדק: אחד, על רוב הישראלים הכיבוש לא משפיע ובכלל לא מפריע, בטח שלא מעצבן; שניים, הרי ככל שהמצב הביטחוני קשה יותר, אנשים מתנהגים יפה יותר בכביש. יש יותר תאונות כשהכול בסדר. כמעט אפשר לטעון שהדרך למנוע לחלוטין תאונות דרכים זה לצאת למלחמה רצינית. וחוץ מזה, כבר היום יש בישראל כ-2,700 כלי רכב לכל ק"מ כביש (!), מה נעשה אם נצא מהשטחים?

הכביש הוא מונופול הזעם הגדול במדינה, והיא עושה ממנו כסף נהדר, כולנו יודעים: עשרות מיליארדים בשלל מסים, ממס קנייה עד מס צמיגים, אגרות והיטלים ושאר מרעין בישין, שלא לדבר על ביטוחים, קנסות וכל ספקטרום ההוצאות על הרכב הפרטי שרק אחזקתו מגיעה על-פי האתר של ארגון מנהלי התחבורה בישראל לכ-30 אלף שקל בשנה למכונית משומשת, כלומר מינימום. רוצים להכפיל את זה ב-3 מיליון מכוניות רק בשביל הכיף? 90 מיליארד שקלים. לא כולל רצועת טיימינג. הכסף הזה דואג להשאיר אתכם עצבניים גם כשאתם לא בתוך מכונית ועל הכביש.

הכביש הוא מונופול הזעם והמוות הגדול במדינה וכולנו עובדים בשבילו. טוב, לא כולנו. אני ועוד 30% מהאוכלוסייה לא. נקווה שלא יתחילו לקרוא לנו בוגדים ולהוסיף לחוק הלאום סעיפים שיפגעו בנו במיוחד, כי לא רק לערבים מגיע; סעיף אחד שיאפשר הקמת יישובים לבעלי מכונית בלבד. נכון שיש כבר מלא כאלה, קוראים להם פרברים, אבל אתם הרי לא רוצים אנשים כמונו, תודו. אולי סעיף האומר שבמקרים שבהם החוק העברי לא נותן תשובה ברורה, בעל האוטו הגדול יותר צודק. יכול גם להחליף את בוררות החובה שנתניהו כל-כך נחוש לקדם. וכמובן שמעובדים בלי אוטו תינטל זכות השביתה, אולי גם ההצבעה, לגבי ביטוח בריאות יתקיים דיון בוועדה.

ד. העובדה שהמדינה מעדיפה בבירור את הרכב הפרטי על פני תחבורה ציבורית ברורה כשמש, נכתב עליה ושוב ושוב ואין טעם להלאות בפרטים. ובכל זאת, השבוע קרה משהו מצחיק: בכנסת האשימו את התחבורה הציבורית בזיהום אוויר ובאחריות לתמותה של כאלף אנשים בשנה. הבנתם ת'בדיחה? בישראל יש שלושה מיליון רכבים פרטיים שפולטים עשן ורק קצת יותר מעשרים אלף אוטובוסים - ברור שהאוטובוס אשם בזיהום והורג אותנו! הם מזניחים את התחבורה הציבורית עד כדי כך שאפילו בתוך הערים הגדולות 80% מאיתנו מעדיפים לנסוע ברכב פרטי מאשר באוטובוס - והאוטובוס (הישן והלא מושקע, כי למה בעצם) הוא האשם. נחנקתי.

בתור משתמש כבד יחסית בתחבורה הציבורית אני יכול להעיד שהשיימינג שעושים לה מוגזם לגמרי. והכי חשוב, בתחבורה הציבורית אנשים מתנהגים הרבה יותר נחמד זה לזה מאשר בכביש.

וזו בדיוק הנקודה. הסיבה האמיתית שבגללה המדינה התמכרה לרכב הפרטי ומזניחה את התחבורה הציבורית היא לא רק הכסף. נכון שזה המון כסף, וכסף קל - הכנסות המדינה ממיסוי רכב בלבד עלו ב-%60 בעשור האחרון; זו לבדה סיבה טובה מספיק - אבל הסיבה העמוקה, הלא מודעת, היא שזה בגלל שבכביש אתם רוב הזמן לבד. יושבים בודדים, מתעצבנים, צועקים על הרדיו, זועמים, שונאים, צופרים, חותכים - ככה הם רוצים אתכם, כועסים ולבד. הם לא רוצים שתעלו לאוטובוס או לרכבת, נכון? הרי ככה גם תירגעו וגם תפגשו את האנשים שהם רוצים שתשנאו ומי יודע מה עלול לקרות. עוד תיקלעו לשיחה נעימה, חלילה.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?