גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו בונים את כביש 6 של התחרות במערכת הבנקאית"

הביקורת מפוליטיקאים, הציבור שלוקח אשראי לא אחראי וההתייעלות של הבנקים ● ד"ר חדוה בר, מקום 6 בדירוג המשפיעות של "ליידי גלובס", הובילה השנה את מהלך הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים, ובמקביל התמודדה עם הגורמים שיצאו נגד המלצותיה ● "יש לי אכזבה מכך שחלק מנבחרי הציבור לא רואים את התמונה המלאה והמורכבת"

באוגוסט האחרון סגרה ד"ר חדוה בר שלוש שנים בתפקיד המפקחת על הבנקים. היו אלה שלוש שנים סוערות שבהן התמודדה, בין היתר, עם תהליך חקיקת רפורמת שטרום, הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים (תהליך שעדיין לא הסתיים), וביקורת שצצה מחדש על האשראי ללווים הגדולים בעקבות חשיפת חובות העתק של אליעזר פישמן (לשעבר בעל השליטה ב"גלובס").

50 המשפיעות של גלובס לשנת 2018 - הנשים שמאיישות את תפקידי המפתח במדינה

נדמה שלבר לא היה רגע דל אחד מאז נכנסה לתפקיד, אך למרות זאת, היא מאוד מרוצה. "זה היה חלום חיי להיות המפקחת עוד מגיל 25, ובזהירות אני יכולה לומר שהחלום היה מוצדק", היא אומרת ל’ליידי גלובס’. "זו זכות גדולה להיות המפקחת על הבנקים. בתפקיד הזה מאוד משפיעים על הציבור הרחב, על העסקים ועל המשק, ואני נהנית כמעט מכל רגע".

בשלוש השנים האלה היו לך עימותים עם חברי כנסת, ארגונים חברתיים ואפילו עם רגולטורים אחרים. איך הצלחת ליהנות?

"העובדה היא שמצב המשק והבנקאות בישראל מאוד טוב, במובן של יציבות. האחריות הראשונה שלי היא לשמור על כספי הציבור. זו אחריות גדולה, וכבר ראינו בעולם שמפקחים ובנקים לא עמדו בה. גם בשוק ההון רואים מדי פעם גופים שפושטים את הרגל ופוגעים בחסכונות הציבור, וזה, לשמחתי, אתגר שלא התמודדנו איתו.

"כריסטין לגארד (יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, ע"א) אמרה פעם שכשהשמש זורחת זה הזמן לתקן את הגג, ואצלנו זה הזמן - השמש זורחת עכשיו, המערכת הבנקאית יציבה, אז אפשר ‘לתקן את הגג’, לשפר את התחרות במערכת ולהעביר בשוק רפורמות".

מה את מחשיבה כהישג המרכזי שלך?

"בשנים האחרונות העברנו את המערכת הבנקאית תהליך התייעלות אדיר. אלפי עובדים עזבו את המערכת - מעל 3,000 רק בשנים 2016-2017. זה תהליך לא קל, אבל הוא הכרחי כדי שהציבור ייהנה ממערכת יותר יעילה, חדשנית ותחרותית. הגאווה שלי זה שהצלחנו לעשות את הצעדים האלה בנחישות, אבל גם ברגישות שמכבדת את העובדים - עובדה שלא ראינו שביתות - וזה חשוב לי".
מה האכזבה שלך בתפקיד עד כה?

"אני מאוכזבת מכך שלעתים השיח בנושא הבנקאות לא מבוסס על עובדות, ולכן הוא לא ענייני. בסך הכול מערכת הבנקאות פה טובה מאוד בכל השוואה בינלאומית, גם באופן שבו ניהלה את סיכוני האשראי ללווים הגדולים, וגם בשירות היומיומי שהיא נותנת ללקוחות. יש לי אכזבה מכך שהשיח הציבורי לא משקף את זה".

הביקורת על הבנקים לא מוצדקת?

"כמו בכל מערכת גדולה שמשרתת את האזרחים, יש לעתים חיכוכים ואירועים שצריך לטפל בהם, ואנו עושים זאת. אולם, ככלל, המערכת טובה. האכזבה שלי היא שזה לא משתקף בציבור".
באילו עוד יעדים את רוצה לטפל לפני שתסתיים הקדנציה שלך?

"אני רוצה להשלים את הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים, ולתמוך בהם כך שיהפכו לשחקן משמעותי בשוק. המטרה היא להפוך את עולם התשלומים ליותר חדשני ומתקדם, ואני מקווה שבעוד שנתיים הלקוחות יוכלו לעשות את כל התשלומים באמצעות הנייד, כמו שראיתי לאחרונה בסין. וכמובן, אני מאוד רוצה לתת רישיון לבנק חדש".

תספיקי? יש עדיין חסמים משמעותיים בדרך לקבלת רישיון בנקאי.

"זה אמנם לא תלוי רק בי, אבל מבחינתי זה יעד. יש התעניינות בנושא, ולכן יש סיכוי טוב שזה יקרה. מצד שני יש עדיין קשיים והחסם הכי גדול היום הוא מערכת ה-IT (מערכת מחשוב), ולכן הקמת לשכת מחשוב בסיוע של האוצר היא קריטית לכך שיקום בנק חדש".

"זה היה חלום חיי להיות המפקחת עוד מגיל 25, ואני נהנית כמעט מכל רגע". ד"ר חדוה בר / צילום: רמי זרנגר

המחיר אינו חזות הכול

לאורך השנים סופג בנק ישראל ביקורת על כך שהוא דואג בעיקר לבנקים וליציבותם, ולא לתחרות במערכת. בר חושבת שההפך הוא הנכון, ושהתחרות נמצאת כיום במוקד ההתעסקות של בנק ישראל. "אנחנו בעידן של רפורמות ענקיות. כל מה שלא נעשה 20 שנה, אנחנו עושים היום. אנחנו יורים בכל התותחים, ורואים כבר חלק מהתוצאות. אנחנו בונים היום את כביש 6 של התחרות במערכת הבנקאית. כביש 6 הוא פרויקט משמעותי שקיצר טווחים בהגעה ממקום למקום, אך בתחילת הדרך היה קשה להעריך את השפעתו".

הציבור באמת ירוויח מכל הרפורמות באשראי הצרכני, או שבסוף התחזית של עליית ריביות תתממש?

"אנו עושים את הרפורמות במטרה שייטיבו עם הציבור, אבל כמובן שיש שוק, ואנו לא שולטים בכל דבר ועניין. אני בהחלט שותפה לחשש שהריביות יעלו, מתוך רצון של חלק מהשחקנים לפצות את עצמם על ירידה בעמלות או רצון להרוויח יותר. אנחנו, כרגולטור, נעשה ככל שניתן כדי שזה לא יקרה.

"בכל אופן, המחיר אינו חזות הכול. כשבודקים אם רפורמה הצליחה, יש לזה כמה מדדים. ראשית, צריך לראות שיהיו יותר שחקנים פיננסיים, ושלציבור תהיה אפשרות לקבל שירותים ממגוון גופים. המדד השני זה השירות - שעסק קטן לא יצטרך לחכות כמה שבועות כדי לקבל אישור על האשראי שלו, אלא יוכל באותו יום לקבל אישור. מדד נוסף זה שקיפות - שהלקוחות יבינו ויראו בצורה פשוטה יותר את התנאים שלהם על האשראי והפיקדונות. אני רוצה שהצרכן יוכל לראות את כל מצבו הפיננסי וההצעות הרלבנטיות בלחיצת כפתור".

בעבר הבעת חשש מקצב הצמיחה המהיר של האשראי הצרכני. את עדיין מוטרדת מזה?

"החשש שלי הוא שיש צרכנים שלא מודעים עד תום למהלכים הפיננסיים שלהם. אנו רואים עדויות חזקות לכך שכאשר לקוח נוטל אשראי מכמה גופים פיננסיים, הסיכוי שלו להסתבך גבוה משמעותית לעומת לקוח שעובד רק מול בנק אחד. ואם נוטלים אשראי רק לשם צריכה שוטפת זה מסוכן וזה מטריד אותי, ולכן אנחנו עם היד על הדופק בנושא הזה".

אז איך מטפלים בנושא?

"מאגר נתוני אשראי יהיה ה-בשורה שתשמור על הצרכנים. נדרוש שכל מלווה יקבל חיווי מהמאגר, ויבדוק האם הוא ממונף או שלא. חשוב לנו שהמלווה יסתכל מנקודת המבט של הלקוח, ולא שלו".

ומה לגבי הרפורמות המקלות על הליכי פשיטת רגל, כמו חוק חדלות פירעון? את שותפה לביקורת על כך שהן מביאות לירידה במוסר התשלומים במשק?

"זה בהחלט מטריד אותי. אנחנו לא נמצאים בנקודת האיזון הנכונה בין מתן האפשרות לשקם בעלי חוב שהסתבכו, לבין עידוד יתר על המידה של נטילת אשראי לא אחראי. בסופו של דבר מי שייפגע זה משקי הבית והעסקים הקטנים. ראשית, הם ישלמו ריביות גבוהות שמשקפות את הסיכון הזה, ודבר שני, תהליכי פשיטת הרגל אינם לטובתם בטווח הארוך, והם משאירים עליהם כתם".

החזית החדשה

בר מאוד מתגאה בהישגי הפיקוח בשנים האחרונות, אך ישנה אנומליה. בעוד שמצד אחד, לדבריה, יש תוצאות שכבר נראות בשטח, כמו ירידה בעמלות הסליקה של בתי העסק, היא ממשיכה לספוג ביקורת מהמגזר הפוליטי, בעיקר מצד חברי כנסת מ’כולנו’, מפלגתו של שר האוצר משה כחלון. היא גם התמודדה השנה עם האווירה ה’אנטי בנקאית’ בכנסת, המתבטאת בהצעות חוק רבות הקשורות למערכת הבנקאית, אשר לחלקן היא מתנגדת. בר נזהרת מאוד בדבריה שלא לבקר את הפוליטיקאים, אך קשה לה להסתיר את התסכול.

"הרפורמות שאנו מובילים מורכבות מאוד. את החלום של קובעי המדיניות אנו מגשימים בנחישות, ויש לי אכזבה מכך שחלק מנבחרי הציבור לא רואים את התמונה המלאה והמורכבת, ורוצים לראות תוצאות מיידיות, בעוד שאנחנו מובילים שינויים תשתיתיים שנדרשת סבלנות לראות אותם.

"זה מאכזב אותי וגם מטריד אותי, כי עוד לא שקע העפר על כל הרפורמות, חלקן בהתהוות, וכבר חושבים על עוד שינויים. זה לא נכון להוסיף עוד ועוד רפורמות, כשאנחנו בעיצומן של רפורמות ענק שישנו את פני הבנקאות".

בנוסף, לעתים נראה כי בר מתמודדת לבד מול רגולטורים וגורמים פוליטיים. השנה קיבלנו לכך דוגמה מובהקת, כאשר עמדתה המקצועית הייתה כי יש לאשר את המיזוג בין הבנקים אגוד ומזרחי טפחות, הפוליטיקאים ובאוצר התנגדו, ורשות ההגבלים צידדה בהם ופסלה את המיזוג בטענה שהוא יפגע בתחרות.

בשנה הקרובה תתמודד בר עם חזית חדשה: ועדת החקירה הפרלמנטרית בראשות ח"כ איתן כבל, שבוחנת את נושא האשראי ללווים הגדולים. פתיחת הדיונים החלה ברגל שמאל, כשראש רשות שוק ההון, דורית סלינגר, סירבה להופיע בפני הוועדה, לאחר שהבינה כי הדיון הוא בפורמט של שימוע בסנאט, וכי היא תשב במעמד המזכיר מעמד של נאשם. ראשי המערכת הבנקאית קיבלו זימון להופיע בפני הוועדה החל מאוקטובר, ונכון לכתיבת שורות אלה טרם פורסם מתי תזומן בר.

את לא מתחרטת שהסכמת להקמת הוועדה?

"אני מקווה שלא אתחרט, ושהדיון יהיה ענייני ומקצועי כפי שהתחייבו. נושא האשראי ללווים הגדולים מטריד את הציבור, ומעורר שאלות עד היום. רק לאחרונה הייתי עם אמא שלי בבדיקה בבית חולים, וניגש אליי מישהו ושאל איך יכול שהבנקים חילקו כל כך הרבה מיליארדים.

"מצד שני, חשוב לי לנצל את המעמד של הוועדה, ולהסביר כמה דברים. ראשית, היום כבר לא ניתן אשראי בסיכון גבוה שכזה. שנית, הפיקוח והבנקים עשו בעשור האחרון צעדים להורדת החשיפה של הבנקים לתחום. בנוסף, באשראי שניתן לחברות יש סיכון, אבל הוא זה שמאפשר את הצמיחה הכלכלית, ההתפתחות של כבישים, מציאת גז או פיתוח הנדל"ן".

האם תעבירו לחברי הוועדה חומרים על הלווים השונים כפי שהם דורשים?

"אנחנו מעבירים לוועדה דברים שהציבור הרחב לא ראה עד היום, כמו הממצאים המרכזיים שעלו בדוחות הביקורת בנושא הלווים הגדולים. עשינו 95 ביקורות על תהליך מתן האשראי ללווים גדולים, וכשראינו שיש ממצאים שחזרו על עצמם, העברנו אותם לוועדה. אבל במסגרת החוק. אשראי ללווה ספציפי הפיקוח לא יכול להעביר".

ראשי הבנקים כבר זומנו, ונכנסו לכוננות ספיגה. את מוטרדת מהיום שבו תצטרכי להופיע בפני הוועדה?

"אני לא מוטרדת. ראשית, ברמה האישית מדובר באירועים שלא הייתי קשורה אליהם בשום דרך. אני רואה במובן מסוים את מעמדי בוועדה כמומחית בלתי תלויה לעניין. גם לגבי חלקו של הפיקוח על הבנקים בוועדה אני לא מוטרדת, כי הפיקוח טיפל בנושא הזה בצורה נחושה בעשור האחרון, והצליח לצמצם את היקפי האשראי דרמטית, עוד הרבה לפני שנכנסתי לתפקיד".

 

"לא אחת היא נאלצה להתמודד עם שיח לא ענייני, ואפילו אלים". ד"ר קרנית פלוג / צילום: רמי זרנגר

"לא תמיד היה גיבוי מראש הממשלה"

ד"ר חדוה בר, שמונתה על ידי נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, עומדת להיפרד ממנה בקרוב, לאחר שפלוג הודיעה כי אין בכוונתה להתמודד על קדנציה נוספת. "הנגידה הייתה שותפה מלאה בכל הרפורמות שאנו מובילים בבנקאות, חשבה איתנו ואתגרה אותנו בתהליכי קבלת ההחלטות", אומרת בר.

"אני מאוד מצטערת על עזיבתה. אני חושבת שהיא משקפת מנהיגות אחרת - מקצועית ומכובדת. לא אחת היא נאלצה להתמודד עם שיח לא ענייני, ואפילו אלים. למרות זאת היא בחרה לנהל שיח ענייני ומקצועי, מבלי להיגרר להשמצות אישיות, גם כשהופנו אליה אמירות קשות, וזה מעורר הערכה".

לא הרגשתן לפעמים לבד, בעיקר מול המגזר הפוליטי?

"הנגידה הייתה שותפה בשיח עם הפוליטיקאים. יש הרבה דברים שהציבור לא מודע להם, שהיא הובילה בשקט ובמקצועיות בשיח הזה. יחד עם זאת, ברור לי שגיבוי של ראש הממשלה ושל שר האוצר לבנק המרכזי ולעומד בראשו הוא חשוב, ולא תמיד היה גיבוי כזה. הגיבוי חשוב לכלכלת ישראל, להובלת מדיניות מאקרו כלכלית אחראית ואפילו לדירוג של המדינה".

את שותפה לדאגה שהביעה הנגידה מהכנסת פוליטיקה לתוך בנק ישראל במינוי הנגיד הבא?

"יש בהחלט חשיבות עליונה לכלכלה, שבנק ישראל יישאר מקצועי ועצמאי. אני מקווה ומאמינה שהנגיד הבא ייבחר באופן מקצועי".

לפרויקט 50 המשפיעות של 'ליידי גלובס' לשנת 2018

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה