גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה ניצלה אך החברה הוזנחה

בעשור שחלף מאז משבר הסאב-פריים עולם הפיננסים פורח אך מעטים נהנים מכך

סוחרים מיואשים בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס John Gress
סוחרים מיואשים בספטמבר 2008 / צילום: רויטרס John Gress

לפני עשר שנים, ב-15/9/2008, פשטה חברת ליהמן-ברדרס את הרגל. עשור אחרי, ורגע לפני יום הכיפורים, מצאנו לנכון לחזור ולבחון את שורשי המשבר, ואולי לעשות גם חשבון-נפש.

ליהמן הוקמה ב-1850 על-ידי שלושה אחים יהודים, שהיגרו לארה"ב מבוואריה. 158 שנה מאוחר יותר, כשהחברה פשטה רגל וסגרה את דלתותיה, היא הייתה בית-ההשקעות הרביעי בגודלו בארה"ב. המשבר שבגינו ליהמן פשטה רגל, כונה "משבר הסאב-פריים" היות שהוא התחיל מהירידה במחירי הנדל"ן ומחוסר היכולת של לווים בדירוג אשראי נמוך, סאב-פריים, להחזיר את הלוואותיהם. המשבר החל משם - והתגלגל למשבר פיננסי גלובלי, שעד היום המערכת הפיננסית מרגישה את אדוותיו.

בדומה לסיפורים רבים, הלקח מהסיפור תלוי באופן שבו מספרים אותו. בעיניי, מה שמעניין הוא סיפור המתח בין חברה לכלכלה. מתח שבגללו ראינו "סרט המשך" למשבר ב-2011, ושבגללו ההימורים על מועד שחרור "הסרט" הבא לאקרנים, או ליתר דיוק לשווקים, נמצאים בעיצומם.

את סיפור המתח הזה אפשר אולי להתחיל בחזרה לשנות ה-90, ולפערים החברתיים-כלכליים שהתרחבותם החלה להעיק הן על החברה, והן גם על הכלכלה. בין שהתמריץ להרחבת מעגל בעלי הבתים ומקבלי המשכנתאות בארה"ב היה כלכלי גרידא, או ניסיון חברתי לצמצום פערים, התוצאה הייתה שבמהלך כעשור, יותר ויותר אנשים רכשו בתים ושיפרו את מצבם הכלכלי-חברתי.

בין השנים 1995 ל-2006 שיעור הבעלות על בתים בארה"ב עלה מפחות מ-64% ליותר מ-69%. בזכות הלוליינות הפיננסית שהתפתחה, אנשים יכלו לקנות בית ב-120% מימון חיצוני. דהיינו, כמעט כל מי שרצה, יכול היה לקנות בית על תכולתו בתשלומים, על-ידי הלוואה. זה היה תהליך חשוב, כי הוא הביא לכך שחלק משמעותי מהמיעוטים האתניים, השכבות הסוציואקונומיות הנמוכות, יכלו לשנות סטאטוס, לבנות הון.

מחקרים רבים מעידים שבתהליך היציאה מעוני, בניית הון בסיסי הוא נדבך חשוב. לא פחות חשוב הוא חוסר התלות בבעל-בית, ביכולת לשמור על קביעות בעבודה, במערכת החינוך, בבניית מערכות תמיכה בקהילה, וכן יציבות בחיים. זה היה תהליך חשוב, היות שהוא הפיח רוח בכלכלה. הביקוש לבתים העלה את מחירי הנדל"ן ואת תחושת העושר, אנשים קנו יותר, והמשק צמח.

הסטטיסטיקה עבדה יותר מעשור: אפשר היה לתת הלוואות לאנשים עם דירוג אשראי נמוך, סאב-פריים, והיות שמחירי הנדל"ן עלו, הריבית הייתה נמוכה, היחס בין פושטי-הרגל למחזירי ההלוואות איפשר להמונים לעשות הרבה כסף, לרבות שיפור מעמדם ומצבם של השחורים, ההיספנים והלבנים מעוטי היכולת. אך מי שעשו הכי הרבה כסף בתהליך היו בנקאי ההשקעות שסחרו במשכנתאות, ייצרו מכשירים פיננסיים מגוונים, ומינפו את אותם נכסים מספר פעמים.

אבל בשנת 2008, מחירי הנדל"ן החלו לרדת, הריבית עלתה, ואפילו בנק מרובה נכסים כמו ליהמן לא יכול היה לגשר בין החובות המיידיים, לנכסים שאינם ניתנים למימוש מיידי ופשט רגל.

המשבר שאירע לפני עשור, כשקריסת האחים ליהמן היוותה את נקודת-הציון המרכזית שלו, נראה אולי כיום, וגם בישראל, כאירוע זניח, אבל הוא לא זניח ואף פעם לא היה - זה היה המשבר הפיננסי בהא הידיעה. כ-6 מיליון איש איבדו את מקום עבודתם בחודשים האחרונים של 2008, שיעור האבטלה בארה"ב עלה לכ-10%, וכ-14 טריליון דולר התאדו.

בלי התערבות ממשלתית מאסיבית בארה"ב ובאירופה, בנקים נוספים, ענקיות ביטוח, חברות רכב ואחרות, היו פושטים רגל, ועושר נוסף היה נמחק. בלי תמיכה כספית מאסיבית בחברות ובמשקי-הבית האמריקאיים, המשבר של 1929 היה נראה כמשחק ילדים לעומת משבר 2008.

אם הגשר לא קורס, לא מחזקים את היסודות

המשבר הפיננסי הפך לדרמה גדולה, ענקית. "כוחות ההצלה" נכנסו לפעולה ונמנע אסון, אבל במקביל נעצר גם תהליך קריטי של צמצום הפערים הכלכליים-חברתיים. אמנם מניעת המשבר וההצלה ההרואית של הכלכלה, מנעו משבר פיננסי חמור יותר, אבל ההתגייסות הזו לא טיפלה בשורש הבעיה - בחברה. ולכן אפשר לטעון, שהמשבר הבא באופק. לא היה פיזור של העושר כתוצאה מהמשבר, והתהליכים שראינו בשנות ה-80 וה-90, של העמקת הפערים התחזקו והתעצמו.

וכך, בעשור האחרון, לרוב, מי שהיה עני, אף שייתכן שיש לו עבודה ופרנסה בסיסית, נשאר עני, בלי יכולת לחלץ את עצמו ואת משפחתו ממעגל העוני; ומי שהיה עשיר כנראה נהיה עשיר יותר. והאמצע - המשיך להתכווץ.

אף שנדמה לנו שמהפכת הטכנולוגיה בעשור האחרון טרפה את הקלפים, כי אנשים עשירים כמו סטיב ג'ובס ו-וורן באפט לא באו מעושר; אין זה כך. על אף שפה ושם מככבים בצמרת מנכ"ל הודי או אישה, העשירים החדשים, כמו הישנים, מגיעים ממעגל שלא התרחב, מעגל של אנשים עם נגישות להשכלה, למקומות עבודה מתגמלים, ונגישות להון.

בקיץ 2011 היה פרק המשך, בדמות מחאות חברתיות, שניסו לכוון את הזרקור לקשר בין חברה לכלכלה. בארה"ב כונתה המחאה occupy wall street (לכבוש את וול-סטריט). בישראל הביטוי היה מחנה אוהלים בשדרות רוטשילד בת"א, ו-400 אלף מפגינים בכיכר רבין. 

בארה"ב, הכעס תועל נגד בנקאי ההשקעות שחולצו ב-2008, ופספס את ההזדמנות להחזיר לכותרות את הפערים החברתיים-כלכליים. יש מי שיגיד שכתוצאה מכך הם קיבלו את הנשיא דונלד טראמפ. בישראל, המחאה התמקדה בקשר בין חברה לכלכלה. המרכיב החשוב של המחאה החברתית בישראל, לא היה הקוטג', אלא מחאת הדיור, ויש מי שיגיד שכתוצאה מכך קיבלנו את השר משה כחלון ומחיר למשתכן.

דיור זה חשוב אבל ממש לא מספק

בישראל - המאמצים להוריד את מחירי הדיור ולהחזיר את הדיור הציבורי, הם קריטיים ומשמעותיים להחזרת הסולידריות החברתית, וכן כהשקעה משמעותית בחיזוק המשק, החברה והכלכלה בטווח הארוך. המסלול שנבחר, מעיד על כך שהמתכננים למדו את הלקח הנדרש מהמשבר האמריקאי, והתכנון אינו מסבך בחובות את הבנקים, הציבור והמדינה.

יחד עם זאת, הפתרון שנבחר מוגבל. הוא יוצר פתרון חלקי לשכבה לא מספיק נרחבת של אנשים, ומה שמאכזב בעיקר הם הפתרונות החלופיים שלא קודמו, כגון דיור בר-השגה. "דירה למשתכן" היא אולי מקום טוב להתחיל בו, אבל אי אפשר להיעצר שם.

אם לרגל יום הכיפורים ועשור למשבר, עושים כאן חשבון-נפש אמיתי, כדאי שנכיר במציאות שהפערים הכלכליים-חברתיים שעמדו בבסיס המשבר של 2008 התרחבו מאז עוד יותר. בלי הרחבת הנגישות לכלכלה לאנשים שכיום מודרים ממנה, בלי צמצום הפערים החברתיים לצד הכלכליים, שיעור הצמיחה והתפתחות המשק הולכים ונעצרים לאט-לאט.

עלינו לאמץ תהליכי תיקון והבראה - כלכלית, עסקית וחברתית. תהליכים שכבר שנמצאים סביבנו, כמו מודלים של כלכלה שיתופית ומודלים להרחבת השירותים החברתיים. יש פתרונות טובים, אבל הם דורשים מעורבות ותמיכה ממשלתית והתוויה של הדרך ברמת המדינה.

לכאורה, הכול דבש, הסטטיסטיקות של ישראל נהדרות, אבל ככל שנדחה את השיפוץ ביסודות, כך ההסתברות לקריסה נוספת עולה. לצד זאת, התסריט החלופי זה ששם בראש סדר היום צמצום פערים, נראה הגיוני ומבטיח מתמיד.

■ הכותבת היא סמנכ"לית פיתוח עסקי ב-IBI ניהול תיקים. 

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית