גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הסאב-פריים עשור אחרי: הטעויות והתיקונים

לפני קצת יותר מעשור השוק האמריקאי עבר את המשבר הגדול ביותר שלו מאז המיתון הגדול של שנות ה- 20-30 של המאה הקודמת, ובעקבותיו גם העולם. למה זה קרה ואיפה אנחנו היום?

עשור למשבר שהשאיר מיליוני אמריקאים ללא קורת גג/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
עשור למשבר שהשאיר מיליוני אמריקאים ללא קורת גג/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף מזרחי טפחות

בשנת 2008 נכנס השוק האמריקאי בכלל ושוק הנדל"ן בפרט לסחרור כלכלי, משבר שרק השפל הגדול של שנות ה-20 וה-30 במאה העשרים היה חמור ממנו. מאז עברו כעשר שנים והשוק ברובו התאושש, אך השפעות המשבר ניכרות עד היום. מה היו הסיבות למשבר ואלו עקבות הוא הותיר?

משכנתאות, דירוג אשראי ואג"ח מגובה משכנתאות

בואו נדבר על נדל"ן. ככל שיש יותר אנשים בעולם, כך עולה גם הצורך בדיור. מרבית האנשים אינם יכולים להרשות לעצמם בית או דירה ללא לקיחת הלוואה גדולה לטווח ארוך - קרי משכנתא. הלווה מרוויח סכום כסף מיידי לרכישת דירה תמורת הבטחה של המלווה לשלם את החוב בתוספת רווח לבנק - הריבית.

מנקודת מבטו של הבנק, לפני מתן משכנתא יש לבדוק מה הסיכוי לקבל את ההלוואה בחזרה, זאת הוא בודק באמצעות רשימה סדורה של תנאים לקבלת משכנתא, המבהירה מי בעל כושר החזרה ומי לא. בארצות הברית פיתחו שיטה לפיה כל אדם מקבל דירוג אשראי בהתאם ליכולתו להחזיר את ההלוואות שלקח. מי שיש להם יכולת החזר גבוהה מדורגים כ"פריים", והם זכאים לקבל משכנתאות. אך מה לגבי כל אותם אמריקאים שמצאו את עצמם מחוץ לדירוג הפריים? צעירים שטרם התבססו, עובדים לאחר פיטורים, גירושין או חלילה מחלות?

כדי לפתור בעיה זו, או יותר נכון לעקוף אותה, נוצרו עסקאות שנקראו סאב פריים - כלומר פחות מפריים. וכך, אנשים בעלי דירוג אשראי נמוך עדיין נזקקו למשכנתא וקיבלו אותה - אך עם ריבית גבוהה במיוחד על מנת לפצות על הסיכון המוגבר. בכדי להגן על עצמם הבנקים יצרו גם מכשיר כלכלי חדש - אג"ח מגובה משכנתאות. כלומר לקחו הרבה משכנתאות, קיבצו אותן יחד והפכו אותן ל"אגרת חוב" בה ניתן לסחור בשוק ההון.

החרפת המשבר: יצירת אג"ח מגובה משכנתאות/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בועת הנדל"ן

בעולם אוטופי, אנשים לא היו לוקחים משכנתאות שספק אם יוכלו להחזיר אותן ונותני המשכנתאות דאז היו נמנעים מלתת להם אותן - כי פוטנציאל הסיכון גבר על פוטנציאל הרווח. בארה"ב מקובל לתת משכנתא שבה ההחזר בשנתיים הראשונות הוא נמוך במיוחד. לאחר שנתיים, סכום ההחזר קופץ והופך תלוי מדד ועם ריבית גבוהה בהרבה. בשנים שקדמו למשבר הסאב-פריים מחירי הדיור קפצו מאד בשל שיווק אגרסיבי של אותן משכנתאות סאב-פריים. הציבור מצידו, בהיעדר ההון העצמי - דבר שמאפיין בעלי דירוג אשראי נמוך, קפץ על ההזדמנות לקחת משכנתא על כל מחיר הדירה. המהלך נעשה תוך התעלמות מכך שלא יהיה ביכולתם בעתיד לעמוד בהחזרים החודשיים של המשכנתא ומתוך הנחה מוטעית כי מחירי הדיור רק ימשיכו לעלות.

הקוביות הראשונות של מסלול נפילת אבני הדומינו

הבנקים לא היו מודאגים במיוחד - מחירי הנדל"ן היו גבוהים ואם אדם לא עמד בהתחייבויותיו להחזר המשכנתא, אז הדירה הממושכנת נמכרה במכירה פומבית. אולם אט אט התגברה המגמה, יותר ויותר לווים לא הצליחו לעמוד בהחזרים. אותם בעלי בתים מוכי גורל ניסו למכור את הדירות בעצמם, או שהדירות הוחזרו לבנקים, שכאמור ניסו למכור אותן במכירות פומביות. כתוצאה מכך נוצר היצע גדול וביקוש קטן, כיוון שאותם מבקשי משכנתאות פוטנציאלים ראו לפתע שאינם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה. התוצאה: מחירי הדירות צנחו בכ-30%.

הבנקים בתורם לקחו הלוואות כדי להעניק את המשכנתאות. כאשר הבתים נמכרו בהפסד גדול, הבנקים מצאו את עצמם במצב מדאיג בו הם לא יכלו לעמוד בהחזרי החובות העצומים שלהם. האג"חים על המשכנתאות, שהונפקו ושווקו כאג"ח בסיכון נמוך, התגלו בדיעבד כאג"ח מסוכן מאד, כיוון שהחוב לא נפרע. חברות הביטוח, שביטחו את המשכנתאות, גילו שגם הן נמצאות פתאום בחוב ואינן יכולות לפצות את הבנקים על המשכנתאות שלא נפרעו. התסבוכת לא נגמרה בשוק הנדל"ן האמריקאי - גופים רבים, בכללם גם מוסדות אירופאים, השקיעו באותן קרנות אג"ח מגובות משכנתאות ולפתע סבלו גם הן מפגיעה כלכלית קשה, עקב ירידת הערך החדה.

מה נעשה אז ומה קורה היום

את כדור השלג שהחל להתגלגל כאשר נוצרו המשכנתאות שלא הוחזרו היה קשה מאד לעצור. בנק ההשקעות בר סטרנס והבנק הרביעי בגודלו בארה"ב, ליהמן ברדרס, פשטו את הרגל. חברת הביטוח AIG, שביטחה כ-50% ממשכנתאות הסאב פריים מפני חדלות פרעות, חולצה על ידי הממשלה בהשקעה של לא פחות מ-182 מיליארד דולר. בתקופה שבין יולי לספטמבר 2008, שבעה בנקים מסחריים בארצות הברית סגרו לנצח את דלתותיהם. בסופו של דבר משהתבררה חומרת המצב, ממשלת ארה"ב הכניסה את התערבותה להילוך גבוה ולמעשה נתנה גיבוי כספי לגופים שקרסו. בנוסף, נקבעו באיחור טרגי הקשחות ניכרות בתנאים לקבלת משכנתא לדירה ראשונה, שהביאו לכך שמשכנתאות בסיכון גבוהה ניתנות כיום הרבה פחות מבעבר.

גם עבור הלווים חלו התפתחויות בשוק. כל מי שמתקשים להביט כל כך עמוק לתוך העתיד ולחשב את כושר ההחזרה שלהם, יכולים להשתמש בכלים דוגמת מחשבון משכנתא. אלה מאפשרים ללווים להבין בקלות יחסית את המשמעות הכספית של נטילת הלוואת המשכנתא ואת גובה ההחזר אליו הם ידרשו לאורך השנים.

ומה עכשיו? במרבית המקומות מחירי הדיור חזרו לרמה של לפני המשבר ואף מעבר לכך. כיום משכנתאות אינן ניתנות בקלות והתנאים לקבלתן קשיחים וקשוחים יותר. בארץ, למשל, הועלה אחוז ההון העצמי הנדרש ל-25% והוגבל אחוז המשכנתא אותה ניתן לקחת בהצמדה לריבית של בנק ישראל. הסיכוי להיקלע למשבר כספי חמור עקב לקיחת הלוואה שקשה לעמוד בתנאי ההחזר שלה ירד, אבל כך גם הסיכוי לקבל הלוואת משכנתא.

עוד כתבות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

וול סטריט ג'ורנל: טראמפ שוקל תקיפה מוגבלת באיראן, כדי לדחוף אותם לעסקה

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק