גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם השכל הישר יגבר על הפחד? תחזית שווקים ל-2019

בשנה הקרובה עלולים המשקיעים בעולם להיתקל בלא מעט הפתעות לא נעימות ● בבית ההשקעות אופנהיימר מעדיפים את שוק המניות בארה"ב, המצטיין בפרופיל הצמיחה בקרב המדינות המפותחות, ומדרגים אותו בהמלצת "משקל יתר" ● לעומת זאת, הם מזהירים מהאטה כלכלית ניכרת במדינות אירופה, המדורגות ב"משקל חסר"

ירידות בבורסה/ צילום: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסה/ צילום: shutterstock, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

לאחר עשור של עליות, המגמה החיובית בשוקי המניות הגלובליים נשברה בחודשים האחרונים. מרבית מדדי המניות בעולם ירדו כבר ביותר מ-20% מרמות השיא - הגדרה פורמלית של שוק דובי.

הירידות התחילו בשוקי אירופה ובשווקים המתעוררים עוד לפני כשנה, על רקע החמרת מלחמות הסחר בין ארה"ב לסין, שגרמה להאטה בכלכלות רבות, שבאחרונה אף מציגות סימני מיתון. לעומת זאת, הכלכלה ושוק המניות בארה"ב אמנם הפגינו עוצמה יחסית מול שאר העולם, אבל גם הבורסה האמריקאית נפלה, בסופו של דבר, קורבן לגורמים גיאופוליטיים שליליים, המלווים במדיניות מרסנת של הבנק המרכזי, הפד, שממשיך לאורך השנתיים האחרונות בתהליך העלאת ריבית.

העלאת הריבית הקצרה כנגד ירידת תשואות האג"ח הארוכות הובילו להשתטחות עקום התשואות בארה"ב - תופעה המקדימה היסטורית מיתון גם במשק האמריקאי, אם כי בפער של חודשים רבים.

הכלכלה ושוק המניות בארה"ב הפגינו עד לאחרונה חסינות מרשימה בפני תהליכי האטה גלובליים עקב מלחמות הסחר, בעיקר לאור מאמצי הממשל האמריקאי להגביר את הצמיחה בזכות הורדת מסים דרמטית שאושרה לפני כשנה. רפורמת המס, נוסף על שאר צעדי הממשל האמריקאי לעידוד צמיחה, הובילו לשיפור משמעותי ברווחיות החברות האמריקאיות בשנת 2018, בניגוד למגמות חלשות בפן הגלובלי.

משקל יתר לשוק האמריקאי לעומת אירופה ושווקים מפותחים אחרים

נתוני הצמיחה הכלכלית הגבוהה של כ-3%, ורווחיות יוצאת דופן של חברות בארה"ב, הובילו להגדלת הפער הקיים בין ביצועי הבורסה האמריקאית לשאר השווקים.

עם זאת, באחרונה גוברים חששות המשקיעים גם מסיכונים לרווחי החברות האמריקאיות, במיוחד חברות רב-לאומיות, שהציגו בשנה החולפת תוצאות שיא, אשר הושפעו לטובה באופן חד-פעמי מרפורמת המס בארה''ב. באחרונה ניתן לראות הורדה של תחזיות הקונצנזוס במרבית השווקים מחוץ לארה"ב, כשגם החברות האמריקאיות אינן חסינות מתהליכי האטה בכלכלה העולמית, במיוחד המגזרים החשופים לשווקים מחוץ לארה"ב.

חוסר ודאות בנוגע לצמיחה הגלובלית עלול להוביל לזהירות מצד הנהלות החברות כלפי השקעות חדשות וגיוסי עובדים - דברים שעלולים להעיק על הצמיחה הכוללת. ניתן לראות דמיון רב בין מצבם הנוכחי של השווקים לבין התקופה בשנים 2015-2016, שבה הושפעה רווחיות מגזר החברות האמריקאי לרעה מהתחזקות הדולר ומירידות חדות בשוקי האנרגיה - שתי תופעות שבולטות גם בחודשים האחרונים.

חששות המשקיעים מחולשה בפן המאקרו וברווחיות החברות באים לידי ביטוי במכפילי רווח חזויים של שוקי המניות הגלובליים. מכפיל מדד S&P 500 האמריקאי הציג ירידה לאורך כל שנת 2018, מרמת שיא במחזור הכלכלי הנוכחי של 18.5 לרמה הנוכחית של 15. במקביל, גם תחזיות הצמיחה לשנת 2019 ירדו במידה ניכרת בחודשים האחרונים, ובכך מהוות רף יותר נוח להשגה. זאת, בניגוד לחלק מהשווקים הגלובליים, בעיקר באירופה, שהתחזיות לגביהם צופות עדיין צמיחה גבוהה יחסית - מצב שלא בהכרח אפשרי, בהתחשב בסביבת האטה או אף מיתון במדינות אלה.

המלצות ההשקעה הגלובליות של אופנהיימר לשנת 2019

המלצות לאלוקציית השקעות גלובלית

בראייה הגלובלית, באופנהיימר מעדיפים את שוק המניות בארה"ב, המצטיין בפרופיל צמיחה מירבי בקרב המדינות המפותחות - שאותו הם מדרגים בהמלצת Overweight (משקל יתר). לעומת זאת, באופנהיימר מזהירים מהאטה כלכלית ניכרת במדינות אירופה, הן בגוש האירו והן בבריטניה, הסובלות הן מהשפעה שלילית חזקה במיוחד של מלחמות הסחר והן מחוסר ודאות פוליטית, ומדרגים את השווקים האלה בהמלצת Underweight (משקל חסר).

את השוק היפני מדרגים בבית ההשקעות בהמלצת Market Weight, בשל מדיניות מוניטרית תומכת צמיחה ופעילות שוק ההון. באופנהיימר מחזיקים בהמלצת Market Weight הנייטרלית גם על השווקים המתעוררים, כשבין אלה בבית ההשקעות מעדיפים את הכלכלות בעלות חוזק מבני ובסיס יציב של מקורות צמיחה עצמאיים, כמו סין והודו, ומדינות עם צפי לביצוע רפורמות מבניות כמו ברזיל. זאת, לעומת נקיטת זהירות במדינות מבוססות סחורות, כמו רוסיה ודרום אפריקה.

בנוגע לאלוקציית השקעות בסקטורים בארה"ב, בבית ההשקעות אופנהיימר מעדיפים סקטורים וחברות עם חשיפה גבוהה לפעילות המקומית בארה"ב, אופי דפנסיבי ופעילות מניבה תזרים מזומנים יציב. לעומת זאת, הם זהירים מאפיקי השקעה בעלי חשיפה גלובלית ניכרת, שעלולים להיפגע ממלחמות הסחר, מהתחזקות הדולר ומחולשה בשוקי הסחורות.

כך, אופנהיימר מדרגים בהמלצת Overweight את סקטור הבריאות, סקטור צריכת המותרות והסקטורים הדפנסיביים של תשתיות ונדל"ן. אופנהיימר מדרגים בהמלצות Underweight את סקטור האנרגיה, סקטור התעשייה וסקטור הסחורות, בשל הסיכון לפעילות הסקטורים האלה כתוצאה מירידה החדה במחירי הנפט. אופנהיימר נוקטים בהמלצה Market Weight על סקטורים של הטכנולוגיה והפיננסים, שבהם גורמי מאקרו שליליים אמורים להתקזז כנגד מנועי צמיחה פנימיים. כמו כן, בבית ההשקעות גם ממליצים Market Weight על סקטור שירותי התקשורת והצריכה הבסיסית.

שאלה של אמון ביכולת

שנת ההשקעות 2019 אינה צפויה להיות פשוטה עבור המשקיעים, וייתכן שהיא מכינה לנו עוד לא מעט הפתעות לא נעימות. השאלה הגדולה לקראתה היא האם נושא מלחמות הסחר בין ארה"ב לסין יקבל פתרון שיהיה מקובל על שני הצדדים, ובכך יצליח להרגיע את חששות המשקיעים.

סוגיה שאולי אפילו עוד יותר משמעותית היא סוגיית אמון ציבור המשקיעים בהמשך צמיחה בכלכלה הגלובלית וברווחי החברות, וכן נכונות המגזר הפרטי להמשיך להשקיע בצמיחה עתידית, כולל גיוסי עובדים והשקעה בציוד קפיטלי.

באופנהיימר מציינים כי כפי שראינו במחזורים הקודמים, המשברים הכלכליים תמיד מתחילים מירידות בבורסה, אבל מה שמעצים אותם זה אמון החברות והצרכנים ביכולת להתמודד עם אתגרים ולהמשיך הלאה. בבית ההשקעות מקווים כי בשנה הקרובה השכל הישר יגבר על הפחד, והשווקים יחזרו לתפקודם בהתבסס על פעילות פונדמנטלית כלכלית, ולא על תרחישי אימה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה