גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהיגים של היום הם ילדי שמנת מפונקים, לא כמו פוטין

אני לא מאמין לאף אחד. וקר. כל הזמן קר ● אני מרגיש את המבט הקפוא של פוטין על הגב שלי בכל מקום ● כולם נראים לי חלשים מדי, פגיעים מדי, חסרי סיכוי, והמנהיגים נראים לי מפונקים

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

מאז שלמדתי שבני גנץ ואני הלכנו לאותה ישיבה תיכונית, אור עציון, ואנחנו אוהדים את אותה קבוצת כדורגל, הפועל פתח תקווה, אני מודאג מעתיד המדינה. מודאג מאוד. אם תשאלו אותי, גם אתם צריכים להיות מודאגים. ישראל עוד לא מוכנה למנהיג שיש לו משהו במשותף איתי, וגם אם זה נראה כרגע כמו קווי דמיון רופפים ביותר, אם לא צירוף מקרים חסר משמעות, הרי שמדובר במדרון חלקלק.

אדם הוא פאזל של הרבה פחות חתיכות ממה שהוא חושב. זה כמו נסיעה באוטובוס. ככל שמישהו נוסע איתך יותר תחנות, גדל הסיכוי שאתם נוסעים לאותו מקום. הסכנה כמו שאני רואה אותה היא שעוד ועוד פוליטיקאים יאמצו לעצמם יותר ויותר מהמרכיבים הביוגרפיים שלי (אפשר לחשוב, כן?) עד שבתהליך אבולוציוני מואץ, יושלם הפאזל ובראש המדינה יעמוד אדם שהוא כמעט לגמרי כמוני - ואז באמת נהיה בצרות צרורות. אני לא אומר לכם מה להצביע כמובן, אבל קחו את זה בחשבון.

האמת שלא כל-כך אכפת לי מתחנות חייו של גנץ, או מזיכרונות הילדות של פוליטיקאים אחרים, אני לא פסיכולוגיסט גדול. אבל קריאה כאוטית וסוערת ב"הצאר החדש", ביוגרפיה של ולדימיר פוטין מאת סטיבן לי מאיירס (הוצאת עם עובד, תרגמה כרמית גיא) תפסה אותי חזק וכמו הכריחה אותי להשוות חוויות ילדות וחיים של מנהיגים מהארץ ומהעולם.

אז עכשיו אני מודאג.

איור: תמיר שפר

ב.

זו באמת קריאה כאוטית וסוערת שכמותה לא הייתה לי מזמן. זו לא ביקורת ספרים, אני לא יכול לומר אם זו הביוגרפיה הכי מקיפה שנכתבה על פוטין (למרות שהכותב, לשעבר ראש המערכת של הניו יורק טיימס במוסקבה, הוא איש רציני וכותב מעולה). זו אפילו לא המלצה במובן המקובל, וזו בטח גם לא סקירה גיאופוליטית. קטונתי. בשביל זה יש לנו ב־G את יואב קרני החכם והבהיר.

בשבילי, זו קריאה כאוטית וסוערת במובן הכי מיידי וחווייתי: אני קורא כמה עמודים ופשוט נופל, מה נופל, צולל בלי שליטה אל תוך שינה עמוקה וטרופה בו בזמן. שינה חטופה במובן המילולי - נפשי נחטפת ואני חולם חלומות עזים שהולכים ומשתנים ככל שאני מתקדם בספר ובמסלול חייו של פוטין. בחלק הראשון של הספר אני חווה, יחד עם הוריו של פוטין, את מוראות מלחמת העולם השנייה ואת המצור על לנינגרד. קור, רעב, פחד ומוות בכל מקום, אנשים שהחיים חישלו לגוש של אבן. "...נפשו הכנועה של הרוסי הפשוט - מותשת כולה מעמל ויגון והעוול המתמיד", כמו שמצוטט דוסטויבסקי מתוך "האחים קרמזוב" במוטו של הספר (בתרגומה האלמותי של נילי מירסקי). אני חולם שאני מדשדש בשלג ברחובות עיר שלא הייתי בה בחיי ויש לי חורים בנעליים, על גרביים אין מה לדבר.

עם וולודיה הקטן אני גדל לתוך מחסור נוראי, צפיפות ועוני בעולם שהתמוטט. אנחנו מתרוצצים אחרי חולדות בחדר המדרגות המצחין מזיעה ומכרוב מבושל של הבניין בסמטת בסקוב 12. בקומה החמישית אנחנו מתגוררים שלוש משפחות בחדר בלי מים זורמים, ואיכשהו, הבדידות גדולה יותר מהצפיפות. מהשיכורים האלימים שמתגוררים בחצר אנחנו מקבלים הרבה יותר מכות ממה שאנחנו נותנים. כולם מלשינים על כולם והוצאות להורג הן עניין שבשגרה. החיים הם מרדף וכל הזמן תופסים אותך. אין אהבה בעולם שלנו, אין אפילו חיוך.

אני מתעורר בבהלה ואימה, מעיף מעליי את הספר. קר לי. הלב שלי קופא. אני מרגיש אותו הולך ומתאבן ככל שוולודיה ואני מתקדמים בחיים ובעמודים. אני צריך הפסקה. בחיים לא קראתי ספר כל-כך לאט.

עטיפת הספר "הצאר החדש", הוצאת עם עובד

ג.

אני עושה כוס תה וקורא על החיים של מנהיגים אחרים, בישראל ובעולם. טראמפ, מרקל, מקרון, ארדואן, טרודו, נתניהו, וגם גנץ ולפיד ובנט וכל אלה. טעות. לא שלא ידעתי את זה קודם, אבל הפעם אני מקבל את זה כמו פינה של ארונית על הבוהן הקטנה של הרגל. בהכללה, מדובר בחבורה של ילדי שמנת, נסיכות ונסיכים שכמעט ולא ידעו קושי או מכשול בחייהם. יש כמה שקיבלו רמזים. אבי גבאי גדל עם 12 נפשות בצריף אזבסט בגודל 90 מ"ר לפני ששלף את עצמו להצלחה, וארדואן - לא משווה - גדל בשכונת עוני ומכר כילד לימונדה וחטיפים ברחוב, אבל בגדול, העולם מונהג על-ידי מפונקים.

זה לא שהאנשים לעיל לא ידעו בחייהם תחושות צער, מכאוב, אובדן ומצוקה - כולנו בני אדם וכולנו סובלים. לכולנו נשבר הלב וכאבה השן. כולנו הפסדנו, איבדנו, נפלנו, בכינו ורצינו למות. כולנו שאפנו ונלחמנו וניצחנו. כולנו השתפשפנו על האספלט הלוהט של הזמן. כולם חיים את החיים, זה ברור, אבל פה מדובר על רמות אחרות לגמרי של לחימה ושפשוף.

היחיד שמתקרב - וזה רמז מפחיד לבאות - הוא שִי ג’ינפינג שליט סין. גם הוא נולד וגדל בדיקטטורה אכזרית. אביו סולק מהמפלגה, אחותו נרצחה, אמו הוכרזה כאויבת המהפכה, בית המשפחה נשדד. לימודיו של שי ג’ינפינג נפסקו לטובת תוכנית של מאו שמטרתה "למגר את המחשבה הבורגנית בקרב הצעירים". הוא נמלט, נעצר, נשלח למחנה עבודה. ראה דברים, בקיצור.

ד.

אני חוזר לספר. פוטין נחלץ מהרעב ומהעוני, עדיין פרא אדם, אבל פחות. הוא מתקדם בשורות הקג"ב ויחד אנחנו עוברים אל הדארק סייד. החלומות שלי מתמלאים בבגידות והלשנות, תככים ומזימות. אני מרגל אחרי חבריי ואשתי, הילדים שלי מרגלים אחריי, השכנים אחד אחרי השני, כולם סוכנים סמויים וכפולים בשירות של פרנויה גחמנית, יד לפה ועיניים בגב, יש אוזניים בכותל. אין לי חברים, אני פוסע במסדרונות אפלים ואינסופיים. מסדרון עם חולדות או מסדרונות השלטון, הכול אותו דבר. העיקר להמשיך הלאה.

קראתי באתר "הידען" על קבוצת מחקר בינלאומית (בהשתתפות חוקרים מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת ת"א בהובלת ד"ר יסמין מרוז) שמפתחת רובוט שמתקדם בשטח בצורה שונה מרוב הרובוטים. הם נעים בעזרת גלגלים או רגליים - זה טוב לתנועה על משטח חלק, אבל נכנע למכשולים בקלות. הקבוצה מציעה גישה חדשה: רובוט שמחקה את תנועת הגדילה של צמחים מטפסים, כמו הגפן והקיסוס. תנועה איטית יותר, אבל כזו שיכולה להתגבר על כל שטח וכל מכשול. צמח קשוח, סבלן, שאפתן ועקבי. בדיוק כמו אתם יודעים מי. המנהיגים שלנו, ולא רק שלנו, הם יותר כמו צמחי תבלין בעציץ פלסטיק קטן וחד פעמי.

ה.

צלצול טלפון מעיר אותי בקפיצה. אני על הספה, לא במרתפי השטאזי. אני לא עונה, לך תדע מי מקשיב. אי אפשר להאמין לאף אחד. וקר. כל הזמן קר. אתה יכול לראות את הקיפאון מתפשט בלב שלי, כמו משהו מהמיתולוגיה. כמו קרחונים שנמסים, אבל הפוך. אני מרגיש את המבט הקפוא של עיני התכלת של פוטין על הגב שלי בכל מקום. כולם נראים לי חלשים מדי, פגיעים מדי, חסרי סיכוי. הוא ממשיך להתקדם בחיים ואני תוקע גפרורים בעיניים, רק לא להירדם, רק לא לחלום.

לא תמיד אני מצליח. אולי זה הרבע הרוסי שלי שרוצה להשתלט עליי כמו שפוטין רוצה להשתלט על העולם. החלומות תופסים כיוון אחר. אנחנו נשאבים אל הכוח, מפתחים תיאבון, שולחים זרועות כצמח שמטפס לכל הכיוונים. מתחילים לקחת אותנו ברצינות. הכוח פועם כמו הטבעת בשר הטבעות שחזקה מהאצבע העונדת אותה. בא לי לעשות מה שאני רוצה ואף אחד מחבורת הליצנים לא יוכל לעצור אותנו. אני עוצם עיניים, מוריד חולצה וטובל בנהר קפוא תוך שאני לועס תנין שרוכב על דב. לאן זה הולך? אני רק באמצע הספר. אל תגלו לי את הסוף! 

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים