גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכחו מהמהפכות: התיירות היא התנועה האנושית הגדולה מכולן

המהפכה הפמיניסטית וקריסת הקומוניזם שינו סדרי עולם, אבל גם לתיירות יש השפעה מרחיקת לכת

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

אחת התכונות היחידות שאני עוד איכשהו מחבב אצלי היא הנטייה אל המכנה המשותף, אל התמונה הגדולה, אל הרקמה האנושית החיה, אל תת-המודע הקולקטיבי, אל רוח התקופה. פעם הייתי יותר טרוד בלהיות שונה ומיוחד, ביצירת חיץ ביני לעולם. היום אני יכול למצוא שמחה ושלווה דווקא בלהרגיש ולדעת שאני כמו כולם. כשאני אומר כמו כולם, אני מתכוון לכל בני האדם.

מרגיש קצת משונה להרגיש ככה דווקא כשתנועת המטוטלת של הגיאו־פוליטיקה בעולם נעה דווקא בכיוון ההפוך, לשבטיות, לאומנות והתבדלות וכולם עסוקים בפוליטיקת הזהויות שלהם שהולכת ומצטמצמת לזהות הנשקפת במראה. קצת משונה, כן, אבל גם נעים.

מה לעשות, להרגיש כמו פתית שלג יחיד וחד פעמי שיורד רכות אל האדמה כבר לא מספיק לי, מצטער. החומר הזה לא עובד עליי יותר. אני רוצה להרגיש כמו כל פתיתי השלג ביחד כשהם בעין סערה אדירה, טסים במהירות מסחררת. למה ליפול רכות על האדמה אם אפשר לרחף?

התנועה האנושית

ובהשאלה, אף שאת רוב ימיי אני מבלה בגפי, ספון בחדר עבודתי החשוך, רכון על הספרים העתיקים ומחפש את השאלות לתשובות הגדולות של החיים, הרי שהדבר שאני הכי אוהב בעולם זה לצאת אליו, להרגיש חלק מהמון אנשים חסרי פנים בשבילי כשם שאני חסר פנים בשבילם, לנוע בזרם האינסופי של התנועה האנושית; נדחסים ברכבות, מתחככים, או מתעלמים וחולפים זה על פני זה מפה לשם בשדות תעופה, ממהרים אל תחנות האוטובוס, מציצים לרגע מחלון, עוברים איזה שער, יוצאים מאנשהו, נכנסים לאיפשהו, מחכים למישהו, מאחרים למשהו, מדברים בהמון שפות - וכולם חלק מאותה רוח גדולה, מאותה סערה שלא נגמרת. ככה אני אוהב לדמיין את ההיסטוריה כולה ומבחינתי אלה רגעים של התעלות אנושית אמיתית.

בשביל להגיע לרגעים האלה הבנאדם צריך להיות תייר.

ב.

תייר זה מה שהייתי השבוע. כמו ישראלים רבים גם אנחנו חזרנו מחופשה משפחתית רגועה ומתוקה בלונדון. הייתה זו אחת החופשות הכי פחות הישגיות שהיו לי, ולכן אחת המוצלחות; הימים נמרחו בשוטטות, טבולים בקוקטייל של שמש ובלאדי מרי, לא ממהרים לשום מקום - אחד היתרונות בחזרה לעיר מוכרת. ועדיין, את המנה שלי קיבלתי כמו שאני אוהב: מטוסים ורכבות ומסועים ומעבורות, לכמה ימים הייתי טיפה במפל האנושי. עכשיו אני יכול לחזור לחדרי. כ־50 מיליון תיירים מגיעים ללונדון בשנה, ואם סופרים גם את התיירים שעוברים בלי לישון, מגיעים ליותר מ־300 מיליון אנשים בשנה. זה מפל רציני ליפול בו.

אבל רגע, נחזור אחורה. "צריך להיות תייר" זה משפט מעט משונה, נכון, אבל תנו לי להסביר. צריך להיות תייר לא כי זה כיף או כי זה זול או כי רואים מקומות חדשים (אף שזה חשוב), ואתם בטח לא צריכים את ההמלצה שלי לצאת לחופשה - מעבר לכל אלה צריך להיות תייר כי להיות תייר זה לקחת חלק פעיל, משפיע גם אם שולי, ולחוות את התנועה האנושית הגדולה מכולן אולי מאז ומתמיד: התיירות.

יותר מ־1.4 מיליארד תיירים סבבו ב־2018 את העולם - יותר מאוכלוסיית סין. תוך 10 שנים המספר צפוי לעלות עד כמעט 2 מיליארד - ללא ספק התנועה הגדולה ביותר בתולדות האנושות, הייתי רוצה להיסחף ולומר "האומה הגדולה בתולדות האנושות". תנועת התיירות בעולם גדלה כמעט פי 60 (!) ב־70 השנים האחרונות. מבחינה כלכלית זהו הענף שצומח במהירות הגדולה ביותר בעולם, טריליונים של דולרים עוברים ידיים כל שנה במגוון עצום של טרנסאקציות עסקיות, מענקיות עד לזעירות. ואלה רק העסקאות הקשורות ישירות בתיירות, את ההיקף האמיתי של כלכלת התיירות כולה קשה מאוד להעריך.

אבל הבן אדם לא צריך לדעת את המספרים המדויקים כשהוא בדרכים - הוא מרגיש טוב מאוד את העוצמה. הישראלים טסו 8.5 מיליון פעמים בשנה שעברה - גידול של 12% לעומת השנה הקודמת. לא הרבה תחומים אחרים חוו גידול כזה. וכל זה לא כולל תיירות פנים.

שלא כמו תחומים כלכליים אחרים, התיירות גמישה וחזקה ומתאוששת במהירות יחסית מאסונות ופיגועים. למעשה - נדמה שכמעט כל דבר שקורה, רע כמו טוב, רק מעצים את התיירות. שמעתי מומחה לתיירות מתאמץ לא לגחך כשנשאל אם שריפת הנוטרדאם תפגע בתיירות לפריז. לא, ענה האיש בנימוס, אם כבר, זה רק יביא עוד יותר אנשים. זו גם תנועה עיקשת למדי, כמו שהראו לנו 40 אלף הישראלים שהתעלמו מאזהרות מערכת הביטחון ויצאו לסיני.

התיירות חובקת כל. זה לא רק חופש - יש תיירות מרפא ותיירות אסונות, יש צליינות ותיירות הומניטרית, תיירות מין ותיירות גאה - כמעט בכולן לקחתי חלק. בתיירות המין לא. גם הענף הגואה של התיירות הגאה לא רואה ממני שקל, בהתחשב בנסיבות. לבד, כמובן, מתרומתי העקיפה הנובעת מהיותי ממתק ישראלי לעיני התיירים. גם במלכודות התיירים, אם להתעלל בשיר של רוטבליט ופוליקר, נפלתי ודאי לא פעם אחת.

אז עשיתי את החלק שלי, כמו שאומרים - וגם אתם. ועדיין, כשעושים סיכומים היסטוריים ודנים מה הכי השפיע ושינה את העולם בעשורים האחרונים, מונים את מהפכת הטלוויזיה, האינטרנט, המהפכה הפמיניסטית, קריסת הקומוניזם ומגמות חשובות אחרות. הכול נכון, אבל תמיד יש לי תחושה שאיכשהו, קצת מזניחים את התיירות ומזלזלים בהשפעתה. בדרך-כלל היא נחשבת לתופעת לוואי או לתוצאה. בעיניי, לא נותנים לה את הכבוד המגיע לה כתנועה המשנה סדרי עולם.

ג.

מוזר, לא? הרי התיירות אחראית לכמה מהחוויות המשמעותיות ביותר שנחקקו על לוח ליבו של כל אחד מאיתנו. היא הפכה את העולם לקטן ומוכר יותר, ואין ספק שהיא נותנת פרספקטיבה טובה יותר על החיים מאשר לשבת במקום אחד, ואני כבר לא מדבר על ההרפיה של הנפש מטרדות היומיום. התיירות והמסעות הם לא רק חתימות בדרכון, הם משאירים חותמם על נפש האדם, ממש כמו שהאטומים והמולקולות משאירים את חותמם על האור שנע בחלל. אני חושב על זה בכל פעם שאני משתקף על חלון של חנות או מכונית בעיר זרה: השארתי פה משהו ממני.

אז למה ממעיטים בחשיבות התיירות כתנועה, כמהפכה? אחת הסיבות לדעתי היא שכולם אוהבים לטייל, אבל אף אחד לא באמת אוהב תיירים - לא את התיירים שהגיעו אל העיר שלו, זה בטוח (למרות שאני דווקא כן), וכמובן שאף אחד לא אוהב את התיירים האחרים שחולקים איתו את המרחב (למרות שאני דווקא כן), הם רק מפריעים. ואז בעצם כל אחד מאיתנו נוטר מעין טינה פנימית כלפי עצמו כשהוא תייר; זה מביך, זה שקוף, זה מפלסטיק, זה לא אמיתי, רואים עליי שאני לא מפה, שונאים אותי, אני חלק מעדר חסר פנים.

הבנאדם קורא כתבות על "תיירות יתר", ורבות כל-כך מהן על התייר כפולש, מזיק ומזהם, רשימות של דברים מטומטמים שתיירים עושים ומחאות של תושבים נגד תיירים. או כמו ששאל ג'ק הנדי הגדול: למה קוראים לזה "עונת התיירות" אם אי-אפשר לצוד אותם?

אנחנו מעריכים בחסר את השפעת התיירות על האחרים ומעריכים ביתר את השפעת התיירות עלינו - מתרכזים בחוויה הפרטית וברוב המקרים כושלים בלראות את היופי והעוצמה של התנועה האנושית האדירה והיפה הזו שאנחנו חלק ממנה. אנחנו רואים את עצמנו פתיתי שלג מיוחדים וחד-פעמיים, אבל הסופה הרבה יותר חשובה ועצומה ונהדרת היא החוויה עצמה; אין כמו להתמסר אליה, להתפעל ממנה.

ד.

ודווקא אז, כשאתה מתמסר, נובטת בך אמפתיה לאחיות והאחים, תיירי כל העולם, ופתאום אתה חלק מהתמונה הגדולה, מהרקמה האנושית, מרוח התקופה, מהתנועה האנושית הגדולה ביותר מאז ומעולם.
ואת זה אי-אפשר לעשות מהבית, בשביל זה צריך להיות תייר.

עוד כתבות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-9%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס