גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אביב ארלון מתקשה לחדש את הסכמי הניהול של בעלי השליטה על רקע התנגדות מחזיקי מניות מיעוט

בבקשה לתביעה נגזרת נטען כי חברת הנדל"ן לא חילקה דיבידנדים בעשור האחרון - ומאידך שילמה לבעליה, דורון אביב, דפנה הרלב, איל לב-ארי ויפתח אלוני, דמי ניהול של כ-20 מיליון שקל בתקופה זו ● בהמשך להגשת הבקשה, ביהמ"ש פנה לרשות ני"ע לבדוק אם תרצה להצטרף לתיק

דורון אביב ודפנה הרלב / צילום: תמר מצפי
דורון אביב ודפנה הרלב / צילום: תמר מצפי

כבר קרוב לחודש עבר מאז ביטלה חברת הנדל"ן אביב ארלון  את אסיפת בעלי המניות שלה, שעל סדר יומה עמד אישור הסכמי הניהול מול ארבעת בעלי השליטה - האחים דורון אביב ודפנה הרלב (לשעבר בעלי השליטה בחברת הנדל"ן אוסיף) ושותפיהם איל לב ארי ויפתח אלוני.

זאת, כשברקע ניצבת בקשה לאישור תביעה נגזרת שהגישו שני בעלי מניות מיעוט, שנראה כי תעמוד בפני בעלי השליטה ואביב ארלון כ"עצם בגרון" ותקשה על העברת ההחלטה כנדרש לפני הגעה לפשרה בנושא, או לחלופין הכרעת בית משפט. 

טענות ל"עושק מיעוט קלאסי"

מדובר בבקשה לאישור תביעה נגזרת בהיקף של 20 מיליון שקל, שהגישו עמוס ביתן ואילן גלבר, המחזיקים יחד כ-4% ממניות אביב ארלון, "להסרת ולמניעת קיפוח המיעוט, בגין תשלום דמי ניהול בעבר למנהלי החברה, תשלום דמי ניהול המהווה למעשה דיבידנד סמוי לבעלי השליטה".

לטענת המבקשים, שבין הנתבעים הפוטנציאליים כללו גם את חברת אביב ארלון עצמה, התנהלות ארבעת בעלי השליטה והחברה משקפת "עושק מיעוט קלאסי". זאת, לגישתם, משום שהחברה כבר מזה כעשור "אינה משלמת דיבידנדים לבעלי המניות, אך מאידך גיסא מחלקת דיבידנד סמוי, בדמות 'דמי ניהול' המחולק לבעלי השליטה בלבד, כך שבעלי השליטה משכו במהלך העשור האחרון כ-20 מיליון שקל כביכול בתור 'דמי ניהול'".

לפי מגישי הבקשה לתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין יצחק אבירם ושחר בן מאיר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, "תשלום זה לבעלי השליטה הוא במקום פיתוח נכסי החברה והרחבת פעילויותיה העסקיות לצורך השאת רווחים לבעלי מניותיה או במקום לשלם דיבידנד לכלל בעלי המניות באופן ראוי ובאופן שוויוני בהתאם לכל דין".

לטענתם, מלבד העובדה כי התשלומים המדוברים מגיעים "אך ורק לכיסם של בעלי השליטה, וזאת על חשבון כל יתר בעלי המניות בחברה", הם גם "גרמו להאטת הפעילות העסקית של החברה, למינוף יתר, לתשלום הוצאות מימון שלא לצורך, ותוצאתם גם בריסוק שוויה של החברה ובנזקים קשים לחברה לאורך שנים".

רשות ניירות ערך תצטרף לתיק?

עוד מציינים השניים בפנייתם לבית המשפט כי "עצם ביצוע תשלומים אלה לבעלי השליטה בלבד מנע מהחברה להגיע לרווחיות וליכולת חשבונאית ועסקית לחלק דיבידנד לכל יתר בעלי המניות".

בהמשך להגשת הבקשה, בית המשפט פנה לרשות ניירות ערך לבדוק אם תרצה להצטרף לתיק.

על הבקשה לתביעה עדכנה אביב ארלון כבר לפני חודש, לקראת סוף מרץ, תוך שציינה כי היא "לומדת את הטענות" ותגיש את תגובתה לבית המשפט, וכאמור, ימים ספורים לאחר מכן ביטלה את אסיפת בעלי המניות שעל סדר יומה עמד חידוש הסכמי הניהול מול בעלי השליטה.

מדובר בהסכמים בעלות שנתית כוללת של 400 אלף דולר לארבעת בעלי השליטה - לב ארי ואלוני בתפקידם כמנכ"לים משותפים של אביב ארלון, הרלב כמשנה שלהם וכמנהלת פיתוח עסקי ואביב כיו"ר החברה.

הארבעה מבקשים להאריך את תוקף ההתקשרויות עימם, החל מתחילת 2019, כך שעלות העסקתם השנתית תגיע לכ-380 אלף שקל לכל אחד, תוך שהם מציינים כי תנאי הסכמי הניהול "ייוותרו ללא שינוי אל מול תנאיהם הנוכחיים למעט הפחתה (בעלות השנתית לחברה) בסך של 80 אלף דולר ביחס לכלל הסכמי הניהול". בעבר, נוסף לדמי הניהול, היו זכאים המנהלים למענק שנתי ומתחילת 2013 ויתרו על זכאות זו.

בסיכום 2018 עלות שכרם של כל אחד מהארבעה עמדה על קצת פחות מ-460 אלף שקל, ואילו כל אחד מהאחים הרלב ואביב קיבלו גם 125 אלף שקל עבור שירותים והסכם שכירות עם חברות פרטיות שלהם, כך שעלות העסקתם עמדה על כ-580 אלף שקל לכל אחד.

נציין כי המקרה של אביב ארלון אינו ייחודי. בעל שליטה אחר בבורסה שנאבק במשך יותר משנתיים מול צמד בעלי מניות מיעוט בנוגע לדמי ניהול ששולמו לבני משפחתו ולו הוא צבי צרפתי, מייסד חברת הנדל"ן הנושאת את שמו. בסופו של דבר חתם צרפתי על הסכם פשרה במסגרת הליכי גישור שנוהלו בין הצדדים, במסגרתו ויתר צרפתי על שכרו נוסף לחלוקת דיבידנד מצד החברה.

המניה עלתה, אבל הרווחיות התפוגגה

אביב ארלון, הנסחרת בשווי של 110 מיליון משקל, עוסקת בייזום, פיתוח וניהול מרכזים מסחריים ומחזיקה בשותפות ב-8 נכסים בארה"ב ובשניים בסרביה. בעוד מניית החברה נהנית מעדנה באחרונה, עם טיפוס של יותר מ-60% בשנה האחרונה, תוצאותיה הכספיות אינן מעידות על צמיחה.

בשורה התחתונה, השנה הרווחית האחרונה של אביב ארלון הייתה ב-2014, ומאז היא מסכמת ארבע שנים (2015-2018) שליליות, עם הפסד מצטבר של כ-17 מיליון שקל.

בשורה העליונה, אחרי קפיצה של קרוב ל-80% שהציגה בהכנסותיה בין 2015 ל-2016, בעקבות פתיחת שני מרכזים מסחריים חדשים ותוספת שטחים למרכז קיים, מאז לא נרשם בהן שינוי, ברמה של כ-27-28 מיליון שקל בכל שנה, ואילו סעיף הוצאות שיווק, הנהלה וכלליות של החברה עומד בשלוש השנים האחרונות (2016-2018) על היקף שנתי של כ-10-12 מיליון שקל. 

עוד כתבות

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל