גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדמוקרטיה הליברלית: הזינוק, ההצלה, המפלה

שלושה ימי שנה היסטוריים רבי משמעות מצוינים השבוע: התחלת שחרור אירופה, זכות בחירה לנשים באמריקה, הריסת הדמוקרטיה בסין ● אמנם אין ביניהם קשר ישיר ומפורש, אבל הם מעניקים מסגרת לניסוי הפוליטי הלא-מושלם הגדול והחשוב ביותר של זמננו: להעניק חירויות פוליטיות לכל

כיכר טיינאנמן בבייג’ינג /צילום: רויטרס, Jason Lee
כיכר טיינאנמן בבייג’ינג /צילום: רויטרס, Jason Lee

זה שבוע עשיר בזיכרונות היסטוריים. מחר ימלאו 75 שנה לנחיתת בעלות הברית בנורמנדי, שפתחה את הפרק האחרון במלחמת העולם השנייה.

אתמול מלאו 30 שנה לטבח בכיכר טיינאנמן בבייג'ינג, אשר שם קץ לתנועת הליברליזציה בסין, והניח את היסודות למדינת המשטרה האפקטיבית ביותר עלי אדמות.

אתמול מלאו מאה שנה להצבעת הקונגרס של ארה"ב לתיקון החוקה, כדי להעניק זכות בחירה לנשים.

הקשר מקרי בהחלט, חוץ מזה שבחינה קצת יותר עמוקה מראה מכנה משותף של ממש: שלושת המאורעות האלה הציעו קווי זינוק וקווי סיום למשהו שהמאה ה-20 ניסתה להנחיל לנו - "הדמוקרטיה הליברלית".

"האויב הגלובלי הגדול ביותר שלנו"

מנהיגי אירופה עומדים לעלות לרגל לאומהה ביץ', החוף בנורמנדי שבו התחיל שחרור היבשת בשישה ביוני 1944. קשה להיזכר אימתי שררה ביניהם פחות אחדות ופחות שותפות גורל.

אירופה הייתה מפולגת ב-45 השנה שלאחר מלחמת העולם בין שני מחנות עוינים, הגוש הסובייטי והמערב. אבל המערב עצמו היה מלוכד, בהנהגה פעילה של ארה"ב. עכשיו אירופה מפולגת לפי קווי תיחום שונים, לפעמים סמויים, לפעמים לא טבעיים.

רוסיה נסוגה מזרחה, והתפרקה מן הקומוניזם. עכשיו היא מוצאת את רוב ידידיה באירופה בימין הנוקשה, לפעמים הקיצוני. הימין הזה רוחש טינה וחשד לכל מה שניחוחות של גלובליזם ושל ליברליזם נודפים ממנו.

נשיא ארה"ב קרוב לימין הקיצוני. כמעט לפני שנה, ביולי 2018, הוא כינה את האיחוד האירופי "האויב הגלובלי הגדול ביותר שלנו". הוא משוכנע כי העולם כולו מרמה את אמריקה, גונב ממנה מקומות עבודה, ונותן לה גירעונות סחר. בעיניו החשדניות, האיגוד הרב-לאומי הזה של 28 ארצות אירופיות, עוד מעט 27, הוא המסוכן מכולם. הנשיא מתעב ארגונים רב-לאומיים והסכמים רב-צדדיים. הוא סולד מפני נאט"ו, שהוא, ממש כמו ולדימיר פוטין, חושב ל"מיושנת". הוא מעודד את בריטניה למהר ולצאת מאירופה, רצוי בטריקת דלת.

יהיה הטקסט הנמלץ שהוא יקרא על חוף נורמנדי אשר יהיה, קשה להעלות על הדעת מישהו מתאים פחות ממנו לייצג את אחדות המערב. כל אימת שאין לפניו טקסט, טראמפ מתקשה להגיד מילה אחת בשבח הברית הצפון-אטלנטית. זה היה מוטיב רגיל וטבעי ברטוריקה של כל נשיא אמריקאי מאז המלחמה.

גבול ההתקדמות של הדמוקרטיה

הטבח בכיכר השלום השמיימי בבייג'ינג קבע בשעתו את גבול ההתקדמות של תהליך הדמוקרטיזציה. למרבה הסמליות, מיכאיל גורבצ'וב, אז נשיא ברית המועצות, ביקר בבייג'ינג בדיוק בשיאה של התנועה הדמוקרטית הסינית. הרושם היה שסין הצליחה להקדים את רוסיה, והיא תזכה בחירויות פוליטיות עוד לפניה. אבל המשטר הקומוניסטי בבייג'ין שאב את השראתו מניסיון חייהם של מי שהמוני מפגינים צעירים ברחובות הילכו עליהם אימים.

את סין הנהיגו אנשים כבני 80, שכמעט רבע מאה קודם הודחו מכהונותיהם הבכירות, הושפלו והוצעדו לעיני המוני צעירים, חברי 'המשמרות המהפכניים', שנענו לקריאת היושב ראש מאו צה טונג להפוך את העולם על ראשו. 'מהפכת התרבות' של מאו אמנם הפכה את סין על ראשה, עצרה את התקדמותה, והעניקה רישיון לרדיפות ולהתעללות. הם היו משוכנעים שהנערים והנערות של כיכר טיינאנמן זוממים להחזיר את התוהו-בוהו של שנות ה-60. הם קראו אפוא לצבא להשליט סדר.

מאחר שטיינאנמן היא טאבו בחברה הסינית, אין לנו ידיעה ישירה ומפורשת מה הכריע את הכף לטובת דיכוי (אף כי מסמכים סודיים דלפו באחרונה, וחושפים משהו מתהליך קבלת ההחלטות). ממילא איננו יודעים אם הטבח בכיכר אמנם נועד ליצור מערכת יחסים חדשה בין שליטים לנשלטים, שתהיה מבוססת על צמצום מסיבי של חירויות ועל חדירה עמוקה לחיי הפרט. אבל זו הייתה התוצאה.

בקיץ 1989, האמונה בעתיד הדמוקרטיה הליברלית הייתה נחלת הכלל. גדולה כאשר הייתה האכזבה מהתמוטטות הניסיון הדמוקרטי בסין, העיניים נישאו עד מהרה אל הערים העתיקות של מרכז אירופה ושל מזרחה.

השבוע לפני 30 שנה, תנועת סולידריות הביסה את המפלגה הקומוניסטית בבחירות החופשיות הראשונות בפולין מאז המלחמה. מסך הברזל התחיל להתפרק באוגוסט 1989, כאשר פורקה רשמית הגדר המפרידה בין הונגריה לאוסטריה. ערי מזרח גרמניה עמדו בעיצומה של התקוממות אזרחית, וחומת ברלין נפתחה לרווחה בנובמבר. בו בחודש נפל המשטר הקומוניסטי בצ'כוסלובקיה. בדצמבר נפלה הדיקטטורה של משפחת צ'אושסקו ברומניה.

היה מותר לקוות שהכישלון בסין הוא זמני, או לפחות מוגבל גיאוגרפית. בחוכמה שלאחר מעשה אפשר לראות בו את התחלת הגל הסמכותני (=אוטוריטרי). המופת של סין לא חדל להעניק השראה לשונאי דמוקרטיה. השבוע למשל התחילו לחקות אותו שליטיה הצבאיים של סודאן.

המלחמה שזירזה את שיווי זכויות הנשים

תקוות הדמוקרטיה הליברלית במאה ה-20 עלו מעיי ההריסות וממרחצי הדמים של מלחמת העולם הראשונה, שהגיעה אל קיצה לפני מאה שנה ושבעה חודשים (כמעט). נשיא ארה"ב וודרו ווילסון הכריז, כאשר הוביל את ארצו אל המלחמה ב-1917, שהיא נועדה "להפוך את העולם למקום בטוח בשביל הדמוקרטיה".

הוא רצה להבטיח הגדרה עצמית לכל עם, קטן כאשר יהיה. בחודשי המלחמה האחרונים הוא גם דיבר על הצורך להבטיח זכות בחירה לנשים. רק קומץ קטנטן של ארצות העניקו זכות כזאת. ניו זילנד הייתה הראשונה, ב-1893; אוסטרליה באה אחריה, ב-1902; ארצות סקנדינביה הצטרפו ערב מלחמת העולם הראשונה. אבל שום ארץ מרכזית לא עשתה כן עד 1918.

המלחמה שנועדה "לסיים את כל המלחמות", ולשחרר את כל העמים, החישה הרבה מהלכים היסטוריים, לטוב ולרע. היא גם זירזה את שיווי זכויות הנשים. השבוע לפני מאה שנה, הסנאט של ארה"ב הצביע לטובת התיקון ה-19 לחוקת 1788, אשר אסר על מדינות הברית למנוע נשים מלהצביע. התיקון נכנס לתוקפו ב-1920, לאחר שמספר מספיק של מדינות סמכו עליו את ידיהן.

נשים הן טיפה יותר ממחצית האוכלוסייה, אבל הן רחוקות ממיצוי כוחן היחסי. רק קצת יותר מרבע המושבים בבתי המחוקקים של מדינות הברית נמצאים בידי נשים; ורק במדינה אחת, נוואדה, משום מה, יש לנשים רוב באסיפה המחוקקת. בקונגרס בוושינגטון אישה מחזיקה בעמדה רבת הכוח ביותר, יושבת ראש בית הנבחרים (אין להשוות ליושב ראש הכנסת; בארה"ב יושבי ראש הם מנהיגי הבית, הקובעים הבלעדיים של סדר יומו).

בפעם הראשונה מאז ומעולם, שש נשים מתמודדות רשמית על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות בבחירות של השנה הבאה, לצד 17 גברים. הסקרים מעניקים לשתיים מהן, הסנאטוריות אליזבת וורן (מסצ'וסטס) וקאמלה האריס (קליפורניה) סיכוי כלשהו. הדעת נותנת שאם הדמוקרטים ינצחו, אישה תהיה הנשיאה או סגנית הנשיא. זה יהיה ציון דרמטי והולם של יום השנה המאה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה