גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום לפטר, ממנים יותר: כך עוקף נתניהו את מגבלת 19 השרים הקבועה בחוק יסוד

חוק יסוד: הממשלה קובע במפורש כי מרגע כינון הכנסת ה-21, מספר שרי הממשלה מוגבל ל-19 בלבד • בפועל הממשלה הנוכחית חורגת מהמכסה, ורה"מ בנימין נתניהו נמצא בעיצומו של מו"מ למינוי שרים נוספים • איך זה אפשרי? בזכות פרשנות מתירנית של משרד המשפטים ● ניתוח "גלובס"

בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

כישלונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בהרכבת הממשלה דוחק את ישראל לאחד מן המשברים החוקתיים המורכבים ביותר בהיסטוריה של המדינה. לא רק שהכנסת ה-21 פיזרה את עצמה, בתמיכת 74 ח"כים ובניגוד לכללים המותווים ב"חוק יסוד: הממשלה", שמטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ אחר במקרה של כישלון - אלא שכעת הרכב ממשלת המעבר עומד בפני טלטלה.

במקום לצמצם פעילות, לאחד משרדים ולהתכנס לתקופת מעבר על כל משמעותיה, נתניהו, שהוביל את פיזור הכנסת, מרחיב את הממשלה ומחלק תפקידי שרים. השרים הנוכחיים והמיועדים סרים למרותו, ממתינים למינוי ולא מעזים לומר בפומבי את אשר על ליבם. חברי כנסת מצפים למינויים ולשדרוג למעמד שרים. הם רואים בעיניים כלות, כיצד דילג ח"כ אמיר אוחנה הצעיר מעל לכולם וזכה במשרה הנחשקת: שר המשפטים. המועמדים הבאים למינוי הם ראשי איחוד מפלגות הימין, רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ', שמנהלים משא-ומתן עם נתניהו. אבל האם המינויים הללו בכלל אפשריים מבחינה חוקית? כדי לענות על השאלה הזו צריך לחזור מעט לאחור.

כל שרי נתניהו

גלגולו של חוק ההגבלה

"חוק יסוד: הממשלה" שונה ב-2013, בהתאם לדרישת יש עתיד, כך שהוגבל מספר השרים ל-19. אם רוצים למנות יותר, צריך לזכות ברוב של 70 חברי כנסת. אולם ב-2015, לקראת הקמת הממשלה ה-34, ביקש נתניהו לעקוף את הכלל ושילב בחוק היסוד הוראת שעה, שלפיה הגבלת מספר השרים לא תחול על הכנסת ה-20. דחייה של רוע הגזירה. ואכן, במהלך הממשלה ה-34 הגיע מספר שרי הממשלה ל-22-24, תוך שבידי נתניהו שמורה הסמכות למנות שרים נוספים, להרחיב סמכויות או לצמצמן.

למעשה, מינוי ופיטורי שרים הוא אחד הכלים הפוליטיים החזקים ביותר שיש בידי ראש ממשלה בשיטה הפרלמנטרית. נתניהו עושה בכלי זה שימוש נרחב, לרבות איום הפיטורין, שנמצא מדי פעם על השולחן בעיתות של סכסוכים פוליטיים. אלא שכעת צצה בפני נתניהו בעיה. הוראת השעה המדוברת הייתה בתוקף רק לכנסת ה-20, והיא פקעה כשהושבעה הכנסת ה-21. נתניהו, כמו גם כל צמרת הליכוד, ידע שהוראת השעה פקעה, והנה שוב חלה מגבלת 19 השרים.

לראיה, הצעת החוק הראשונה שהונחה וקודמה בכנסת ה-21, היא ההצעה לשינוי "חוק יסוד: הממשלה", כך שלא תחול המגבלה. ההצעה הונחה על ידי ח"כ מיקי זוהר, עלתה למליאה בקריאה ראשונה, אך כשהתברר שנתניהו דוחף לפיזור הכנסת וכי 74 ח"כים עומדים לתמוך בפיזור, הפסיקו זוהר ונתניהו לקדם את השינוי. וכך ממשלת ישראל נמצאת כיום עם סעיף חוק מגביל. 19 שרים בלבד, ומספר זה אמור לכלול גם את ראש הממשלה. כלומר, מלבד עצמו, נתניהו יכול למנות 18 שרים בלבד.

אבל חוק לחוד ומציאות לחוד. במצבת כוח האדם של הממשלה ניתן למנות 20 שרים, וזאת אחרי שנתניהו פיטר את השרים נפתלי בנט ואיילת שקד. לפי החוק היבש, על נתניהו לפטר את אחד משריו כדי לעמוד במגבלה, אך הוא מצדו מחפש דווקא להרחיב ולהגדיל.

כיצד אם כן יכול נתניהו, לקיים בימים אלה מו"מ עם בכירי איחוד מפלגות הימין, ח"כ רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ׳ ושוקל לתת להם תפקידי שרים? הרי, בכך הוא ירחיב את הממשלה ל-22 שרים. אחת האפשרויות ששוקל כעת רה"מ היא לפטר את שר החקלאות אורי אריאל, את שר התקשורת איוב קרא ואת שרת השיכון יפעת שאשא ביטון, שמפלגתה זכתה ב-4 מנדטים בלבד. בכל מקרה, השינויים התכופים הללו הם חריגים מאוד בתקופת ממשלת מעבר, שסמכויותיה מוגבלות.

גישה מקלה

התנהלות זו בעייתית, ולא גם בגלל החריגה ממגבלת השרים הקבועה בחוק. האפשרות להזיז חלק מן השרים ולמנות אחרים תחתם לתקופת הקמפיין - כך שהמינוי הזמני יהווה תשורה לציבור בוחרים מסוים - חורגת לחלוטין מן ההתנהלות של ממשלת מעבר. למשל, נתניהו רוצה לשבץ את זאב אלקין כשר העלייה והקליטה כדי למשוך בוחרים דוברי רוסית. דוגמה נוספת היא מינויו האפשרי של יו"ר הבית היהודי רפי פרץ, איש הציונות הדתית, לשר החינוך, כדי לשדר "עסקים כרגיל" לכל ציבור הבוחרים הדתי-לאומי.

השאלה מדוע נתניהו לא עוצר, וממלא אחר הוראות חוק היסוד, נעוצה גם ביחס שמקבל נתניהו מן היועץ המשפטי לממשלה בהיבטים חוקתיים. זהו יחס מתירני, נדיב ומאפשר. לדוגמה, היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט היה איטי ביותר בהטלת מגבלות ניגוד עניינים על נתניהו כשר תקשורת בזמנו ולא לחץ עליו במינוי שרים קבועים ולא ממלאי מקום, עד אשר עמדו נגדו עתירות לבגץ. כעת היועמ"ש מאפשר לו לעשות כל העולה על רוחו בהקשר של הרחבת הממשלה. הפרשנות של משרד המשפטים היא מתירנית: מבחינתם הוראת השעה פקעה עם סיום הכנסת ה-20, אבל ממשלת המעבר הנוכחית, הממשלה ה-34, מכהנת מתוקף הכנסת ה-20, ולכן לכאורה לא חלה עליה המגבלה.

הפרשנות הזו מאפשרת לנתניהו ליהנות משני העולמות. שכשנוח לו, הוא נמצא בממשלת מעבר וממנה שרים ללא אישור הכנסת, כפי שהחוק מאפשר בממשלת מעבר. אבל כשלא נוחה לו מגבלת השרים, הוא נמצא עדיין בממשלה רגילה הממשיכה להיות אותה הממשלה מאז הכנסת ה-20. 

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי