גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן: אין שלום בתוך טורקיה ואין שלום מחוץ לה

ראשוני יועציו של ארדואן ניסו לשכנע אותו לחתור למדיניות חוץ של "אפס בעיות". הם סולקו

הנשיא ארדואן / צילום: רויטרס, Alexei Nikolsky
הנשיא ארדואן / צילום: רויטרס, Alexei Nikolsky

השאלה היא מה הוא בעצם רוצה. הוא מנהל את טורקיה זו השנה ה-17, ביד מתברזלת והולכת, ולא ברור כלל מדוע הוא עושה חלק ניכר מן הדברים שהוא עושה, בוודאי במדיניות חוץ. טאייפ ארדואן מעורר את הרושם שהוא חושב את הקפריזה לכלי מרכזי של פוליטיקה ושל דיפלומטיה.

גבולות האפקטיביות של הקפריזה התחוורו לו בחודשים האחרונים. התעקשותו על בחירות חוזרות לראש העיר של איסטנבול הנחילה למועמדו תבוסה ניצחת, המחישה את חולשותיו, והעניקה נסיוב מרץ לאופוזיציה. ההסתייגות משיטותיו היא עכשיו נחלת רבים בתוך מפלגתו שלו.

"עבדאי", קוראים לו חסידיו בהערצה. נאמן לדימויו, לא זו בלבד שאין הוא מסוגל להתפשר עם המציאות, אלא שהתרסה בלתי פוסקת נגד המציאות היא אפיון מרכזי של שיטותיו.

מה שמביא אותנו אל המשבר העצום מעשה ידיו ביחסים עם ארה"ב ועם נאט"ו. טילי הנ"מ הרוסיים, ה-400-S, התחילו להגיע בסוף השבוע שעבר, יחד עם צוותיהם הרוסיים. התוצאה המיידית הצפויה: בסוף החודש תוקפא השתתפותה של טורקיה בפרויקט

ה-35-F, העומד במרכז המודרניזציה של חיל האוויר שלה.

חמש סנקציות, בבקשה

חוק אמריקאי, שאומץ לפני שנתיים, מחייב את הנשיא להטיל לפחות חמש סנקציות נוספות על טורקיה. החוק הזה מעניש כל מדינה, שתרכוש ציוד צבאי מרוסיה, חלק ממערך הסנקציות של ארה"ב בגין סיפוח חצי האי קרים והפלישה למזרח אוקראינה.

החוק אינו מעניק לנשיא ארה"ב סמכות להשעות את החלת החוק, אם כי אינו נוקב בלוח זמנים להחלתו. דונלד טראמפ כבר הפגין את יכולתו ואת רצונו לעקוף חוקים. אבל כאן, בניגוד לרוב המקרים הקודמים, הוא ייתקל בחומה בצורה של הסכמה דו-מפלגתית רחבה בקונגרס.

שני הרפובליקאים העומדים בראש ועדות החוץ וההגנה של הסנאט עשו יד אחת עם שני החברים הדמוקרטיים הבכירים ביותר בוועדות האלה, ופרסמו הודעה משותפת שבה הזהירו את טורקיה מפני התוצאות של עסקת הטילים עם רוסיה.

ברית אינה בר סלטים

זה חודשים שטורקיה חוזרת ומוזהרת לא סתם מסנקציות, אלא מפני הפרת האמון וכללי ההתנהגות הנובעים מחברותה בברית נאט"ו. אין זו "פגיעה בריבונות" להזכיר לטורקיה, ששותפות בברית צבאית אינה משולה לבר סלטים. אי אפשר לבחור את מרכיבי ההשתתפות בברית על פי טעם אישי או העדפות אסתטיות.

חלק הכרחי של השותפות הוא סטנדרטיזציה של ציוד צבאי. זו הייתה בעיה, כאשר נאט"ו הורחבה במהירות לאחר התמוטטות ברית המועצות, וצבאות חמושים בנשק סובייטי הצטרפו אל הברית ממרכז אירופה וממזרחה. אבל זה היה נשק מתיישן, שהוחלף בקלות.

כאן מדובר ברכישה של הנשק החדיש ביותר, ממקור שהמערב חושב כיום לעוין ומאיים. יתר על כן, הנשק הזה מיועד מעיקרו לפגוע במטוסים מערביים. נוכחות של צוותים רוסיים על אדמת טורקיה תעניק למוסקבה אשנב הצצה טכנולוגי אל כרעיה של נאט"ו, ובייחוד אל ה-35-F, אילו טורקיה הורשתה להצטייד בו.

זה רווח צדדי של החדירה הרוסית. מועט הספק בין משקיפים מערביים, שהיעד העיקרי הוא להרבות חיכוכים בין חברות נאט"ו. טורקיה אינה כאחת החברות. צבאה הוא השני בגודלו בברית לאחר זה של ארה"ב. את חשיבותה הפנומנלית אין צורך לנחש. די להתבונן במפה.

לא מליצה שדופה

אבל טורקיה אינה יכולה רק לסמוך על חשיבותה האסטרטגית. כדי להסתמך בהצלחה על בעלות בריתה היא צריכה לשמור על אמונן. היא התחילה להסתופף תחת מטריית ההגנה האמריקאית ב-1947, עוד לפני ייסוד נאט"ו. האיום עליה היה אז מצד ברית המועצות, שהיו לה תביעות טריטוריאליות ויומרות אימפריאליות.

"מצפון תיפתח הרעה" לא הייתה מליצה שדופה במקרה של טורקיה. איום רוסי התארך מעל שלמותה של המדינה הטורקית עוד מן המאה ה-18. אפילו ב-1917, כאשר רוסיה התמוטטה והלכה במלחמת העולם הראשונה, שר חוץ רוסי ליברלי הכריז שסיפוח קונסטנטינופול/איסטנבול הוא יעד מרכזי של מדיניות החוץ הרוסית.

ארדואן, הנוטף אסוציאציות אימפריאליות, ומציף את טורקיה זה שנים בנוסטלגיה ניאו-עות׳מנית, החליט שפלירט אסטרטגי עם ולדימיר פוטין חשוב יותר מן היסודות, שעליהם התפתחה אסטרטגיית ההגנה והשיור של טורקיה המודרנית.

לא רצה ללמוד מאטאטורק

אנשים שנהגו להיות המוציאים-והמביאים בממשלותיו תולשים את שערם לנוכח מעשיו. בהם אפשר לכלול שניים ששימשו שרי חוץ וראשי ממשלה במשטרו: עבדאללה גול, שכיהן גם כנשיא חסר סמכויות לפני שארדואן הפקיע את הכהונה לשימושו, ואהמט דבוטואולו שגם היה יועצו הראשי של ארדואן לענייני חוץ.

שניהם, גול ודבוטואולו, ניסו להנחות את ארדואן בדרכים המפותלות של הדיפלומטיה הבינלאומית והאזורית. סוף סוף, ארדואן היה פוליטיקאי פנימי, ללא הבנת העולם וללא ניסיון בינלאומי. הוא אינו דובר שום לשון זולת טורקית.

דבוטואולו היה האיש שהגדיר את היעד של מדיניות החוץ הטורקית בעשור הראשון של המאה כ"אפס בעיות".

זו הייתה גרסה בת-ימינו של סיסמת אטאטורק, האב המייסד של הרפובליקה הטורקית, "שלום מבית ושלום מחוץ". אטאטורק טבע את המוטו ההוא בהשראת הנסיבות שבהן קרסה הקיסרות העות׳מנית, שהוא היה מאנשי הצבא הבולטים שלה. היא בילתה את שנותיה האחרונות באוסף מצמרר של הרפתקאות צבאיות ומדיניות ובניסיונות שווא להתפשט (למצרים ולהרי הקווקז).

אטאטורק ויורשיו הפליאו עשות. טורקיה המודרנית בילתה את חצי המאה הראשונה שלה מחוץ למלחמות שהשתוללו בגבולותיה ומסביב לעולם. במידה מסוימת, פלישתה לקפריסין שמה קץ לשלטון המוטו ב-1974.

הרפתקן וחמום מוח

"אפס בעיות" של דבוטואולו נתקלו במכשולים לא צפויים. הוא לא יכול כמובן לחזות את ׳האביב הערבי׳ ואת מלחמת האזרחים בסוריה; והוא לא יכול לחזות את נפש בעליו. אקורד הפתיחה של ארדואן בזירה הבינלאומית היה זהיר ופייסני, אבל בהדרגה התברר והלך שה׳עבדאי׳ הנערץ מאיסטנבול הוא הרפתקן וחמום מוח.

נראה בעליל שהוא הקיף את עצמו באומרי הן. למשל, ארדואן הפקיד את חתנו על ניהול הכלכלה הלאומית בזמן משבר חמור. החתן עודד את נטיית חמיו להתלהמויות רטוריות על חשבון מדיניות שקולה.

במקום "אפס הבעיות" יש לארדואן ריב פומבי עם המשטרים במצרים ובערב הסעודית; טורקיה מסתבכת במלחמת האזרחים של לוב; היא הופכת את הכורדים במזרח התיכון לאויביה המושבעים; היא כמובן מוסיפה להיות אנטי-ישראלית לתיאבון. עכשיו היא נקלעת לעימות עם ארה"ב ועם ברית נאט"ו - אם כי ארדואן מתנחם בהבטחה ששמע מטראמפ ש"לא יהיו סנקציות".

פעם ארדואן נהג לבלות חופשות עם בני הזוג אסד מדמשק. אחר כך הוא שינה את דעתו עליהם, וייחל לקץ המשטר. עכשיו הוא חוזר ומשנה כיוון. הדעת נותנת שהוא עוד יחזור וישנה. אטאטורק ניסה להציל את טורקיה מן הטראומה של הרפתקניה. ההרפתקנים חוזרים ומושלים בכיפה ערב השנה המאה לרפובליקה שהוא חילץ מהריסות המלחמה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם