גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מספיק אטרקטיבי? מה צריך לעשות כדי לעודד את קרנות הריט למגורים בישראל

בניגוד למה שקורה בארה"ב, שם קרנות הריט למגורים הן שחקן משמעותי בשוק - בישראל יש קרן ריט אחת שפועלת בתחום השכרת דירות מגורים, מגוריט • ארז רוזנבוך, יו"ר הקרן: "צריך להעניק לענף 'הגנת ינוקא', למשל ערבות מדינה לאשראי שלנו, שהוא בסיכון מאוד מאוד נמוך"

זה אמור היה להיות מסלול השקעה חדש ואטרקטיבי, שגם יגדיל את היצע הדירות להשכרה. אבל שלוש שנים חלפו מאז עבר התיקון לחוק שהרחיב את האפשרות להקמת קרנות הריט (קרנות השקעה בנדל"ן, Real Estate Investment Trust) מנכסים מניבים לתחום המגורים - ומי שציפה לגל של קרנות חדשות התאכזב.

המסלול אמור היה להיות אטרקטיבי למשקיעים, בין היתר בזכות הצמדת ההשקעה למחירי הדירות ומחויבות לחלוקת דיבידנד לבעלי המניות בגובה 90% מההכנסה החייבת במס.

מהצד של השוכרים, מדובר ביתרונות של שכירות לטווח ארוך, בחוזה אחיד, בעלייה מוסכמת וידועה מראש של שכר הדירה, ובבעל בית עם גב רחב, שלא יחליט פתאום למכור את הדירה או לפנות את הדיירים מסיבה אחרת.

אבל בפועל, מתוך ארבע קרנות ריט הקיימות כיום ונסחרות בבורסה בתל-אביב, שלוש עוסקות רק בנדל"ן מניב - ריט 1 , סלע קפיטל  ומניבים , ורק אחת פנתה לעסוק בנדל"ן למגורים - מגוריט .

לארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט, יש בטן מלאה על התנהלות המדינה בשוק השכירות: "יש הזנחה מוחלטת של התחום, מול אוכלוסייה שגדלה בקצב מהיר של 2% לשנה", הוא אומר. "אם לפני שלוש שנים היו בארץ כ-600 אלף דירות להשכרה, כיום זה יורד בקצב של קרוב ל-10,000 דירות בשנה. כתוצאה ממכירות של משקיעים שהחליטו לממש, או שנבהלו ממס דירה שלישית, או שמסייעים לילדיהם".

ארז רוזנבוך/  צילום: עמית חכמוב

מגוריט מחזיקה בסך-הכול ב-760 יחידות דיור, חלקן עדיין בבנייה, בתל-אביב, רמת גן, גבעת שמואל, ירושלים, באר יעקב, רמלה, הרצליה, ראשון-לציון וחולון. תקופת השכירות הממוצעת היא 3.7 שנים, החוזים הם לחמש שנים, ושכר הדירה צמוד למדד המחירים לצרכן ועולה בהדרגה - אחרי שנתיים ב-3.5% לשנה ולאחר מכן בעוד 1% לשנה, ובסך-הכול בשנה החמישית ב-7%. בחלק מהפרויקטים שותפה חברת מנרב. עד היום הושקעו בהון המניות של מגוריט כ-330 מיליון שקל.

בפרויקט מידטאון בתל-אביב, הבולט בנכסיה, מגוריט רכשה 34 דירות מתוך 340 הדירות בפרויקט, ומשכירה דירות שלושה חדרים ב-5,040 שקל לחודש ודמי ניהול של 400 שקל, בלי זכות שימוש בבריכה. זול יחסית לדירות שלושה חדרים בתל-אביב.

"בשלוש השנים האחרונות ירדנו בכ-25 אלף דירות להשכרה, והפער המצטבר גרם בשנתיים האחרונות לעליית שכר הדירה, ובתקופת חידוש החוזים הנוכחיים ביולי-אוגוסט נראה עלייה בשכר הדירה, שעלולה להשפיע על המדד הכללי".

הממשלה הקודמת, וגם זו שלפניה, דיברה על בניית מאסות של דירות להשכרה.
"בתקופתו של יאיר לפיד כשר האוצר דיברו על 15 אלף דירות חדשות בשנה לשכירות לתקופה של 10 שנים, וגם שר האוצר הנוכחי משה כחלון דיבר ערב הבחירות על 65 אלף דירות במהלך הקדנציה, שזה בערך אותו דבר. אי אפשר לבנות 15 אלף דירות להשכרה בשנה וזה חסר קשר למציאות.

"החברה הממשלתית דירה להשכיר הוציאה לשוק כ-1,000 דירות בחמש שנים ועוד 3,000 בשלבי שיווק, וגם זה חסר השפעה. הדבר היחידי שיכול למנוע עלייה של מחירי הדירות זה אם המשקיעים ימכרו דירות, ומי שיסבלו מכך הן אוכלוסיות חלשות שיעמדו מול היצע נמוך ולא מספק של דירות להשכרה. אני לא רואה פתרון לבעיה בטווח הקצר ולדעתי אנחנו בתחילתה של מצוקה אמיתית".

בכירי קרנות הריט מדברים על תשואה מקסימלית למשקיע של 4% המהווה חסם מפני כניסה לענף, אבל במצגת של מגוריט התשואה על פני 25 שנים, תחת שורה של הנחות עבודה, היא 10%־11% לשנה. איך זה ייתכן?
"ראשית, מס הרכישה על הדירות הוא רק 0.5%. שנית, כשרוכשים מקבץ דירות יש הנחות משמעותיות מאוד, של 10% ומעלה ממחיר הדירות, כמו שרכשנו למשל ברמלה. המימון בשיעור 80% בריבית מאוד נמוכה סביב 1% צמוד, ועליית המחירים הפרמננטית לטווח ארוך היא של 3% לשנה. כל זה מייצר תשואה של כ-10% לשנה לטווח ארוך".

שאר מנהלי הריטים לא מכירים את החשבון הזה בריטים למגורים?
"הם לא מכירים בסעיף של עליית ערך הדירות לטווחים ארוכים. בנוסף, נכסים מניבים טעונים תחזוקה תמידית הרבה יותר מאשר דיור למגורים".

הבעיה: תמריצים לא מספיק אטרקטיביים

הסיבה העיקרית לכך שאנחנו לא רואים עוד קרנות ריט קמות היא כרגיל סוגיית התשואה.

עופר אברהם, מנכ"ל קרן הריט מניבים , אומר כי "בישראל, בניגוד למצב בצפון אמריקה, שם מדובר בעסק רווחי, התשואות למגורים לא מספיק גבוהות, למרות כמה פעולות חיוביות שנעשו בישראל, כמו הגדלת המינוף המותר מ-60% ל-80%. חלק מהפעילים רוכשים את הדירות במחיר נמוך ממחיר השוק ונהנים מהקלה במס הרכישה, אבל עדיין התשואות מגיעות ל-3.5%-4%, נמוך משמעותית מהטווח של 6.5%-7% בנדל"ן המניב העסקי".

משה אשר, מי שהיה מנהל רשות המסים (2013-2018) ואחד התומכים הבולטים בתיקון לחוק הריטים, אומר כי "ההסתכלות על דיור להשכרה ודיור בכלל צריכה להיות כוללנית, בכל המישורים, כזו שתתמוך ותתמרץ את ענף הבנייה בכלל ואת ענף הבנייה להשכרה לטווח ארוך בפרט. כך למשל, יש לתמרץ יותר את תחום ההתחדשות העירונית ואת הבנייה להשכרה למגורים לטווח ארוך, באמצעות החוק לעידוד השקעות הון.

משה אשר / צלם: איל יצהר

"בכל הנוגע להגדלת ההיצע באמצעות ריטים להשכרה למגורים, הבעיה היא שתשואה הנמוכה יחסית. כשאתה מקבל תשואה של 3% לשנה וצריך לשלם מס שולי על הרווח, זה לא משאיר מספיק רווח נטו למשקיע. ואז, למה להיכנס לריטים אם אפשר לקנות דירה ולהשכיר אותה במס סופי של 10%?".

הפתרונות: ערבות מדינה לאשראי

רוזנבוך מספר כי "דיור להשכרה לטווח ארוך מוציא את האנשים מההיסטריה של רכישת דירות. צריך למצוא דרך לעודד כניסת עוד כמה קרנות ריט למגורים ולא רק ה-760 דירות שלנו, אלא 4,000 או 5,000 דירות כאלה. זה אמנם לא היה פותר את כל הבעיה, אבל זה היה עוזר".

מהם, אם כך, התנאים שישפרו את הסיכוי של קרנות הריט למגורים להתפתח?
"ראשית, צריך לשקול להעניק לענף מה שקרוי ‘הגנת ינוקא’, למשל ערבות מדינה לאשראי שלנו, ומדובר בערבות בסיכון מאוד מאוד נמוך, כי הבטוחות הן מלאי הדירות.

"שנית, אם המדינה תאפשר שיחלוף נכסים בתום 10 שנים לפרויקט ולא רק בתום 20 שנה, זה היה משפר את המודל הפיננסי. עצם האפשרות להכיר באופציה כזו משפרת את המודל הפיננסי.

"שלישית, צריך להגדיל בצורה משמעותית את השיווקים של חברת דירה להשכיר, בעיקר באזורי הביקוש, כמקור לדירות לריטים. ואחרון, כדאי לקחת דוגמה מעיריית תל-אביב, שמאפשרת תוספת זכויות בנייה והקלות בנייה, אם היזם מקדיש חלק משמעותי מתוספות הבנייה האלה לטובת דיור בר השגה".

משה אשר מוסיף כי "פתרון באמצעות הריטים למגורים יכול להצליח אם יתמרצו את הריטים להיכנס לשוק בקנה מידה גדול. למשל, בהקצאת קרקעות מדינה במכרזים שבהם יתחרו בתמורה נמוכה במיוחד.

"במכרזים כאלה יידרש שהדירות תושכרנה לתקופות ארוכות במיוחד וזה ממילא ב-DNA של ענף קרנות הריט". 

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות