גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלימות האנטי-יהודית בגרמניה: היום שבו הלאומיות התחילה לשנוא

"ירושלים אבדה", קראו גרמנים ברחובות עריהם ● זו הייתה התקוממות נגד ההשכלה, נגד השוויון, נגד התקווה ● בדיוק 200 שנה אחר-כך, ניסיון לרומם את הלאומיות מעל ערכים ליברליים מתרחש שוב בעולם

איור של הצייר הגרמני בן התקופה, יוהן מיכאל וולץ. פוגרום 1819 בפרנקפורט / צילום: מתוך ויקימדיה
איור של הצייר הגרמני בן התקופה, יוהן מיכאל וולץ. פוגרום 1819 בפרנקפורט / צילום: מתוך ויקימדיה

היום לפני 200 שנה הופיעה הכתובת הראשונה על הקיר. יהיו עוד כתובות, דרמטיות ממנה, זכורות ממנה. אבל היא תסמן את העתיד לבוא.

ב-2 באוגוסט 1819 התלקח גל פוגרומים נגד יהודים בדרום גרמניה, שבשיאו הקיף 40 ערים, והגיע עד המבורג בפאתי צפון. אל ספרי ההיסטוריה הם נכנסו כ"מהומות Hep Hep". הסברה המקובלת היא ש-Hep היו ראשי התיבות של קריאת פוגרום מפורסמת מפי הצלבנים במאה ה-11. בדרכם לשחרר את ירושלים מידי המוסלמים הם עצרו בערי עמק הריין, כדי לשחרר אותן מיהודיהן. פירוש הקריאה המקורית היה "ירושלים אבדה". הם לא התכוונו לירושלים של זמנם, אלא לזו שהחריבו הרומאים, בשנת 67 לספירה.

מהומות Hep של 1819 נמשכו ימים אחדים, ונזקן העיקרי היה לרכוש. הממשלות המקומיות התערבו לבסוף להפסקתן, לא מתוך עניין בשלומם של היהודים אלא מתוך חשש שהן ייצאו מכלל שליטה. בלשון הימים האלה היינו אומרים על מארגניהן שהם היו "דמגוגים פופוליסטיים". הם רצו להיפטר מן היהודים - אבל גם למוטט את הסדר הפוליטי של זמנם.

ריאקציה לתיקון ליברלי

מאורעות אוגוסט 1819 היו "ההתפרצות המרכזית הראשונה של אלימות אנטי-יהודית ממושכת בגרמניה מאז שלהי ימי הביניים", כותב ההיסטוריון הגרמני-אמריקאי הלמוט ואלסר סמית'. הוא מציע לראות בהם "נקודת פתיחה" לעידן חדש של אלימות נגד יהודים באירופה.

הם היו ציון דרך מפני שהם ייצגו את הפרדוקס הממשמש ובא של ההיסטוריה האירופית: חשיכה הבוקעת מתוך האור, ריאקציה רצחנית לתיקון ליברלי נועז. שני ההפכים האלה לא הצליחו להיפרד זה מזה ב-200 השנה הבאות. השידוך ביניהם הניב אסונות כבדים, והיהודים היו קורבנותיו המובהקים.

התיקון הליברלי היה זה של נפוליאון בונפרט. בשנת 1806, קיסר הצרפתים הנחיל תבוסה נחרצת לפרוסיה במערכת יינה (Jena) ורכב על סוסו אל תוך ברלין. גרמניה כולה הייתה נתונה לחסדיו. הוא כפה עליה שורה של הסדרים פוליטיים משפילים, שנגעו לגבולות ולמשטרים. הוא גם הכריח אותה להעניק זכויות אזרח מלאות ליהודים.

חומות הגטו אולי היו מתמוטטות מאליהן, בהדרגה. אבל בתודעת הגרמנים, צבא כיבוש זר ושנוא הוא שהפיל אותן. הכיבוש הצרפתי עורר את גרמניה לתבוע את כבודה האבוד. ניצני תסיסתה הלאומית התחילו בימי ההשפלה ההם. נשמעו הקריאות הראשונות לאחד אותה (היו בה 39 מדינות). לרוע המזל, ההתפרצות הלאומית נכרכה בתרעומת כמעט כללית על האמנציפציה של היהודים.

נפוליאון הובס סופית ב-1815. מדינות גרמניה ועריה ניסו להיפטר מן התוצאות הפוליטיות והמשפטיות של שלטונו. זה היה מסובך. גלגלים אינם נוטים לחזור אחור, בוודאי לא לאורך ימים.

"תולעים בגבינת הנצרות"

מאורעות 1819 המחישו את המידה שבה שנאת היהודים מצאה מקום של כבוד בסלונים הפוליטיים של גרמניה - וגם בביביה. פרופסורים וסטודנטים התהלכו באותו הבוץ עצמו עם דלת העם. הם התחילו לצקת את רעל השנאה הלאומית אל ורידי גרמניה.

הפטריוטים הנעלים ביותר הטעימו את הצורך לפטור את גרמניה מעונשם של היהודים. בפעם הראשונה התחילו להופיע בכתובים השוואות בין היהודים לנגיפים קטלניים. היהודים לא היו רק "יבלית מכוערת ומצחינה", אלא סכנה לעצם קיומה של הציוויליזציה המערבית.

הפילוסוף ארנולד רוגה, מאמין נועז בהתקדמותו של רעיון החירות, השווה את היהודים ל"תולעים בגבינת הנצרות". הפילוסוף המהולל שופנהאור האשים את היהודים בהשתלטות על ארצות שלמות באמצעות שוד ורצח. את הרעיון של שיווי זכויות היהודים הוא חשב ל"אבסורד".

וילהלם פון הומבולדט היה אחד מן האינטלקטואלים הבולטים המעטים שתמכו בזכויות היהודים. אבל גם הוא חשב את הדת היהודית ל"נחותה". אשתו קרולינה, היסטוריונית בזכות עצמה, הרחיקה לכת הרבה יותר. היהודים הם "אות קלון על הגזע האנושי", היא כתבה, ובתור שכאלה "הם יושמדו בתוך 50 שנה".

המהומות בערי גרמניה לא היו ספונטניות. יש ראיות, שלפחות בשלביהן הראשונים הן הודרכו. יעדי הפתיחה שלהן היו עסקים ובתי מגורים של יהודים, שהתחילו לחזור אל ערים גדולות לאחר הגבלות של מאות שנים. בפרנקפורט הותקפו יהודים בסניפי דואר, שכניסתם אליהם נאסרה עד 1806. בהמבורג המתפרעים היכו יהודים בבתי קפה, שכניסתם אליהם נאסרה עד 1798.

מה הרצל היה חושב

הריאקציה לא ניצחה ב-1819. מצבם של יהודי גרמניה ישתפר וילך במאה השנה הבאות. זכויותיהם יושוו. שערי הערים הגדולות ייפתחו בפניהם. יהודים יעשו חיל בעסקים ובמקצועות חופשיים, אם כי תיאסר עליהם הכניסה לשירות המדינה ולצבא. אבל כל התפרצות פוליטית וכל משבר כלכלי יחדשו מיד את הדיון בצורך לפתור את השאלה היהודית.

למרבה העניין, 200 שנה לאחר המאורעות האלה, ניסיון לרומם את הלאומיות מעל ערכים ליברליים חוזר ומתרחש בחמש יבשות. הגינויים לליברליזם ב-2019 מזכירים להפליא את הטון ואת הכוונה של 1819.

מה היה עושה תיאודור הרצל, אילו חי ב-1819? האם הוא היה חושב את הפוגרומים של Hep Hep לאקורד סיום, או לאקורד פתיחה? האם התמוטטות הליברליזם של עידן המהפכה הצרפתית הייתה ממלאת אותו ייאוש ממין משפט דרייפוס בפריז ב-1895? האם הייתה צולחת עליו אותה רוח נבואה, והוא היה קורא ליהודים לצאת מאירופה ללא דיחוי?

צריך להגיד, שכמה מן הדמגוגים הגרועים ביותר של הימים ההם כללו מדינה יהודית בפלשתינה בתוכניות הפעולה שלהם, כדי להיפטר מן היהודים. אחד מהם היה איש ששמו וילהלם מאר. הוא נולד שלושה חודשים וחצי לאחר הפוגרומים של 1819. ב-1881 הוא ימציא מונח חדש, שאיש מעולם לא שמע עד אותו הזמן: אנטישמיות. מה היינו עושים בלעדיו.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום