גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה למעבדה הסודית של גוגל שהכניסה אליה אסורה אפילו למרבית עובדי החברה

על החדשנות הטכנולוגית שלה אין מחלוקת, אבל לאחרונה גוגל משחררת לשוק מוצרים שזוכים למחמאות דווקא בשל העיצוב המוקפד והחדשני שלהם ● איך זה קרה? חלק מההסבר נעוץ במעבדת העיצוב שנחנכה בשנה שעברה ונחשפת כעת לראשונה

מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens
מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens

בקמפוס של גוגל במאונטן וויו בקליפורניה יש בניין שהוא מחוץ לתחום גם עבור רוב עובדי החברה. כ-7,000 מ"ר של מעבדת עיצוב שבה עובדים כ-150 מעצבים על עשרות פרויקטים סודיים ביותר, בניהולה של סגנית נשיא וראשת יחידת עיצוב החומרה, אייבי רוס. רוס היא מעצבת תכשיטים לשעבר, שהובילה את כניסת גוגל לגאדג'טים כמו "הרמקול החכם" פורץ הדרך גוגל הום מיני, וטלפוני פיקסל המשעשעים.

במעבדה, הרחק מתאי הישיבה של גוגלפלקס - סביבת העבודה של מהנדסי גוגל - מעצבים תעשייתיים, אמנים ופסלים מקבלים חופש לשתף פעולה. "הדרך של גוגל ליצור אופטימיזציה היא נהדרת עבור רוב העובדים בחברה", אומרת רוס. "אבל מעצבים זקוקים לדברים אחרים".

בסביבה אחרת, הסגנון התוסס והבוהמי שלה היה מזכיר מורה לאמנות בתיכון, או אולי בעלים של חנות לחפצי קריסטל, יותר מאשר מנהלת עיצוב באחת החברות החזקות בעולם. היא מוליכה אותי, העיתונאי הראשון שהורשה לסייר בבניין, דרך מרחב העבודה הייחודי, אותו היא מגדירה כ"מתנה גדולה" מהנהלת גוגל.

באופן מסורתי גוגל קיבלה רק לעיתים נדירות קרדיט על עיצוב החומרה והתוכנה שלה, לעיתים היא אף זכתה ללעג בגללו. אבל לאחרונה, המנכ"ל סונדאר פיצ'אי מדבר באופן ישיר על כמה העיצוב הפך לעניין קריטי בעסקי גוגל. בשנים האחרונות גוגל פיתחה גאדג'טים - מטלפונים עד רמקולים חכמים - שהם מהנחשקים ביותר בעולם. אבל עד שמעבדת העיצוב נחנכה ביוני 2018, צוות עיצוב החומרה של גוגל ניהל את מרבית פעילותו ממוסך, פשוטו כמשמעו. לא בדיוק הסביבה האידיאלית עבור תחום כה חשוב.

לכן, רוס שיתפה פעולה עם חברת Mithun, האדריכלים שמאחורי בניינים רבים של גוגל, כדי ליצור משהו חדש: מרחב שאמור לשמש רקע לאסתטיקת העיצוב הרכה והמינימלית של החברה. "למסגרת הזו יש צבעים ניטרליים למדי. אין כאן משהו מובנה שאנחנו לא יכולים לשנות", אומרת רוס. "מה שמשנה אותה הם המוצרים שאנחנו מפתחים, החומרים, הצבע והתפקוד שלהם".

כל מרחב במעבדה תוכנן כך שיסייע לצוות של רוס לשלב חוויות מוחשיות (גאדג'טים מוצנעים מכוסי בד שמרגישים כמו בבית בכל בית) עם חוויות דיגיטליות. "הדבר הראשון שאמרתי היה 'אנחנו צריכים כאן אור'", נזכרת רוס. "יש בניינים שבהם המתכנתים זקוקים לחושך כדי לצפות במסכים, אנחנו צריכים אור".

"זה הטירוף שלנו"

הכניסה למעבדה היא אטריום (חלל גדול בעל תקרה שקופה) דו-קומתי, עם פינת ישיבה רכה ושולחנות קפה למפגשים לא רשמיים. גרם מדרגות עץ מוביל לספרייה, שגדושה בספרים האהובים על המעצבים (כל אחד מהם התבקש להביא שישה כותרים שהיו חשובים לו, ולהסביר מדוע). "נכון שאנחנו החברה שעשתה דיגיטציה של המידע העולמי", אומרת רוס, "אבל לפעמים, מעצבים צריכים להחזיק משהו ביד".

באופן כללי, המעבדה מעוצבת כך שהמעצבים יוכלו ליהנות מחלון ראווה לכל דבר. ההליכה בקומה השנייה של האטריום נותנת הרגשה של קניון מפואר. מצד אחד, קיר זכוכית למעבדת הצבעים, מהצד השני, קיר זכוכית למעבדת החומרים. במעבדת הצבעים יש ערב רב משתנה ללא הפוגה של חפצים, שמעצבי החומרה של גוגל אספו בנסיעותיהם. אני רואה צנון מנייר, ערימת אבנים ירוקות ותיבת תכשיטים משנהב - כולם מעוררים השראה של מינימליזם בעבודת יד. התצוגה הזו היא התזכורת הטובה ביותר לעובדה הפשוטה, שרק 25% עד 40% ממעצבי החומרה של גוגל עיצבו אלקטרוניקה לפני כן. היתר עיצבו בחייהם הקודמים כל דבר אחר, מביגוד ועד אופניים.

סביב שולחן לבן גדול במעבדת הצבעים, תחת תאורת ספוטים מדויקת, הצוות של רוס דן בשאלה מה יהיו הצבעים של המוצרים הבאים של גוגל. אחת לשבוע, מעצבים מכל קטגוריה - ממוצרים לבישים עד טלפונים ואלקטרוניקה ביתית - נאספים סביב השולחן הזה עם דוגמאות ושרטוטים שנעשו ביד, כדי לקבל יחד החלטות על קווי מוצרים.

מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens

לי הם מוכנים להראות רק מוצרים וצבעים מהעונה שעברה, כדי להדגים נקודה שחשובה להם: המעצבים של גוגל, שמפיקים יותר מתריסר מוצרים שיכולים להיות בבתינו מיד, רוצים שהם ייראו טוב זה לצד זה, גם אם הם יוצרו בהפרש של כמה שנים. "זה הטירוף שלנו, במובן החיובי", אומרת רוס. "אנחנו חושבים על החיים שלך בבית ועל כך שאתה אולי רוצה שיהיה קצת חיבור בין דברים".

בקצה השני של האטריום נמצא קיר הזכוכית הכפול של מעבדת החומרים. החדר הזה מציג לראווה יותר מ-1,000 רצועות טקסטיל, כולן בקידוד של צבע ובתיוג בכתב יד. האחראית לכך היא ה"ספרנית" במשרה מלאה חנה סאמרוויל. סאמרוויל מפצירה בי לגעת בדוגמית עור הפטרייה של הספרייה. ה"עור" הזה הוא אחד מהחומרים הלא מתכלים הרבים בתצוגה. חומרים אחרים הם סיבים שהופקו במדפסת תלת-ממד כשחומר הגלם הוא רשתות דיג ישנות, או לוחות שהופקו מעשב ים, שמרמזים על עתיד של מוצרים "ירוקים" בגוגל.

שני מעצבים נכנסים לספרייה, ושואלים את סאמרוויל על חומר שמרגיש כמו הספוג שמוצאים בתחתית זרי פרחים מלאכותיים. אחת מהם נוגעת במצחה ברצועת חומר רך, אולי כדי לדמיין משקפי גוגל חדשים, או את ערכת המציאות המדומה Daydream במתכונת חדשה, או מוצר עתידי אחר כלשהו.

מקדש או מקום מפלט

למרות כל האסתטיקה של המעבדה, זהו עדיין מרחב סודי בהחלט. עיצובי החומרה העתידיים של גוגל הם נכס עתיר ערך בעולם התחרותי מאוד של סמארטפונים ועזרי קול. בימים רגילים, למרות האבטחה ההדוקה סביב הבניין אבות-הטיפוס של המוצרים שנמצאים בפנים יכולים להתקיים כסוד גלוי, והמעצבים יכולים לטפל בהם ולפתח כרצונם. לרגל הביקור שלי הם כוסו באריגי פחם אטומים.

"תחנות התדלוק האנושי" ב"אולפן הצלילים" הן חלל שבו אני יכול לשוטט בחופשיות. המעבדה מעוצבת כדי לעודד השראה יצירתית, להבטיח שהמעצבים והמעצבות של גוגל יישארו עם ראש פתוח לרעיונות ואסתטיקה חדשים. אחרי שאני בוחר את האופן שאני רוצה להרגיש בתוך יישום (בחרתי ב"אנרגיה"), אני שוכב על משטח עור, עוטה אוזניות ועוצם את העיניים כדי להאזין לקצב מוזיקה מרגיע עם צליל בסיסי של "אום". רוס היא מאמינה גדולה בכוחות הריפוי של צבעים וצלילים. הצוות שלה אפילו פיתח מתקן שמדגים איך ישיבה בחדרים שונים יכולה להשפיע על הפסיכולוגיה הבסיסית שלנו.

במשך 15 דקות אני תוהה מה אני עושה כאן, מבזבז זמן על המיטה הטיפשית הזו. ואז אני נעמד, כשהעיניים לפתע דרוכות ורגלי מחמיצה צעד אחד. קל לדמיין איך מרחב המדיטציה הזה מיועד להצית יצירתיות בצוות העיצוב. אבל קל גם לדמיין שזהו סוג של אב-טיפוס שצוות עיצוב המוצר של גוגל חושב שישפיע על הפיזיולוגיה האנושית.

אין הרבה חדרי ישיבות במעבדה. רוב הפגישות העסקיות מתקיימות בבניינים אחרים. המעבדה, מדגישה רוס, "היא מקדש או מקום מפלט לביצוע עבודת העיצוב".

עוד כתבות

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"