גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת העובדות: מי הפריז בנתוני השוויון ועד כמה האוצר שקוף

המשתתפים בעימות הכלכלי של "גלובס" הצטיידו בנתונים • במקום סיסמאות והפחדות, כיכבו שיעורי מס, רמות גירעון ומדדי עוני • שר הכלכלה הפריז בהשוואת השוויון בישראל לגרמניה • סגן שר האוצר טען כי משרדו הוא מופת של שקיפות - האומנם?

איציק כהן, אבי ניסנקורן, סתיו שפיר, אלי כהן / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
איציק כהן, אבי ניסנקורן, סתיו שפיר, אלי כהן / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק העבודה

כדי לדייק בשיעורי התעסוקה, צריך להפריד בין גברים לנשים

הצורך לשפר את פריון העבודה בישראל עלה בפאנל משני עברי המתרס הפוליטי. ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות לשעבר, התייחס דווקא לציבור החרדי: "50% מהציבור החרדי נכנס לשוק העבודה, אבל בפיריון נמוך - כי אין להם מספיק מיומנות", הוא קבע.

מה אומרים הנתונים? שנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה קובע שבשנת 2017 שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים עמד על 51%. אלא שהנתון בקרב כלל החרדים גבוה יותר - 62% בממוצע. זאת משום ש-73% מהנשים החרדיות עובדות. ניסנקורן עצמו אכן התייחס בהמשך בנפרד לצורך לעודד תעסוקת נשים כאלה. לשם השוואה, בקרב גברים לא-חרדים, לא-פחות מ-88% עובדים.

שפיר, בתגובה לשאלה על הצורך להגביל את זכות השביתה, באה מוכנה עם נתונים נגד העמדה הזאת. "רמת ההתאגדות בישראל היא עדיין נמוכה", היא טענה, "בסקנדינביה יש מדינות עם 70% התארגנות ומקומות אחרים באירופה עם 50%, בישראל זה עדיין נמוך".

עד כמה הקביעה הזאת מדויקת? מי שקרא את "גלובס" בחודשים האחרונים יכול היה להיתקל בכתבה שלימדה ששיעור העובדים המאוגדים בישראל עומד על 27.5% - הרבה פחות מכ-80% לפני שלושה עשורים, אבל גידול ניכר לעומת 2012, אז רק 23% מהעובדים היו מאוגדים. הממוצע במדינות ה-OECD לא גבוה בהרבה - 29%. אבל שפיר צודקת שבמדינות מסוימות, ובפרט בסקנדינביה, שיעור ההתאגדות עולה על 50%. ב-2016, 67% מהעובדים בשוודיה מאוגדים, בדנמרק 65% ובבלגיה 54%. 

שקיפות

הפוליטיקאים מתווכחים. עד כמה נתוני האוצר שקופים?

"הלוואי על כל משרדי הממשלה להתנהל כמו האוצר: משרד שקוף, עובדי כל האגפים פטריוטים מקצוענים, ואי אפשר להאשים אותם בחוסר שקיפות", קבע סגן שר האוצר יצחק כהן. הוא הגיב לשורה של האשמות של שפיר, לשעבר יו"ר ועדת השקיפות בכנסת, על ההתנהלות הבעייתית של המשרד.

בלי להתיימר להכריע במחלוקת, אפשר לציין שטענות על אי-שקיפות באוצר עלו גם בכמה דוחות של מבקר המדינה. באחרון, במרץ 2018, נקבע שבאוצר קיימות ״בעיות ברמת השקיפות כלפי הכנסת והציבור", וכי "ליקויים אלה פוגעים ביכולתם של מקבלי ההחלטות לבקר את התקצוב וביצועו".

שפיר התגאתה בשלוש עתירות שהגישה בנושא לבג״ץ ו"הצליחו מאוד". האומנם הצליחו? הראשונה הוגשה ב-2013 נגד ועדת הכספים, בטענה שהאוצר משתמש בה כ"מסלול עוקף מליאה" להסטת מיליארדי שקלים בין סעיפי תקציב. ואכן, העתירה הזו השפיעה: בדצמבר 2015 אישרה ועדת הכספים נוהל חדש, שלפיו מעבירים אנשי האוצר מראש הסברים על מהות השינויים שהם מבקשים, ומפרטים מהו המקור התקציבי שלהם. עם זאת, מאז דווח כמה פעמים על בעיות ביישום הנוהל.

עתירה שנייה הגישה שפיר ב-2014 עם ח"כ משה גפני מיהדות התורה, כדי למנוע קידום מזורז של תקציב המדינה. העתירה הזו לא צלחה: בג"ץ סרב להתערב בחקיקה בזמן אמת. העתירה השלישית תובעת לחשוף לציבור את מערכת מרכב"ה - מערכת ניהול התקציב הפנימית של האוצר. לפי שפיר, העתירתה, שהוגשה עם החשכ"ל לשעבר ירון זליכה, עדיין תלויה ועומדת. 

מיסוי ותקצוב

כולם יורדים על המסים. אבל האם המסים יורדים?

כל משתתפי הפאנל טענו שהעלאת מסים היא פסולה, או לפחות צריכה להיות מוצא אחרון. שר הכלכלה אלי כהן גם הציג נתונים: "בקדנציה האחרונה הפחתנו כמעט כל מס אפשרי לטובת הצמיחה בעסקים", הוסיף, ומנה את השינויים: מס חברות ירד מ-26.5% ל-23%, ועל פעילות ייצוא מהפריפריה - מ-9% ל-7.5%; המע"מ, ששר האוצר הקודם יאיר לפיד העלה ל-18%, ירד בחזרה ל-17%.

הנתונים של כהן מדויקים. המסים אכן ירדו בשיעורים האלה. אבל הם עלולים ליצור את הרושם שאזרחי ישראל משלמים היום פחות מס - וזו טעות. כלכלנים אומדים את היקף המסים שמטילה המדינה לפי מדד ושמו "נטל המס", אשר מציין איזה חלק מהתוצר נוטלת הממשלה כמס. ב-2014, השנה שקדמה להשבעת הממשלה הנוכחית, נטל המס עמד על 31.15% מהתמ"ג. ב-2017, שהיא האחרונה שהתפרסמו עליה נתונים, הוא כבר הגיע ל-32.7% מהתמ"ג.

נטל המס בישראל עדיין נמוך מהממוצע ב-OECD, שעומד על 34.19%. אולם כפי שמראה הגרף בעמוד זה, זו תוצאה של ירידה תלולה לפני מינוי בנימין נתניהו לראש הממשלה ב-2009. מאז 2012 נרשמה עלייה.

ניסנקורן ציין שברבעונים האחרונים הממשלה גבתה פחות מסים מהיעד שהיא-עצמה קבעה, והוא צודק. התחזית המקורית הייתה גבייה של 356.7 מיליארד שקל ב-2019, אבל במרץ הגיעו כלכלני האוצר למסקנה שהם צפויים לקבל 6.5 מיליארד שקל פחות. 

המסים בעלייה בשלוש ממשלות נתניהו

עוני ואי-שוויון

על הפערים החברתיים יש לכל אחד עובדות משלו. עשינו בהן סדר

"מדד האי-שוויון של ישראל נמצא בנתון הטוב ביותר בשנים האחרונות", קבע אלי כהן, "הוא מתקרב לזה שקיים היום בגרמניה". כהן התייחס לג'יני - המדד הנפוץ ביותר להערכת אי-שוויון חברתי, שמתרגם את פערי ההכנסות במדינה למספר שבין 0 (כולם משתכרים אותו דבר) לבין 1 (אדם אחד מקבל הכול). המדד הזה אכן יורד בישראל בשנים האחרונות. עם זאת, כפי שכתבנו בבדיקה קודמת, אנחנו עוד רחוקים מגרמניה. ב-2017 עמד אי השוויון בישראל, לפי מדד ג'יני, על 0.34 נקודות. בגרמניה (ב-2016) - על 0.29.

שפיר וניסנקורן תקפו את השאלה מכיוון אחר: שיעורי העוני. "יש לנו 18% עניים, וזה הרבה יותר מדי", אמר ניסנקורן. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי הוא אפילו התבטא בזהירות. קו העוני מוגדר כמחצית השכר החציוני במשק. 18.4% מהמשפחות נמצאו מתחת לקו הזה ב-2017, אבל 21.2% מהיחידים. בקרב ילדים, שיעור העוני הגיע ל-29.6%. הממוצע ב-OECD, שמשתמש בשיטה שונה מעט, היה 11.8% באותה שנה, אבל העובדה שהעוני מחושב ביחס לשכר במשק מקשה לעשות השוואות בינלאומיות.

"צריך להזכיר שהשכר פה מאוד-נמוך, ויש אחוזים גבוהים של עוני במשפחות עובדות", אמרה שפיר. המספרים אכן גבוהים, אבל כדי לדייק יש להגדיר מהי "משפחה עובדת". שיעור העוני במשפחות עם שני מפרנסים הוא 5.4% בלבד. במשפחות שבהן רק אחד מבני הזוג עובד, העוני מזנק ל-24.9%. 

העלייה בתקציבים החברתיים התחילה מזמן

עוד כתבות

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקאי להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם