גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנדט של גנץ נגמר וישראל נקלעה למצב תקדימי: מה צפוי לקרות ב-21 הימים הבאים?

הודעתו של אביגדור ליברמן כי מפלגתו לא תצטרף לאף אחד מהגושים, מובילה את ישראל לראשונה למצב שבו אף מועמד לא הצליח להקים ממשלה בתום 28 ימים שקיבל מהנשיא • האם יש דרך להימנע מבחירות שלישיות?

בני גנץ ובנימין נתניהו בפגישה עם הנשיא ראובן ריבלין / צילום: חיים צח, לע"מ
בני גנץ ובנימין נתניהו בפגישה עם הנשיא ראובן ריבלין / צילום: חיים צח, לע"מ

21 הימים הקרובים, החל מחצות הלילה (ד'), יהיו פרק פוליטי-היסטורי חדש בתולדות מדינת ישראל. מעולם, בכל 71 שנות קיומה, לא התדרדרה הזירה הפוליטית הישראלית למצב הסבוך, שבו כל המועמדים לראשות ממשלה, כושלים בהקמתה. הסיטואציה הבלתי מוכרת לשחקנים הפוליטים, מטיחה זה בזה את הצדדים כולם - מפלגות, חברי כנסת, שרים, כאשר גם נשיא המדינה ראובן ריבלין, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והיועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון, נמצאים בתוך הקלחת.

אף אחד לא הצליח לפתור את הסבך הפוליטי, העדר תמיכה מינימלית של 61 ח"כים לכל אחד מן הצדדים, וכך במקום הקמת ממשלה באמצעות רוב רגיל בכנסת, החל ממחר יצטרכו 61 ח"כים לחתום אישית למועמד כלשהו שהם מבקשים ממנו להקים ממשלה.

היום בלילה, עם פקיעת המנדט להרכבת הממשלה על ידי ח"כ בני גנץ, יפרסם עו"ד ינון מסמך הנחיות להתנהלות הכנסת ב-21 הימים הבאים. ינון פועל כאן בפרשנותו לחוק יסוד הממשלה, מבלי שיש ניסיון היסטורי למצב שכזה, ואף ללא כל תקדימים מנחים בפסיקת בתי המשפט. "גלובס" מנתח את המשמעויות וההביטים השונים של המצב.

מה השלב הבא?

סעיף 10 לחוק יסוד הממשלה מוציא את סמכות הטלת הרכבת הממשלה מידי נשיא המדינה ומעביר אותה ליו"ר הכנסת. לשם כך על הנשיא ריבלין להודיע ליו"ר הכנסת אדלשטיין שהוא אינו רואה אפשרות להגיע להרכבת ממשלה כיוון שאף אחד מן המועמדים לא הצליח לבצע זאת תוך 28 ימים.

בסעיף מצוין שרוב חברי הכנסת, כלומר 61, רשאים לבקש - בכתב - להטיל את התפקיד על ח"כ פלוני אשר הסכים לכך בכתב וזאת תוך 21 ימים.

כלומר, החל מן ה-21 בנובמבר ועד ה-12 בדצמבר, יכולים 61 חברי כנסת לאסוף חתימות ולהציע שם של מועמד חדש. המועמד יכול להיות בנימין נתניהו, או בני גנץ, או כל אחד מבין שאר 118 חברי הכנסת.

נתניהו וידא בחודשים האחרונים שכל חברי בלוק 55, ובעיקר מן המפלגה שלו, הליכוד - ימליצו אך ורק עליו. הוא הביע את חששו מספר פעמים בעבר, שחברי מפלגתו יעלו על דעתם לקדם את ח"כ גדעון סער או את אדלשטיין למעמד של זה שיקבל את מלאכת הרכבת הממשלה בשלב ג', אולם אופציות אלה לא נמצאות על הפרק, ככל שידוע כעת.

מה משמעות המילה "רשאים"?

יש להניח שחברי הכנסת אינם חייבים לבצע מטלה זו אם כי יתכן וע"ד ינון יתייחס למונח "רשאים" כהוראה בחוק המטילה חובה ציבורית על חברי הכנסת, כמעין סעיף המתמרץ אותם לפעול כדי למנוע פיזור הכנסת ה-21.

במצב הפוליטי אליו הגענו, אין לנתניהו ולגנץ 61 חותמים, ולכן נדמה שבמהלך 21 הימים הבאים תתקשה הכנסת לפתור את המצב.

האם 61 החותמים למועמד חייבים להיכנס לתוך הממשלה?

התשובה לכך היא חד משמעית לא. אותם 61 חברי הכנסת אשר חותמים בח"כ פלוני לא חייבים לשבת איתו בממשלה. ההחלטה להצטרף לקואליציה היא פרי משא-ומתן פוליטי, והחוק מקנה למועמד הבא, 14 יום בלבד להקים ממשלה.

לפיכך, אנחנו עשויים להיות עדים לסיטואציה פוליטית מוזרה, שבה למשל, ח"כ אביגדור ליברמן מודיע שיחתום לנתניהו על האפשרות להקים ממשלה, אולם יודיע שאינו נכנס לממשלה אם נתניהו לא יקבל את דרישותיו בהיבטי דת ומדינה, חוק גיוס, גיור וחוקי השבת.

תזכורת: במרץ 2015 המליץ ליברמן על נתניהו להרכבת הממשלה, אך לא נכנס לקואליציה בשנתה הראשונה וכך נתניהו נאלץ להקים ממשלה של 61 ח"כים. באפריל 2019 חזר ליברמן על אותה הפעולה. הוא המליץ על נתניהו להרכבת הממשלה, אך סירב להצטרף כיוון שהמשא-ומתן הקואליציוני לא התקדם לשביעות רצונו וכך נתניהו נשאר עם תמיכה של 60 ח"כים בלבד וללא ממשלה. בספטמבר 2019, החליט ליברמן שלא להמליץ על נתניהו כלל, וגוש ה-55 לא התקדם כלל לעבר הקמת ממשלה.

מה קורה אם אין מועמד עם 61 חתימות או עם המועמד הפלוני לא מצליח להרכיב ממשלה?

ב-12 בדצמבר יודיעו על בחירות שיערכו תוך 90. במקרה זה, שאלת התאריך מעלה תהיות שכן יום ג', ה-10 במרץ, נופל בדיוק על חג פורים וזהו תאריך בעייתי לקיום מערכת בחירות. חוק יסוד הממשלה ניתן לשינוי ברוב של 61 ח"כים ויתכן שלא יהיה מוצא אלא לשנות את החוק, כך שתאריך הבחירות המיוחדות השלישיות תוך שנה אחת, ישונו בהסכמת חברי הכנסת. 

במערכת הפוליטית כבר רגילים להפתעות

הפלת ממשלה באי אמון: הפעם הראשונה שבה נפלה ממשלה בהצבעת אי אמון התרחשה ב-1990, בתקופת ממשלה האחדות. מפלגת העבודה בהובלת שמעון פרס שהייתה חברה בקואליציה הצביעה יחד עם ש"ס להפלת ממשלת שמיר. ההצעה התקבלה ברוב של 60 ח"כ מול 55. 

שינוי שיטת הבחירה: שיטת ההצבעה שאנחנו מכירים היום, בפתק אחד בלבד, היא שיטת הבחירות שהונהגה כמעט בכל מערכות הבחירות שנערכו בישראל מאז הקמתה. ב-1992 קיבלה הכנסת את חוק הבחירה הישרה, שקובע שההצבעה תיערך בשני פתקים נפרדים: אחד למפלגה והשני למועמד לראשות הממשלה. שיטה זו יושמה לראשונה בבחירות 96 ובוטלה ב-2003.

חוק ההסדרים: ממשלת האחדות של שמעון פרס ויצחק שמיר נאלצה להתמודד עם משבר כלכלי קשה. כדי להתמודד איתו חוקק "חוק ההסדרים", שכורך יחד מספר גדול של צעדים שמצביעים עליהם כמקשה אחת. החוק שנולד כמענה למצב החירום של שנות ה-80 נשאר עד היום, והביקורת עליו היא בכך שהוא לא מאפשר דיון מהותי ולא מאפשר לכנסת לפקח כראוי על עבודת הממשלה.

ממשלת האחדות הראשונה: ממשלת אחדות היא כזו שמתבססת על קואליציה​ רחבה מאוד, שחברים בה גם נציגי סיעות יריבות. הממשלה ה-13 בראשות לוי אשכול ממפלגת העבודה הייתה ממשלת האחדות הראשונה, כשאשכול צירף לקואליציה שלו את הסיעות רפ"י וגח"ל. ממשלת האחדות המפורסמת ביותר היא זו של פרס ושמיר בשנות ה-80, אך היו עוד מספר מקרים שבהם קמו ממשלות שעונות על ההגדרה של ממשלת אחדות.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון