גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה שבה היה קשה למצוא בורסה בעולם שתניב תשואה שלילית

לא מעט מדדים בבורסות העולם סיימו את השנה עם תשואות חיוביות בשיעור דו-ספרתי, וחלקם גם שברו שיאים של כל הזמנים ● לפי כלכלני דויטשה בנק, ב-2019 צמח שווי הנכסים בשוקי המניות העולמיים ב-17 טריליון דולר

בורסת אתונה / צילום: Brendan McDermid, רויטרס
בורסת אתונה / צילום: Brendan McDermid, רויטרס

שנת 2019 היתה שנה מוצלחת מאוד למשקיעים במניות ברחבי העולם, למרות החששות מפני השפעת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, ולמרות החשש, רגע לפני תחילת השנה, שהמגמה השלילית ששררה בשוקי העולם בסוף 2018 מסמנת שינוי מגמה ארוך טווח.

בסופו של דבר, לא מעט מדדים בבורסות העולם סיימו את השנה עם תשואות חיוביות בשיעור דו-ספרתי, וחלקם גם שברו שיאים של כל הזמנים. כך למשל, מדד דאו ג'ונס, שנסחר בשיא רגע לפני סוף השנה האזרחית.

באתר הכלכלי CNBC ציטטו את כלכלני דויטשה בנק, שבדקו ומצאו כי ב-2019 גדל שווי הנכסים בשוקי המניות העולמיים ב-17 טריליון דולר. נראה שמשקיע סביר היה צריך להתאמץ במיוחד כדי למצוא בורסה שתניב לו תשואה שלילית בשנה חיובית כזאת.

אלה היו המדדים הבולטים בשנה האחרונה (הנתונים נכונים ל-30 בדצמבר בשעות הבוקר).

50.1%

זוהי התשואה שהניב מדד המניות המוביל בבורסה היוונית, ASE. זאת, בניגוד גמור לשנת 2018, שבו המדד היווני הוביל את הירידות הגלובליות, כשאיבד 24.7% מערכו. יוון ממשיכה לנסות ולהתאושש מהמשבר הכלכלי החריף שפקד אותה בעשור האחרון, ושהוביל אותה לתוכניות חילוץ, שהסתיימו ב-2018.

בבחירות לפרלמנט היווני שנערכו לפני כמה חודשים, היוונים בחרו בממשלת מרכז-ימין בראשות קיריאקוס מיטסוטאקיס, שהכריז על כוונתו לקצץ במיסים ולקדם תהליכי הפרטה. בחירתו התקבלה בחיוב בקרב המשקיעים, שחששו בעבר מפני מפלגת השמאל סיריזה, ששלטה במדינה בעבר.

בכתבה שפורסמה בעיתון "פיננשל טיימס" הבריטי לפני כשלושה חודשים, תוארה כלכלת יוון כעוף החול שיוצא מעפר המשבר, ותוארה בה ההתאוששות הכלכלית שבאה לידי ביטוי במספר הקונים בחנויות והמבלים בטברנות באתונה. ההתאוששות ברחוב השתקפה גם בהתאוששות בבורסה, הן במדדי המניות והן בירידת תשואות האג"ח (אג"ח של ממשלת יוון ל-10 שנים נסחרת כיום בתשואה של כ-1.4% לעומת מעל 19% ב-2015). למרות האופטימיות, ב"פיננשל טיימס" ציינו כי ההערכות הן שהתמ"ג של יוון לא יחזור לרמות של לפני המשבר עד לשנת 2033.

30% ומעלה

מלבד בורסת אתונה, עוד שש בורסות בעולם הציגו בשנה האחרונה תשואה של יותר מ-30%, מרביתן בורסות אירופיות. אחת מהן היא מקדוניה הצפונית, שכנתה של יוון מצפון - מדינה קטנה, עם אוכלוסייה של קצת יותר מ-2 מיליון איש, שקיבלה את עצמאותה כשיוגוסלביה התפרקה ב-1991.

ב-2019 עלה המדד המניות המקדוני MBI 10 ב-39.7%, ככל הנראה, גם על רקע התחממות היחסים של מקדוניה הצפונית עם יוון, לאחר ששם המדינה שונה בתחילת 2019 מ"הרפובליקה של מקדוניה" ל"רפובליקה של מקדוניה הצפונית", ובכך הסתיימה מחלוקת בינה לבין יוון, שטענה כי השם "מקדוניה" הוא חלק מהמורשת היוונית. ההערכות הן שסיום הסכסוך פותח בפני מקדוניה אפשרות להצטרף בעתיד לברית נאט"ו, ואולי גם לאיחוד האירופי.

מדינות נוספות ב"מועדון" ה-30% פלוס של שוקי המניות הן רומניה, עם תשואה של 34.2%; ברזיל עם 32.6% (אחרי עלייה של 15% ב-2018, בניגוד למגמה העולמית); אירלנד עם 32.5% (אחרי ירידה של 22.4% ב-2018); ניו זילנד עם 31.7%; ובוסניה עם 31.4%.

סיכום תשואות 2019 בשוקי המניות בעולם

20.5%

זוהי העלייה מתחילת 2019 במדד CSI 300 של בורסת שנחאי הסינית, לאחר ירידה של 24.6% במדד בשנת 2018.

בארה"ב, מדדי המניות המובילים עלו גם הם השנה בשיעור דו-ספרתי: מדד דאו ג'ונס (DJI) הוסיף לערכו 22.8% מתחילת 2019; מדד נאסד"ק כללי (NASDAQ Composite) זינק ב-35.7%; ומדד S&P 500 התחזק ב-29.2%.

כל זאת, למרות התמשכות מלחמת הסחר גם ב-2019, כשלקראת סוף השנה ההערכות הן שסין וארה"ב קרובות לחתימה על עסקה שתסיים את המאבק ביניהן. בימים האחרונים דווח כי סין תפחית את מכסי היבוא שלה על מאות מוצרים מארה"ב כצעד ראשון לקראת עסקה.

מינוס 15.6%

זוהי התשואה השלילית שהניב מדד המניות המוביל של קוסטה ריקה - התשואה הגרועה ביותר בשנת 2019. ביולי האחרון הוריד הבנק המרכזי של קוסטה ריקה את תחזית הצמיחה לשנים 2019 ו-2020. התחזית ל-2019 הופחתה מ-3.2% ל-2.2%, בין השאר, בשל צמיחה גלובלית חלשה וירידה במחירים של סחורות חקלאיות מרכזיות שהמדינה מייצאת. התחזית ל-2020 הופחתה מ-3% ל-2.6%.

מינוס 10.9%

מדד המניות המוביל בבורסה של עומאן, MSM 30, הציג השנה את התשואה הגרועה השנייה אחרי קוסטה ריקה, כשירד בשיעור זה ב-2019.

בקיץ האחרון, קרן המטבע הבינלאומית חתכה את תחזית הצמיחה של עומאן לשנת 2019, מ-1.1% ל-0.3% בלבד, על רקע הנעשה בשוק הנפט העולמי. ב-2018 צמחה כלכלת עומאן ב-2.2% בזכות עלייה במחירי הנפט, אבל בקרן המטבע הזהירו השנה מפני צמיחת החוב של עומאן ועיכובים ברפורמות כלכליות במדינה.

מינוס 8.6%

זהו שיעור הירידה השנתי במדד המניות המוביל של צ'ילה (IPSA) - התשואה הגרועה ביותר בין מדינות דרום אמריקה ב-2019. לשם השוואה, המדד המוביל בארגנטינה עלה השנה ב-11.9%, בפרו נרשמה עלייה של 6.5%, בקולומביה נרשמה עלייה של 25.3%, וכאמור בברזיל המדד עלה ב-32.6%.

לפני כמה שבועות, משרד האוצר של צ'ילה הפחית את תחזית הצמיחה השנתית מרמה של 2.4%-2.9% לרמה של 1.8%-2.2%. המדינה עלתה השנה לכותרות על רקע הפגנות המוניות, שהתחילו במחאה על העלאת מחירי הנסיעה ברכבת התחתית, אבל המפגינים ראו בכך רק טריגר להפגנות על רקע המדיניות הכלכלית הניאו ליברלית והאי-שוויון במדינה. יותר ממיליון אזרחים צ'יליאנים יצאו למחות ברחובות, והנשיא הכריז על מצב חירום ושלח את הצבא להחזיר את הסדר האזרחי. לפי דיווחים מעודכנים, עד כה נהרגו 26 איש בהפגנות בצ'ילה, והמחאות עדיין לא הגיעו לסופן בסוף השנה.

מגזרים בולטים בשנה החולפת

הסקטור המוצלח ביותר להשקעה בשוקי המניות העולמיים ב-2019 היה מגזר ה-IT (טכנולוגיית מידע), עם תשואה של 48.4% בשנה זו - כך לפי נתוני חברת ההשקעות האמריקאית פידליטי, המבוססים על המדדים הסקטוריאליים של S&P. באופן חריג, אף סקטור לא הניב תשואה שלילית, אבל התשואה הנמוכה ביותר הגיעה מהשקעה בסקטור האנרגיה - תשואה של 7.3%.

מלבד IT, עוד שני סקטורים הציגו השנה תשואה עודפת על מדד S&P 500 - והם מגזר שירותי התקשורת ומגזר הפיננסים.

בהסתכלות מפורטת יותר על תעשיות, ולא רק ברמת הסקטורים, התעשייה עם התשואה הגבוהה ביותר השנה היתה חומרה ואחסון - שמניותיה רשמו זינוק של 76.9%. אחריה ניצבת תעשיית המוצרים האישיים, הכוללת מוצרי טיפוח, קוסמטיקה ואופנה, שהציגה השנה תשואה של 62.2%.

מי שהשקיע בתעשיית חומרי הבניין, השיג השנה תשואה של 53.1%. התעשייה היחידה שרשמה ב-2019 תשואה שלילית היא תעשיית שירותי הצריכה המגוונים, שבתוכה נכללים, למשל, לימודים אונליין, שירותים משפטיים, עיצוב הבית והפקת אירועים - ובשנה האחרונה היא ירדה ב-7.8%. 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי