גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוגים ורכישות בינ"ל: 2019 היא השנה הרביעית בטיבה בהיסטוריה, אבל יכולה הייתה להיות טובה יותר

בשנה האחרונה נסגרו בעולם עסקות מיזוג ורכישה בהיקף של 3.8 טריליון דולר - נמוך ב-4% בלבד מהיקפן ב-2018 ● 12 מהעסקות ב-2019 הן בשווי יותר מ-25 מיליארד דולר - פי שניים מאשר בשנה הקודמת ● עם זאת, במספר המיזוגים נרשמה ירידה שנתית של 1.6%

דוכן של Raytheon בתערוכת הסלון האווירי בפריז / צילום: PASCAL ROSSIGNOL, רויטרס
דוכן של Raytheon בתערוכת הסלון האווירי בפריז / צילום: PASCAL ROSSIGNOL, רויטרס

שנת 2019 הייתה שנה גדולה לעסקות מיזוגים ורכישות של חברות בעולם, אבל היא יכולה הייתה להיות טובה אף יותר. ההיקף הכולל של עסקות כאלה בעולם מתחילת 2019 ועד ליום שישי האחרון, 27 בדצמבר, היה 3.8 טריליון דולר - מה שממצב את 2019 כשנה הרביעית בטיבה בהיסטוריה של ה-M&A (באנגלית, קיצור של מיזוגים ורכישות), לפי נתוני חברת המחקר Dealogic.

היקף עסקות ה-M&A השנתי היה נמוך ב-4% בלבד מההיקף ב-2018, והתיאבון למגה-מיזוגים עלה לשיא חדש. ב-2019 נרשמו בסך הכל 12 עסקות של יותר מ-25 מיליארד דולר - פי שניים ביחס ל-2018 - בהובלת ההשתלטות של יונייטד טכנולוג'יז (United Technologies) על יצרנית המוצרים הצבאיים האמריקאית רייתיאון (Raytheon) ב-86 מיליארד דולר - עסקה שטעונה עדיין אישור רגולטורי. ארה"ב הייתה האזור הגיאוגרפי הבולט בתחום זה בשנה החולפת, עם עלייה של 12% בהיקף עסקות המיזוגים והרכישות ל-1.8 טריליון דולר.

ואולם, בין הנתונים השנתיים האלה מסתתרת חולשה מתחת לפני השטח - ירידה של 1.6% במספר המיזוגים הכולל. חברות רבות המשיכו "לשבת על הגדר", בגלל האי-ודאות הכלכלית שעוררו ב-2019 הברקזיט באירופה ומלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. ההיסוסים בתחום זה בלטו בעיקר באירופה, שבה שווי עסקות ה-M&A הכולל ירד בשנה האחרונה ב-30%, בזמן שמדינות כמו גרמניה ניצבות בפני האטה כלכלית, והברקזיט משתק את בריטניה ושכנותיה. 

העולם ממשיך להתמזג

גורם נוסף שהמומחים מציינים בשנה האחרונה בתחום הוא תמחורים או שיערוכים. כשמניות החברות נמצאות בשיאן או קרובות אליו, הרכישות יקרות יותר. זה גרם לרוכשים רבים, כמו יונייטד טכנולוג'יז, להשתמש במניות שלהן לצורכי תשלום בעסקה.

כשנראה כי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, משיג התקדמות במגעים עם סין לעסקת סחר מוגבלת, והברקזיט נראה ודאי יותר, בעקבות ניצחונו המכריע של בוריס ג'ונסון בבחירות בבריטניה, חלק מהאי-ודאות צפוי להיעלם השנה. יחד עם סימנים לכך שכלכלת ארה"ב במצב יציב, בנקאים ועורכי הדין מאיצים באופטימיות את פעילות השידוך בין תאגידים. 

ועדיין, נותרו חששות שגל עסקות המיזוג והרכישות הרב-שנתי יאבד תאוצה, ורבים מהיועצים בתחום זוכרים כי הבחירות בארה"ב בנובמבר 2020 הן נעלם גדול - מצב שאותו הנהלות ודירקטוריונים בדרך כלל מתעבים. 

"2019 הייתה חיקוי מוזר של 2018"

"וול סטריט ג'ורנל" שוחח עם כמה מהיועצים שמאחורי עסקות ה-M&A הגדולות של 2019, ושאל אותם על הסביבה הנוכחית ומה צפוי לנו ב-2020.

פאיזה סעיד, שותפה נשיאה בחברת עורכי הדין קרבאת, סוויין ומור, אומרת כי 2019 הייתה שנה שבה מיזוגים אסטרטגיים גדולים, שנראו בלתי נמנעים, התממשו סוף כל סוף. סעיד ייעצה בכמה עסקות גדולות, כולל השילוב מחדש של ויאקום עם CBS, רכישת אנאדרקו פטרוליום על-ידי אוקסידנטל ומכירת TD אמריטרייד החזקות לצ'רלס שוואב. היא אומרת כי סדרת המגה-עסקות נובעת במידה רבה מכך שחברות גדולות משלבות כוחות כדי להגיב לשינויים טכנולוגיים. "בשנה-שנתיים האחרונות, גם הרוכשים וגם היעדים הגיעו להבנה הזו בו-זמנית", היא מסבירה.

בלייר אפרון רוברט פרוזאן, מייסדים שותפים של סנטרוויו פרטנרז, רוברט פרוזאן, הובילו את החברה הזאת ב-2019 לשנה נוספת של הישגים מעבר לגודלה. בין העסקות שאפרון עבד עליהן היו מכירת טיפאני ל-LVMH, מיזוג CBS-ויאקום ושביתת הנשק של AT&T עם המשקיעה הפעילה שלה, אליוט מנג'מנט. אפרון, דמוקרט ידוע, אופטימי לגבי סביבת העסקות במבט קדימה ל-2020 ומעבר לה, בלי קשר למי שיישב בבית הלבן. לדבריו, הדירקטוריונים זהירים אבל לא פסימיים, ורוצים בעיקר ודאות. "באופן כללי, אני ממעיט בחשיבות הבחירות בארה"ב. הפכנו להיות טובים באמת בניווט דרך תנודתיות ואי-ודאות", הוא אומר.

פרנק אקילה, שותף בחברת עורכי הדין סאליבן אנד קרומוול, מילא תפקיד במכירה המתוכננת של טיפאני ל-LVMH, ברכישת מדיסינז על-ידי נוברטיס ובקניית התרופה האנטי-דלקתית אוטזלה על-ידי אמג'ן ב-13.4 מיליארד דולר מחברת סלג'ין. הוא רואה את הפתרון של חלק מבעיות הברקזיט ומתיחויות הסחר כמועיל לאירופה ולאסיה, שההבראה שלהן עשויה לספק משקל כבד לשוק ה-M&A. עסקות שהושעו על רקע אי-ודאות יופיעו מחדש, כשחברות יסתגלו לסביבת צמיחה נמוכה, לדעתו. "אם אתה רוצה צמיחה חריגה, הדרך להשיג את זה היא עסקות שמניבות צמיחת הכנסות עם סינרגיה מיידית", הוא אומר.

אריק שיל, שותף בקרקלנד אנד אליס, היה נוכח משתיים מהעסקות הגדולות של 2019: הקנייה של AbbVie ב-63 מיליארד דולר את יצרנית הבוטוקס הבריטית אלרגן, וקניית סלג'ין על-ידי בריסטול-מאיירס-סקיב ב-84 מיליארד דולר, שהוא הובא להגן עליה מפני משקיע פעיל שהתנגד לה. הוא אינו אופטימי כמו האחרים לגבי שוק המיזוגים והרכישות. "מספר העסקות, ולא הערך שלהן, הוא כנראה המספר הנכון יותר שמעיד על בריאות", הוא אומר. להערכתו, המספר הזה שוב יירד במתינות ב-2020, מפני שמועצות המנהלים עדיין חוששות מסיכונים מקרו-כלכליים. אבל אם התמחורים יירדו, חברות השקעה פרטיות (פרייבט אקוויטי) ימשיכו לספק תנופה לעסקות קטנות, שהן לב שוק ה-M&A, לדבריו.

מארק שפיר, מנהל יחידת המיזוגים העולמית של סיטיגרופ, היה מעורב ברכישת אנאדרקו על-ידי אוקסידנטל, במכירת טיפאני ל-LVMH וברכישת חטיבת התאגידים של סימנטק על-ידי ברודקום. הוא נשאר מעורב באוקסידנטל, כשקארל אייקן ניהל מאבק דירקטוריון נגד ענקית הנפט, והרחיב בכך את התפקיד המסורתי של בנקאי השקעות. "פעם היינו מקבלים הכרזה על עסקה והולכים הביתה בסגירה שלה", הוא אומר. "כעת אתה צריך להיות ערני, ולעשות הרבה עבודת הכנה סביב תגובת בעלי המניות והאיום של משקיעים פעילים".

סקוט ברשאי, מנהל יחידת ה-M&A העולמית במשרד עורכי הדין פול, ווייס, ריפקין, וורטון וגריסון, אומר כי "2019 הייתה חיקוי מוזר של 2018", עם המשך של עסקות גדולות. הוא היה מעורב בכמה מהן, כולל הצעת המיזוג של שברון לאנאדרקו, שנמכרת לבסוף לאוקסידנטל, מכירת עסקי הביוטכנולוגיה של ג'נרל אלקטריק ב-21 מיליארד דולר לדנהאר, והעסקה של גרדנר דנבר עם חטיבה של אינגרסול-ראנד (בריטניה).

למרות הנעלמים הפוליטיים והכלכליים ברחבי העולם, לדברי בראשי, הלקוחות חשים ביטחון בתחזיות שלהם, בעיקר בארה"ב. "הם באמת מחפשים סיבות לעשות עסקות, לא סיבות לברוח מעסקות", הוא אומר. 

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים