גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמא של בר רפאלי תשלם את המחיר, וזו לא הנחת סלב: ארבע שאלות קשות שעולות מהפרשה

ההסדר שנרקם בין רשויות המס למשפחת רפאלי על אישומי המס של בר מעורר ביקורת רבה ● מבט מעמיק על העובדות דווקא מלמד כי ההסדר אינו משולל היגיון ● הנה ארבע שאלות קשות שנוגעות לפרשה ולכתבי האישום נגד משפחת רפאלי

האם הדוגמנית הישראלית-הבינלאומית בר רפאלי תקבל מפרקליטות מיסוי וכלכלה "הנחת סלב" ותצליח לחמוק ממאסר בפועל בגין עבירות המס והתרמית שהמדינה מייחסת לה? האם אמה של הדוגמנית, ציפי רפאלי, "תקריב" את עצמה עבור בתה ותסכים לרצות עונש מאסר רק על-מנת לחסוך את החוויה הקשה הזו מהבת? ולמה שהפרקליטות תסכים להצעת "האם עבור הבת", כשמי שעמדה באור הזרקורים והרוויחה את הכסף הגדול בחו"ל הייתה הדוגמנית עצמה?

השאלות האלה הגיעו לקדמת הבמה הציבורית ברגע שהתפרסמה הידיעה על המגעים המתנהלים בין בר רפאלי ואמה ציפי לבין הפרקליטות, במטרה להביא לסיומם, בהסדר כולל, של כל תיקי המס - האזרחי והפלילי - המתנהלים נגד הדוגמנית ומשפחתה.

במסגרת המגעים בוחנת בימים אלה הפרקליטות הצעה שעלתה על השולחן, לפיה האם, ציפי רפאלי, תודה במרבית העבירות המיוחסות לה ותרצה בין שנה וחצי לשנתיים מאסר בפועל. מנגד, בר רפאלי לא תרצה מאסר בפועל כלל, לאחר שתתקבל טענתה כי לא הייתה לה כל כוונה פלילית, וכי היא לא הציגה מצגי-שווא בפני המדינה בנוגע לשאלת תושבותה (האם היא גרה בארץ או בחו"ל). במקביל, ובתמורה, תוותר בר רפאלי על הערעור האזרחי שהגישה על חיובה במס במסגרת התיק האזרחי שנוהל נגדה.

הכסף הגדול בגיל 20

הנתיב שהוביל את בר רפאלי אל שתי הזירות - האזרחית והפלילית - עבר דרך אותם אירועים בחייה של הדוגמנית הבינלאומית, בהם הפריצה שלה לזירה הבינלאומית בתחילת שנות ה-20 לחייה, הכסף הגדול שהרוויחה והזוגיות המתוקשרת עם הכוכב ההוליוודי ליאונרדו דיקפריו. הוא גם סובב סביב אותה שאלה: האם בפרק זמן משמעותי בחייה היא התגוררה בארצות-הברית - או שתמיד הייתה תושבת ישראל, ומגוריה בארצות הברית היו בגדר גיחות קצרות לחו"ל.

עדיין לא ברור אם הפרקליטות תסכים לתנאי ההסדר שהוצגו על-ידי נבחרת הסנגורים של רפאלי והוריה, אך הידיעה על כך שהפרקליטות שוקלת להגיע להסדר, מעוררת שלל תגובות שליליות וטענות על "הנחת סלב" ועל כך שאם זה היה מישהו אחר, לא היו שוקלים "לוותר" לו.

עם זאת, נדמה כי אף אחד לא לוקח צעד אחד אחורה ושואל את עצמו האומנם אם יש כאן "ויתור" של הפרקליטות? האומנם יש כאן "הנחת סלב"? והאם אמה של בר, ציפי, באמת "מקריבה" את עצמה לטובת בתה - או שמא היא באמת האחראית היחידה לסיטואציה שנוצרה, היות שהיא הייתה "המבוגר האחראי" שטיפל בענייני הבת הדוגמנית, שהייתה בשנות העשרים לחייה בעת האירועים השנויים במחלוקת מס?

אל סימני השאלה הללו יש לצרף גם את העובדה שעד כה לא הועמדו לדין נישומים אחרים על רקע מחלוקת סביב הצהרותיהם בנוגע לתושבותם, וכל המחלוקות שנדונו סביב הנושא הוכרעו בזירה האזרחית.

הסאגה הזאת מתחילה ב-2007, כשרפאלי הייתה בשיא הצלחתה בחו"ל, והיא רק בת 21. היא התהדרה בחבר שהוא סלב עולמי, עשתה טלוויזיה וקמפיינים בארה"ב ונעטפה בחיבוק אמריקאי ענק. שם, היא ניהלה, לטענתה, את חייה בשנים 2008 ו-2009. רשות המסים חשבה אחרת.

הזירה האזרחית, במסגרתה נדרשת רפאלי לשלם מסים על הכנסות בהיקף 16 מיליון שקל שהרוויחה מעבודתה בחו"ל במשך כשנתיים, הוכרעה לראשונה בבית המשפט המחוזי, שחייב אותה לשלם מס בסך 8 מיליון שקל, וכבר הגיעה אל פתחו של בית המשפט העליון בדמות ערעור שהגישה רפאלי על הקביעה כי היא מעולם לא ניתקה את קשריה עם ישראל, ולאורך השנים - גם אלה שבהם ניהלה זוגיות מצולמת ומתוקשרת עם דיקפריו - היא הייתה תושבת ישראל, בטח לצורכי מס.

בזירה המקבילה, בינואר אשתקד הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לבר רפאלי ולהוריה ציפי ורפי רפאלי כי נשקלת העמדתם לדין בכפוף לשימוע, בעבירות מס. רפי וציפי רפאלי חשודים בנוסף בעבירת הלבנת הון. רפאלי חשודה בכך שהציגה מצג-שווא בפני רשות המסים כאילו היא מתגוררת בחו"ל במשך שנים. לפי החשד, החוזים לדירות מגוריה של רפאלי נחתמו עם אחיה ועם אמה, כדי להסתיר את העובדה שהיא מתגוררת בארץ.

בנוסף, רפאלי ואמה נחשדות בקבלת "הטבות סלב" בגין מגורים בדירות יוקרה, שימוש במכוניות ו"הנחות סלב" בשווי של יותר ממיליון שקל, שלא דווחו כהכנסה.

במקביל, נטען, הציגה בר רפאלי בפני רשויות המס בארה"ב מצגים, שלפיהם היא אינה תושבת ארה"ב (U.S Nonresident Alien), והיא מתגוררת בישראל.

נבחרת עורכי הדין של משפחת רפאלי הגיעה לשימועים שנקבעו בתיק והציגו קו הגנה מאוד ברור - לא הייתה פה תרמית. מדובר במחלוקת מס אזרחית, במסגרתה הדוגמנית ובני משפחתה סברו כי בשנים המדוברות בר אינה תושבת ישראל, ולכן אינה חייבת במס פה, ורשות המסים סברה אחרת.

חלק נוסף של קו ההגנה התייחס לעובדה שהדוגמנית לא ניהלה את ענייני המס שלה בעצמה, ואלה נוהלו על-ידי אמה, ציפי. האם מצידה הציגה קו הגנה לפיו היא פעלה כדין, הצהירה על הכול בפני רשות המסים, ואם הייתה טעות בהצגת הדברים, היא האחראית לטעות הזאת.

קל, פופולרי ונוח לקבל את כל החשדות נגד השתיים כעובדה מוגמרת, בוודאי לאחר שפסק הדין האזרחי כבר קבע כי בר רפאלי הייתה תושבת ישראל בשנים שהמחלוקת, אך אם מסננים רגע את רעשי הרקע החריפים בפרשה, אפשר לשאול את אותן שאלות שנשאלות היום בצורה הפוכה לגמרי.

שלב השאלות הקשות

1.

כך למשל, את השאלה האם יש פה "הנחת סלב", אפשר לשאול כ"האם יש פה החמרת סלב". האם התיק הזה לא הפך לסוג של תיק דגל בפרקליטות שנועד להראות שלא עושים הנחות לאף אחד, אבל מרוב ש"לא עושים הנחות", הכף נוטה לחומרה? האם העובדה שהציבור תוקף את הרעיון של הגעה להסדר עם בר רפאלי, לא תגרור הימנעות מהסדר שעשוי היה להיחתם בנסיבות שבהן אין את ההשפעה של מצלמות ועיתונות?

2.

האם אלה שיוצאים נגד ההסדר יופתעו לגלות כי ברשות המסים יש גורמים הסבורים כי התיק נגד בר רפאלי היה יכול להיגמר מזמן בהסדר אזרחי ותו לא? במסדרונות הרשות ובמסדרונות הפרקליטות יש כאלה שהביעו עמדה המציעה הסדר עם אישומים פליליים פחותים מאלה המיוחסים לדוגמנית.

3.

שאלה נוספת שצריכה להישאל היא למה לוקח למדינה כל-כך הרבה זמן להכריע בשאלה האם להגיש או לא כתב אישום, ולמה המדינה בכלל מנהלת מגעים להסדר עם הדוגמנית ואמה? אפשר להניח במידת ביטחון רבה שבפרקליטות לא רוצים להקל עם בר רפאלי, אז למה לא להגיש את האישום שכבר כתוב ומוכן ולהתמודד עם ההגנה של רפאלי בבית המשפט? כנראה שגם הם שוקלים את משקל הראיות שיש להם ותוהים האם הן מספיקות להרשעה "מעבר לכל ספק", כפי שנדרש בזירה הפלילית. גם בזירה האזרחית, שמתנהלת בעליון, שום דבר לא מובטח למדינה.

4.

שאלה נוספת היא מי באמת "העבריין" העיקרי בתסריט הפלילי שנכתב על-ידי רשות המסים והפרקליטות. האם זו בר רפאלי או אמה ציפי? האם מוצגת היום בתקשורת כלביאה המגנה על בתה, מקריבה את עצמה, אך כשבוחנים את התיק ואת רוב הראיות בו, מגלים כי מי שטיפל בכל ענייני הדוגמנית-הבת לאורך כל השנים, הן בזירה הכלכלית והן בזירת המס, הייתה האם ציפי ולא הבת. 

אז מי הציג את מצגי-השווא בפני רשות המסים בנוגע לתושבותה של הדוגמנית המהווים את הבסיס לאישום הפלילי נגדה ונגד אמה? בר לא הייתה זו שעמדה בקשר עם רשויות המס, והיא לא זו שחתמה על רוב המסמכים. זו הייתה האם. האישום נגד בר רפאלי מבוסס במרביתו על הטענה כי נעשו מצגי-שווא בנוגע לתושבות של הדוגמנית. רוב ההצהרות בפני הרשות הם של האם. אז כשהאם אומרת "אני האחראית", האם זה קורבן או קריאה נכונה של המציאות - ואולי גם וגם?

כשבוחנים את כל סימני השאלה הללו, לא צריך להתפלא שהפרקליטות מוכנה לשקול הסדר בתיק שיביא אותה לגבייה מיידית של מיליוני שקלים ממס (לאור הוויתור על המחלוקת האזרחית); וכן מאסר בפועל עבור האחראי האמיתי לכאורה. 

*** חזקת החפות: בר רפאלי, ציפי רפאלי ורפי רפאלי לא הורשעו בביצוע עבירה בפרשה המוזכרת. יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע הם בגדר חשודים, ועומדת לזכותם חזקת החפות. 

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק