גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארוחת הערב הבריאה של מקימת חוג הידידים של מרכז פרס לשלום וחדשנות

יונה ברטל, מי שעבדה לצדו של פרס 22 שנה וישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות, מארחת את החברות לארוחת ערב בריאותית, אחרי שכבר גייסה אותן לטובת המרכז: "כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם"

יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס
יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס

"אופטימיים ופסימיים מתים אותו דבר, אבל חיים אחרת". המשפט הזה של הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל ישוב ויעלה במהלך הפגישות עם יונה ברטל, מי שעבדה לצדו במשך 22 שנה, והקימה לאחרונה את חוג ידידי מרכז פרס לשלום. ביחד עם אפרת דובדבני, מנכ"לית המרכז, הן דואגות להעמיק את היסודות של החזון האופטימי ולהעלות אותו על פסי הקידמה והטכנולוגיה. "לפני ארבע שנים הונחה אבן הפינה למרכז פרס לחדשנות - המקום שבו מוצגים ההישגים וההמצאות הישראליים, מהטפטפות ועד הדיסק און קי".

ברטל מונעת בטורבו. רק תנו לה לדבר על מורשת פרס, על הפעילות של המרכז, על האנשים המשובחים שמצטרפים למסע להנחלת המורשת. נפגשנו בביתה ברעננה, לארוחת ערב שערכה לנשים הקרובות לליבה.

בכניסה לבית תלוי קולאז' תמונות שלה עם הנשיא לשעבר, הנה היא מחובקת עם קלינטון, מרכינה ראש מול האפיפיור, לוחצת יד לנשיא לשעבר אובמה. השולחן ערוך באלגנטיות של מי שישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות. על כל צלחת הונח שקיק מטבעות שוקולד עם תווית פלסטיק שהודפסה על ידי הבן של ברטל, בכל זאת הצדעה לחדשנות טכנולוגית.

"פרס מיצב את הנשיאות הכי גבוה", אומרת ברטל, "הייתי איתו 24/7 ולקחתי על עצמי את כל המעטפת, הניהול היומיומי. העפתי את הנוהג הקלוקל לאכול בורקסים, ובטרקלין תמיד היו פירות חתוכים, אגוזים ותמרים. זה היה כל כך מוצלח שביבי הציע לאמץ את זה גם לישיבות הממשלה - וגם שם העפתי להם את כל המשקאות המוגזים והפיתות לטובת מים, יוגורט, פירות".

ופרס היה ממושמע? עם אפס חטאים?
"הוא היה מודע. הוא היה נשקל בכל בוקר, ברגע שהעלה במשקל, הוא דילג על ארוחה".

לפני שלוש שנים, לאחר מותו של פרס, החליטה להקים אגודת ידידים שתקדם את פעילות המרכז כנושא דגל החדשנות. "חדשנות לבדה יכולה ליפול לידיים הלא נכונות ולהיות הרת אסון. זה חייב להיות ביחד עם ערכים. בשנים שעבדתי לצדו יצרתי נטוורק גלובלי, עם שדרה רחבה של חברים, וכשפניתי אליהם בעניין האגודה - כולם התגייסו מיד". את מרכז החדשנות היפהפה תכנן האדריכל מסימיליאנו פוקסס האיטלקי ביחד עם האדריכל יואב מסר הישראלי. חמש קומות בגבעת עלייה ביפו, מול הים.

היא גייסה לשורותיה את הצמרת העסקית, סגול, פדרמן, אקירוב, אנג'ל ועוד רבים. לפני חודשיים הקימה את הסניף הבריטי: "אני מאמינה שבשנה הקרובה נפתח סניף גם בצפון אמריקה".

ברטל, קטנה וקוקטית, מטופחת ונמרצת, מקפידה על הדברים הקטנים ומיומנת בכישורים חברתיים מתקדמים, משהו שאתה לומד אחרי שנים של התחככות בסגל דיפלומטי. היא מציגה את האורחות, מציצה לתנור, דואגת ששירי בתה והכלה עדן (שנשואה לבנה דור) ימזגו פרוסקו מבעבע, שולפת מהמדף את הספר האחרון של האורחת גליה לפידות. מכאן היא מראה לי ברכה שכתב לה פרס, משתיקה את המוזיקה בפקודה לאלכסה, ובחן רב מדלגת בין כולן, מחמיאה ומתעניינת.

כל האורחות שכינסה ברטל חברות בכמה עמותות, תורמות ומקדמות אג'נדות חברתיות. באלגנטיות הן מתחמקות משאלות על כסף, ומעדיפות לדבר על המפגשים עם ישראל השנייה, על שינויים קטנים שהן מצליחות לחולל בעמותות שהן שותפות בהן. כולן מודות שליונה לא אומרים 'לא', ולכן התגייסו לאגודת הידידים. מתיישבות בחופשיות: הפסלת מיכל פורר ויו"ר אגודת הידידים של תיאטרון הקאמרי; הניה נור מחברת הפרסום והשילוט, עתליה שמלצר (בעלי קבוצת שלמה סיקסט שמעסיקה כיום למעלה מ-5,000 עובדים); הפסיכולוגית השיקומית דליה נאמן (לאחרונה הצליחה להוביל להתמחות סטאז'ר עם שיתוק מוחין); המשוררת גליה לפידות, בת שבע בובליל (מבעלי רשת קלאב הוטל); יעל ביבי, יועצת התקשורת; ואפרת דובדבני, מנכ"לית מרכז פרס לשלום ("אנחנו אחיות בדם").

"מעולם לא חשפתי את ביתי בפני התקשורת", פותחת ברטל בפתוס, "אבל כולכן כאו חברות ושותפות לדרך. כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם, ואני מאמינה שביחד נוכל ליצור פה מקום מדהים. אגודת ידידים זה לא מפגש של קפה ומאפה".

מה את בעצם מצפה מהן?
"לקדם רעיונות. אין כמו מראה עיניים. אנחנו תחת מתקפת BDS וכל מי שמגיע למרכז ורואה את חזון הסטארט-אפ ניישן של פרס, מושפע מזה. כל משתתפי האירוויזיון היו במרכז, אחרי שניסו להניא אותם מלהגיע לתחרות בארץ. אבל הם באו, וראו שהמציאות אחרת. אני מאמינה בחוגי ידידים, בלעדיהם לא הייתה תרבות בארץ. הם מגייסים כסף ולבבות כדי לקדם דברים טובים".

הביוגרפיה של ברטל שזורה בשליש האחרון של חייו של פרס - כנשיא וכמדינאי שלא נח לרגע. הטמפרמנט הזה דבק בה. "כולם ביקשו לפגוש אותו, האפיפיור זימן אותו לשיחה על הרעב בעולם, מסי הגיע לשחק כדורגל עם ילדים פלסטינאים ויהודים, וגם הנסיך וויליאם, ליוויתי אותו לפגישות חשאיות בכל העולם".

תפריט דל בשומן ונתרן

מרקיות קטנות עם מרק פטריות סמיך, להלן הנזיד, מחממות את הלב. ברטל, משל הייתה דיאטנית מוסמכת, מעודדת אותנו: התפריט היום דל בשומן, דל בנתרן, בריא וחלבי, עם הרבה תבלינים טריים, שפע ויטמינים, אבץ ומינרלים חיוניים. תשכחי מפחמימות ריקות, אני מהרהרת, ומהר מאוד מגלה שאפשר ליהנות בלי. התפריט (במסגרת) נראה כמו טייק אוף על אייל שני. המנות הראשונות עולות על השולחן, הכול מדוד ומזמין אכילה מרוסנת. הקפרזה הקלאסית של עגבניות־מוצרלה־בזיליקום מקבלת פיתוח חדשני עם זילופי שמן כמהין ארומתי, ולצדו סלטים בריאים, טריים ופטריוטיים, יבול מקומי.

מנות עיקריות: דג ים בתנור, דלעת ערמונים ממולאת באורז ופטריות, מנה מצוינת במיוחד ממתכון של הבת שירי, מנה עדינה של בצלים ממולאים בדגנים ועשבי תיבול, לחמניית כוסמין קלילה.

הקינוחים כבר מוגשים בסגנון חופשי, צלחת פורחת של פרוסות אננס טרי, שלא יחסר אבץ, עם זילוף אלכוהולי של קוניאק רמי מרטן, ושבבי מרציפן דקיקים שהיד מנקרת בהם בחוסר נימוס שעוד יכול לעורר משבר דיפלומטי. יופי של מנה. הטראפלס הנפלאים של הכלה עדן המהנדסת, שיש בהם טחינה ומאובקים בקקאו, נחטפים, ולכולן בקושי נשאר מקום לעוגת הגבינה.

מתכונים

ערמוני עדן

מרכיבים
5 דלעות ערמונים קטנות ועגולות
למלית: סלסלת פטריות יער טריות / 2 שיני שום / 100 גרם ערמונים קלופים קלויים / כוס וחצי אורז בסמטי / 2 כפות רוטב סויה / כף דבש / כפית שטוחה מלח / קורט פלפל לבן / שמן זית כתית מעודן

אופן ההכנה
חוצים את הדלעות ומנקים את הגרעינים עם כף בעדינות. מתיזים עליהן שמן זית ואופים בתנור מחומם לֿֿ-200 מעלות, 35 דקות. קוצצים את הפטריות.

מכינים את האורז עם כל התבלינים ו-2.5 כוסות מים רותחים. מקפיצים את הפטריות עם מעט שמן זית ובצל ומוסיפים לאורז.
כשהתערובת מתקררת מעט, ממלאים הדלעות ומכניסים לתנור לעוד 10 דקות.

דלעת ערמונים ממולאת / צילום: רמי זרנגר, גלובס

סלט מתנה

מרכיבים 
ראש כרוב קצוץ / קופסה של גרעיני רימון / 5 כפות גרעיני חמניה / מיץ מ-2 קלמנטינות / מלח גס / פלפל לבן.

אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים, מכניסים למקרר לחצי שעה. מגישים.

סלט מתנה / צילום: רמי זרנגר , גלובס

ביסקוטי בריאות

מרכיבים
350 גרם קמח / 1 כפית אבקת אפייה / 1/2 כפית סודה לשתייה / 1/2 כפית מלח דק / 3 ביצים L / 200 גרם סוכר לבן / 2 שקיות סוכר וניל / 2 כפות ליקר / 100 גרם חמוציות / 100 גרם פקאנים / 100 גרם אגוזי לוז

אופן ההכנה
מחממים תנור ל-170 מעלות. מנפים יחד את החומרים היבשים לקערה. בקערה שנייה טורפים את הביצים עם סוכר, סוכר וניל וליקר. יוצקים את הנוזלים לקערה עם החומרים היבשים ומערבבים לקבלת בצק דביק. מערבבים פנימה את האגוזים והשקדים.
בידיים רטובות יוצרים 2 נקניקים באורך כ-30 ס"מ. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 30 דקות, או עד שהכיכרות זהובות ויציבות למגע. מצננים לגמרי. אל תדלגו על שלב הצינון - אחרת הכיכרות יתפוררו ויהיו קשות מאוד לפריסה. אפשר אפילו לחכות ליום המחרת כדי להמשיך את ההכנה.

פורסים בסכין לחם לפרוסות דקות ומניחים על רשת. מחזירים לאפייה נוספת לייבוש, בחום של 140 מעלות למשך 25 דקות, עד שהפרוסות יבשות לגמרי.

מצננים לחלוטין ומגישים עם כוס קפה ליד, לטבילה.

טראפלס חיזוק

מרכיבים
2 חפיסות שוקולד מריר 85% / כוס טחינה גולמית / כף דבש

אופן ההכנה
ממיסים את השוקולד במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים היטב עם הטחינה והדבש. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת או לתבנית סיליקון פרליני שוקולד, ומקפיאים לפחות לשעתיים.

מפזרים מעל קקאו בנדיבות.

ביסקוטי, תמרים ממולאים וטראפלס חיזוק / צילום: רמי זרנגר, גלובס

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר