גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

ארוחת הערב הבריאה של מקימת חוג הידידים של מרכז פרס לשלום וחדשנות

יונה ברטל, מי שעבדה לצדו של פרס 22 שנה וישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות, מארחת את החברות לארוחת ערב בריאותית, אחרי שכבר גייסה אותן לטובת המרכז: "כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם"

יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס
יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס

"אופטימיים ופסימיים מתים אותו דבר, אבל חיים אחרת". המשפט הזה של הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל ישוב ויעלה במהלך הפגישות עם יונה ברטל, מי שעבדה לצדו במשך 22 שנה, והקימה לאחרונה את חוג ידידי מרכז פרס לשלום. ביחד עם אפרת דובדבני, מנכ"לית המרכז, הן דואגות להעמיק את היסודות של החזון האופטימי ולהעלות אותו על פסי הקידמה והטכנולוגיה. "לפני ארבע שנים הונחה אבן הפינה למרכז פרס לחדשנות - המקום שבו מוצגים ההישגים וההמצאות הישראליים, מהטפטפות ועד הדיסק און קי".

ברטל מונעת בטורבו. רק תנו לה לדבר על מורשת פרס, על הפעילות של המרכז, על האנשים המשובחים שמצטרפים למסע להנחלת המורשת. נפגשנו בביתה ברעננה, לארוחת ערב שערכה לנשים הקרובות לליבה.

בכניסה לבית תלוי קולאז' תמונות שלה עם הנשיא לשעבר, הנה היא מחובקת עם קלינטון, מרכינה ראש מול האפיפיור, לוחצת יד לנשיא לשעבר אובמה. השולחן ערוך באלגנטיות של מי שישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות. על כל צלחת הונח שקיק מטבעות שוקולד עם תווית פלסטיק שהודפסה על ידי הבן של ברטל, בכל זאת הצדעה לחדשנות טכנולוגית.

"פרס מיצב את הנשיאות הכי גבוה", אומרת ברטל, "הייתי איתו 24/7 ולקחתי על עצמי את כל המעטפת, הניהול היומיומי. העפתי את הנוהג הקלוקל לאכול בורקסים, ובטרקלין תמיד היו פירות חתוכים, אגוזים ותמרים. זה היה כל כך מוצלח שביבי הציע לאמץ את זה גם לישיבות הממשלה - וגם שם העפתי להם את כל המשקאות המוגזים והפיתות לטובת מים, יוגורט, פירות".

ופרס היה ממושמע? עם אפס חטאים?
"הוא היה מודע. הוא היה נשקל בכל בוקר, ברגע שהעלה במשקל, הוא דילג על ארוחה".

לפני שלוש שנים, לאחר מותו של פרס, החליטה להקים אגודת ידידים שתקדם את פעילות המרכז כנושא דגל החדשנות. "חדשנות לבדה יכולה ליפול לידיים הלא נכונות ולהיות הרת אסון. זה חייב להיות ביחד עם ערכים. בשנים שעבדתי לצדו יצרתי נטוורק גלובלי, עם שדרה רחבה של חברים, וכשפניתי אליהם בעניין האגודה - כולם התגייסו מיד". את מרכז החדשנות היפהפה תכנן האדריכל מסימיליאנו פוקסס האיטלקי ביחד עם האדריכל יואב מסר הישראלי. חמש קומות בגבעת עלייה ביפו, מול הים.

היא גייסה לשורותיה את הצמרת העסקית, סגול, פדרמן, אקירוב, אנג'ל ועוד רבים. לפני חודשיים הקימה את הסניף הבריטי: "אני מאמינה שבשנה הקרובה נפתח סניף גם בצפון אמריקה".

ברטל, קטנה וקוקטית, מטופחת ונמרצת, מקפידה על הדברים הקטנים ומיומנת בכישורים חברתיים מתקדמים, משהו שאתה לומד אחרי שנים של התחככות בסגל דיפלומטי. היא מציגה את האורחות, מציצה לתנור, דואגת ששירי בתה והכלה עדן (שנשואה לבנה דור) ימזגו פרוסקו מבעבע, שולפת מהמדף את הספר האחרון של האורחת גליה לפידות. מכאן היא מראה לי ברכה שכתב לה פרס, משתיקה את המוזיקה בפקודה לאלכסה, ובחן רב מדלגת בין כולן, מחמיאה ומתעניינת.

כל האורחות שכינסה ברטל חברות בכמה עמותות, תורמות ומקדמות אג'נדות חברתיות. באלגנטיות הן מתחמקות משאלות על כסף, ומעדיפות לדבר על המפגשים עם ישראל השנייה, על שינויים קטנים שהן מצליחות לחולל בעמותות שהן שותפות בהן. כולן מודות שליונה לא אומרים 'לא', ולכן התגייסו לאגודת הידידים. מתיישבות בחופשיות: הפסלת מיכל פורר ויו"ר אגודת הידידים של תיאטרון הקאמרי; הניה נור מחברת הפרסום והשילוט, עתליה שמלצר (בעלי קבוצת שלמה סיקסט שמעסיקה כיום למעלה מ-5,000 עובדים); הפסיכולוגית השיקומית דליה נאמן (לאחרונה הצליחה להוביל להתמחות סטאז'ר עם שיתוק מוחין); המשוררת גליה לפידות, בת שבע בובליל (מבעלי רשת קלאב הוטל); יעל ביבי, יועצת התקשורת; ואפרת דובדבני, מנכ"לית מרכז פרס לשלום ("אנחנו אחיות בדם").

"מעולם לא חשפתי את ביתי בפני התקשורת", פותחת ברטל בפתוס, "אבל כולכן כאו חברות ושותפות לדרך. כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם, ואני מאמינה שביחד נוכל ליצור פה מקום מדהים. אגודת ידידים זה לא מפגש של קפה ומאפה".

מה את בעצם מצפה מהן?
"לקדם רעיונות. אין כמו מראה עיניים. אנחנו תחת מתקפת BDS וכל מי שמגיע למרכז ורואה את חזון הסטארט-אפ ניישן של פרס, מושפע מזה. כל משתתפי האירוויזיון היו במרכז, אחרי שניסו להניא אותם מלהגיע לתחרות בארץ. אבל הם באו, וראו שהמציאות אחרת. אני מאמינה בחוגי ידידים, בלעדיהם לא הייתה תרבות בארץ. הם מגייסים כסף ולבבות כדי לקדם דברים טובים".

הביוגרפיה של ברטל שזורה בשליש האחרון של חייו של פרס - כנשיא וכמדינאי שלא נח לרגע. הטמפרמנט הזה דבק בה. "כולם ביקשו לפגוש אותו, האפיפיור זימן אותו לשיחה על הרעב בעולם, מסי הגיע לשחק כדורגל עם ילדים פלסטינאים ויהודים, וגם הנסיך וויליאם, ליוויתי אותו לפגישות חשאיות בכל העולם".

תפריט דל בשומן ונתרן

מרקיות קטנות עם מרק פטריות סמיך, להלן הנזיד, מחממות את הלב. ברטל, משל הייתה דיאטנית מוסמכת, מעודדת אותנו: התפריט היום דל בשומן, דל בנתרן, בריא וחלבי, עם הרבה תבלינים טריים, שפע ויטמינים, אבץ ומינרלים חיוניים. תשכחי מפחמימות ריקות, אני מהרהרת, ומהר מאוד מגלה שאפשר ליהנות בלי. התפריט (במסגרת) נראה כמו טייק אוף על אייל שני. המנות הראשונות עולות על השולחן, הכול מדוד ומזמין אכילה מרוסנת. הקפרזה הקלאסית של עגבניות־מוצרלה־בזיליקום מקבלת פיתוח חדשני עם זילופי שמן כמהין ארומתי, ולצדו סלטים בריאים, טריים ופטריוטיים, יבול מקומי.

מנות עיקריות: דג ים בתנור, דלעת ערמונים ממולאת באורז ופטריות, מנה מצוינת במיוחד ממתכון של הבת שירי, מנה עדינה של בצלים ממולאים בדגנים ועשבי תיבול, לחמניית כוסמין קלילה.

הקינוחים כבר מוגשים בסגנון חופשי, צלחת פורחת של פרוסות אננס טרי, שלא יחסר אבץ, עם זילוף אלכוהולי של קוניאק רמי מרטן, ושבבי מרציפן דקיקים שהיד מנקרת בהם בחוסר נימוס שעוד יכול לעורר משבר דיפלומטי. יופי של מנה. הטראפלס הנפלאים של הכלה עדן המהנדסת, שיש בהם טחינה ומאובקים בקקאו, נחטפים, ולכולן בקושי נשאר מקום לעוגת הגבינה.

מתכונים

ערמוני עדן

מרכיבים
5 דלעות ערמונים קטנות ועגולות
למלית: סלסלת פטריות יער טריות / 2 שיני שום / 100 גרם ערמונים קלופים קלויים / כוס וחצי אורז בסמטי / 2 כפות רוטב סויה / כף דבש / כפית שטוחה מלח / קורט פלפל לבן / שמן זית כתית מעודן

אופן ההכנה
חוצים את הדלעות ומנקים את הגרעינים עם כף בעדינות. מתיזים עליהן שמן זית ואופים בתנור מחומם לֿֿ-200 מעלות, 35 דקות. קוצצים את הפטריות.

מכינים את האורז עם כל התבלינים ו-2.5 כוסות מים רותחים. מקפיצים את הפטריות עם מעט שמן זית ובצל ומוסיפים לאורז.
כשהתערובת מתקררת מעט, ממלאים הדלעות ומכניסים לתנור לעוד 10 דקות.

דלעת ערמונים ממולאת / צילום: רמי זרנגר, גלובס

סלט מתנה

מרכיבים 
ראש כרוב קצוץ / קופסה של גרעיני רימון / 5 כפות גרעיני חמניה / מיץ מ-2 קלמנטינות / מלח גס / פלפל לבן.

אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים, מכניסים למקרר לחצי שעה. מגישים.

סלט מתנה / צילום: רמי זרנגר , גלובס

ביסקוטי בריאות

מרכיבים
350 גרם קמח / 1 כפית אבקת אפייה / 1/2 כפית סודה לשתייה / 1/2 כפית מלח דק / 3 ביצים L / 200 גרם סוכר לבן / 2 שקיות סוכר וניל / 2 כפות ליקר / 100 גרם חמוציות / 100 גרם פקאנים / 100 גרם אגוזי לוז

אופן ההכנה
מחממים תנור ל-170 מעלות. מנפים יחד את החומרים היבשים לקערה. בקערה שנייה טורפים את הביצים עם סוכר, סוכר וניל וליקר. יוצקים את הנוזלים לקערה עם החומרים היבשים ומערבבים לקבלת בצק דביק. מערבבים פנימה את האגוזים והשקדים.
בידיים רטובות יוצרים 2 נקניקים באורך כ-30 ס"מ. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 30 דקות, או עד שהכיכרות זהובות ויציבות למגע. מצננים לגמרי. אל תדלגו על שלב הצינון - אחרת הכיכרות יתפוררו ויהיו קשות מאוד לפריסה. אפשר אפילו לחכות ליום המחרת כדי להמשיך את ההכנה.

פורסים בסכין לחם לפרוסות דקות ומניחים על רשת. מחזירים לאפייה נוספת לייבוש, בחום של 140 מעלות למשך 25 דקות, עד שהפרוסות יבשות לגמרי.

מצננים לחלוטין ומגישים עם כוס קפה ליד, לטבילה.

טראפלס חיזוק

מרכיבים
2 חפיסות שוקולד מריר 85% / כוס טחינה גולמית / כף דבש

אופן ההכנה
ממיסים את השוקולד במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים היטב עם הטחינה והדבש. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת או לתבנית סיליקון פרליני שוקולד, ומקפיאים לפחות לשעתיים.

מפזרים מעל קקאו בנדיבות.

ביסקוטי, תמרים ממולאים וטראפלס חיזוק / צילום: רמי זרנגר, גלובס

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

בית המשפט אישר: מכללת ארזים תימכר לצבי ביכלר ב-1.3 מיליון שקל

מכללת ארזים, שצברה חובות של כ-12 מיליון שקל, תימכר לצבי ביכלר, מנכ"ל מכללת "מעיינות ללימודי רפואה משלימה" ● המכירה תאפשר להמשיך את הפעילות האקדמית של מכללת ארזים, הכוללת 400 סטודנטים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

סבב פיטורים נוסף באינטל - דווקא בחטיבה הצומחת ביותר

אינטל מתכננת סבב פיטורים חדש של מאות עובדים, שיתמקד דווקא בחטיבת שבבי השרתים ● בישראל ההשפעה צפויה להיות מצומצמת ● החברה: "התאמה ארגונית שנועדה לייעל את הפעילות"● מניית אינטל עלתה ב-163% מתחילת 2026

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

בכיר אמריקאי: "תחילת יישום תוכנית אזורי הפיילוט בלבנון - התקדמות ממשית בשטח"

הבכיר האמריקאי במסר לחיזבאללה: "כל ניסיון לשבש את התהליך, לחדור לאזורים הללו או להתחמש בהם מחדש, יפגע באופן חמור בסיכויים" ●  דובר צה"ל מאשר: החל היום פיילוט אזורי "מרחב בטוח" בדרום לבנון ● דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה עם איראן גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● עדכונים שוטפים

סניף קופת חולים מאוחדת / צילום: תמר מצפי

לראשונה: קנס לקופ"ח מאוחדת בעקבות תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

הרשות להגנת הפרטיות הטילה עיצום כספי בסך 256 אלף שקל על קופת חולים מאוחדת, לראשונה מאז כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות ● הקנס הוטל בשל אי-דיווח מיידי על אירוע אבטחת מידע חמור

תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock, Pavel Kubarkov

המניות האלה רשמו "עשור אבוד", אבל עכשיו כולם מדברים עליהן

בחודש האחרון מניות הבריאות הפכו לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, אחרי שנים ארוכות שבהן הסקטור בלט בתשואת חסר ● בתי השקעות גדולים בעולם משוכנעים שסוף סוף נוצרו הזדמנויות בתחום, על רקע מיזוגים ורכישות וגל חדש של תרופות הרזיה

דרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל יצא מכפר בדרום לבנון, נגמ"שים לבנוניים נכנסו במקומו

הערכה בצה"ל: במשטר האיראני מתלבטים אם להכניס את ישראל למערכה ● צבא לבנון החל להתמקם בכפר זאותר אל-ע'רבייה, לאחר נסיגת הכוחות הישראליים ● צה"ל והשב"כ חיסלו את ראש מחלקת המבצעים של חטיבת העיר עזה בחמאס ● דיווח: ההערכה בישראל - איראן העבירה אלפי צנטריפוגות לעומק הר המכוש ● דיווחים שוטפים

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

האם נתניהו יוכל לדחות את הבחירות הכלליות?

בליכוד אישרו לנתניהו לבטל את הפריימריז במצב מלחמתי. אבל שינויים בבחירות הכלליות לכנסת דורשים תנאים הרבה יותר מחמירים ● המשרוקית מסבירה

כידן דהרי וירון אדיב, בעלי ישפרו־תנופורט / צילום: רמי זרנגר

השותפים החדשים של צחי אבו בעסקת הענק

חברת ישפרו של כידן דהרי וירון אדיב חוברת לארי נדל"ן של צחי אבו בעסקה לרכישת רבע ממניות ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן תמורת 661 מיליון שקל ● במסגרת המהלך תוקם שותפות מוגבלת, בה יחזיק כל צד 50%

קריית הממשלה בירושלים / צילום: אבי דרור - ויקיפדיה

ועדי עובדים חסמו את הגישה לקריית הממשלה במחאה על מצוקת החניה; האוצר: "צעד לא חוקי"

ועדי עובדים בהסתדרות חסמו הבוקר את הגישה למשרדי הממשלה בירושלים באמצעות כלי רכב נעולים במחאה על מצוקת החניה ● באוצר תקפו בחריפות וטענו כי מדובר בצעד בלתי חוקי שפגע בחופש התנועה של עובדים ובתפקוד המשרדים

יצחק תשובה וניר צוק / צילום: יונתן בלום, ענבל מרמרי

ביטול עסקת ישראכרט-אש: הלחץ מהשוק, הנסיגה והאפשרויות שעל הפרק

לאחר ביטול הרכישה של בנק אש במאות מיליוני שקלים, ישראכרט ובעלת השליטה קבוצת דלק עדיין נחושות להיכנס לתחום הבנקאות ● הערכות: הבנק הדיגיטלי של ניר צוק לא הגיע לבשלות שלה ציפו בישראכרט ● על הפרק: פיתוח פעילות בנקאית עצמאית או רכישה

דרור קרני / צילום: עמי ארליך

מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת מבטיחה: "מזכירה את סיפור ההצלחה של מור"

דרור קרני, מנכ"ל קרני פמילי אופיס ש"מפקחת" על נכסים בהיקף של 9.5 מיליארד שקל, טוען כי התיק של הישראלים לא מספיק מפוזר: "20 השקעות שונות שמגיבות אותו הדבר" ● אילו הזדמנויות הוא רואה באירופה, בטייוואן ובברזיל ● וגם: המניה המקומית שמזכירה לו הצלחה היסטורית

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

מלחמת המכסים חוזרת? הצעד החדש של טראמפ מול בעלת הברית

שורת מוצרים מקנדה יספגו בארה"ב מכסים בגובה של 50%, לאחר שממשל טראמפ הודיע כי השכנה הצפונית מפלה תעשיות אמריקאיות ● המכסים החדשים יוטלו מכוח סעיף שנחקק ב־1930, וכמעט לא נעשה בו שימוש בעשורים האחרונים

כידן דהרי / צילום: ירמי מרגלית

השותף החדש של צחי אבו: "בלי שליטה מלאה אני לא נכנס בשום השקעה"

"נהפוך את ג'י סיטי לאימפריית נדל"ן" - כך מכריז כידן דהרי, רגע אחרי שהוא וירון אדיב מצטרפים לעסקת הענק לרכישת 26% מג'י סיטי תמורת 661 מיליון שקל • בשיחה עם גלובס מבהיר דהרי: "מה שקנינו היום הרבה יותר זול, וזה ממש לא סוף פסוק"

הכנסות מארנונה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

הדוח שמראה: פערי ההכנסות מארנונה לעסקים ברשויות חזקות גבוה פי 5 מזה של רשויות חלשות

דו"ח מצב השלטון המקומי מראה כי ככל שהמצב הכלכלי של הרשות טוב יותר, כך "נתח" ההכנסות מארנונה שלא למגורים עולה • במועצה האזורית תמר כ־70% מההכנסות הן מארנונה כזו, בתל שבע – 0.1% בלבד • 62% מהרשויות המקומיות סיימו את שנת 2024 בעודף שוטף או באיזון תקציבי, אך מענקי האיזון ממשיכים לעלות

בת חן ישועה, טל ישועה, אורית חמד וזוהר ליפקין / צילום: דן פרץ

מרחיבים את המלון בצפון, ומכריזים: "המטרה היא להחזיר את המבקרים לאזור"

רשת מלונות מטיילים השקיעה 20 מיליון שקל במבנה חדש במלון וילג' על הירדן, כחלק מהרחבת הפעילות בצפון ומהמאמץ להחזיר את המבקרים לאזור ● וגם: עשרות ראשי רשויות התכנסו במשרדי Meta ישראל לדיון על חיזוק המוגנות של בני נוער במרחב הדיגיטלי ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

איפה כדאי להשקיע סכום חד פעמי גדול?

פוליסת חיסכון מאפשרת להפקיד סכום חד-פעמי או חודשי, ליהנות ממעבר חופשי בין מסלולי סיכון ללא אירוע מס, ולמשוך את הכסף כנזיל בכל עת ● מנגד, יש גם לא מעט חסרונות - ובראשם דמי ניהול גבוהים משמעותית בהשואה למוצרי חיסכון אחרים ● אילו גופים מובילים את טבלת התשואות, והאם זה מתאים לכם?

סניף קרפור סיטי ברחוב דיזנגוף בתל אביב / צילום: בר לביא

ועד עובדי קרפור מאיים בסכסוך עבודה: "אווירה של האח הגדול"

ועד העובדים מאיים לנקוט צעדים ארגוניים ומשפטיים נגד הנהלת קרפור בעקבות הפעלת מערכת מצלמות חדשה בסניפים ● לטענת הוועד, המערכת הוטמעה מבלי שנערכה הידברות מוקדמת עם נציגות העובדים, אף שיש לה השלכות על פרטיותם ועל אופן הפיקוח על עבודתם

פאנלים אגרו-וולטאי. ניסוי של דוראל בשת''פ אוניברסיטת בר אילן / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

החוק שאיפשר ייצור סולארי מעל גידולים חקלאיים נפל בפיזור הכנסת

החוק לפטור פרויקטים אגרו־וולטאיים מהיטל השבחה זכה לתמיכה רחבה ועבר בוועדת הפנים, אך כעת נפל עם פיזור הכנסת ● בענף מזהירים כי החזרת ההיטל יוצרת אי־ודאות כלכלית ועלולה לבלום את אחד מתחומי האנרגיה הסולארית המבטיחים בישראל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שוחד במיליונים, במשך 20 שנה: הפרשה שמסעירה את רשות המסים

חקירה סמויה של להב 433 ורשות המסים חשפה תעשיית החזרי מס פיקטיביים מתוחכמת בין כותלי משרדי השומה במרכז ● מיהם הבכירים שנעצרו, איך נופחו ההוצאות בתוך המערכת מתחת לרדאר, וכמה מיליוני שקלים בשוחד שלשלו החשודים לכיסם? ● גלובס עושה סדר בפרשה