גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיפ מאסטרטג: "הפד לא ישנה את שער הריבית בארה"ב בשנתיים הקרובות. זה זמן נוח להגדיל מינוף בתיק"

מהומות, וירוסים, מלחמת סחר? ווילם סלס דווקא אופטימי ומסביר למה גל ירידות בשווקים יהיה הזדמנות קנייה ● "אנו חושבים שהדולר יתחזק, בגלל שהשוק האמריקאי הוא היחיד שיש בו עדיין תשואה חיובית" ● ובישראל? "אנחנו אוהבים את הגיוון ואת היציבות וצופים צמיחה יציבה סביב 3.1%"

וויליאם סלס, אסטרטג ההשקעות הראשי בחטיבת הבנקאות הפרטית של של בנק HSBC IPTC / צילום: ג'וזף
וויליאם סלס, אסטרטג ההשקעות הראשי בחטיבת הבנקאות הפרטית של של בנק HSBC IPTC / צילום: ג'וזף

"הלקח מ-2019 הוא שזו טעות לשבת על מזומן בסביבה של ריביות נמוכות", כך מבהיר ווילם סלס, אסטרטג ההשקעות הראשי בחטיבת הבנקאות הפרטית של בנק HSBC, בפתח שיחה עם "גלובס" שהתקיימה לאחרונה במהלך ביקורו בישראל לרגל כנס הלקוחות השנתי של החטיבה. "זו הייתה החלטה מאוד נכונה להיכנס לשוק בתחילת 2019, אחרי הירידות של סוף 2018. 

"תובנה נוספת היא שאי אפשר לנסות ולחזות את המציאות הגיאו-פוליטית. זו רכבת הרים עם שבועות של אופטימיות ואז של פסימיות, ולכן הלקח היה לבסס השקעות על פרטמטרים כלכליים. הדוגמה המובהקת היא המתחים בין סין לארה"ב - האנשים למדו לקחת את הכותרות בעירבון מוגבל, לא למהר ולפעול אלא להמתין ולראות".

אז אולי ההמלצה הנכונה היא פשוט "קנה מניות והיכנס לבונקר"?

"'בונקר' נשמע לנו כמו תיאור קצת פסימי מדי של המצב הכלכלי, אבל זה נכון אם אתה מתכוון להתעלמות מהתנודתיות קצרת הטווח. יש הגיון בהשקעות לטווח ארוך - הן מבחינת האסטרטגיה והן מבחינת אופי ההשקעה".

 מה הסיכוי לתיקון חריף בשווקים ב-2020, כמו זה שראינו בסוף 2018?

"תיקון חריף, אם יתרחש, הוא הזדמנות קנייה בשבילנו כל עוד מתקיימים תנאי היסוד של נזילות גבוהה בשווקים, וכל עוד התחזית היא לצמיחה של הכלכלה הגלובלית. אם לא מדובר בגל מכירות שנובע מפרוץ מלחמת סחר אמיתית בין ארה"ב לסין, אז מנקודת מבט של משקיע מוסדי - גל מכירות הוא הזדמנות".

ובאופן כללי מה אפשר כבר לומר על 2020?

"אנחנו לא צופים עליות חדות כמו שראינו ב-2019, אבל כן משהו דומה לזה שראינו במחצית השנייה שלה, כלומר עלייה חד-ספרתית. אני לא חושב שנראה נהירה לנכסי סיכון, למרות שראינו גישושים כאלה בסוף 2019. נמשיך לראות העדפה לאזורים שהצמיחה הכלכלית בהם חזקה יחסית - כן ארה"ב ולא אירופה למשל".

אתם צופים הורדות ריבית נוספות בארה"ב?

"לא, הפדרל ריזרב סיים את מהלך הורדות והעלאות הריבית. להערכתנו לא צפוי שינוי בשער הריבית בארה"ב בשנתיים הקרובות, מה שאומר שאפשר להגדיל קצת את המינוף בתיקים".

ולקנות מה - אג"ח של ממשלת ארה"ב?

"בשוק האג"ח יש אסטרטגיה אחת של קנה והחזק. לבנות תיק של איגרות חוב ו'לשבת' עליהן עד לפירעון - זה מתאים למי שלא צריך את הכסף במשך 4-5 השנים הקרובות. מעבר לכך, כן, אג"ח דולריות על הגבול בין דירוג השקעה לדירוג זבל יכולות להיות מעניינות. אגב, זו הסיבה שבגללה אנחנו מקטינים חשיפה לאירו ול-ין מול הדולר, כי אנחנו חושבים שהדולר יתחזק, בגלל שהשוק האמריקאי הוא היחיד שיש בו עדיין תשואה חיובית".

ומה לגבי אסיה?

"יש עניין גובר באסיה. בסין העניין מתרכז במד-טק (תעשיית ההייטק הרפואית). ככל שהמשפחות בסין יתבגרו, אנחנו צופים גידול דרמטי בהוצאה על בריאות. יש עדיין סימן שאלה לגבי איך להבין מקום כמו סין, ולכן יש ביקוש להשקעה באמצעות מוסדות שיש להם היכרות עמוקה עם סין, כמו הבנק שלנו (שנוסד בהונג קונג ב-1865, ע' ב').

"אני למשל נפגש היום עם לקוחות בהרבה מקומות באסיה שלא היינו מגיעים אליהם בעבר. הלו"ז שלי לינואר הוא ביקורים בהונג-קונג, סינגפור, הפיליפינים, מלזיה, תאילנד. לכל כלכלה יש המאפיינים שלה. אינדונזיה למשל היא כלכלה מאוד מקומית, מונעת צריכה, שאנחנו מאוד אוהבים. תאילנד היא כלכלה מוטת-ייצור, פרופיל שונה לחלוטין מאינדונזיה. הודו היא כלכלה צומחת בזכות הדמוגרפיה, ואתה חייב להיות שורי לגביה בעשור הבא. כרגע יש שם בעיה עם סקטור הבנקאות והלוואות בעייתיות. דרום קוריאה צפויה להרוויח מהגידול בחדשנות ויש לה שוק אג"ח אטרקטיבי".

  ובאירופה?

"באירופה יש עדיין חולשה בסקטור הייצור, אבל הצרכן שאחראי ל-70% מהכלכלה מתפקד היטב. אין טעם להמריץ את הכלכלה כש-70% ממנה עובדים בסדר. האמת שכשמסתכלים על העולם, השאלה הגדולה היא האם מדיניות הכסף הזול באמת עובדת?".

והתשובה שלכם?

"אנחנו רואים שהנכונות ללוות נמוכה מאוד, למרות שהכסף זול. לריבית שלילית יש השפעות שליליות, בעיקר על סקטור הבנקאות, ובמקומות מסוימים זה מגולגל לצרכנים ולמשקי הבית. ולכן כדי לייצר יותר אופטימיות בקרב העסקים, צריך קודם כל יותר יציבות גיאו-פוליטית ולאחר מכן יותר הרחבה פיסקאלית. לייצר יותר פעילות למשל בתחום התשתיות. באירופה לדוגמה ההוצאה התקציבית הייתה מאוד נמוכה כי המטרה הייתה הורדת החוב. זה היה טוב ליציבות פיננסית אבל זה לא עוזר להמרצת הכלכלה. הצד השני זה תיאוריה מוניטרית מודרנית שדוגלת בכך שהבנק המרכזי יקנה את האג"ח של הממשלה - זה יכול לעבוד במדינות שבהן יחס החוב נמוך יחסית ועלויות המימון של החוב נמוכות ביחס לצמיחה".

מה שמעניין בישראל (הפתעה!)

כשהוא נשאל לגבי סקטורים ספציפיים שנראים לו אטרקטיביים וצפויים לצמיחה ארוכת טווח, סלס משיב כי "אנחנו חיוביים לגבי אנרגיה ירוקה והתשתיות שתומכות בה. אנחנו רואים עניין הולך וגובר בקיימות וזה הופך ליותר ויותר מקובל פוליטית באירופה להשקיע בזה, גם אם לא תהיה מדיניות פיסקאלית מרחיבה. כלי רכב חשמליים, רשת חכמה שתדע לקלוט חשמל סולארי מהגגות ולשלב אותו במערכת. זה משתלב בחדשנות ובמהפכה התעשייתית - ומתבטא במוצרים שאנחנו מציעים ללקוחות שלנו, החל מתעודות סל דרך מוצרים מובנים ועד השקעות בפרייבט אקוויטי".

מהם הנכסים שמחיריהם צפויים לעלות כתוצאה מהריבית האפסית?

"בעולם של ריביות נמוכות אנשים יוצאים משוק האג"ח למשל למניות דיבידנד. נדל"ן הוא אפיק השקעה אפשרי. בשוק הזה חשוב לדעת מה ההיצע והביקוש המקומיים, היכן המקומות הצומחים ביותר, אילו הן הערים המובילות מבחינת חדשנות וטכנולוגיה. אחרי כן יש שאלות כמו אם ללכת על מגורים, משרדים או מסחרי. החלק המאתגר ביותר היום בנדל"ן הוא המסחרי, קניונים ומרכזי קניות, ומצד שני מרלו"גים ותשתיות שתומכות ב-E-commerce הם החלק הכי מעניין. שם המהפכה".

 ואיפה הסיכונים?

"משקיעים שרוצים הכנסות ויושבים על מזומן, מנסים לאזן את זה עם נכסים מאוד מסוכנים. זו כמובן אסטרטגיה לא-נכונה בסביבה של צמיחה נמוכה. אתה לא רוצה להיות ב'ארגנטינות' של העולם, בדירוגים הנמוכים ביותר. אנחנו מדברים על שילוב סלקטיבי של מטבעות ואיגרות חוב של מדינות שיכולות לפרוע חובות, ומניות דיבידנד ונדל"ן. מי שמחפש צמיחה צריך לפנות לכלכלות צומחות ולענפים שמבטיחים צמיחה ארוכת טווח. מעבר לכך, משקיעים מחפשים היום יותר ניהול אקטיבי, ואנחנו רואים יותר ויותר קרנות גידור בתיקים".

 מהי דעתכם על ישראל?

"אנחנו מאוד חיוביים. אנחנו צופים צמיחה יציבה סביב 3.1%".

ומה לגבי חוסר היציבות הפוליטי? בחירות שלישיות, אתה יודע...

"מה שמעניין כאן, ואחת הסיבות שאני אוהב לבוא לפה, הוא הגיוון. היציבות של ישראל מבוססת גם על הצמיחה האיתנה של הכלכלה וגם על העודף במאזן התשלומים. זה מה שמוביל אותנו למסקנה שהשקל יישאר חזק מול הדולר, בוודאי הרבה יותר ממטבעות אחרים. כשאתה מדבר על חוסר יציבות פוליטית - זהו לא נושא מרכזי מבחינתנו בהשקעה בישראל. זה יותר בעיה באזורים אחרים בעולם". 



עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק