גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד

יותר ויותר חברות גדולות בארה"ב מתחילות לספק טיפול נפשי לעובדיהן, במקום העבודה ● "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים. אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים", אומרת מנהלת מוצר מחברת סרנר

אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק
אין לכם זמן לפסיכולוג? הבוס יביא לכם אחד למשרד / צילום: שאטרסטוק

בעבר, שיחות על בריאות נפשית היו נדירות במשרד. המעסיקים ציפו שהעובדים ישאירו את הבעיות שלהם בבית. הבכי והתקפי החרדה הוגבלו לתאי השירותים. היום המצב שונה. אחת הסיבות לכך היא ההבנה שהמושג "בריאות נפש" כולל גם חרדות, סטרס ובעיות נפוצות נוספות. המצב החדש גם משקף את השינויים שחלו במקום העבודה. עובדים צעירים חשים יותר בנוח לדבר על מצוקותיהם, ומצפים מהמעסיקים לקחת ברצינות את בעיותיהם הרגשיות, אומר פרופ' ג’פרי פפר, מומחה להתנהגות ארגונית מסטנפורד.

ההנהלות הבכירות מגיבות בהשקת שירותי בריאות נפשית. חברות כמו דל ודלתא איירליינס החלו להכניס מומחים לבריאות הנפש למשרדיהן. שליש מהמעסיקים הגדולים בארה"ב, עם 5,000 ויותר עובדים, מתכננים להציע השנה שירותי טיפול התנהגותי, לעומת חמישית בלבד ב-2018, לפי סקר של Business Group on Health.

בחברות אומרים שזהו כלי לשיפור ביצועי העובדים ולמניעת שחיקה. עובדים רוצים ייעוץ נפשי, אך מתקשים במקרים רבים למצוא את העזרה שהם זקוקים לה ומתאימה ללוח הזמנים שלהם, או כלולה בכיסוי הביטוחי. ייעוץ אין-האוס יכול לחסוך זמן וכסף, ולשפר את עמידות העובדים ואת הפריון שלהם, וכן את בריאותם ואת מצבם הכללי, אומרים מומחים בתחום.

"אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד"

ברין בריכט, מנהלת מוצר בכירה בקבוצת סרנר, יצרנית של מערכות אלקטרוניות לרישום רפואי, מספרת שלפעמים היא חוזרת מפגישות ייעוץ עם המטפל שלה במשרד ופניה סמוקות מבכי. כשהקולגות שואלים אותה מה קרה, היא אומרת שהיא יצאה מפגישת טיפול אינטנסיבית. יש שנרתעים, אבל היא חושבת שחשוב להיות פתוחים בנושא הזה. "כולנו מפחדים, כולנו נלחמים", היא אמרה. "אם לא נדבר על זה, זה יהרוס לנו את החיים".

בריכט, בת 34, חיפשה ייעוץ אחרי שהבינה שהיא בחרדות מפני מטלות מסוימות בעבודה, כמו הגשה של מצגות גדולות, והתחילה להרגיש שהיא מעמידה פנים בעבודה. לדבריה, "אמריקה התאגידית היא מקום מפחיד לעבוד בו. במרוצת הזמן זה יכול להעיק עליך".

סרנר, חברת תיעוד רפואי אלקטרוני, הכניסה לראשונה טיפולים נפשיים למשרדיה ב-2012, עם שני פסיכולוגים שעבדו לפי חוזים. "בתוך שישה חודשים הייתה להם רשימת המתנה מלאה", אמרה ליבי איבן, האחראית בחברה על יוזמות הרווחה והטיפול בעובדים. כעת מעסיקה סרנר חמישה אנשי מקצוע המטפלים ב-750 איש בשנה. הפגישות, באורך שעה, מוצעות לעובדים בחינם, וכן גם גלולות נגד דיכאון וחרדות.

בחברת דלתא, הסיקו המנהלים שהעובדים זקוקים לעזרה בין היתר אחרי שהם החלו להתלונן ברשת החברתית הפנימית של החברה על קושי להשיג פגישות ייעוץ על חשבון הביטוח של החברה. בנובמבר האחרון, החלה דלתא להציב 42 מומחים לטיפול התנהגותי בנמלי תעופה ברחבי העולם ובמשרדיה. ההנגשה של פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ויועצי נישואים ומשפחה נועדה לסייע לעובדים רק לטווח קצר, אומרת קלי אליוט, מנהלת ההטבות לעובדים בדלתא. אם מישהו זקוק לעזרה נוספת, יקשרו אותו לאנשי מקצוע חיצוניים.

סקוט שריבה, מנכ"ל קרוסאובר הלת’, חברה שמאיישת מרפאות בחברות כמו ויזה ולינקדאין, אומר שטיפול התנהגותי הוא התחום הצומח ביותר של העסק שלו. מספר הפגישות שקיימו מומחי החברה עם עובדי בריאות הנפש הוכפל ויותר מ-15,000 ב-2017 ל-32,000 ב-2019.

"לאן שאנחנו הולכים, זה שירות שכולם רוצים", הוא אומר.

סקר מ-2019 של האגודה הפסיכולוגית האמריקאית מצא שרוב האמריקאים אומרים שהם חשים סטרס בגלל כל דבר, מהאווירה הפוליטית עד מקרי הירי ההמוני ועלות טיפולי הבריאות. גורמי המתח השכיחים ביותר הם עבודה וכסף. במחקר נפרד של האגודה, 35% מתוך יותר מ-1,500 עובדים מבוגרים דיווחו על לחץ כרוני בעבודה.

ומה עם הפרטיות של העובדים

הסידור הזה מגיע עם כמה בעיות: העובדים עלולים להיפגש עם שומרי הסודות הכמוסים ביותר שלהם בקפטריה, או לקבל ייעוץ מהמטפל של הבוס שלהם. אבל מאחר שהם עובדים במשרדי החברה, היועצים מכירים היטב את הניואנסים של חיי המשרד ואת התרבות הארגונית, ויכולים להיות דיסקרטיים. "אנחנו כבר מבינים, גם אנחנו עובדים כאן", אומרת לאורה טוהי, מטפלת התנהגותית בכירה בסרנר. היא מסבירה למטופלים שלה שאם היא תראה אותם בחדר האוכל, היא לא תיגש אליהם, אלא אם כן הם ייגשו אליה תחילה, והיא לא תחשוף איך הם מכירים זה את זו.

טיפולים במקום העבודה עדיין צריכים להיות כפופים לאותן הגנות על פרטיות כמו מידע רפואי אחר, אומר הפרופ' למשפטים פרנק פסקואל, שחוקר סוגיות של פרטיות רפואית. מידע על בריאות נפשית נחשב לרגיש במיוחד לפי חוקים פדרליים ומדינתיים, וההגנה עליו מוגברת, אם כי זה תלוי במדינה. "קשה לי לתאר לעצמי מצב שבו מעסיק יכול לומר, "כן, אני רוצה לראות את ההערות שהמטפל רשם על העובד הזה", אמר פסקואל. 

חברת דל רואה את הייעוץ הנפשי כחלק מהאמנה החברתית המשתנה בין מעסיקים לעובדים. "כחברות, אנחנו ממשיכים לדרוש עוד ועוד מהעובדים, ולכן אני חושבת שבאמת חשוב להיות גם בעניינים במובן של לנסות לתמוך בהם", אמרה איימי גרין, האחראית על אסטרטגיית ההטבות לעובדי החברה בארה"ב. "אנחנו צריכים להפגין את המחויבות אליהם, כדי שהם יקבלו השראה לעשות את מה שאנחנו רוצים מהם".

דל מפעילה כעת פסיכולוגים ב-11 אתרים שלה בשש מדינות בארה"ב, ושוקלת להרחיב את התוכנית הזאת, לדברי גרין. העובדים מקבלים שמונה מפגשים בחינם, ואחר כך הם מופנים לייעוץ חיצוני אם הם זקוקים לעזרה נוספת. הבעיות העיקריות, היא אומרת, הן חרדות ודיכאון. 

עוד כתבות

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

היה שווה לצרף את טדי שגיא: חברת המיחזור שמנפיקה לפי 300 מיליון שקל

בעשור הקודם עצרה השקעה פרטית של טדי שגיא את הנפקת חברת המיחזור אולטרייד בבורסה בת"א ● כעת היא מבקשת לגייס 150 מיליון שקל לפי שווי הגבוה פי ארבעה: "הפכה להיות החברה המובילה בתחום מיחזור פסולת אלקטרונית"

צוללים לשוק האג''ח / צילום: AI

צוללים לשוק האג"ח: מתי הוא עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

שוק משעמם? תחשבו שוב. הוא אולי לא מספק ריגוש כמו שוק המניות, אבל לא חסרים גורמים שמשפיעים על איגרות החוב שהנפיקו ממשלות ארה"ב, יפן ואפילו ישראל ● מהי נוסחת הקשר בינו לבין שוק המניות, והאם כאשר הריבית יורדת הוא מושפע תמיד באותו הכיוון כמו מניות?

משה מזרחי, מייסד ומנכ''ל אינמוד / צילום: איל יצהר

תוצאות מעורבות לאינמוד רגע לפני מכירתה האפשרית

ההכנסות הרבעוניות של אינמוד עלו, אך הרווח ירד, וכך גם ההכנסות השנתיות ● המנכ"ל משה מזרחי התייחס בשיחת הוועידה לאחת מההצעות האסטרטגיות, של קרן סטיל ואמר: "אנחנו לא מבינים מדוע הם פרסמו זאת לעיתונות, אבל הכול אפשרי באמריקה"

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מפרשת אפשטיין לבורסת לונדון: פרסום חומרי החקירה מזעזע את כלכלת בריטניה

חשיפת קשרי שגריר בריטניה בארה"ב לשעבר ואפשטיין מטלטלת את ממשלת הלייבור ומערערת את אמון המשקיעים ● בעוד הליש"ט נחלשת ותשואות האג"ח עולות, בשווקים חוששים שנפילת סטארמר תסלול דרך להנהגה שמאלית שתנטוש את הריסון הפיסקלי לטובת הגדלת הוצאות

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

שפל של שני עשורים: בשנה שעברה נמכרו פחות מ-85 אלף דירות

מסקירת הכלכלן הראשי עולה כי מכירות הקבלנים ירדו בשנה שעברה בשיעור של 25% ● מסקירה עולה גם כי לקראת סוף שנת 2025 היזמים יצאו במבצעים רבים שאינם מחויבים בדיווח לרשות המסים, וזאת בניסיונות ייאוש לשפר את המכירות שלהם

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

"המניה בדיסקאונט חריג": ביל אקמן חושף השקעה חדשה

ב-CNBC דיווחו כי מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור חשף שהוא בעל החזקה במניית מטא, השקולה ל-10% מההון של הקרן, נכון לסוף 2025 ● במצגת המשקיעים של הקרן, צוין כי "מחיר המניה אינו משקף מספיק את פוטנציאל האפסייד של החברה לטווח ארוך בתחום ה-AI"

יו''ר מטה התכנון, עו''ד שלומי הייזלר / צילום: לע''מ

ברקע העימות עם האוצר: בית חולים הדסה מצרף את מנכ"ל המשרד הקודם

בית החולים הודיע על מינוי שלומי הייזלר לחבר דירקטוריון, לאחר שבשבועות האחרונים החריפו העימותים בין ביה"ח שבירושלים למשרד האוצר ● בכיר בהדסה מודה שהמאבק מול אגף תקציבים ו"מחלוקת על חוב של המדינה להדסה של יותר מ־800 מיליון שקל", היו ברקע

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר פרסום ברשתות החברתיות, 09.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למה ביהמ"ש הורה לבן גביר לקדם קצינת משטרה?

ביהמ"ש פסק: השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יחויב לקדם קצינת משטרה שהעידה במשפט נתניהו • הרוחות במערכת הפוליטית התלהטו, אבל מה באמת נקבע בפסיקה? • המשרוקית של גלובס

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

גם בנקאי ועיתונאי לשעבר: השכירים שירוויחו עשרות מיליונים מהנפקת הענק

ההנפקה המסתמנת של חברת המוצרים לענף המזון פרודלים צפויה להציף ערך משמעותי עבור בעלי המניות הגדולים, בראשות משפחתו של ראש השב"כ רונן בר והחברה לישראל ● בנוסף, שישה מנהלים שכירים בחברה יחזיקו אופציות למניות בשווי של כמעט 90 מיליון שקל

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

בעיית הזיהום בשדה דב מתרחבת: גם שדה התעופה בהרצליה ייבדק

הזיהום שהתגלה בקרקעות שדה דב הספיקה להפתיע רבים בענף הנדל"ן, ולגלובס נודע שצפויה בדיקה גם בשטח שדה התעופה בהרצליה ● רק לאחרונה נמכרו בו קרקעות לכמעט אלף דירות ● המהנדסת רוני בריל: "זו מגיפה עולמית"

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

"הרעשה ארטילרית": הדולר צונח, עד לאן הוא יכול להגיע?

הדולר נסחר סביב 3.07 שקלים, ונראה שהתחתית עוד רחוקה ● איילון ביטוח ופיננסים: "יש פה סוג של 'הרעשה ארטילרית' על הדולר מכל הוורטיקלים במקביל. יכול להגיע מתחת לשלושה שקלים לדולר" ● מיטב: מהלך ההתחזקות של השקל הובל ע"י המשקיעים המוסדיים המקומיים ● ובעולם, הסיפור של הפרשי הריביות חוזר לשולחן

עמיר שאלתיאל, מייסד ויו”ר קבוצת אלדר / צילום: איל יצהר

אלדר וראדקו במגעים למיזוג ענק בתחום ההתחדשות העירונית

החברה הממוזגת תשקף שווי של כ־300 מיליון שקל ● מייסד ויו"ר קבוצת אלדר, עמיר שאלתיאל, צפוי להחזיק ב־60% ולהוביל את הפעילות, בעוד לאומי פטרנרס, משפחת רפאלי ובנק מזרחי יישארו כשותפים

רונן יפו, מנכ''ל דוניץ־אלעד / צילום: שי בראל

לאחר אקזיט נדל"ני: הקרן שתעניק מתנה של מיליוני שקלים למנכ"ל

חודש אחרי שהשלימה אקזיט מוצלח ממכירת השליטה בדוניץ, מבקשת קרן JTLV להעניק למנכ"ל החברה, רונן יפו, בונוס והלוואה בהיקף כולל של כ-9 מיליון שקל, שישמשו אותו גם לרכישת מניות מידיה ● שווי החזקותיו של יפו כיום – כ-83 מיליון שקל

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

המל"ט הישראלי שהועתק בארמניה, ועורר זעם בקווקז

ארמניה הציגה לאחרונה מל"ט מקומי שמזכיר חיצונית את "הארופ" מתוצרת התעשייה האווירית ● הצעד עורר זעם באזרבייג'ן, שמשתמשת בנשק הישראלי המתאפיין בדיוק רב ● האם הידע זלג?

בוונצואלה מכחישים: לא הסכמנו לשלוח נפט לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ממשלת ונצואלה "מכחישה באופן מוחלט" את הדיווחים שאישרה משלוח נפט לישראל, באינדונזיה דנים בכמות החיילים שישלחו לכוח השלום בעזה, וביקור הנשיא הרצוג באוסטרליה הוביל להפגנות נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות קלות, בעקבות דוח התעסוקה; מניות התוכנה ירדו

הנאסד"ק ירד בכ-0.2% ● דוח התעסוקה החזק מן הצפוי מרחיק את הורדת הריבית הבאה של הפדרל ריזרב ● תשואות האג"ח הממשלתיות טיפסו ● מניית קורנית זינקה בכ-20% לאחר הדוחות ● מחירי הנפט עלו על רקע המתיחות בין ארה"ב לאיראן ● הביטקוין ירד ונסחר סביב 67 אלף דולר

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת לופטהנזה מחזירה את טיסות הלילה לישראל

טיסות הלילה של לופטהנזה מת"א יכללו עצירה קצרה באתונה עד 28 בפברואר לצורך חילופי צוותים ● גם טיסות הלילה של סוויס, שיתחדשו ב־16 בפברואר, יופעלו במתכונת דומה ● המשמעות היא שטיסות שמוצגות כטיסות לילה סדירות אינן מופעלות כטיסות ישירות בשלב זה, וזמן הטיסה יתארך בהתאם

אילוסטרציה: shutterstock

הריבית על פיקדון עד שנה בבנקים נפלה ל-3.95%. מה עשה הציבור עם ההפקדות?

אחרי הפחתת ריבית בנק ישראל בפעם השנייה ברציפות, מנתוני הבנק המרכזי עולה כי גם הבנקים החלו לשחוק באגרסיביות רבה יותר את הריבית שהם נותנים על פיקדונות ● כתוצאה מכך נרשם קיטון משמעותי בהפקדות לפיקדונות בבנקים בחודש ינואר - שחיקה של 5 מיליארד שקל לעומת החודש הקודם

יגאל דמרי, בעלי י.ח דמרי / צילום: אייל פישר

לידיעת דמרי ופתאל: יש גם מפסידים מההצטרפות של פאלו אלטו

נכון להיום, חברת הנדל"ן דמרי נמצאת בדרך הבטוחה החוצה מהמדד שכן היא במקום ה-46 בבורסה ● אלא שבנוסף אליה עלולה לצאת עוד חברה, שכן חברת הנדל"ן המניב והדאטה סנטרים מגה אור מתמקמת בימים אלה בתוך 30 הגדולות, מה שמקנה גם לה כרטיס כניסה לת"א 35

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

"תיק הראיות" שהציג נתניהו לטראמפ: איראן מהתלת בכם

טראמפ צייץ: "הייתה פגישה טובה מאוד - אך לא הושגה שום החלטה סופית. התעקשתי שהמו"מ עם איראן יימשך" ● בדרג המדיני ובמערכת הביטחון בישראל מעריכים שהמו"מ בין ארה"ב לאיראן לא יבשיל לעסקה ● עדכונים שוטפים