גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסכון לטווח ארוך: הלוויתן הכחול של המשק הישראלי

מיהם "לוויתני" החיסכון לטווח ארוך הישראליים, כיצד הם נהנים מצמיחת השוק בעשור האחרון - ומדוע הם מחפשים פתרונות השקעה מעבר לים?

חיסכון לטווח ארוך / צילום: Shutterstock
חיסכון לטווח ארוך / צילום: Shutterstock

במרחק 1,360 ק"מ מערבית לפורטוגל, בלב האוקיינוס האטלנטי, שוכנים תשעת האיים האזוריים (Azores) - אחד האתרים המוצלחים בעולם לצפייה בלוויתנים. באיים אלה ניתן לצפות בלוויתן הגדול בעולם, הלוויתן הכחול - יונק באורך 30 מטרים, שלבו בגודל מכונית קטנה.

את "לוויתני" החיסכון לטווח ארוך הישראליים ניתן לראות באתרי משרד האוצר - גמל נט, פנסיה נט וביטוח נט. בטור זה אנסה למצוא את "הלוויתנים" המסתתרים בנתונים שאותם מפרסמים אתרי האוצר ולפענח את משמעותם.

"הלוויתן הכחול": גודל השוק

שוק החיסכון לטווח ארוך ונגזרותיו - מוצרי ההשתלמות, חיסכון לכל ילד, גמל להשקעה וכדומה - הסתכם בתום 2019 בכ-1,300 מיליארד שקל (לא כולל כ-400 מיליארד שקל פנסיות ותיקות). לשם השוואה, ב-2009 נוהלו בתחום 468 מיליארד שקל בלבד, ומאז נרשמה צמיחה של כ-13% בשנה. את הצמיחה הפנומנלית בתיק הנכסים ניתן לזקוף לכמה מהגורמים הבאים.

תשואה: בעשור האחרון תרמה התשואה כ-7.8% בשנה לגידול שוק החיסכון לטווח ארוך. 

שינויי רגולציה: חוק פנסיה חובה (2008), העלאת גיל פרישה (2005), הגדלת ההפרשות לחיסכון פנסיוני (2015), חיסכון לכל ילד והרחבת החובה להפריש לקרנות ההשתלמות (2013) - כל אלה הגדילו את הנטייה לחסוך מעבר לגידול האוכלוסייה (שגם הוא גבוה).

גידול השוק הישראלי, צמיחתו והעברת השקעות מעבר לים לא נעלמו מעיני יצרני המוצרים בעולם. שוק החיסכון לטווח ארוך המקומי נהנה מזרם מתעצם של הצעות להשקעה בחו"ל, שיתופי-פעולה ומוצרים, שבעבר נעדרו מהשוק המקומי, כדוגמת עסקות ישירות (נדל"ן, אשראי, חברות) ועסקות סקנדרי (רכישה בשוק משני של קרן השקעות או חברה לא סחירה).

"הלוויתן המצוי": צבירות נטו

צבירות נטו (הפקדות בניכוי משיכות) מהוות גורם משמעותי בצמיחת שוק החיסכון ארוך-הטווח. בשנים 1999-2008 הסתכמו הצבירות נטו ב-10-20 מיליארד שקל בשנה, ואילו בעשור האחרון נרשם גידול עצום, כשמדי שנה גדלה הצבירה נטו בכ-5 מיליארד שקל ביחס לשנה שלפניה. בשנת 2019 עמדו הצבירות נטו על 77 מיליארד שקל. עשור של רגולציה המעודדת ומחייבת לחסוך, יצר גידול אקספוננציאלי בצבירות הענף.

גידול בצבירות נטו - סביר שיימשך גם בעתיד, במקביל לרגולציות נוספות שיתמכו בכך. בין המהלכים הצפויים לתמוך במגמה: העלאת גיל פרישה לנשים והגדלת ההפקדות לחיסכון ארוך-הטווח (מתחייב מעלייה בתוחלת החיים והצורך בפנסיה סבירה).

בהנחות שמרניות, של תשואה של 4% וצבירות נטו של 85 מיליארד שקל בשנה, צפוי שוק החיסכון לטווח ארוך להכפיל את עצמו בתוך כשמונה שנים. סך הנכסים המנוהלים צפוי לעמוד על יותר מ-2,600 מיליארד שקל כבר ב-2028. לשם השוואה, בקרן העושר מתמלוגי הגז, הצפי הוא לצבירה של כ-118 מיליארד שקל ב-20 שנה (עד לשנת 2040) - סכום הנמוך מהגידול השנתי הצפוי בחיסכון לטווח ארוך ב-2020.

גידול תיק החיסכון לטווח ארוך במשק הישראלי מהווה כבר כיום מנוע אדיר לכלכלה המקומית. תוכניות ממשלתיות ראויות יכולות לאפשר גידול בהשקעות גופי החיסכון לטווח ארוך במשק המקומי והאצה של פיתוח התשתיות והמשק.

גידול התיק המקומי דוחף את מנהלי ההשקעות לחפש פתרונות חדשים לזרם המזומן השנתי העצום. המשק הישראלי קטן על זרם זה, ומנהלי ההשקעות מנתבים חלק גדל והולך למוצרים מעבר לים. נוסף על כך, חטיבות ההשקעה מתמקצעות והולכות בפתרונות השקעה שמתאימים לאופי תיק ההשקעות החדש. 

צבירות נטו בשוק החיסכון ארוך הטווח בישראל

לוויתני אורקה ולוויתנים ננסים

את שוק החיסכון לטווח ארוך ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות: חברות הביטוח, המנהלות כ-715 מיליארד שקל, ובתי ההשקעות, המנהלים כ-300 מיליארד שקל (חמשת הגדולים מכל תחום). 70%-80% מצבירות הנטו בשוק זורמות לחברות הביטוח, בהיותן שחקן הפנסיה המוביל ושחקן הביטוח היחיד. בתי ההשקעות המובילים נהנים מצבירות נטו במוצרי הגמל ונתח מסוים מתחום הפנסיה, כשחלק ניכר מהצבירות נטו שרושמים בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות הן העברות ממתחרים בענפי הגמל השונים.

למרות התחרות בשוק, הריכוזיות בענף תגדל בשנים הקרובות. חמש חברות הביטוח ששולטות במרבית הנכסים המנוהלים (כ-69% מסך השוק), נהנות ממרבית צבירות הנטו בענף (70%-80%), כשהתשואה תורמת גם היא לגידול מוחלט גבוה יותר אצל חברות הביטוח. 

באשר לבתי ההשקעות, הפעילים בעיקר במוצרי הגמל, השחקנים המובילים מגדילים את חלקם על חשבון השחקנים הקטנים והבינוניים בשוק, כשמרבית בתי ההשקעות כמעט ואינם נהנים מזרם הצבירות נטו, והתחרות ביניהם מתרכזת בהגדלת נתח שוק על חשבון מתחרים אחרים.

מהן המשמעויות לשוק המקומי?

צמיחה מואצת: שוק החיסכון לטווח ארוך צפוי להמשיך במגמת גידול מואצת של כ-10% בשנה. צבירות הנטו העצומות המתנקזות למספר מצומצם של שחקנים (שבעה) צפויות להגיע ל-100 מיליארד שקל בשנה בתוך כחמש שנים. למעשה, בכל יום מסחר אמורים שבעה מנהלי השקעות למצוא פתרון ל-300-500 מיליון שקל חדשים, מעבר לכסף המנוהל על ידם יום קודם לכן.

ריכוזיות: ריכוזיות השוק תמשיך לגבור, כשחמש חברות הביטוח צפויות להמשיך ולגדול מעבר לחברות הענף האחרות, והתחרות בין בתי ההשקעות תמשיך להוביל לגידול בנתח השוק של השחקנים הגדולים על חשבון השחקנים הבינוניים והקטנים. 

הזדמנות המשק הישראלי: מנהלי החיסכון לטווח ארוך מחפשים "פתרונות השקעה" בעלי מח"מ (משך חיים ממוצע) ארוך ובסכומים ניכרים. בשנים הקרובות לא צפוי מחסור במזומן לצורכי השקעה במשק המקומי. ממשלה שתשכיל להוביל לפיתוח תשתיות ומפעלים לצורכי הון וחוב, תאפשר לכספי החיסכון לטווח ארוך לפתח את השוק המקומי במקום לנדוד אל מעבר לים.

הזדמנות לחברות המקומיות: חלק ניכר מהחברות המקומיות מנצל כבר כיום את מאגר המזומן המקומי כפתרון לאשראי, וכן בשיתופי-פעולה בהשקעה עם המוסדיים המובילים. חברות שישכילו לשתף פעולה ולרתום את יכולות הביצוע שלהן בתחומים השונים להון ולאשראי הזמין, יוכלו להאיץ את התפתחותן בישראל ומעבר לים.

השקעה בחו"ל ובתחומים חדשים: בניהול ההשקעות תימשך המגמה של העברת הכספים להשקעה מעבר לים, כשאנו צפויים לפיתוח והרחבת יכולות של גופי ההשקעה המוסדיים במתן אשראי בחו"ל, כניסה ישירה להשקעות והשתלבות בהשקעות COINVEST ו-SECONDARY לצד קרנות ההשקעה המובילות בעולם.

קושי לבורסה המקומית: שוק ההון הנזיל המקומי (בורסת תל אביב) קטן על שחקני החיסכון לטווח ארוך - והעניין בו צפוי לרדת. מנהלי ההשקעות יפעלו במספר קטן יותר של מניות וסדרות אג"ח מקומיות, עקב "חיסרון לקוטן" ובעיית סחירות. 

הכותב הוא שותף באופטימום קפיטל - בנקאות להשקעות. אין לראות באמור לעיל ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות הערך או בנכסים הפיננסים המאוזכרים בטור או כשידול לקנות, למכור או להחזיק את המוצרים הפיננסים כאמור. אין באמור לעיל כדי להחליף שיקול-דעת עצמאי או התייעצות עם יועץ מומחה בקשר לעובדות מקרה פרטניות לרבות שיקולי מס. לכותב או גורמים הקשורים עמו יש או יכולות להיות החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסיים המאוזכרים לעיל. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות